Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Adevăratul cîștig al Stelei

Roș-albaștrii au triumfat din nou, dar mult mai important decît trofeul e că și-au mărit bazinul de suporteri. Tezaur pentru anii grei ce vin.

joi, 22 mai 2014, 11:04

Roș-albaștrii au triumfat din nou, dar mult mai important decît trofeul e că și-au mărit bazinul de suporteri. Tezaur pentru anii grei ce vin.

Se numără titluri, s-a ajuns la 25 și cele două steluțe de deasupra stemei încep a se înghesui spre stînga în așteptarea celei de a treia. Jucătorii își șterg praful din vitrina trofeelor, unii dintre ei abia și-o inaugurează. Iar alături de binemeritata vacanță își planifică și viitoarele investiții pe baza speranței unei noi calificări în grupele Ligii Campionilor. Patronatul, neimpresionat de statuete, diplome și medalii, socotește tot sezonul în Euro sau Ron. Și se freacă pe mîini considerînd că acesta este, pînă la urmă, cîștigul adevărat.

Dacă e să judecăm investiția pe termen scurt, au perfectă dreptate. Dar ceea ce au reușit acești băieți în ultimii doi ani valorează mult mai mult decît milioanele cu care UEFA recompensează premianții. Mircea Lucescu explica, la sfîrșitul anilor ‘90, modificarea bazinului de suporteri privind orice echipă, în general, și Rapidul în special. Numărul suporterilor giuleșteni crescuse atunci substanțial. Copilul își va alege idolii în principal dintre învingători, spunea Il Luce.

54% din români simpatizează cu Steaua este concluzia ultimului sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, dat publicității în urmă cu vreo săptămînă. Următoarea în top e Dinamo, cu 11%. Acum vreo trei ani, procentul era de “numai” 44%, în vreme ce eternul rival avea undeva la 16%. Creșterea este uluitoare, extrem de abruptă și adăugată la o valoare și așa foarte mare. Prin comparație, în Franța, cele mai iubite echipe, Marseille, PSG, St.Etienne, nu depășesc nici una 10 procente din totalul sufragiilor consumatorilor de fotbal.

Așa și?, ar spune unii. Nu, nu-i neapărat motiv de fală, deși să beneficiezi de o astfel de susținere majoritară într-o țară te înscrie într-un club select alături de Benfica Lisabona, Ajax, Galatasaray. Dar este, sau ar trebui să fie, un tezaur de imagine, de suport și financiar cîștigat pentru mult timp de acum înainte. Să ai mai mult de jumătate dintre microbiști de partea ta echivalează cu o importantă sursă de venituri. De aici încolo, totul ține de capacitatea clubului de a transforma în bani fidelitatea fanilor. La un asemenea procent de susținători și cu un management modern nu vei mai depinde doar de un gol sau de o bară care să te trimită sau nu în grupele Champions League. Nu vei trăi mereu cu spaima insuccesului sportiv, care să genereze, aproape instantaneu, insolvența, dacă nu chiar falimentul, ca în cazul Urziceniului, spre exemplu. Ci vei avea mereu o bază solidă pe și pentru care să construiești.

Comentează