Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Dacă nu cumva e vorba de persoane diferite, un galez era, cu 5-6 luni în urmă, unul dintre marii jucători ai lumii și tot un galez e acum o absență prevestitoare de retragere.

Permalink to Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale
vineri, 19 februarie 2021, 9:48

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar 31 de ani și e protejatul lui Daniel Levy, președinte la Tottenham. În rest, Bale stă mai tot timpul pe bancă și lasă un public larg să își amintească de zilele în care Real a plătit 100 de milioane pe el. Încă mai neverosimile sunt imaginile uraganului Bale, târând după el apărări disperate sau fulgerând șuturi balistice, de preferat de la 30 de metri. Rezerva mută de azi e bolidul muscular care a scufundat Inter, după ce Inter scufundase Tottenham (4-0 la pauză). Bale a intervenit, a marcat un hat-trick fără legătură cu coechipierii și l-a scos din naționala Braziliei pe Maicon, fundașul care s-ar fi putut opune cu mai mult succes unui TGV.

Așadar, declin, deochi, persecuție? Unii văd luneta nevrotică a lui Mourinho (au supraviețuit doar Salah și De Bruyne). Alții trimit la instabilitatea galezului care și-a scandalizat fanii, la Real, afișându-se lângă inscripția: „Țara Galilor. Golf. Madrid. În această ordine!”. Anecdotele sunt picante, dar cheia misterului Bale s-ar putea găsi în cu totul alt sertar. La purtător, prin încălcarea nechibzuită a legilor nescrise. În sport, unde asemenea legi dau adesea destinul, nicio regulă nu e mai puternică decât: nu te întoarce de unde ai plecat! Asta vrea să spună că a renaște e ceva cu totul diferit de a te naște. Nimeni nu va reuși vreodată să forțeze repetarea momentului care l-a adus pe lume. Misteriosul Gareth Bale a pariat greșit.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Umila generatie (25 comentarii)  •  19 februarie 2021, 10:48

Bale a fost dintotdeauna un excelent fundas stanga, transformat de mos Perez in atacant de top, doar pentru apetitul patronului madrilen pentru merchandising. Nimeni nu s-a gandit vreodata sa-l transforme pe Maicon in mijlocas sau chiar atacant, doar pentru a-i fructifica proverbiala viteza, daca galezul ar fi ramas pe postul initial, sunt convins ca ar fi avut o cariera constanta, mai mult decat demna. Sa fim seriosi, sprinturile memorabie pe langa Barta si Maicon sunt flori rare in cariera fostului fundas al lui Spurs.

Toader (36 comentarii)  •  19 februarie 2021, 10:50

"nu te întoarce de unde ai plecat!" mai ales cînd pe antrenorul, cu ifose, l-a apucat creația. Iar Bale, om în toată firea, nu mai poate înghții nici toanele celor tineri și nerecunoscători nici ale vedetei de pe bancă.

Marius (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 11:20

Intr-o lume in care fotbalistii de la echipele de top castiga sume obscene, pentru unii este greu sa isi mai gaseasca motivatia. Este clar ca fotbalul nu este o pasiune pentru toti fotbalistii.

Aldous Huxley (12 comentarii)  •  19 februarie 2021, 15:15

„Va exista, în cursul generației următoare sau nu foarte departe de aceasta, o metoda farmacologica de a-i face pe oameni să-și iubească robia, creând dictaturi fără lacrimi, ca sa spunem așa, și producând un fel de lagăre de concentrare nedureroase pentru societăți întregi, astfel incât oamenilor le vor fi luate libertățile, dar le va plăcea, fiindcă vor fi distrași de la orice dorință de a se răscula prin propagandă sau spălarea creierelor, sau prin spălarea creierelor imbunătățită prin metode farmacologice. Și aceasta pare să fie ultima revoluție.“

RipensistuTM (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 16:58

Bale a fost transformat din fundas in atacant de Harry Redknapp la Tottenham.

andipanda (2 comentarii)  •  19 februarie 2021, 18:18

Bine scris, ca de obicei.

Paul Alexe (1 comentarii)  •  19 februarie 2021, 18:54

@Umila generatie Pe 20 octombrie 2010, s-a jucat la San Siro, Inter- Tottenham. Bale a marcat trei goluri, impresionand prin vigoare si eficacitate. Presa italiana scria dupa acel meci ca este pacat ca un asemenea talent sa fie irosit pe flancul stang al apararii. Inter a intrat in cursa pentru transferal sau, insa tratativa a esuat. Florentino Perez este un comerciant imprumutat fotbalului, pentru el sportul cu balonul rotund este o profitabila afacere, transferul lui Fail s-a realizat cu surle si trambite. Am deosebita admiratie pentru acest galez, timp de sapte ani a tras pe mosor cat a putut, castigand un salariu colosal. Alt falit de lux este Sanchez, care a terminat-o cu fotbalul dupa excelenta perioada de la Udinese. Culmea ridicolului, mari cluburi europene s-au duelat sa-l transfere, platindu-l regeste. Baiatul isi traieste din plin viata, cata vreme gaseste creduli, de ce nu ar profita din plin?

Să se transfere la Sepsiszentgyörgy! (19 comentarii)  •  19 februarie 2021, 22:12

Dacă nu l-a transferat pe nord-irlandezul Kyle Lafferty, poate are mai mult noroc "Sepsi" cu galezul Gareth Bale... Și galezul cu ei! ...că acolo, la Polul Frigului, oricare jucător (chiar și miticii-voinicii) devine léó-páráléó... :)))))

Martoaga galeza (1 comentarii)  •  22 februarie 2021, 11:29

In sapte ani petrecuti (niciodata termenul n-a fost mai potrivit) la Madrid, Bale a disputat 171 partide, ceea ce inseamna 24 meciuri pe sezon. Practic, a fost mai mult absent decat prezent. Gloaba galeza trebuia sa devina noul Messia al fotbalului.

Comentează