Nu daţi banii pe prostii, investiţi-i în copii!
Noua grilă de distribuire a banilor din drepturile TV, propusă cluburilor de LPF, poate fi necesară, dar nu şi suficientă.
Noua grilă de distribuire a banilor din drepturile TV, propusă cluburilor de LPF, poate fi necesară, dar nu şi suficientă.
30% în funcţie de locul ocupat în clasament, 50% distribuite în părţi egale tuturor celor 18 cluburi de Liga 1, iar 20% împărţite numai între echipele care folosesc în fiecare etapă minimum 5 jucători români. Aceasta este noua propunere de împărţirte a banilor din drepturile TV înaintată spre aprobare Adunării Generale a LPF şi ea pare să stimuleze echipele care se orientează spre jucători autohtoni. Cu alte cuvinte, ce nu pot stabili printr-o lege care să nu încalce dreptul european la muncă al oricui, înlocuiesc printr-o formă de stimulare materială. Probabil că avocaţii au deja o părere formulată şi soluţia e legală. Super!
Miza este, firesc, mărirea ariei de selecţie pentru echipele reprezentative. Din ce în ce mai sărace şi mai dependente de banii din drepturile TV, cluburile, în majoritatea lor, par să accepte această formă de bonusare. Dacă e să ţinem cont de ultima sumă oferită de Digi, Dolce şi Antena 1, aproximativ 27 de milioane de euro pe an, bucăţica destinată celor care folosesc minim 5 români, ar fi cam 5,5 miloane. Împărţită la 18 echipe, apriori interesate de această felie financiară, ar însemna minimum 300.000 de euro de căciulă. Cu speranţe de creştere, de vreme ce, cu siguranţă, unele echipe de tipul Petrolul, Astra, poate şi CFR, vor merge şi în continuare pe politica importului de jucători.
Dacă sumele noului contract vor fi măcar de acelaşi ordin de mărime (ca să rămînă atractive pentru cluburi), demers dificil în opinia mea, şi dacă grupările vor achiesa la această nouă grilă de împărţire, Liga 1 se va popula de jucători autohtoni. Jumătate de problemă pare rezolvată. Semnele de întrebare apar însă cînd vom trece de la nivelul cantitativ la cel al calităţii. Din păcate, experienţa ultimelor campionate ne-a evidenţiat mari carenţe de pregătire în cazul tinerilor români care dau piept cu primul eşalon. Cu puţine excepţii, debutanţii Ligii 1 nu fac faţă impactului cu fotbalul de vîrf, iar suprapopularea echipelor cu aceşti băieţi neinstruiţi ar scădea evident nivelul celei mai importante competiţii interne. E o stare de fapt pe care însă trebuie să o acceptăm pe moment. Pentru viitor însă, Liga e datoare să adauge un amendament absolut necesar la acea grilă privitor la destinaţia exactă a celor 20% din sumă.
Pentru că nu sînt în stare să gîndescă în profunzime, think big, cum ar zice americanul, cluburile noastre ar trebui forţate, prin dosarul de licenţiere, să aloce aceste sume numai centrelor de formare. Fiecare echipă din Liga 1 să beneficieze de buget separat pentru copii şi juniori, aşa cum propunea Alexandru Andraşi, şeful centrului de la FC Braşov, una şi aceeaşi persoană cu atacantul Rapidului care marca în poarta lui Zenga pe Meazza acum două decenii. Cu minimum 300.000 de euro anual folosiţi exclusiv pentru buna instruire a viitorilor fotbalişti şi cu un plan coerent şi bine urmărit, cluburile vor beneficia în scurt timp nu doar de nume cu escu în coadă, ci şi de jucători pregătiţi să se lupte cu alde Szukala, Albin sau Felgueiras. Şi abia atunci propunerea Ligii ar trebui aplaudată în picioare.