Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Reţeta fericirii

Se ia o grupă de copii, se angajează un antrenor pasionat şi, după 7-8 ani, poţi avea o echipă frumoasă, cu o medie de vîrstă de 19 ani, care să facă spectacol în Liga a treia

Permalink to Reţeta fericirii
luni, 19 octombrie 2015, 7:10

Pînă ca „naţionala” României să ajungă să joace spectaculos ca Spania şi eficient precum Germania, cum ar fi normal raportat la interesul arătat sportului şi fotbalului de la noi în ultimii douăzeci-şi-ceva-de ani, încerc să mă consolez cumva şi să ies din starea asta groaznică pe care se vede nevoit s-o suporte microbistul de zi cu zi.

De cîteva luni, de cînd „tricolorii” nu izbutesc să facă decît egaluri cu echipe slabe, ca Grecia, Ungaria, Finlanda sau Irlanda de Nord, mă bîntuie o stare de depresie din care nu văd cum aş putea ieşi pînă la Europeanul de vara viitoare. Fiecare zi ce trece simt că mă apropie de o ruşine universală pe care voi fi nevoit s-o trăiesc în Hexagon.

Şi asta pentru că nu vrem sub nici o formă să facem show. Nu vrem să atacăm pe nimeni, aşa cum au făcut-o generaţii la rînd de bărbaţi ai acestui neam. Nu vrem să replicăm la „naţională” modelele de joc construite cu profesionalism la cluburi, nu vrem să profităm de investiţia masivă în copii reuşită în România ultimelor decenii. Ce să mai vorbim, sîntem nişte catîri!

Aşa că, luîndu-mi gîndul de la ceea ce credeam că va fi o bucurie generată de o calificare venită după 8 ani, am încercat să-mi găsesc fericirea în lucruri mai mici. De cîteva luni am descoperit o echipă în Liga 3. Cînd îmi permite timpul, în sîmbetele în care nu trebuie să comentez din studioul DigiSport show-ul Ligii 1, cel care oferă jumătate din bazinul de selecţie pentru „prăfuitul de Iordănescu”, urmăresc parcursul Viitorului Domneşti, o echipă cu o medie de vîrstă de vreo 19 ani şi-n care decanul are 23.

Ei, bine, meci de meci, trăiesc o bucurie a fotbalului. Copiii ştiu exact ce trebuie să joace şi asta se vede cu ochiul liber, aleargă de rup pămîntul. Traseele sînt evidente, iar ocaziile de poartă apar des. În seria a doua, e trupa cu cea mai bună ofensivă.

Cu 17 goluri marcate în 7 etape, nu e depăşită decît de trei echipe din toată divizia a treia (ştiind cît apreciaţi spectacolul, şi nu doar cel generat de Real, Bayern sau Barca, îmi permit să vi le şi spun: Petrotub Roman – 25 de goluri, Sighet – 20, Rîmnicu Sărat – 18). Acum două săptămîni am văzut-o la Glina. Sîmbătă, am fost după ea la Tunari, unde am constatat că în tribună se aflau şi trimişii Stelei, Rădoi, Dică şi Mache.

Echipa asta despre care vă povestesc nu s-a născut peste noapte, din întîmplare şi noroc, aşa cum a avut „naţionala” noastră în această campanie ce ne-a adus blestemata asta de calificare. Viitorul Domneşti este, de fapt, una dintre grupele Sportului Studenţesc de acum cîţiva ani.

Una care e antrenată încă de atunci de un nebun, Virgil Andronache, posesor de Licenţa Pro în Liga 3 şi care, indiferent de rezultat, nu se abate de la principiile sale. Una la care se lucrează cu acelaşi grup, la fel, de 7-8 ani. Una care e susţinută de fostul fotbalist Adrian Oprişan, „Balaurul” pentru cunoscători. La întrebarea dacă vreun fotbalist e de vînzare, răspunsul lui nu începe cu zerouri, ci cu o condiţie: „Numai dacă jucătorul acceptă şi transferul înseamnă un pas înainte pentru cariera lui”.

Motiv pentru care vă sfătuiesc să mergeţi săptămîna viitoare la Domneşti pentru a vedea meciul cu echipa secundă a lui Hagi. Derby-ul cluburilor ce fac fotbal după modelul de afară, dar cu posibilităţile de la noi. Şi care, dacă ar fi fost replicat în România ultimelor două decenii, n-aţi mai fi avut nevoie de o tonă de lămîi ca să puteţi suporta un meci al „naţionalei”.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Radu (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 8:18

Referitor la calificarea Romaniei vad 2 linii distincte. Una ca Romania nu joaca cine stie ce fotbal momentan. Dar fara sa vreau sa imput nimanui nimic. E pur si simplu o constatare. A doua ca la meciul cu Faroe am urlat si la golul unu si la golul doi de era sa ma dea sotia afara din casa :). Adica bucuria exista. Abia astept sa vad un turneu final sa am emotiile de rigoare. Indiferent ce facem ca rezultate. Hai Romania !!!

Cu juniorii aveti dreptate. Sa speram ca in sfarsit vor ajunge pe maini profesioniste. Si atunci chiar ca vom avea echipa.

Marcel (11 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 8:38

Exemplele pe care le dai sunt de lăudat, nu de alta dar poate se lipeşte ceva şi de vreun „om de fotbal”.
Altfel, să nu uităm că fotbalul e un joc de echipă şi de echipe – o echipă de astfel de tineri nu o să crească niciodată prea mult peste nivelul celorlalte competitoare… şi nici un jucător tânăr promovat la echipe de primă ligă de exemplu nu o să crească cine ştie ce înconjurat de colegi blazaţi, limitaţi şi de un aparat administrativ ca al cluburilor noastre…

vasile (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 8:55

Antrenorul Virg Andronache este cel mai bun antrenor din tara la ora actuala echipa dinsului joaca cel mai frumos fotbal dar din pacate cei de la federatie nu vor sa vada acest lucru.

eljiji (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 10:06

Interesant. Asta e genul de jurnalism sportiv pe care il astept de la gsp

alex (3 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 10:20

Bună ziua! Domnule Vochin, eu cred cu toată convingerea că dvs. și alții asemenea dvs. puteți construi mentalități. De schimbat este foarte greu și de aceea mă bucur că observați locuri unde încă mai există pasiune pentru ceea ce se întâmplă. Mai țineți minte, desigur, că acum 10-15 ani pe maidane se cultiva aceea pasiune. Când lucrurile acestea vor fi spuse mai des și mai apăsat poate anumite mentalități se vor adapta trand-ului, că așa e la noi….. după turmă! Cred că urmăriți și meciurile de handbal. Ei bine aseară am văzut un antrenor curajos care a jucat cu două jucătoare tinere de 17 și 18 ani. Parcă Azici îl cheamă și nu e român. Echipa lui conducea la pauză cu 9 goluri diferență și așa construiește o echipă. Dați-le voi titularelor cât de multe puteți astfel încât să motivăm și pe cei ce vin din urmă la speranța că o să joace. La noi asta lipsește…speranța. PS. Bazaliu …în liga campionilor…1 min nu a jucat! ….

Adevarat (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 10:27

Felicitari pentru acest articol Andrei ,ai spus lucruri adevarate, lucruri pe care cei din federatie ar trebui sa ii puna pe ganduri,si nu numai la Domnesti sunt jucatori talenrtati, urmareste si Metaloglobus , care are investitor un cetatean de origine siriana, care investeste foarte mult in aceasta echipa, iar jucatori de la cele 2 mari echipe din Bucuresti, STEAUA si Dinamo,care au fost in loturile nationale iar vineri va fi derby Metaloglobus- Juventus , vei vedea jucatori foarte talentati,
Fotbalul are nevoie de oameni ca dumneavoastra,inca odata felicitari.

martin_d (2 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 12:26

Subscriu, asa e genul de jurnalism sportiv potrivit pentru fotbalul de azi.
Felicitari, Andrei!

gogu (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 12:34

ti-am citit articolul de la coada la cap,ia incearca si tu ….

Cristian (2 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 13:09

Buna ziua,
foarte bun articolul si subiectul.
Insa, deviind de la subiect, trebuie sa fiti fair-play si sa recunoasteti ca:
1. jocul Nationalei este sub orice critica,
2. jucatorii gresesc multe pase sau centrari si au calitate indoielnica,
3. nationala PARE ca a ramas in continuare agentie de binefacere din moment ce Chiriches se tinea de splina in min 70 al meciului cu Finlanda dar continua sa fie „stalpul” acestei echipe
4. nu avem cum, pur si simplu, sa admiram agitatia galbena din teren cand suntem rasfatati saptamanal cu: Premier League, La Liga, Serie A sau Champions League

Vreau totusi sa-i remarc pe portarii Tatarusanu si Pantilimon, precum si pe unicul Sanmartean, niste adevarati. De asemenea, am remarcat echipa nationala a Cehiei, si nu doar in meciul cu Olanda, ci si in precedentul cu Turcia, cand a dat dovada de o suprinzatoare inteligenta in joc si in traseele construite.

Cheers!

dan80 (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 13:43

in loc sa ne trimiteti sa vedem si noi un meci de handbal, un meci de rugby, ne trimiteti la tunari sa vedem domnesti – viitorul constanta 2 in divizia a saptea. iar apoi plangeti ca daca scrieti despre alte sporturi, nu citeste nimeni.

viorel (7 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 15:21

ca suporter al stelei&nationalei poate ca asta este o solutie. mc andrei.

ionnis (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 16:55

de maine la steaua. mirele pa :))

dinu (1 comentarii)  •  19 octombrie 2015, 20:02

Bravo Andrei, da cu cadelnita in continuare si pune aplaudacii la treaba! In curand vei incepe sa crezi ca tu ai descoperit America, nu Columb. Te mai consideri ziarist sau ai urcat pe scara valorica si ai devenit activist?

Dan (7 comentarii)  •  20 octombrie 2015, 7:58

Andrei ai o ironie in acest articol care se pare ca e prea fina , nu vad reactii adverse vis a vis de exercitiul tau de punere la punct a suporterilor nemultumiti si nerecunoscatori . Daca tu esti multumit de ceea ce ofera acum nationala inseamna ca noul tau loc de munca te-a schimbat mult fata de jurnalistul echilibrat de acum ceva timp . Inteleg , baietii au luptat , au vrut , au transpirat , au strans din dinti , s-au ofticat la criticile uneori tampite , au reusit o calificare ce nu a fost la indemana unei Olande , de exemplu , desi e greu sa compari ce a facut o echipa intr-o grupa cu ceea ce n-a facut o echipa intr-o cu totul alta grupa . Dar sa spunem ca e o comparatie care sta in picioare . Inteleg si ca trebuie sa ne vedem lungul nasului apropos de infrastructura , conditii , sustinere financiara si legislativa . Ca rezultatul strict din punct de vedere sportiv e peste momentul foarte delicat prin care trece fotbalul intern . Si ca nu mai avem jucatori care sa aduca un mare plus la nationala venind de la echipe de club importante din Europa . Ok , astea le stim . Dar ce-ar trebui sa facem ? Sa iesim in piata Universitatii dupa o chinuiala cu Feroe ? Dupa ce ne-au tremurat chilotii cu Finlanda ? Eu cred ca acest grup de jucatori , la care se mai pot adauga 6-7 tineri , pot avea o exprimare mult mai atractiva si cu rezultate concrete decat au avut-o cu ultimii doi selectioneri . Nu stiu care ar fi selectionerul ideal , nici nu sunt platit sa-l descopar , sunt convins ca se poate mai mult cu o alta conceptie . Sper ca viitorul cat mai apropiat sa-mi dea dreptate iar tie sa nu-ti mai ofere prilejul de a ne trage de urechi . I

misujon (1 comentarii)  •  20 octombrie 2015, 8:44

Frumos spus, frumos scris. Așa da!

AlterEgo (4 comentarii)  •  20 octombrie 2015, 19:12

Sunteti deci dezamagit de faptul ca lumea nu se bucura. Ceea ce ati uitat ,insa , sa mentionati este faptul ca , pentru prima oara , campionatul asta european( sau ce-o fi) va avea la start 24( !!! ) de echipe. Cu alte cuvinte , Platini a facut tot posibilul sa impace toate caprele , verzele si, probabil , catîrii Europei . Mai lipsea doar ca invingatorul sa fie stabilit prin vot. Se vehiculeaza tot mai des (si cam de toata lumea ) faptul ca, in fotbalul actual, valorile s-au „nivelat” ,ca „nu mai exista echipe mici” dar, dupa cum bine spunea un coleg de-al dvs. intr-un editorial recent, nu mai sunt nici echipe mari. In acest context al mediocritatii generalizate (n-am intentionat aici un joc de cuvinte), nationala Romaniei a reusit sa se califice intr-adevar la Euro , din cea mai usoara grupa , in ultima etapa, invingand dupa un meci destul de disputat o echipa de amatori. Nu contest meritele nimanui in realizarea acestei performante , dar mi s-ar parea o dovada de decenţa daca nu ni s-ar mai reprosa faptul ca nu ne bucuram prea zgomotos pana cand nationala nu va trece de grupe.

Comentează