Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Vă cam meritați soarta!

Antrenorii se plîng că au ajuns cîrpa de șters pe jos a patronilor. Dar nici nu fac mai nimic să se transforme măcar în "T"-eu

Permalink to Vă cam meritați soarta!
joi, 30 aprilie 2015, 7:39

35 a devenit numărul lui Dorinel Munteanu. Îl știam de o viață jucînd cu 8, dar în acest sezon a primit un număr de tramvai. Și nu de la vreun antrenor, ci ca antrenor. Schimbat în această ediție de campionat. Jalnic!

România e lider detașat în Europa la aceste demisii/demiteri de pe băncile tehnice ale echipelor noastre de prim eșalon. După o recentă analiză a Gazetei, următorii în acest clasament al rușinii, grecii, nu ne-au ținut ritmul și s-au limitat la 24. Țările cu scaun la cap în domeniul fotbalistic nu schimbă mai mult de 10-12 antrenori într-un singur sezon. Altfel spus și verificat, la acest capitol, la noi ca la nimeni.

La un asemenea carusel, noțiunea de proiect, inclusiv cel pe termen scurt, devine cel mult o glumă. Evident proastă. Ca să construiești, ca șef de șantier, așa cum ar trebui să fie antrenorul, trebuie să ai o strategie, să beneficiezi de încredere și de timp. Să primești din partea angajatorului autoritatea de care ai nevoie pentru a-ți pune în practică gîndirea. Cu alte cuvinte, mai pe înțelesul fotbaliatorilor, atunci cînd vrei să-l pui la punct pe vreunul dintre ei să nu te lovești de reacția firească a lui în cazul de față: „Lasă-mă, meștere, cu asta, că peste două luni mata nu vei mai fi aici, așa că mai scutește-mă!”. Și atunci, din prima, totul se năruie.

Culmea e că toți antrenorii se plîng de acest lucru, toți constată, dar nimeni nu face nimic pentru a schimba ceva. În cel mai fericit caz așteaptă o soluție de la autoritate după principiul păunescian „Dă o lege, dă ceva!”. Antrenorii români suferă, sînt călcați în picioare zilnic, dar lasă senzația că o fac cu plăcerea masochistului. Pleacă azi Dorinel, iar la amiază se înscăunează Șumudică. Care Șumudică n-are nici măcar scuza de a spune că nu știe regimul de lucru de la Astra. A mai fost acolo, a văzut cum e, s-a certat pantagruelic cu patronul, a plecat în zdrăngănit de reproșuri, iar acum s-a întors în vestiar declarînd cu emfază că el e căpitanul armatei din vestiar. Ce drăguț! Dar pînă cînd?

De fapt, ce contează? Mai imporatntă e nevoia de moment. Cîteva mii de euro pentru o lună, pe urmă om mai vedea. Ca și în cazul Stoican, scuipat de la Dinamo, lins apoi pe creștet, pentru ca acum să se pregătească de o nouă plecare. Și asta în timp de numai cinci luni. Li se întîmplă tuturor pe rînd, dar, în loc să se organizeze, să-și creeze un sindicat, care să le apere drepturile, care să propună și să se bată pentru a impune Federației și Ligii un set de legi, ei se pîndesc la colțuri. Să-și ia locul, să mai încaseze o simbrie. În realitate, să-și fure căciula.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Cip (3 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 8:08

Nu e nevoie de niciun sindicat si in niciun caz nu e vina patronilor. Forta e la antrenori. Trebuie aplicat pur si simplu un cod nescris prin care niciun antrenor sa nu mai preia o echipa in timpul campionatului. Doar la inceput si in pauza de iarna, cu x saptamani inainte de inceperea campionatului. Asta ar duce la mult mai multa atentie din partea cluburilor, atat atunci cand ar angaja, cat si atunci cand ar da afara antrenori. E foarte simplu.

Gheorrrghe (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 9:22

Si patronii o fi șmecheri, insa si antrenorii sunt șmenari. Nu toti, nici aia, nici ăilalți, numai majoritatea 🙂

b_o_g_d_a_n (11 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 9:41

Domnule Vochin, cred ca nu puneti problema corect. Va amintiti ce-a declarat Sumudica dupa ce a fost demis de la Chiajana? Aproximativ:”Nu-i nimic am oferte”. Statistica pe care o prezentati, numarul de schimbari de antrenori (35), nu e tocmai relevanta atata timp cat numele celor amintiti raman aceleasi de fapt (Sumudica a plecat de la Chiajna, dar a ajuns la Astra in scurt timp). Din cauza aceasta nici nu exista o dorinta evidenta de schimbare a situatiei din partea lor , in ciuda unor lamentari de fatada. Pentru a avea o imagine mai clara si niste cifre mai relevante ar trebui sa vedem care e numarul de „new entry”, de antrenori noi promovati in primul esalon sau importati de afara. Asa am vedea mai exact daca antrenorii care se tot invart prin campionatul nostru au o concurenta reala ca in alte ligi profesioniste din afara sau nu. Cat despre proiectele fotbalistice si rabdarea aratata lor in Romania, asta e un factor care tine mai mult de conducatori si nu de antrenori. Cred ca lipsa continuitatii antrenorilor in Romania tine mai mult de lipsa de competenta in domeniu a sefilor lor si nu de ei insisi.

bogdan a (2 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 9:59

Asta se intampla din cauza ca nu exista proiecte. Nu exista proiecte pt ca nu exista investitori. Patronii din fotbal si-au gasit o jucarie, nu un business. Nu e o investitie, e un hatar. Pana nu se reglementeaza acest aspect, nu o sa apara nici investitii in juniori, nici proiecte pe termen lung cu antrenori pe termen lung, iar spectatorul care a mai ramas se va indeparta definitiv. Eu fac un pariu cu tine, Andrei: Daca ii intrebi pe Becali, Nicolae, Negoita et comp daca prefera sa aibe un antrenor-manager 10 ani, timp in care sa nu impuna nimic (transferuri jucatori, schimbari 🙂 etc), cu garantia ca doar in al zecelea an vor lua titlu in Romania si vor avea o echipa decenta in Ch League, iar valoarea clubului la acel moment va egala banii investiti in cei 10 ani, nici unul nu va accepta. Doar Hagi iti va bate palma.

bogdan a (2 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 10:03

Ref la Stoican, omul e ok, decent, cu bun simt, dar ca antrenor este 0. Nu am vazut nicio idee de joc la Dinamo, nimic nimic nimic. Dinamo la fiecare meci parca are jucatorii stransi in ziua jocului. Grigoras, Badea, Ciobotariu etc nu sunt niste ilustri, dar parca echipa joaca un tip de fotbal.

koko (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 10:27

Le convine situatia Vochine…incaseaza de la toate echipele pe unde se duc.Prima de instalare,daca ma dai afara imi dai atat si tot asa.

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 10:52

fiecare pasare pe limba ei piere
toata mizeria in care se zbate fotbalul nostru duce usor usor la disparitia lui, pentru ca lumea se va uita la alt fotbal numai la cel local nu.
si cum nu exista leader fara follower, nu exista nici spectacol fara spectatori.
e evident trandul asta. numai fraierii nu-s capabili sa vada. stiti voi care fraieri 😉
da, ne meritam soarta. cu totii. nu doar in fotbal. ci si cu tot ce se intampla in Romania.

dan (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 11:09

Poti sa mai spui ca sunt si printre cei mai slabi din Europa ! Oare ce ii invata la cursuri ?Daca asculti declaratiile lui Dorinel dupa meciuri ramai stupefiat.

Avem cei mai slabi antrenori din Europa, parerea mea. De ce naiba ii schimba patronii ?

Marcel (4 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 11:46

Corect! Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă!
Păcat totuși că nu spui nimic de „jurnaliștii” care se gudură pe lângă patroni pentru „analizele” și opiniile lor avizate… Și de la mulți dintre voi pleacă convingerea lor că se pricep.

fotbalinho (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 13:06

Foarte bun articolul. A pus punctul pe „i”.
Dar totusi, numarul antrenorilor schimbati, chiar si in campionate civilizate, nu este doar de 10-12.
Uita-te in Spania, unde Getafe e la al 3-lea antrenor. In acelasi timp, trebuie spus ca nici Contra si nici quique nu au fost dati afara. Contra a plecat pt mai multi bani si quique pt ca a vazut ca getafe e in criza si a inceput sa vanda jucatori.

De asemena in Italia, Cagliari l-a adus pe Zeman, apoi pe Zola, apoi din nou pe Zeman si acum iar l-a dat afara. Si Zeman are 70 de ani si a revolutionat fotbalul acum 15 ani, cel putin in peninsula.

Comentariul meu vrea doar sa adauge putin context european, altminteri ce ai spus tu este 100% adevarat despre romania. Da, cu „r” mic.

victor L (12 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 13:28

Da` despre ce vorbiti?
Care antrenori in Romania?
Sint exact cum ati scris „Cîteva mii de euro pentru o lună, pe urmă om mai vedea. „

stefan (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 14:12

ai dreptate andrei. dar pana cand sa nu avem si noi falitii nostri si o oprire de 5 minute la mizil?

Viorel Neagu (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 14:32

Se spune cä Biblia o citesti de mai multe ori ca sä o intelegi.
Eu sänt originar din Resita si stabilit in Germania.
Am citit de mai multe ori acest comentar si CRED cä am inteles.
Dorinel este originar din Caras-Severin si a muncit, ca si jucätor in Germania.
Sper ca toti antrenorii romäni sä citeascä de mai multe ori acest articol!
Toatä stima!

m (1 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 15:58

totul tine de lipsa mentalitatii………..pt.toata natia…………facem ce-o fi pt .niste firfirici…………

Miki Maus (2 comentarii)  •  30 aprilie 2015, 16:44

Da, e posibil ca antrenorii să se organizeze şi să impună o disciplină contractuală ”europeană”. Numai că atunci patronii n-o să le mai dea lefurile uriaşe din ultimii 7-8 ani, fiindcă n-o să le convină să plătească 200.000-300.000 de euro ca să-l demită pe unul care n-are rezultate. O să respecte contractele – dar la 20.000-30.000 pe an, ca acum 15-20 de ani.
Şi cu jucătorii situaţia e aceeaşi situaţie: se văicăresc că nu li se plătesc drepturile, dar uită că azi câştigă de 10 ori cât pe vremuri Vlădoiu sau Lupu, deşi veniturile cluburilor n-au crescut pe măsură. Banii vin din dărnicia patronului, ca la lăutari, nicidecum din ”munca” jucătorilor sau antrenorilor.
Parcă totuşi e mai bine e să fii bogat fără demnitate decât invers…

alnik63 (1 comentarii)  •  1 mai 2015, 4:03

ai dreptate,la tv cand intrebi pe un antrenor ce parere are despre alt antrenor numai cuvinte bune zice ca nu trebuie schimbat ,ca trebuie sa-i acorde timp etc,dar daca intr-o ora este sunat de un patron imediat la 12 noaptea se duce si ii ia locul celui care cu putin timp in urma il( chipurile )apara.ex.Stoichita la tv nu critica,vb frumos bla,bla,bla…si daca becali il suna la 2 noaptea in chiloti pleaca la negocieri

olandezu (1 comentarii)  •  1 mai 2015, 5:21

ma abat putin de la subiect….. uitati va la toti antrenorii din prima divizie si numiti 3 care atunci cand au fost pe la scoala nu au baut cerneala.Dlor,sunt semii analfabeti,si noi avem pretentia la o strategie de joc sau alte scheme ce presupune oridicare a calitatii jocului,deci de aici pleaca totul… CARTEA.!!!!!!

vali (2 comentarii)  •  3 mai 2015, 7:34

Atata timp cat tot fobalul nostru se va baza pe mercenari, nu vom avea stabilitate nici la antrenori, nici la conducatori, nici la jucatori.A reprezenta culorile clubului e un lucru din ce in ce mai rar.
L

Comentează