Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Modelul „Mitraliera”

Deşi a jucat în naţională şi a antrenat deja în Liga a treia cu rezultate, Florin Bratu a cerut să preia o echipă de juniori fără a fi plătit. Sîntem în România?

Permalink to Modelul „Mitraliera”
duminică, 27 septembrie 2015, 7:19

Liga 1 a ajuns la etapa cu numărul 11, iar statistica antrenorilor schimbaţi a bifat cifra 7. Stăm bine, nu rîdeţi, în comparaţie cu ediţiile precedente, cînd fracţia etape/demiteri era subunitară. Putem să ne declarăm satisfăcuţi că am ajuns aici şi, mai mult decît atît, în ciuda unui început de sezon extrem de slab pentru pretenţiile unora dintre echipe, să zicem bogdaproste că vreun antrenor n-a fost decapitat. La propriu!

Ideea de bază pentru vînturarea asta a antrenorilor de la noi e că principalii vinovaţi sînt patronii. Ei sînt atotcunoscătorii. Nerăbdătorii. Amatorii în ale fotbalului sau în ale bussinesului.
Merg pe această ipoteză, dar nu în proporţie de sută la sută. Dacă vina majoritatră e a angajatorului, îndrăznesc să spun că o părticică trebuie atribuită şi celor care prestează ca tehnician în Liga 1, fără a avea pregătirea, harul, inteligenţa, deschiderea către nou necesare performanţei. Din păcate pentru tinerii noştri antrenori, graba cu care doresc să se impună are efect de bumerang asupra propriei lor cariere.

Astă-seară, într-unul dintre cele 7 meciuri de prim eşalon, se întîlnesc doi foşti mari jucători ai României din ultimul deceniu. Mirel Rădoi pe banca Stelei contra Daniel Pancu pe cea a Voluntariului. Nici unul nici altul n-are calificarea cerută pentru a ocupa aceste funcţii. De iure, nici nu figurează ca atare. De facto, însă, da. În acest timp, un coleg de-al lor de generaţie, Florin Bratu a debutat pe banca tehnică a lui Sport Team Bucureşti. N-aţi auzit de ea în primele divizii pentru simplul fapt că n-are încă echipe de seniori. „Mitraliera” a preluat de la începutul săptămînii echipa de juniori mari, sub 19 ani, care activează în campionatul regional, nici măcar în nou creata Ligă a Elitelor. Florin n-a primit o ofertă de acolo, ci, pur şi simplu, s-a suit în maşină, s-a dus la sediul clubului şi a cerut un job. Mai mult decît atît, a anunţat că vrea să lucreze pro bono, fără nici un fel de remuneraţie. Nici nu vreau să-mi imaginez reacţia patronilor acelei echipe. Probabil că la început or fi crezut că sînt la camera ascunsă. Imediat s-au convins că totul era real şi i-au oferit postul pe loc.

Bratone are carnet de antrenor, pe care şi l-a dobîndit în cei doi ani de şcoală scurşi după ce şi-a încheiat cariera de jucător. Astăzi este înscris la cursul cumulat pentru licenţele A şi B pe care UEFA l-a aprobat şi în România. Între timp a antrenat Dinamo ll, echipă care începuse să joace fotbal adevărat în sezonul trecut şi din rîndurile căreia s-au ridicat, printre alţii, Nedelcearu (19 ani), Patrick Petre (18), Tîrcoveanu (18), Moldoveanu (16), întîmplător sau nu, toţi titulari joi în meciul de Cupă cu Brăila. Florin a fost dat afară la sfîrşitul sezonului
trecut, deşi, cu o echipă de prunci, terminase pe locul 6. Azi, fosta lui echipă are o singură victorie în 5 meciuri şi e pe 10 în Liga 3.

Să lucrezi la un astfel de nivel, unde poţi face toate greşelile din lume fără ca asta să însemne bani pierduţi pentru club, să întîlneşti situaţii de tot felul pe care să încerci să le rezolvi, să te căleşti şi să capeţi experienţă e un model diferit faţă de cel al aruncării direct în apele adînci ale primului eşalon. Nu ştiu care e mai bun, dar eu merg pe mîna „Mitralierei”.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 7:33

…nu este bine sa lucrezi gratis …nu este bine pentru performanta .

custov (3 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 7:33

de unde ineptiile cu pacone antrenor , asta numai ca sa o asociati pe MIRELA care are numai scoala profesionala si care pana nu-si ia BACU nu poate decat sa stea langa titi pentru a vedea daca nu a adormit.sunteti penbili aparand-o pe MIRELA.
bravo fcsbistilor

Nelu S (1 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 8:44

Felicitari Flo , ai inteles cum merge treaba chiar daca doreai sa fii scouter…
AI timp sa devii si presedinte dar mai intai in iarba se da razboiul si tie mereu ti a placut asta .
Bafta multa si sanatate familiei

brazvan (4 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 9:38

așa o fi, pentru mine însă bratu rămâne cel ce ne-a pierdut o calificare la un turneu final, când el si cu cernat n-au fost in stare sa dea un amarât de gol danemarcei. iar mitraliera vitezista a lui pește a fost prins in careu de un fundas obosit si n-a stiut si el sa-si lase piciorul in spate. oricum, felicitarile si le-a luat urs meier, iar la meciul cu norvegia (altă furăciune nerușinată…) un băiat pe nume lubos michel, care a ajuns apoi să lucreze cu nea mircea la șahtior. de frumos și deștept, probabil!!!

stef (1 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 10:26

Foarte bine punctat domnule Vochin…
Mai asteptam astfel de articole si poate niste „REGULAMENTE” mai dure sa nu mai existe astfel de antrenori in prima liga….

custov (3 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 10:34

VOCHINE,NU ESTI fcsbist ?????

victor L (12 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 11:15

Toate aprecierile pentru Florin Bratu.

Cip (3 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 13:01

E o prostie ca aceasta atitudine sa fie numita model.
1. E anormal si nociv sa lucrezi gratis.
2. Bratu a castigat bani suficienti in cariera, altii nu.
3. Bratu compensează această „generozitate” cu miile de euro pe care îi câştigă şi i-a câştigat de la televiziuni, inclusiv în perioada în care exercita o funcţie la un club, într-o incompatibilitate majoră (cazul Vochin, Dinu Vamă, MM Stoica, Danciulescu, Daniel Niculae, Stanciu şamd.).

Flaviu (1 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 13:02

Sa pui fata in fata jucatorii Radoi si Daniel Carmol Pancu este exagerat. Omul este si a fost valoros doar la spirt viteza!

Marcel (11 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 16:36

Scuza-ma, dar problema tot la angajator este! Nici Radoi, nici Pancu nu sunt acolo unde sunt cu forta! Tot niste minti „luminate” i-au pus acolo…
Ce face Bratu e absolut nurmal, faptul ca simti nevoia de a semnala normalul ca pe ceva deosebit e tot un semn al nivelului scazut al fotbalului nostru…

razvan M (2 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 16:59

Subscriu parerii Dvs, dle Vochin.
Si asteptam sa intalnim mai des in Romania modelul „antrenorului mitraliera” cum il numiti Dvs., adica a antrenorului care fiind in trecut un fotbalist de succes a invatat astazi ca trebuie sa o ia de la capat si serios cu pregatirea si mai ales ca a trecut examenul orgoliului si al autosuficientei.
Bravo Bratone tata ! Avem printre patronii de cluburi si oameni de calitate care te vor aprecia pentru curajul acestei decizii si pentru determinare, sunt sigur.

razvan.m36 (2 comentarii)  •  28 septembrie 2015, 10:15

Subscriu parerii Dvs, dle Vochin.
Si asteptam sa intalnim mai des in Romania modelul „antrenorului mitraliera” cum il numiti Dvs., adica a antrenorului care fiind in trecut un fotbalist de succes a invatat astazi ca trebuie sa o ia de la capat si serios cu pregatirea si mai ales ca a trecut examenul orgoliului si al autosuficientei.
Bravo Bratone tata ! Avem printre patronii de cluburi si oameni de calitate care te vor aprecia pentru curajul acestei decizii si pentru determinare. Sunt sigur !

Comentează