Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

La vulturi!

Cel mai mare alpinist al tuturor timpurilor, Reinhold Messner, îşi doreşte ca trupul să-i fie sfîşiat de zăgani, sus, pe înălţimi. E primul om cu toţi „optmiarii” la bord

Unu…doi…trei…Şiiiii! „Mulţi ani trăiască, mulţi ani trăiască! La mulţiiii aniii!” Luminile […]

sâmbătă, 31 octombrie 2009, 6:10

Cel mai mare alpinist al tuturor timpurilor, Reinhold Messner, îşi doreşte ca trupul să-i fie sfîşiat de zăgani, sus, pe înălţimi. E primul om cu toţi „optmiarii” la bord

Unu…doi…trei…Şiiiii! „Mulţi ani trăiască, mulţi ani trăiască! La mulţiiii aniii!” Luminile se sting brusc, sărbătoritul suflă cu putere în cele două cifre – lumînări: un şase şi un cinci! Întuneric total cîteva fracţiuni, apoi, blitzuri, zeci de blitzuri şi tradiţionala întrebare: „Ce-ţi doreşti?” „Cea mai frumoasă moarte! Să fiu devorat de vulturi, undeva, în Himalaya! Am vazut chestia asta în Tibet şi m-a impresionat profund. Pielea celui decedat este tăiată fîşii-fîşii, apoi păsările vin şi-o ciugulesc…Cadavrul dispare rapid”… Stop! Ce-i asta? O glumă proastă? Un film horror facut de amatori?

Prieten de şase decenii cu piscurile
Pe bărbosul cu părul castaniu-roşcat îl cheamă Reinhold Messner. A ajuns la vîrsta „pensionării”, a dat o masă alături de prieteni, dar şi de presă. Răceala pioletului a aflat-o, întîia dată, la cinci ani, la prima ascensiune. La 13 era deja „veteran”. Mulţi spun despre el că este cel mai mare alpinist al tuturor timpurilor. Şi asta nu numai pentru că Everestul, Nanga Parbatul sau K2-ul îi zic „Nenea” cînd îl vad prin preajmă, fiind primul om cu toţi cei 14 „optmiari” la activ ori pentru că pe „Acoperişul Lumii” a urcat singur, fără oxigen, ci şi pentru că alături de Hermann Buhl e creatorul stilului alpin total. Adică, tată, pe munte nu te duci la petrecere, cu strigături şi sticle de bere la jambiere! Îţi trebuie un echipament ergonomic, minim, cît mai confortabil, uşor, fără alai prin preajmă: şerpaşi, cumetri vitregi de şerpaşi, prietenari, camere foto de un terra, tabere bază…

În 1970, la primul Nanga Parbat, şi-a pierdut fratele, Günther, în timpul coborîrii pe Diamir. Fratele şi şase falange. Degerături. Amputări. Apoi…Apoi s-a specializat pe a demonstra posibilitatea imposibilului. „Nu poţi urca solo la 8.848 metri”, au spus specialiştii. În 1978 a plecat, singurel, de la tabără – bază şi a păpat un biscuite sus, pe Everest. „Fără oxigen suplimentar e imposibil”, au adăugat medicii. În 1980 a tras aer în piept şi doar cu el a culcat Chomolungma la pămînt. „Nu exista dubla-ascensiune. Faci un vîrf, cobori, faci altul”…1984, Gasherbrum I şi II, bifaţi dintr-un singur foc.

Cadoul de „desparţire”
„Nu vreau sa mor, ca un prost, în ascensiune. Chestia asta nu e mîndră de un alpinist. Dar să mă sfîşie vulturii, o, da, asta e ceva măreţ!”, spune astăzi. „M-am cam retras, am îmbatrînit. Deja fiul meu, de 18 ani, mi-o ia înainte la fiecare escaladare.

Pe Păunaş, nepotul lui Moş Dănilă, vulturii lui Galaction îl răpeau şi provocau o tragedie. Cu Messner  e altceva…

 rm11.jpg

Comentarii (25)Adaugă comentariu

DD (41 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 3:17

Super articolul ! Felicitari ! Toti optmiarii, e ceva……

Adrian (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 3:45

Jos cu palaria!!!Messner este in mod evident cel mai mare!!Ce mai face Alex Gavan cataratorul nostru??

Mihai (34 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 9:13

Sa traiesti nene, si la mai mare ,ca frumos le potrivesti !Se poate, carevasazica , sa existe si subiecte serioase .Domnu’ Oprisan am certa parere ca aceste chestii ,blogurile ,sunt de shto’, adicatelea nimenea nu le ia seama atata timp cat fraierii (printre care si eu ,firesc) scriu si nimeni nu face nimic . Concret , v-a rugat lumea sa nu mai scrieti de ala , ala si alaltu’ in semn de protest pentru ineptiile pe care le debiteaza ,,geniile” ! Voi nu !!! Te intreb eu pe matale cine i-a spus lu’ Cristea : printzu’ , sheicu’ , pianistu” ;lui Niculescu: lunetistu’,tiristu’s.a. si exemplele pot continua . Cum un jucator da o pasa ca lumea, incep ziaristi :noul Hagi ,noul Mutu ,noul Dobrin ,Noul Balaci ;dar N-AM AUZIT PE NICI UN BLOGAR SA ZICA NOUL CHIRILA , NOUL HRISTACHE NAUM , NOUL EFTIMIE IONESCU!!! De ce ? E evident !!!Iata de ce ale lu’ matale , articole , sunt singurele pe care le mai citesc a, da , si pe ale domnului Geambasu cand scrie de Pink Floyd . Hai sa fii sanatos , si apropo’ chestia asta cu blogurile este facuta ca sa va laudati cu numarul mare de cititori, pentru ca nu raspunde nimeni la ele , asta e respectu’ fata de cititori , dar atata timp cat e o tara libera avem pina si libertatea inculturii . Am castigat-o ! Sau , ma rog ,au castigat-o altii pentru noi !!! Da’ ne merge nenica !!

johnny (68 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 9:51

uite asta inseamna sa iti placa cu adevarat ceva. desi o astfel de moarte … stiu si eu …

Numai bine !

pako (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 9:52

Încă un articol de vârf, cu mult deasupra bălăcărelii. În completarea ironicului fin, televizat, Cătălin Oprişan reuşeşte, cu talent, zi de zi, un soi de apostolat întru spiritualitatea sportului. Felicitări!

czc (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 9:53

Impresionant! O singura obiectie totusi: astfel de caractere merita o cauza mai buna!

vlad (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 10:19

Frumos articol, frumoasa pasiune, rari oamenii, ce isi gasesc un crez in viata in afara beneficiilor materiale. E din alta lume omul asta, tot respectul pentru el. Mai trebuie sa mai cadem si pe ganduri din cand in cand, punandu-ne intrebarea: oare pentru ce traim?

Vlad

ghita1964 (12 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 10:41

Oprisane,Oprisane cum le gaseti tu Oprisane!Vezi ca are si numele importanta lui?Messe asta aduce cu numele avionului din a doua”imbulzeala”mondiala si fiind neamt,clar ca nu-i sanatos la creerul capului,trebuie intrebat daca are:ochelari,rucsac si „hozene”?Asta are sigur,deci e neamt!Pe al nostru saracu’,daca-l chema:Paunas?Au venit vulturii si l-au papat de tanar(tune dracu-n pana lor,cum ar fi spus nent’o Gala!)chestie de „sburatoare”!Cum zicea „Bibanu”in „BD.la munte si la mare”:”a zbura,zburare,din prima conjugare!”.Asa ca Oprisane taica,noi daca n-avem nume predestinate?Ramanem pe sol,ce sa facem?Nu?

biju (42 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 11:04

… intrebat fiind de un reporter, prin anii ’78:
– ce parere are despre despre escaladarea everestului de unu singur , messner a raspuns : ” ar fi curata nebunie ” ca , peste doi ani sa o faca
…sa nu- l uitam si pe Jerzy Kukuczka , cu care a fost intr-o adevarata ” competitie ” pt cucerirea tuturor optmiarilor , si polonezul a reusit ,la scurt timp dupa messner
…ar merita , cataline , sa scrii ,candva, si despre George Mallory , cel care, pe 8 June 1924 !!!!!, a fost vazut ,ultima data la peste 8ooo metri altitudine, pe everest , si in ziua de azi nu se stie exact daca a ajuns sau nu pe varf , uluitor , tinand cont de ce „echipament ” exista in anii aceia . azi , nici in …parc nu ai mereg-iarna – imbracat asa ,daramite pe everest
…mersi de articol cataline

biju (42 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 11:07

…si apropo de messner , acum cativa ani ,2-3 , a tinut o cuvantare la cluj , invitat fiind de clubul alpin roman

Pentru Oprisan (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 11:23

Citez: ‘Daca cineva iti spune ca si-a trait clipa de apogeu pe Everest,minte. E un loc groaznic. Insa fara perspectiva mortii nu exista aventura’-Reinhold Messner. Este un monstru sacru al alpinismului si dupa ce a terminat optimarii,s-a plictisit pentru ca se repeta si a inceput izbanzile orizontale: Groenlanda(2000km),Antarctica(2494km),si cateva deserturi asa la trecerea timpului: Gobi,Taklimakan. Fratele sau Ghunter a murit in Nanga Parbat in iunie 1970 pe versantul Diamir si a fost gasit in iulie 2005. Frumos articol Oprisane. Felicitari.

m68 (52 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 11:44

Eu te felicit aici,dar sa stii ca daca cumva nu-ti scriu dupa un articol asta nu inseamna ca nu l-am citit.Sa ne traiesti nente· OPRISANE . HAI STEAUA BUCURESTI.MI-E DOR DE STEAUA.MI-E FOARTE DOR…..

catalin (2 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 12:07

superb articolul!
Messner e cel mai mare alpinist al timpurilor noastre.

dan v (3 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 12:25

si eu care ma credeam „activ” pina la acest articol. Jos palaria pt domnu Messner, felicitari pt articol. Foarte frumoasa fotografia, spune multe.

Cătălin Oprişan (62 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 13:46

pentru Mihai
Nu e adevarat! Citesc tot ce spuneti voi, cititorii de bloguri! Si, da, ai dreptate, promit ca de acum raspund la toate comentariile. E ca si cum cineva iti da binete si tu nu raspunzi. Sunt de acord cu tine, dar, pana acum, nu am raspuns pt ca nu ma consider nici a 10-a parte din Chirila, Naum cel Batran, nea Mache sau Tolo!

pentru Pako si toti ceilalti
MULTUMESC!

pentru ghita1964
Se vede ca ai pus mana pe niscavai carti! Ma bucur sa vad ca am astfel de cititori!

pentru biju
N-am stiu, multumesc mult pt informatie!

pentru m68
Mersi! Te „simt” cand ma citesti, chiar daca nu bagi doua-trei vorbe.

florin.b (22 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 14:12

Toata viata imi voi dori sa urc pe un munte ,din pacate nu o sa pot niciodata, dar asta-i alta poveste .Moartea nu poate fi frumoasa dar e inevitabila si daca tot vine macar sa mori asa cum isi doreste Messner,nu neaparat pe Himalaya mincat de vulturi ,ci facind cea ce-ti place .Super articol Catalin ,bravo! PS PT m68 si mie imi e dor de Steaua ,tare dor.

Razvan (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 14:19

Superb articolul, parerea mea este cam in aceasi nota cu a celorlalti comentatori. Asta merita citit si cu toate ca nu stiu prea multe despre alpinisim ma misca articolul. La cat mai multe asemenea si fara Gigi, Borcea si ceilalti. Felicitari

madflax (3 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 16:06

@ ghita!messner e italian,chiar daca numele nu ar spune asta!Este originar din Valtellina nordul Lombardiei,zona ce este la granita cu Elvetia si Austria,de acolo si numele lui!Gunter e un nume obisnuit in zona aia!Numai bine!A,uitam!Multumesc pt articol Catalin,excelent!

suporter (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 16:25

Super articol , bravo !
Am citit intamplator toata povestea lui RM (cu imagini) intr-o revista a unei linii aeriene. Cutremuratoare!
Un astfel de om si sportiv merita mai multa atentie din partea presei. Puterea exemplului functioneaza !!!
Poate vor citi povestea lui si Dragomir , Tamas , Cristea , Gigi , Borcea , Mititelu , Iancu , Lucescu jr , Mutu , colegii tai de la gsp , etc si poate vor medita 5 minute si vor intelege ce inseamna pasiunea adevarata , dincolo de orice sacrificiu.
Inca odata , multumesc pentru articol !

Carolina (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 17:54

Bravo Oprisane, ai crescut frumos. Sunt impresionata de stilul tau. Au trecut ceva ani de cand n-am mai citit un articol scris de tine si uite acum, intamplator, mi-am aruncat ochii pe o pagina lasata deschisa de barbatzelul meu. Dupa ce-am citit cateva impresii de pe blog, mi-am dat seama cine-i autorul laudat. Chiar meriti! Catala, ma enerveaza ca Pro tv a uzat atat de mult expresia asta dar chiar si-asa tot spun ca esti JOS PALARIA. Cu drag , de pe tarumuri mai insorite ca Romania. Sper ca dupa atatia ani sa am totusi macar vreme de un bit memorie loc in cerebelul tau atat de folosit! Semnat tanti!

Dan de Cluj (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 20:30

Da – Messner a fost la Cluj in 16-17 iulie 2002, dar fara nici o treaba cu Clubul Alpin Roman… Messner a venit ca membru al „verzilor” din Parlamentul European, interesat de probleme de agricultura. Vizita a fost organizata in Romania de Fundatia Carpatica si la Cluj de Clubul Ecologic Transilvania. Inafara programului vizitei Clubul Ecologic Transilvania a organizat o intalnire cu alpinisti clujeni. Mai multe despre vizita la Cluj puteti gasi in varianta electronica a Monitorului Mediului editat in acele vremuri de Clubul Ecologic Transilvania la http://www.greenagenda.org/mm/nr_9/index.htm

alegzandru (17 comentarii)  •  1 noiembrie 2009, 21:15

Ce jos palaria mai, in fata unui asa articol si a lui Reinhold Messner iti vine sa dai cu ea de pamant sa ii sara borurile. Toata puterea acestui om trebuie sa fie justificata de o mandrie si personalitate puternica, dublate de o nevoie sfredelitoare de libertate, de eliberare de sub jugul conventiilor si al tiparelor. Se adauga increderea in sine, se condimenteaza cu spirit cutezator spre inconstient, si iese un caracter pe calapodul lui Messner. Cred totusi ca toata admiratia noastra, articolele inchinate, interjectiile WOW! il lasa rece pe batranul alpinist, care isi cauta identitatea si linistea doar acolo sus, unde doreste sa isi lase si oasele. Nea Oprisane, si matale esti pe acolo pe sus, printre vulturi, cu povestea asta!

lupu (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2009, 2:19

Bravo…!

Dan (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2009, 2:57

Din pacate nu mai exista pe piata nici o carte cu monstrii sacri ai alpinismului mondial.Am avut asa ceva prin anii ’80 dar n-am mai dat de ea. Poate reuseste cineva sa scrie o lucrare despre asta(cu fotografii , mai ales din Himalaya si Alpi , dar si din marii munti din Alaska , unde stiu ca pe masivul McKinley exista niste trasee exceptionale).Jos palariile pentru articol.Sunt si alte sporturi, cum este alpinismul,care ne ofera eroi de legenda.

cezar (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2009, 3:35

Messner este printre altele si un OM extrem de simplu si onest. Imi aduc aminte de ceea ce imi povesteste mereu tatal meu de Messner. Cu siguranta OMUL REINHOLD MESSNER ramane om si dorintele lui sunt mai presus de orice. Face parte din alpinisti cu o tarie de fier si fara nici o jena te inclini in fata lui. Respecta-l si vei fi respectat.
Restul comentariilor sunt de prisos.

Comentează