Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Doar fructe de pădure

Sportul românesc nu mai rodeşte pentru simplul fapt că nimeni nu s-a îngrijit după Revoluţie să mai semene. La Rio, dacă vom lua medalii, ele vor fi doar darurile Divinităţii

Permalink to Doar fructe de pădure
vineri, 30 octombrie 2015, 10:49

Cînd Ion Ţiriac anunţa, în 2000, după Sydney, că performanţele românilor la viitoarele Jocuri Olimpice vor urma un puternic trend descrescător, aproape că devenise duşmanul poporului. Omul nu se baza pe premoniţii tip Mafalda, ci pe realitatea crudă a dezinteresului naţional faţă de mişcarea sportivă.

Adevărul era dureros, de neconceput pentru o ţară care se instalase temeinic în primele 10-15 naţiuni ale lumii de la începutul anilor ’80 încoace. Dar, în loc să-i fie analizate spusele, căci pînă la urmă veneau din gura şi din mintea unuia dintre cei mai buni manageri ai sportului mondial din ultimele patru decenii, prima reacţie a fost de contestare, iar următoarele de suspiciune faţă de cine ştie ce interes ascuns.

Din păcate, azi, cu mai puţin de un an înainte de Olimpiada braziliană, am ajuns, în premieră, să nu ne calificăm cu echipa de gimnastică fete direct la Rio, ci să tremurăm la o ultimă şansă, cea dată de turneul preolimpic. Mai jos de atît nici nu mai contează dacă putem cădea. Şi asta de ce? Pentru că de un sfert de secol sportul nu mai este prioritate naţională în România. Culegem ce-am semănat! Adică mai nimic, singurele roade ce mai apar din cînd în cînd neavînd nici o legătură cu un plan strategic sau cu vreo investiţe, ci doar cu ceea ce bunul Dumnezeu le-a mai lăsat în genă unora dintre copiii noştri.

Sînt de cîteva zile în Ungaria la un turneu de juniori şi aflu cu invidie cum vecinii noştri şi-au reîntors faţa către sport. După 1990 făcuseră şi ei aceeaşi greşeală ca şi noi. Îl abandonaseră, îl prăduiseră de terenuri, îl tratau la „şi altele”. Doar că ei s-au trezit de vreo 10 ani şi şi-au schimbat întreaga strategie. Au început cu sportul de masă, prin introducerea a nu mai puţin de 5 ore de sport pe săptămînă încă din clasa întîi. Apoi, au schimbat legislaţia pentru a permite marilor firme să investească masiv, dar asta ca într-o afacere de tip „win-win”, nu ca o eternă zonă de pomană. De pildă, dincolo de sporturi individuale ca înotul sau canatojul, unde continuă să fie extrem de puternici, maghiarii au ales 5 discipline socotite de tradiţie naţională, dar în acelaşi tip şi cu grad mare de audienţă, fotbal, handbal, polo, hochei şi baschet, în care companiile cu cifre mari de afaceri să poată cîştiga bani din taxe, dacă o parte le virează către aceste discipline.

Banii nu pot fi folosiţi însă pentru plata salariilor profesioniştilor, ci doar pentru infrastructură, echipamente, cantonamente şi centre de copii şi juniori. Astfel că ungurii au astăzi terenuri cu iarbă naturală sau sintetice în te miri ce comune, săli polivalente de nivel european în cel puţin 4 oraşe importante, bazine de înot în care pot organiza Campionate Mondiale. Iar la fotbal, unde încă îi mai batem pentru că avem copii mai buni şi antrenori, cu toate tarele lor, mai preocupaţi decît ai lor, Guvernul alocă anual cîte un milion de euro fiecărui club care-şi pune pe picioare propria Academie. Pînă acum au făcut cinci. Noi avem una, a lui Hagi, două Centre de Excelenţă, şi-n rest nimic. Cu excepţia pretenţiilor!

Peste 9 luni, la Rio, începe Olimpiada. La final, număraţi medaliile noastre şi ale ungurilor şi vom vedea dacă Ion Ţiriac a avut dreptate.

Comparaţie România – Ungaria pe medalii la JO de vară din 2000 încoace
Țară   2000 2004 2008 2012
Rom     26      19        8        9
Hun      17      17        11      18

Comentarii (28)Adaugă comentariu

gilos (2 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 11:29

Ai dreptate, Andrei.
Asa se intampla cand la conducerea Comitetului Olimpic Roman il alegem pe Alin Petrache in dauna lui Octavian Belu !!!
Oamenii valorosi, care au facut performanta pentru Romania, si care sunt dispusi sa-si asume rolul de a conduce redresarea sportului romanesc sunt dati la o parte de jocurile de culise si interesele de partid…

LEFTER POPESCU (10 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 11:36

Domnule Vochin ,
.
va intreb ca angajat (consilier) al presedintelui Burleanu:
Este adevarat ca dupa meciul de aseara dintre FC BAIA MARE si FCSB, gazdele au facut contestatie impotriva lui Mirel Radoi pentru ca a parasit banca de rezerve dand indicatii pretioase ,inclusiv numind jucatorii inaintea executarii loviturilor de departajare ? Acest lucru s-a vazut foarte clar si la tv ,incalcandu-se astfel regula impusa FINULUI de catre FRF , de a da indicatii in timpul meciurilor .
…Prin urmare , ce pozitie si ce masuri va lua FRF impotriva FCSB-ului si a lui Mirel Radoi ?… Exista posibilitatea ca acestuia sa nu i se mai permita deloc sa ia loc pe banca in timpul meciurilor pana la obtinerea licentelor necesare ligii I ?

mocanu cosmin alex. (4 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 11:52

bravo!

FYRY (11 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 12:36

se n curisti in loc de profesionisti…culegeti roadele

Vali (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 13:21

Dap..trist si adevarat…intrebarea este…noi ( ca si popor roman) cand ne vom trezi?

victor L (12 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 13:26

dle Vochin,
nu era greu de prevazut ce se va intimpla.
Natiunile mici nu au o masa mare de selectie, au doar sansa unor generatii, dupa care vine o pauza. Inevitabila.
Credeti ca dupa Federer si Wawrinka in Elevetia e plin de urmasi de aceiasi talie? (nu vreau sa continui cu alte exemple).
Nu neg indiferenta forurilor care se ocupa de sport, ori a Statului.
Dar nu Tiriac o spune, ci evolutia. Chiar nu vedeti ce e in fotbal? pauza mare (prelungita) dupa generatia numita de aur. Ceva normal intr-o tara mica.
Caiacul unde este dupa Patzaichin?

alex (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 15:20

Sunt de acord cu tine – daca iti mai aduci aminte acum maxim 2 ani Hagi striga de nebun ca trebuie facuta o legislatie corecta si competitiva care sa faca marile companii private, el dadea atunci exemplul multinationalelor, sa se indrepte inspre sport, sa isi trimita o parte din taxe inspre diverse discipline sportive; din pacate Hagi nu e ascultat decat de oamenii care il au la suflet pt ceea ce a facut el in fotbal; nimeni nu vede ca a realizat o academie de fotbal care are rezultate si cred eu – o opinie personal si nevinovata – ca este un mare manager sportiv; acum daca vrei sa privesti cu putin amuzament nici ungurii nu ai teren de fotbal in panta, deci … 🙂

martin_d (2 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 15:29

Cifre seci, la obiect, foarte clare.

Noi insa „investim” in ECHIPA OLIMPICA a oamenilor de afaceri corupti si arestati din „top” 300.
Investim in renovarea puscariilor pe care urmeaza sa le ocupe.
Investim in refacerea moralului lor, in tarile calde, dupa ispasirea pedepsei minime.
Investim in numeroase carti „scrise” si publicate de ei in timpul efectuarii pedepsei, mai numeroase decat in cazul unor oameni grei ai literaturii universale, care nu au reusit sa publice niciuna sau au publicat una, doua, sau trei in timpul vietii lor.
Ulterior Investim in pastrarea tot in posesia lor a banilor acumulati ilegal, facandu-ne ca nu vedem pe unde i-au dosit.
Pe scurt, investim la greu in gimnastica financiara, ca sport olimpic.
Ungaria nu ne poate bate la capitolul asta, chiar daca se retransforma in imperiu.
Asta e singura olimpiada la care avem dreptul sa fim prezenti.

Tiriac, de ce te-ai mai intors aici?

Ursus (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 15:45

Pertinent comentariul si sint convins documentat. Nu stiu in ce masura sint citit, dar asa cum am mai mentionat si in trecut problema este mult mai globala si in acelasi timp adinca. Pentru Tiriac lucrurile erau clare ca lumina zilei, demult pentru ca el a reusit sa-şi cladeasca imperiul si cunostintele pe baza unui sistem occidental perfect functionabil. Nu a facut, ce a facut, invirtind terenuri in mod ilicit, falimentind banci si chiar industrie solida si de sine statatoare. A cladit nu a distrus. Revenind la subiectul sportului romanesc; sigur ca este in colaps pentru ca toata tara este pe marginea prapastiei. Si cum sa nu fie astfel cind Romania nu are inca o Constitutie solida, definita pe justitie apolitică. Cum sa fie altfel cind primarul Capitalei ȚĂRII este prins ca ia mita. Cu „legea de ciocolata” a Romaniei lucrurile necurate vor continua. Ticalosii vor continua sa fure la greu poate chiar mai mult, pentru ca stiu ca daca simt prinsi in cel mai rau vor sta inchisi citiva anisori; dupa care vor iesi si vor beneficia in continuare de furaciunile comise. Unde mai pui ca desi inchisi, ei participa la nunti, botezuri, sindrofii si chiar servesc cafeau in locuri de fițe. In nici o tara civilizata din occident nu exista asemenea aberatii. Si asta este unul din principalele motive pentru care nu mai exista sport in România. Mai sint si altele, dar asta intr-o alta discutie.

stan (8 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 15:52

Noi in românia suntem ma-i destepti dacat in Ungaria oricine stie si l-a fotbal ia-m batut tot tinpul

stan (8 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 15:57

asa ca ma-i bine mergeti la scoala decat sa stati pe internet la rio v-om lua cel mult 15- 20 medali voi fe nadia comineci a-ti auzit macar ?(

stan (8 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 16:02

Iar la fotbal sa lasati mai bine pe oameni care se pricepe ca Gigi Becali, mitica Dragomir, meme stoica si Baciu gica Popescu ei poate in-tradevar sa relanseze fenomenul, meme si Baciu trebue asteptat cand le da drumu de la puscarie

Ionut (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 16:16

La inceput am crezut ca-i un articol scris de Maria Andries. Ea face o pasiune in a-l critica pe „saracul” Tiriac. Ati scris, domnule Vochin, un articol din care toti avem de invatat. Bogatasul asta poate ca e atoatestiutor si flegmatic de multe ori, dar adevarul e ca el se plimba prin capitalism de mult timp. Gandeste si vede lucrurile diferit de multi dintre noi. Chiar daca e batran e mai modern. E neindicat sa-l critici sau sa nu-l bagi in seama, mai ales cand mintea noastra nu poate intelege anumite lucruri. Citesc pe acest website articole despre ce-a zis Dragomir, Sandu sau mai stiu eu ce impostori, in loc sa invatam ce gandesc oameni cu bune viziuni si rezultate.

Alex (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 16:23

@victor L, Romania nu e o tara mica. Cel putin nu cand te raportezi la suprafata sau populatie. Suntem totusi pe locul 12-14 in Europa ca suprafata si pe locul 10 ca populatie. Asa ca nu prea se poate da vina pe aria de selectie.

Stefanita (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 18:59

Foarte bun articol! Ne trebuie (macar) exemple simple si eficiente de la care sa pornim. Si sa ii trezim pe vremelnicii din capul statului, generatii de pițifelnici fara viziune, strategii, programe.
Iar lui Victor L, poate te referi la Țara Bârsei, caci România nu este o țara mica, e de vreo 2 ori cat Ungaria in urma careia suntem. Si Nadia, Hagi, Ivan au aparut din niste sisteme de selectie, pregatire, performanta, nu a fost ceva aleator.

MMm (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 21:29

Cenzura baieti cenzura!

mihai (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 2:49

Asta cu „natiunea mica” tine de mentalitate, pentru ca este o aberatie ca o tara cu 18 milioane de oameni(sau cati om fi ca nimeni nu stie exact) sa fie considerata o tara mica. In plus, am avut rezultate remarcabile in extrem de multe sporturi olimpice: handbal, haltere, gimnastica, canotaj, sabie, judo, atletism, box, deci, de putut, se poate. Natiuni mici sunt altele, in niciun caz noi, exista in schimb aceasta perceptie pe care o avem despre noi si asta se datoreaza unui complex de inferioritate pe care ni l-am dezvoltat in timp, complex alimentat de catre conducatorii nostri incompetenti si corupti care au furat tot ce s-a putut si dupa aia s-au inchinat la vest ca la sfanta icoana.

Nicolae Alexe (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 5:50

Gresit total! Ungaria are masa mare de selectie?

Bogdan (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 7:51

Da, Tiriac a avut dreptat dar nu a facut nici el nimic, desi a avut mereu relatii apropiate cu politicienii la putere. Putea sa preseze pentru o lege a sponsorizarii favorabila sportului, pentru infrastructura mai buna…Ne-a explicat bland ca ne vom duce la fund si a parasit corabia.

Dar nu el e de vina ci romanii in general prin caracterul delasaror si putin pasator de binele de grup predum si jurnalistii care de dragul senzationalului sfasie orice de dragul audientei.

Mai tineti minte dle Vochin ce campanie de presa a fost impotriva gimnasticii si in special a antrenorilor Belu si bitang? Ca sunt metode de tortura, chinue fetele de la lot samd. Iete ca acum nu se mai chinuie nimeni, au castigat la ‘drepturile omului’ si am renuntat la orice dorinta de performanta. Avem 500 de practicante de gimnastica in Romania si asta pe bani publici, cat timp in SUA au ajuns sa aiba breo 100.000 de gimnaste inregistrare, mare parte pe banii personali.

La fel si cu sporturile de echipa, o bateti atat in cap cu blaturi inventate, cu arbitrajele cu patronii semi-analfabeti pe care-i preamariti interesat incat s-a dus price interes pentru sportul in sine. Nu mai avem de mult cronici de fotbal in ziare, avem cancan din fotbal si rezultatele meciurilor.
Restul sporturilor aproape nu se vad in presa.

Pai cum sa fie interes national sporturi care nu intereseaza pe nimeni?
Asa ca atunci cand va uitati la unguri si la altii, incercati sa vedeti mai departe de politicieni, sa vedeti si oamenii si presa, sa analizati ansamblul si nu doar invelisul. Plecati capul si intrebati-va ce faceti pentru ca sportul romanesc sa nu devina subiect de studiu la istorie. Cand ajungeti la o concluzie treceti la actiune si lasati barfa de pe tusha in functie de cum da bine pe moment.

cineva (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 10:30

pai si voi astia din FRF ce naiba faceti de ce nu faceti lobby pentru schimbarea legilor , ca doar nu ai alta treaba pe acolo ,asa doar dand din buze pe aici nu o sa se schimbe niciodata nimic sau o spui asa cu jumate de gura ca sa ai alibi de tip ,,v-am spus eu” dar sa nu-i superi pe aia de l-au dat jos pe sandu?

somebody (15 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 10:34

tocati o gramada de bani cu centrele de excelenta adica stricati orzul pe gaste iar eficienta lor va fi catastrofala . Solutia e cu totul alta dar trebuie sa sti , dar mai ales sa vrei. Iar tu ca si Burleanu blufati in continuare cu centrele de excelenta . Da e ceva fata de sandu dar e nimic fata de cee ce trebuie .

somebody (15 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 10:38

si vezi ca deja au inceput juniorii selectati de antrenorii ce au rezidenta pe ,,boulevard de les palmiers ” din Monaco sa nu mai treaca nici de primul turneu de calificare , adica mai rau nu se poate dar asa e cand incepi cu acoperisul intr-o constructie. Baieti priceputi voi astia , ce mai

stan (8 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 20:53

Este foarte adevarat domnu Voichin cand ati spus dstr-a ca are in Romania arie mica de selectie care noi sintem 18 milioane hai sa vedem cite milioane avem la rusi sau la chinezii chiar si nigeria m-ia spus un prieten ca are vreo 80 de miliozne

stan (8 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 20:59

Iar cu domnu Tiriac sa stiti i-l ridicati dstr-a in slavi foarte bine faceti bravo da unde era domnu Tiriac cand nadia Comanici regina de la Monreal a castgat olimpiada ?? Si alti ca ea ca ivan Pataichin cand a castigat campionatu avea lopata rupta si tot a luat locu 3

stan (8 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 21:04

Eu sa stiti fac box seara dupa servici sunt fan Lucian Bute peste o luna Lucica al nostru ii rupe oasele lu DeGale ascultati la mine chit ca am trecut la alt context, saracu Degale pai el nici nu stie in ce belea sa bagat faceti va rog un articol s-al sustinem pe Lucica

stan (8 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 21:10

Scrieti va rugam la ziar ca si antrenoru lu Lucica al nostru howard Grant tot asa sa exprimat, de Gale dea-bia la batut pe Andre dirrel care Dirrel cu tot respectu, e umbra lui deacum 5 ani. O fantoma, un moroi cum se spune pe la noi prin oltenia

stan (8 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 21:13

„Când t-ea lovit stânga lu Bute, ai impresia că t-ea lovit trenu” . doamne ajută

vasco (7 comentarii)  •  6 noiembrie 2015, 4:52

Absolut de acord cu tot ce spui in acest articol,doar ca nu trebuia sa-l amesteci pe tiriac,vede oricine cum merg treburile.Acest individ sa faca mai intai ceva pentru sportul romanesc si apoi sa vorbeasca.Se baga doar acolo unde-iese lui ceva si mai mult strica.Cititi presa germana ca sa aflati ce mare manager si mai ales personaj e tiriac,sau intrebati-l pe tatal lui Boris Bceker…asta doar asa la o prima impresie.

Comentează