Ancelotti, Suceava și noi
V-ați pus vreodată întrebarea de ce băncile de rezerve ale echipelor gazdă sînt situate mai peste tot în partea dreaptă privind de la tribuna oficială?
V-ați pus vreodată întrebarea de ce băncile de rezerve ale echipelor gazdă sînt situate mai peste tot în partea dreaptă privind de la tribuna oficială?
La cît de des întîlnești această situație, ai zice că este o axiomă definită de FIFA și de UEFA, în același registru cu toate legile jocului formulate de International Board. În fapt, nimeni nu obligă la această dispunere. Ea a fost împămîntenită, dar dintr-o altă nevoie. Cea de a fi mai aproape de unul dintre cei care împart dreptate.
Dacă regulamentul lasă poziționarea băncilor la latitudinea fiecărui organizator de competiție, cel al așezării arbitrilor e foarte clar. Tușierii sînt dispuși într-un singur mod, în partea dreaptă. Deci exact unde se așază stafful gazdelor. Cu alte cuvinte, omul cu steagul are în permanență în spatele lui un grup de presiune, care să-i sufle în ceafă, să-i strige cînd e aut sau ofsaid, cînd să ridice steagul și cînd nu. Un fel de “găinărie” care să justifice faptul că în acest joc fiecare detaliu contează. Dar care nu are nici o legătură cu sloganul UEFA, cel ce invită la fair-play.
Ales de două luni în fruntea AJF Suceava, Ciprian Anton, un tînăr de 35 de ani, și-a luat inima în dinți și a îndrăznit să propună, să argumenteze și să obțină schimbarea acestei axiome din fotbalul românesc. Explicînd că, prin mutarea băncilor de rezerve, oaspeții sînt poziționați în spatele tușierului și se mai ia din presiunea artificială pusă pe arbitru, el a reușit să-și convingă membrii afiliați că în 2014 trebuie să ne ghidăm după alte reguli decît în secolul trecut. Iar de cîteva săptămîni, în toate meciurile din județul său, gazdele stau ceva mai departe de tușier.
Sigur că opozanții vor spune că facilitezi astfel intervenția nesportivă a oaspeților. Pentru toți cei care au văzut măcar un meci la țară, e limpede că în momentul în care vizitatorii vor recurge la astfel de manifestări de intimidare, primii care-i vor tempera vor fi spectatorii și reprezentanții gazdelor, mult mai numeroși. Plus observatorul, care, în fața gazdelor, n-ar putea să aibă o atitudine pasivă, așa cum de multe ori o afișează la solicitările oaspeților.
Profesor la LPS Suceava, cel mai nou ales președinte de AJF a venit, iată, cu o idee excelentă. Proiectul pilot inițiat de el funcționează și, în mod normal, el ar trebui validat de adunarea generală, astfel încît civilizația sportului, spiritul de fair-play și eleganța să înceapă să pătrundă, ușor-ușor, și în fotbalul nostru.
Așa cum a fost implementată în Spania, de exemplu. Dacă nu ați sesizat pînă acum, pe “Bernabeu”, Carlo Ancelotti nu stă pe banca din dreapta, ci exact în partea opusă. Așa cum se procedează la toate meciurile și în toate ligile din țara campioană mondială și europeană.
Dacă ei au înțeles, noi de ce n-am putea-o face? Chiar la nivel național, nu doar la Suceava.