Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Cod roşu, grăbiţi-vă copii!

Răzvan Marin, Patrick Petre, Alexandru Tudorie au marcat cam în acelaşi timp în care Oliver Bierhoff ne arunca în grupa tuturor posibilităţilor. O fi vreun semn?

Permalink to Cod roşu, grăbiţi-vă copii!
luni, 27 iulie 2015, 6:35

Roşul a fost culoarea dominantă a după-amiezei de sîmbătă. Roşul Moscovei, de care noi, cei care am trăit vizitele tovarăşului Brejnev la tovarăşul Ceauşescu, am prins şi teamă, şi scîrbă, ne-a intrat primul în casă, dilatîndu-ne ecranul televizoarelor. Ceremonia tragerii la sorţi pentru Mondialul din 2018 a început scrîşnit, cu doi oameni puternici, Putin şi Blatter, ce au avut nevoie însă unul de sprijinul celuilalt. A continuat lent, pe alocuri plăcut, cu prezentarea şi extragerea ţărilor care apar mai des la National Geographic sau Travel Channel decît la Eurosport. Pentru a sfîrşi în ritmul accelerat al inimilor noastre, emoţionate pentru ce ne va hărăzi viitorul fotbalistic.

Am primit roşu la greu. Roşul Danemarcei, pe care l-am stins în galbenul tricourilor noastre la ultimul meci sub comunişti, atunci, în noiembrie 89, cînd Găboajă Balint şi Neluţu Sabău ne-au dus la Mondialul italian, dar care ne-a şi ars pe nisipul cu care neo-comuniştii ne-au pricopsit în 2002 pe „Lia Manoliu”. Roşul Poloniei, care e decupat din partea de roşu a Germaniei, cu adversari ce joacă sîmbătă de sîmbătă cu sau pentru Bayern Munchen sau Borussia Dortmund. Roşul muntenegrean, ce vine dintr-un spirit ardent, din acea stare pe care ei, o mînă de foşti iugoslavi, ştiu să o atingă cînd vine vorba de competiţie şi, folosindu-se de ea, să pîrjolească adversarul. Roşul armenesc, ţîfnos şi, extrem de periculos, dacă nu-l iei în seamă. Excepţie pare să facă echipa din ultima urnă, Kazahstan, care e bleu la prima vedere, însă, la cîte resurse naturale are, o poate vira în roşu în următorii ani.

N-am prins exact ce ne doream. Nu trebuie însă să-l mîniem pe Dumnezeu. Ce a ţinut de noi am făcut, calificîndu-ne în urna capilor de serie. Am evitat astfel ţări-dinamită. Şansa nu ne-a scos în cale Italia sau Franţa din cea de-a doua, deci aici am stat bine, deşi, personal, mi-aş fi dorit grupa squadrei azzurra, măcar ştiam cu cine ne batem. Aşa, avem 5 competitori a căror valoare nu e dată de brand, ci de echipe, pur şi simplu. Problema e, într-o astfel de grupă, că adversarul cel mai incomod rămîne al şaselea. Noi!
Roşu a fost şi codul de caniculă în acest week-end. În paralel cu tragerea la sorţi, la Ovidiu, pe vipie, Viitorul şi Dinamo îşi jucau runda de campionat. Şi de o parte, şi de alta, mulţi copii în care am ajuns să ne punem speranţa pentru viitoarele preliminarii. Coincidenţă sau nu, sfidînd arşiţa, Răzvan Marin şi Patrick Petre au decis un meci ce a început înainte de Moscova şi s-a sfîrşit după el. Dacă tratam corect toate generaţiile precedente, cu mulţi ani înainte, „naţionala” noastră avea mult mai multe puncte de reper astăzi. Aşa, acum, în plin cod roşu de efective, cînd „tricolorii” mari fie n-au echipe, fie sînt accidentaţi, fie au ales să joace în zone de semiprofesionism, ne rugăm de cei doi, de Tudorie şi de Puşcaş, de Manea şi de Dragomir, să crească mai repede, să se coacă la foc mare, şi să ne ducă acolo de unde doream să fugim. La Moscova roşie!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Munteanul (2 comentarii)  •  27 iulie 2015, 10:04

Roșul, doar o culoare ca toate celelalte, Andrei….Ca ramele de la iconițele selecționerului!!…

ionescu (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 10:15

eu zic că negrul a fost culoarea dominantă a acelei după-amieze. negru, precum echipamentul rugbiștilor neo zeelandezi. restul e , scuzați, picior de urs.

Lila (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 13:38

de -asta te-ai aprins asa?

azimut (1 comentarii)  •  27 iulie 2015, 22:05

slaba grupa.

Mircea (1 comentarii)  •  28 iulie 2015, 0:28

Danemarca ne bate tur retur. Va spun de acum.

Poate ne ofera GSP niste cifre exacte despre cate hectare de gazon, amenajat, cu nocturna sunt disponibile in Copenhaga. Toate aceste terenuri pot fi folosite gratuit si toate arata mai bine decat gazonul de pe arena nationala. Poate ca ar trebui sa pregatim din nou nisipul.

„There are just tons of football fields in Copenhagen, and many of them are of top quality. Two fields are situated by ‘Nørrebroparken’ park, and they were full with girls and boys, children and adults. What’s interesting about these fields, and apparently many others in the city, is that their size is deliberately not standard. It sounds like a weird decision, but when the sizes of the fields are not standard, they become useless for teams playing in official matches. As a result, the courts are more accessible to the public, while organized teams have their own fields.”

maistor kokir (2 comentarii)  •  28 iulie 2015, 8:31

are sens sa ne facem iluzii, actuala generatie chiar e cea mai slaba din ultimii 50 de ani, pai de generatia lui Hagi in anii 90 nu vorbesc, de cea lui Mutu si Chivu, iarasi nu,intre 2000 si 2010 am avut multi jucatori de mare valoare, in anii 80 am mers la euro 84,ii aveam pe boloni sau balaci,plus steaua castiga cupa campionilor, in anii 70 a fost generatia lui dobrin,dumitrache , deci doar prin anii 60(cand ne batea Elvetia cu 7-1 , sau cand nu ne prezentam la niste meciuri cu Italia) cred ca aveam echipa mai handicapata … e drept,avem mari sanse sa mergem la euro 2016,printr-o conjunctura f favorabila putem sa ne calificam si la mondialul din 2018,dar totul e la mana conjuncturii,victoriile ,daca le vom obtine in anii urmatori,vor fi chinuite ,urate,scremute …

Cineva (9 comentarii)  •  28 iulie 2015, 10:09

@ A.V.
In mod normal (dar ce mai este astazi normal?), Polonia si Danemarca sunt doua echipe la indemana noastra, in ciuda faptului ca prima are jucatori de Bundesliga, iar la a doua prevaleaza valoarea colectiva. La polonezi, mai mult decat valoarea presupusa a unor jucatori de-ai lor, ma impresioneaza infrastructura!
Muntenegru? Ii au pe Jovetic si Savic, dar si galezii l-au avut degeaba pe marele Giggs!
La armeni, un jucator care nu prea confirma la Dortmund nu poate face totul, iar cei din Kazachstan sunt vai de mama lor in preliminarii!
Mai mult decat comentariile relative la valoarea adversarilor m-a frapat un pasaj al articolului: „….neo-comuniştii ne-au pricopsit în 2002 …”. Activand in randul FRF, este firesc sa-l sustineti pe Burleanu pentru contractul incheiat cu noul sponsor sponsor tehnic, mult mai mare (dupa aprecierile dvs.) decat cel cu vechiul colaborator; totusi, am impresia ca ati preluat orbeste o vocabula pe care o foloseau si o folosesc cei care l-au propulsat in fruntea federatiei pe junele si ignorantul (intr-ale fotbalului) Burleanu! Intra in fisa postului o astfel de formulare? Pentru un tactician intr-ale fotbalului, mi se pare lipsit de tact sa considere ca unii dintre jalnicii (aproape fara exceptie) nostri politicieni pot fi numiti „neo-comunisti”, iar altii – „reformatori”, „democrati”, „justitiari”. Daca inteligenta si profesionalismul (in domeniile pentru care s-au format) lor pot lasa loc de discutii, moralitatea si interesul lor pentru binele societatii nu lasa loc de interpretari: sunt nule!

Dan (7 comentarii)  •  31 iulie 2015, 11:45

Andrei , nu s-ar putea printr-o minune sa preiei tu emisiunea moderata de Radu ? Am un singur motiv pentru care te intreb asta : tu te pricepi la fotbal iar el nu .

Cineva (1 comentarii)  •  31 iulie 2015, 17:19

@ Dan
De ce sa preia Vochin si rolul de moderator? Este adevarat, se pricepe la fotbal, dar este angajat al FRF, scrie pe site-ul GSP (poate a si ramas angajat al publicatiei) si este invitat cu regularitate la emisiuni, mai ales la Digi. Nu s-o fi pricepand Radu intr-o masura atat de mare la fotbal, dar are mult bun simt, retorica, vorbeste fluent in cele doua limbi de circulatie internationala si, aparent, nu este afiliat politic!
Statistica se bazeaza pe cifre, iar cifrele nu „rimeaza” cu esteticul; altfel spus, Radu apreciaza si partea estetica, nu numai utilul (exprimat in distante parcurse, numar de recuperari, procentaj de pase exacte etc).
Cred ca m-am facut inteles si dl. Vochin poate sa ramana, in principal, la FRF, unde domneste diletantismul (intr-ale fotbalului, repet); altfel spus, domnia sa contribuie substantial la cresterea gradului de competenta intr-o institutie condusa de un habarnist cu antecedente politice! C.

Comentează