Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Colțesito și destinația lumii

Cavani? Are de unde plăti! Prea mulți oameni confundă banii altora cu uragane care bat departe de casă.

Permalink to Colțesito și destinația lumii
joi, 7 ianuarie 2021, 10:39

Edinson Cavani a fost pedepsit de Federația engleză pentru că a folosit formula „Gracias, negrito!”. În America de Sud, așa se spune „Merci, scumpule!”. Între fanaticii anglo-saxoni și dezgustătoarele lor cârpe corporatiste, asta se cheamă rasism. Un mini-Colțescu. Un Colțesito.

Propunerea cere unui public enorm să accepte o imbecilitate infinită: după 15 ani de fotbal mare și conduită exemplară, Cavani s-a dat de gol. E rasist! Reacționarul camuflat de o carieră strălucită, unealta burghezo-moșierească pitită în fotbal, dușmanul atât de priceput în a simula talentul au fost demascați în una și aceeași persoană: Cavani rasistul! Prin urmare: 3 etape suspendare și una sută mii £ amendă!

Ei, și? Or fi ăia nebuni, dar nu contează: Cavani are de unde plăti!

Toți cei ce împart acest gând cred că sunt în siguranță tocmai pentru că nu au banii lui Cavani. În cazul lor însă, pedeapsa nu va fi un purcoi de bani, ci mai mult. Dacă „organele” au descoperit un rasist în ditamai Cavani, le va fi cu atât mai ușor să dibuiască rasismul celor mici. Și atunci, plata nu se va face în bani, ci în valori mult mai mari: dreptul de a vorbi în limba ta, cu expresiile obișnuite, dreptul de a te simți liber în public, dreptul de a glumi și dreptul de a fi relaxat în împrejurările cele mai banale. Toate vor fi înghițite de dreptul de a fi obligat să îți strivești drepturile.

O vorbă veche revine, în variantă contemporană: mai întâi, i-au luat pe cei ce foloseau „negru” și „negrito”, iar eu n-am zis nimic, pentru că sunt prea mic; pe urmă i-au luat pe cei ce foloseau „mic” și „pitic”, iar eu n-am zis nimic pentru că sunt prea mic; pe urmă, m-au luat pe mine și nimeni n-a zis nimic pentru că sunt prea mic.

Sau cu observația lui Ander Herrera, fotbalist și doctor în filoszofia turismului: „Lumea se duce în rahat!”.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

MZ (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 11:38

Chiar eram curios cand apare intelectualul roman iubitor de sport si cruciada lui contra corectitudinii politice, la pachet cu o comparatie deplasata cu comunismul. Urmeaza probabil Radu Paraschivescu.

Luciann (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 12:55

Fraier Cavani ca nu i-a dat in judecata! Sa vedem cum demonstrau in Instanta ca asta e rasism! Te pedepsesc unii care, practic, nu stiu ce-i ala rasism!

Radu Paraschivescu (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 13:05

@MZ Îmi pare rău, nu urmez. Nu mai scriu de luni bune aici. R.P.

Cris (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:03

A scris simplu pe subiect si „asta ***”. „Multumim, sasiutule!” Tot in limita libertatii de exprimare te identific si eu, „ asta ***”, dupa o caracteristica care te descrie in realitate, cu un termen care nu are un caracter negativ in limba romana (ca si cuvantul *** in principal, caci in secundar are si caracter peiorativ - *** = hain, crud, rau) si-ti multumesc „scumpulindu-te”.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ZeMe (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:18

Nu inteleg de ce @ZM vede comunism in aceast articol, care descrie o posibila situatie ce ar putea aparea pornind de la cazul Cavani/Coltescu. E adevarat ce spune Herrera, iar daca lumea nu se trezeste chiar vom ajunge in...***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel (12 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:37

magarii comuniste....nu combaterea rasismului, ci golanii comuniste..........

George (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 14:54

In sfarsit mai sunt oameni de bun simt si oameni care gandesc.

critic literar (19 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 15:30

@ Radu Paraschivescu (1 comentarii) • 7 ianuarie 2021, 13:05 ..." @MZ Îmi pare rău, nu urmez. Nu mai scriu de luni bune aici. R.P."... Domnule, vorba lui Ander Herrera, filosof: nu trebuie să ai dialoguri cu un ***! Fie chiar și cu unul de-al lui Soros...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 16:17

Felicitari pentru articol! Faptul ca puterea de decizie apartine unor oameni care pot debita asemenea absurditati e dubios. La fel cum ca cei penalizati se resemneaza.

tango (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 16:53

Dle Ungureanu, jos palaria. Dar ce facem totusi cu acele cozi de topor care se autointituleaza ziaristi si au sarit imediat ca niste ca.te.lu.si obedienti sa-l condamne pe Coltescu fara sa gandeasca un pic? Acesti indivizi vor reactiona in mod sigur la fel si atunci cand ni se va pune pumnul in gura obligandu-ne sa dansam cum ni se canta de afara.

Cristi (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 17:28

Ia scrieti voi aici in mod exact, nealterat, afirmatia/expresia impricinata a lui Coltescu, sa vedeti daca se incadreaza in normele legale de acceptabilitate si toleranta care stau la baza filtrarii comentariilor online.

Artur (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 21:10

Ce articol simplut, ca si autorul (asa cum se si descrie) - acest baietas pdl-ist!

MZM (23 comentarii)  •  8 ianuarie 2021, 12:11

Toata stima, domnule Ungureanu! Intr-adevar, Federatia engleza a luat o masura nu numai strigatoare la cer, ci si de un ridicol desavarsit, Dar si ilegala, cred eu! A sanctiona un jucator care, pe o retea de socializare cu un prieten, se gratuleaza reciproc cu apelative prietenesti, pe care desigur si le-au mai spus de multe ori, inseamna sa-ti depasesti, penibil, atributiile! Este culmea... vigilentei.

corneliu (11 comentarii)  •  10 ianuarie 2021, 22:45

Cavani e mic, au reușit ei să-l doboare pe Trump.

Valeriuv (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2021, 21:16

Ipocriți până peste englezii ăștia. Cum rămâne cu cei "Zece negri mititei" ai Agathei, un roman de referință ai genului respectiv, in acea perioada?

Comentează