Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Bărăganul de pe Mureș

Numirea lui Dan Petrescu la ASA te duce cu gîndul la succesul proiectului Urziceni. Cu o singură condiție: stabilitate financiară

Permalink to Bărăganul de pe Mureș
vineri, 12 iunie 2015, 6:48

Vestea mi s-a părut atît de bună încît mi-a fost teamă că nu se va realiza. Bună pentru tot fotbalul românesc, nu doar pentru inițiatorul ei, viceprimarul Claudiu Maior. Dan Petrescu antrenor principal la ASA Tîrgu-Mureș mi se pare cea mai bună faptă managerială a verii de pînă acum, cu implicații pozitive pentru multă lume .

Competiția internă va avea o altă dinamică. Într-o perioadă în care din primele 8 clasate mai bine de jumătate sînt sau se pregătesc să intre în insolvență, o echipă bine așezată și cu un asemenea tehnician în frunte poate reprezenta locomotiva unei întreceri mai vii, mai puternice.

Paradoxal, Steaua se înscrie și ea la masa celor care pot trage foloase de pe urma unei asemenea numiri. Cu o astfel de concurență, drumul spre un alt titlu nu mai poate fi, a priori, o vale cu tei și flori de liliac. Avînd un asemenea adversar, campioana va aborda cu totul altfel întrecerea internă, mai concentrată, mai determinată. Se va convinge că nu va mai putea triumfa cu orice lot de jucători și va deveni mult mai activă pe piața recrutărilor. Va fi nevoită să se întărească și să se pregătească mai bine, cu beneficiu acolo unde ne interesează pe toți, competiția europeană.

Beneficii vor avea și loturile reprezentative. Cu Petrescu acolo, fotbaliști ca Bumba, Hora, poate și Marius Constantin sau Mureșan, vor primi certificatul de garanție al unei pregătiri bune, la nivel european, atît din punct de vedere fizic, cît și tehnico-tactic.

În fine, dar nu în cele din urmă, firesc, cel mai cîștigat va fi clubul ardelean. De acum înainte, dacă va fi lăsat să lucreze așa cum știe el cel mai bine, ASA poate deveni o altă Unire Urziceni. Lucrurile seamănă mult. Petrescu va veni cu aproape tot staff-ul pe care l-a avut în Bărăgan.

Lotul de jucători e structurat cumva asemănător, cu fotbaliști copți bine, mulți trecuți de 30 de ani, înmagazinînd, în consecință, experiența unor lupte la titlu. Baza de pregătire, chestiune esențială pentru Dan Petrescu, e una dintre cele mai bune din țară, așa cum făcuse Bucșaru la marginea Urziceniului. Pînă și stadionul, mic, înghesuit, de tablă, construit parcă după metoda IKEA cu o cheie de 14, are ceva din arena ialomițeană. În plus, Tîrgu-Mureș e un oraș cu tradiție, cu putere financiară și cu suporteri care știu să încurajeze o echipă. Mai mult, adversarii din 2008 au dispărut din peisaj, pentru că atunci Unirea se bătea cu un Vaslui, cu un Rapid, cu un Dinamo, cu un CFR, iar acum nu pare s-o aibă în față decît pe Steaua.

Un singur lucru ar putea diferenția radical cele două proiecte. La Urziceni, succesul a fost garantat de o stabilitate financiară exemplară în anii de pînă la titlu. Jucătorii erau plătiți după un orar ce concura cu mersul trenurilor în Japonia. Ceea ce se promitea se dădea, iar în acest context Petrescu avea la îndemînă cea mai importantă pîrghie pentru a face ordine. Altfel nu se poate! Exact din momentul în care lucrurile n-au mai stat așa, a început coborîșul. Din Liga Campionilor direct în faliment.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

florentin (1 comentarii)  •  12 iunie 2015, 7:28

Club suta la suta din banii publici, cu loc cumparat in campania electorala a hotului PDL, cu urmariti penal din primarie si CL pentru ca au dat bani lichelei care nu platea impozite si taxe, cu beneficiarul Maior adus in primarie pe PFA inventat special, cu doua zile inainte, cu instalatie de nocturna de 200.000 de euro tot din bani publici, cu milioane de euro destinati de banditul sef de partid al neterminatului. Unde vedeti ceva ce merita continuat? Apropo, cautati subiectul mita de la Coral pentru Maior, prezentat in EVZ anul trecut, din dosarul altui clotan de primarie cu afaceri pe Coral.

ianiu (3 comentarii)  •  12 iunie 2015, 7:37

Titlul e unul mai mult decât oportun.
Deci Bărăganul…….S-a creat la vremea aceea superba echipă a Unirii Urziceni, fără tradiție dar, așa cum s-a dovedit ulterior, și fără viitor. Cred că nu s-a mai pomenit așa ceva, vorbesc evident de ultimii 40-50 de ani, ca o echipă campioană a vreunei țări europene să ia campionatul, să participe cu brio în cupele europene, apoi să dispară. Ceva e putred la mijloc……….Adică, seamănă cu ceva de genul……duc echipa în CL, iau banii de acolo și las totul baltă. Am avut impresia că șefii de la CFR vor să-i imite pe omologii lor de la Unirea, dar totuși clubul din Gruia mai respiră încă.
Despre Târgu Mureș…….cum proiectul intitulat ”FCM Tg. Mureș”, inițiat chiar de edilul portocaliu al urbei de pe Mureș, a dat greș (retrogradare, asistență scăzută la stadion), s-au gândit la varianta cu ASA… legendara specialistă a contraatacului din anii 70, având jucători precum Boloni, Hajnal, Fazakas, Muresan, Ispir, Varodi etc., drept momeală pentru nostalgicii suporteri târgumureșeni. S-a preluat însă doar prescurtarea de ASA a fostei Asociația Sportivă Armata, fiindcă acum e Asociația Sportivă Ardealul. Alături de tradiționalele culori roșu-albastru a apărut și galbenul, probabil din patriotism sau din dorința de a imita pe Barcelona, prin intermediul Stelei. Într-adevăr Târgu Mureș este un oraș cu tradiție, cu suporteri care știu/știau să încurajeze o echipă. Deosebirea e că în anii 70-80 majoritatea scandărilor erau în limba maghiară, pentru că erau adresate jucătorilor proveniți din zonă, adică loco. Să vedem dacă în actualele condiții se vor putea adapta globalizării, fiindcă în sezonul recent încheiat, galeria mureșană nu depășea, nici măcar acasă, efectivul de 50-60 de inși.

ianiu (3 comentarii)  •  12 iunie 2015, 8:12

Titlu este unul mai mult decât oportun.
Cât despre Bărăgan. Într-adevăr, frumoasa echipă a Unirii Urziceni, ne-a reprezentat cu brio și în competițiile continentale, însă nu știu unde s-a mai întâmplat pe bătrânul continent în ultimii 40-50 de ani, ca echipa campioană a vreunei țări să dispară în decurs de 2 ani. ”Proiectul” a fost prea bătător la ochi: fac o echipă bună, aduc un antrenor de calitate, iau campionatul, particip în CL, iau banii de acolo, apoi dispar. Și la CFR au existat semnele unui proiect similar, dar totuși clubul din Gruia mai respiră încă.
La Târgu Mureș prima dată a fost proiectul intitulat ”FCM Târgu Mureș”, inițiat de edilul portocaliu al urbei de pe Mureș. Cum acest proiect a dat greș (retrogradare, asisitență foarte scăzută la stadion)….s-au gândit la varianta cu ASA, drept momeală pentru nostalgicii suporteri târgumureșeni. S-a preluat însă doar prescurtarea denumirii vechii echipe, cea de ASA. În locul ”Armatei” s-a preferat ”Ardealul”. Tradiționalelor culori roșu-albastru li s-a adăugat și galbenul (portocaliul ne mai fiind la modă), probabil din patriotism sau pentru a imita culorile Barcelonei sau de ce nu, ale Stelei. ASA de odinioară (anii 70) era una dintre specialistele contraatacului, câștigându-și nu o dată dreptul de a juca în cupele europene, și avea în rândurile sale jucători precum Boloni, Hajnal, Fazakas, Muresan, Ispir, Varodi etc. Categoric, suporterii ASA știu să încurajeze o echipă, cu deosebirea că în anii 1970-1980 majoritatea scandărilor și cântecelor erau în lb. maghiară, dat fiind faptul că atât conducerea cât și majoritatea jucătorilor proveneau din zonă, adică loco. Să vedem dacă suporterii de azi ai echipei de pe Mureș se pot adapta globalizării, pentru că în sezonul recent încheiat galeria avea un efectiv destul de scăzut, adică de 50 max 100 de persoane, iar stadionul a început să se umple doar din etapa 20 încoace.

victor L (12 comentarii)  •  12 iunie 2015, 8:18

Subscriu.
Ma despart doar de doo afirmatii:
– „Baraganul de pe Mures”; ca nu o fi Baraganul leaganul fotbalului romanesc.
– „vale cu tei si flori de liliac”.
Teiul este răspândit prin pădurile din regiunile deluroase până aproape de zona muntoasă.
Si nici liliacul nu creste „prin văi”.
Atentie la licenţe, ca sa nu patiti ca ministrul 😛

Marcel (4 comentarii)  •  12 iunie 2015, 8:24

Corect! Mingea e de multă vreme în terenul patronilor! Demult nu mă mai obosesc să le ascult discursurile lor despre performață în condițiile în care sunt lipsiți de potență financiară. Abia după aceea poți să le observi abilitățile manageriale (dacă le au!). Și, în final, să-i și crezi când îți cer să-i „lași să se pregătească de Liga Campionilor”!

csongi (2 comentarii)  •  12 iunie 2015, 9:05

Păi chiar are stadionul ceva din arena ialomițeană: nocturna e adusă de acolo.
Cel mai câștigat va fi Petrescu, care va încasa 250 mii de euro pe an, iar cel mai pierdut contribuabilul târgumureșean, din al cărui taxe și impozite se finanțează, pardon, se sifonează aceste sume. Paralela cu Urziceniul înseamnă că la anul se va desființa echipa?

ovidiu_3003 (28 comentarii)  •  12 iunie 2015, 9:30

…daca dumneata spui ca numai Steaua …pare sa fie in fata lui aSA …inseamna ca te pricepi nu gluma …pana si de Viitorul trebuie tinut seama …ca sa nu mai spun de Botosani …plus Timisoara pe care n o baga nimeni in seama dar poate sa fie noua ASA…plus Astra care are si antrenor si jucatori …Dinamo …care are conducere …iar Univ Craiova este deasupra tuturor …

ionescu (1 comentarii)  •  12 iunie 2015, 10:13

succesul proiectului urziceni? o echipă care acum 10 ani nu exista, iar astăzi nici atât, cu greu poate fi numită un succes. poate doar pentru patron și pentru partidele care or fi profitat de generozitatea premiilor din champions league.

cabrera (1 comentarii)  •  12 iunie 2015, 19:32

Ce intelegeti dvs prin nivel european?Ce treaba are Petrescu cu asa ceva?

Sorin (8 comentarii)  •  12 iunie 2015, 22:01

poti explica:
„iar acum nu pare s-o aibă în față decît pe Steaua” …ca nu prea inteleg. Daca se poate, binenteles.

un anonim (11 comentarii)  •  13 iunie 2015, 11:22

ANDREI INCET DAR SIGUR AI INCETAT DIN VIATA DE JURNALIST!!!Nu mai conteaza daca vine insusi Guardiola,Mouriniho,Bielsa sau Dumnezeu cat timp blaturile,prostia si slugarnicismul sunt la loc de cinste in fotbalul nostru.Federatia din care faci parte nu face nimic cu adevarat important pentru fotbal si tu o sti bine dar te inteleg pe undeva trebuie si tu sa-ti intretii familia!

Comentează