Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Genetic

Cândva, în vremuri nu tocmai depărtate, dar astăzi de neconceput, fotbalul părea una dintre distracțiile publice fără altă adâncime decât numărul și zgomotul mulțimii. Apoi, a venit Pasa Cea Lungă, pornită de peste atâtea mări și zări, din țara Marșului […]

...

De ce se joacă fotbal?

Și Taylor Richards de la Doncaster se face vinovat de crime medicale comise după golul care a eliminat Blackburn. Ei și alți delincvenți de aceeași teapă au fost luați în primire și certați de cel puțin trei profesori doctori în […]

...

Colțesito și destinația lumii

Edinson Cavani a fost pedepsit de Federația engleză pentru că a folosit formula „Gracias, negrito!”. În America de Sud, așa se spune „Merci, scumpule!”. Între fanaticii anglo-saxoni și dezgustătoarele lor cârpe corporatiste, asta se cheamă rasism. Un mini-Colțescu. Un Colțesito.

[…]

...

În bară, pentru predicatori

Maradona, abia dispărut dintre adulatori, a fost rapid luat la corectat de comentatori care cunosc valoarea vieții și sancționează abaterile de la regula fericirii. Și la noi, și în Marea Britanie și în Italia, au apărut, tot mai semeț, analize […]

...

Știința retrogradării

Locul 15, la doar 4 puncte de poziția care trimite în B, e atâ de real încât conducerea clubului a trecut la literatura de specialitate. Arsenal a elaborat planuri de urgență, în caz de retrogradare. Salariile vor fi tăiate cu […]

...

Colțesito și destinația lumii

Cavani? Are de unde plăti! Prea mulți oameni confundă banii altora cu uragane care bat departe de casă.

Permalink to Colțesito și destinația lumii
joi, 7 ianuarie 2021, 10:39

Edinson Cavani a fost pedepsit de Federația engleză pentru că a folosit formula „Gracias, negrito!”. În America de Sud, așa se spune „Merci, scumpule!”. Între fanaticii anglo-saxoni și dezgustătoarele lor cârpe corporatiste, asta se cheamă rasism. Un mini-Colțescu. Un Colțesito.

Propunerea cere unui public enorm să accepte o imbecilitate infinită: după 15 ani de fotbal mare și conduită exemplară, Cavani s-a dat de gol. E rasist! Reacționarul camuflat de o carieră strălucită, unealta burghezo-moșierească pitită în fotbal, dușmanul atât de priceput în a simula talentul au fost demascați în una și aceeași persoană: Cavani rasistul! Prin urmare: 3 etape suspendare și una sută mii £ amendă!

Ei, și? Or fi ăia nebuni, dar nu contează: Cavani are de unde plăti!

Toți cei ce împart acest gând cred că sunt în siguranță tocmai pentru că nu au banii lui Cavani. În cazul lor însă, pedeapsa nu va fi un purcoi de bani, ci mai mult. Dacă „organele” au descoperit un rasist în ditamai Cavani, le va fi cu atât mai ușor să dibuiască rasismul celor mici. Și atunci, plata nu se va face în bani, ci în valori mult mai mari: dreptul de a vorbi în limba ta, cu expresiile obișnuite, dreptul de a te simți liber în public, dreptul de a glumi și dreptul de a fi relaxat în împrejurările cele mai banale. Toate vor fi înghițite de dreptul de a fi obligat să îți strivești drepturile.

O vorbă veche revine, în variantă contemporană: mai întâi, i-au luat pe cei ce foloseau „negru” și „negrito”, iar eu n-am zis nimic, pentru că sunt prea mic; pe urmă i-au luat pe cei ce foloseau „mic” și „pitic”, iar eu n-am zis nimic pentru că sunt prea mic; pe urmă, m-au luat pe mine și nimeni n-a zis nimic pentru că sunt prea mic.

Sau cu observația lui Ander Herrera, fotbalist și doctor în filoszofia turismului: „Lumea se duce în rahat!”.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

MZ (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 11:38

Chiar eram curios cand apare intelectualul roman iubitor de sport si cruciada lui contra corectitudinii politice, la pachet cu o comparatie deplasata cu comunismul. Urmeaza probabil Radu Paraschivescu.

Luciann (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 12:55

Fraier Cavani ca nu i-a dat in judecata! Sa vedem cum demonstrau in Instanta ca asta e rasism! Te pedepsesc unii care, practic, nu stiu ce-i ala rasism!

Radu Paraschivescu (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 13:05

@MZ Îmi pare rău, nu urmez. Nu mai scriu de luni bune aici. R.P.

Cris (3 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:03

A scris simplu pe subiect si „asta ***”. „Multumim, sasiutule!” Tot in limita libertatii de exprimare te identific si eu, „ asta ***”, dupa o caracteristica care te descrie in realitate, cu un termen care nu are un caracter negativ in limba romana (ca si cuvantul *** in principal, caci in secundar are si caracter peiorativ - *** = hain, crud, rau) si-ti multumesc „scumpulindu-te”.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ZeMe (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:18

Nu inteleg de ce @ZM vede comunism in aceast articol, care descrie o posibila situatie ce ar putea aparea pornind de la cazul Cavani/Coltescu. E adevarat ce spune Herrera, iar daca lumea nu se trezeste chiar vom ajunge in...***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel (12 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:37

magarii comuniste....nu combaterea rasismului, ci golanii comuniste..........

George (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:54

In sfarsit mai sunt oameni de bun simt si oameni care gandesc.

critic literar (15 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 15:30

@ Radu Paraschivescu (1 comentarii) • 7 ianuarie 2021, 13:05 ..." @MZ Îmi pare rău, nu urmez. Nu mai scriu de luni bune aici. R.P."... Domnule, vorba lui Ander Herrera, filosof: nu trebuie să ai dialoguri cu un ***! Fie chiar și cu unul de-al lui Soros...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 16:17

Felicitari pentru articol! Faptul ca puterea de decizie apartine unor oameni care pot debita asemenea absurditati e dubios. La fel cum ca cei penalizati se resemneaza.

tango (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 16:53

Dle Ungureanu, jos palaria. Dar ce facem totusi cu acele cozi de topor care se autointituleaza ziaristi si au sarit imediat ca niste ca.te.lu.si obedienti sa-l condamne pe Coltescu fara sa gandeasca un pic? Acesti indivizi vor reactiona in mod sigur la fel si atunci cand ni se va pune pumnul in gura obligandu-ne sa dansam cum ni se canta de afara.

Cristi (3 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 17:28

Ia scrieti voi aici in mod exact, nealterat, afirmatia/expresia impricinata a lui Coltescu, sa vedeti daca se incadreaza in normele legale de acceptabilitate si toleranta care stau la baza filtrarii comentariilor online.

Artur (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 21:10

Ce articol simplut, ca si autorul (asa cum se si descrie) - acest baietas pdl-ist!

MZM (22 comentarii)  •  8 ianuarie 2021, 12:11

Toata stima, domnule Ungureanu! Intr-adevar, Federatia engleza a luat o masura nu numai strigatoare la cer, ci si de un ridicol desavarsit, Dar si ilegala, cred eu! A sanctiona un jucator care, pe o retea de socializare cu un prieten, se gratuleaza reciproc cu apelative prietenesti, pe care desigur si le-au mai spus de multe ori, inseamna sa-ti depasesti, penibil, atributiile! Este culmea... vigilentei.

corneliu (10 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 22:45

Cavani e mic, au reușit ei să-l doboare pe Trump.

Valeriuv (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 21:16

Ipocriți până peste englezii ăștia. Cum rămâne cu cei "Zece negri mititei" ai Agathei, un roman de referință ai genului respectiv, in acea perioada?

Comentează