Golul care aduce plinul
Steaua şi CFR pornesc cu şansa a doua meciurile de azi cu Ajax şi Inter. Dar pot s-o convertească în calificare doar dacă vor înscrie astăzi
Steaua şi CFR pornesc cu şansa a doua meciurile de azi cu Ajax şi Inter. Dar pot s-o convertească în calificare doar dacă vor înscrie astăzi
Gata! De azi întrebările se retrag pentru a face loc răspunsurilor. A gîndit bine Clujul că i-a vîndut pe Bastos şi pe Sougou şi a renunţat aproape fără luptă la Aguirregaray şi Luis Alberto? Este Rîpă o variantă europeană pentru postul de fundaş dreapta la Steaua? A procedat corect Paulo Sergio netrecîndu-i pe lista FIFA pe Weldon şi pe Deac? Ce atacant e mai bun lîngă Rusescu: Nikolici, Tatu sau nici unul? Toate dilemele povestite sau nu pe parcursul a mai bine de două luni de iarnă îşi vor găsi rezolvările începînd de astăzi, cînd Steaua şi CFR au primul examen la materia pentru care au cheltuit vreo 40 de zile de cantonament cu tot balastul fizic şi psihic aferent.
Ambele pornesc din postura de outsideri. Bugetele, jucătorii, tradiţia, calendarul competiţional le conferă Interului şi Ajaxului statutul de favoriţi. Asta înseamnă că nouă ne rămîne şansa a doua. Atenţie! A doua nu înseamnă însă nici una şi de aici trebuie pornită discuţia. Noi, microbiştii, ne vom aşeza diseară în faţa televizoarelor şi vom spera. Ei, pe teren, de ce să n-o facă?
Ajax şi Inter au o sumedenie de argumente pentru a spera la o calificare. Dar, aşa cum nu s-a inventat pînă acum echipa invincibilă, şi adversarele formaţiilor noastre au punctele lor slabe. Ştiu să le ascundă, au capacitatea de a apăsa pe argumentele forte tocmai pentru a-şi masca slăbiciunile.
Ajax îţi ia ochiul cu jocul ofensiv. Are fotbalişti tehnici, rapizi, exuberanţi, versatili şi inventivi de la mijloc în sus. Îşi creează o sumedenie de ocazii, marchează mult şi aproape mereu, a făcut-o în 50 din ultimele 54 de meciuri!!!!, dar şchioapătă în defensivă. Are probleme pe tranziţie negativă, pe momentul pierderii balonului, iar Steaua o poate face să sufere dacă va mînui bine arma contraatacului. De asemenea, tinereţea din sînul lotului poate fi folosită de echipa noastră, dar pentru asta oamenii lui Reghecampf trebuie să-şi probeze pe teren maturitatea superioară oferită de media de vîrstă mai mare.
Inter are în componenţă fotbalişti-statui. Nume grele ale fotbalului european, cîştigători de Ligă, posesori de scudetto şi de contracte cu inflaţie de zerouri. Şi cu toate astea, trupa lui Moratti nu aduce deloc cu un mecanism care să ruleze spre perfecţiune. Nici ca rezultate, nici ca filosofie de club, chiar dacă Zanetti şi coechipierii lui se simt bine jucînd tot apărare-contraatac. Probabil că Helenio Herrera n-ar fi deloc încîntat să afle că stră-stră-strănepoata catenaccio-ului său a luat gol în 19 din ultimele 22 de partide disputate în toate competiţiile.
Aşadar, să ne facem curaj şi să concluzionăm că Ajax şi Inter, dacă au probleme, le au în apărare. Motiv pentru care nevoia noastră este să marcăm. Gol sau goluri. Fără ele, astăzi nu vom avea la ce să mai sperăm joia viitoare.