Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Dinamo trăieşte

 Aceasta-i vestea. Mai presus de orgolii, trufie, brand, tradiţie.

sâmbătă, 8 februarie 2014, 9:31

 Aceasta-i vestea. Mai presus de orgolii, trufie, brand, tradiţie.

Dinamo are pretenţii mult prea mari pentru un proiect atît de mic. Formularea îi aparţine lui Ciprian Marica sau, mai bine zis, unui tip care e îmbibat de dinamovism, unuia care a inhalat de mic copil microbul generat de pepiniera din Ştefan cel Mare şi căruia nu-i cade bine să vadă, chiar şi de la distanţă, că echipa lui de suflet, multiplă campioană a României şi semifinalistă de cupe europene, trage speranţă doar la un amărît loc 4.

În viaţa de zi cu zi se spune că sînt pline cimitirele cu oameni de neînlocuit. În fotbalul românesc, nume mari, de echipe campioane, precum Ripensia, Chinezul, Venus sau FC Argeş nu mai există (prima încearcă o revenire simbolică), altele ca UTA, Rapid sau Universitatea Craiova se zbat între viaţă şi moarte prin liga a doua. În lume, formaţii cîştigătoare de trofee continentale, Nottingham Forrest, River Plate, AC Milan etc., au ajuns la scăpătat din varii motive în decursul istoriei lor. Unele au revenit acolo, sus, altele se confundă astăzi cu mediocritatea. Iată motivul pentru care, deşi, pe fond, sînt de acord cu Ciprian, mă voi delimita de opinia sa şi o voi îmbrăţişa pe cea a investitorului. Între o viaţă de lux şi luxul de a rămîne în viaţă, Ionuţ Negoiţă n-a putut opta decît pentru a doua variantă. 

Sigur că pentru suporterul din Groapă idealul ar fi fost ca Abramovici să prefere centrul Bucureştiului, nu cel al Londrei. Sau, mai fezabil, ca Ion Ţiriac, dinamovist cu acte, să fi fost acceptat, la un moment dat, ca investitor şi catalizator de forţe financiare pentru gruparea alb-roşie, Cum istoria a vrut ca Dinamo să nu încapă pe mîna unor proprietari universali de conducte de gaz, ci doar a unor dealeri de butelii, prezentul nu trebuie să mire. Ci doar să fie judecat just. Sau, dacă vreţi, prin comparaţie. 

În ziua în care Dinamo învingea deţinătoarea Cupei Suediei, IFK Goteborg, cu 2-0, Rapidul pierdea, 0-5, în faţa echipei secunde a lui Freiburg. 

Dacă acceptăm realitatea, vom accepta şi ştirea. Că, spre deosebire de Rapid, Dinamo trăieşte. Nu într-un apartament penthouse, nu hrănindu-se cu fructe de mare, nu făcîndu-şi concediile pe la Miami. Dinamo trăieşte normal, dar sănătos, ca un om care a văzut moartea cu ochii, iar acum apreciază fiecare secundă din viaţă. Cu speranţa ca o dată cu depăşirea perioadei de criză să poată visa din nou la zilele cînd se pregătea de Liga Campionilor. Dar asta fără a produce datorii de milioane bune de euro.

Comentează