Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Tom, instalatorul lui Preston

Mulţi zic că a fost cel mai mare jucător englez. A evoluat contra lui Omar Sharif, s-a duelat cu Sir Stanley Matthews şi a stat 60 de ani aproape de prima campioană a Angliei

Vocea nu-i tremură, doar […]

sâmbătă, 22 februarie 2014, 10:34

Mulţi zic că a fost cel mai mare jucător englez. A evoluat contra lui Omar Sharif, s-a duelat cu Sir Stanley Matthews şi a stat 60 de ani aproape de prima campioană a Angliei

Vocea nu-i tremură, doar mîinile şi picioarele nu-l mai ascultă! La nouă decenii, le-ar putea fi străbunic multor puşti din faţa sa. Nici unul nu stă pe scaun, nici unul nu respiră. Au în faţă un SIR. A fost chemat să le vorbească despre viaţă.

Nu bea apă. Doar îşi umezeşte buzele. Păi, dacă a venit pentru poveşti, poveşti să depene!

„La debut, am avut ghinion. De fapt, nu numai eu, toată omenirea! Mă născusem la un cioc de struţ de Deepdale, stadionul lui Preston North End. Prima echipă campioană a Angliei, puilor, prima echipă campioană a Angliei”. Cînd zice asta, albastrul pur al ochilor i se umezeşte. „Tata nu m-a lăsat la minge. Instalator, ăsta era visul său! Eram mic, la 14 ani băteam într-un metru juma’, probleme de sănătate. Da’ m-am înălţat. La 17 ani, cei de la PNE mi-au dat să iscălesc contractul. Era sfîrşit de august, 1939. Pe 3 septembrie am aflat, de la radio, că Germania a atacat Polonia. Venea războiul. Aşa-i că am avut nenoroc?”.

A vînat „vulpile deşertului”…

Nu se plînge: „Urgia nu ne-a lăsat să mai jucăm fotbal. Bill Shankly, marele Bill, a început să care nisip cu o lopată. George Mutch construia avioane. Jackie Fairbrother, poliţist. Eu am plecat în Armată, pe frontul african. Azi eram mecanic, mîine conduceam tancul. Ne-am luptat cu Rommel, Vulpea Deşertului şi Panzerele sale. Apoi, în Italia. Am scăpat”.

Cere să i se deschidă un geam. „În 1946 am început. De fapt, am şi încheiat tot atunci. În sensul că am devenit Prestonian şi asta mi-a intrat în sînge pe viaţă. Puilor, am băgat 433 de meciuri, am lovit de 187 de ori. Numai pentru «Invincibili», numai pentru «Invincibili», vă daţi seama? Era greu, luam simbrie mică, vreo 14 lire. Mă completam ca instalator, se cerea după război, se refăceau case. Aşa m-au şi poreclit, «Instalatoru’ şi cele 10 picături», da’ nu-mi era ruşine, munceam. Mă impingeam, mereu, cu Stanley Matthews. Doamne, ce jucător! După vreo cinci, hai, şase ani, Nat, Nat Buck, patronul, m-a chemat la el. Mi-a zis că macaronarii de la Palermo mă doresc. 10.000 de bătrîne, casă şi maşină. I-am zis să-i refuze. Ba chiar am şi ţipat, niţeluş, la el. Nu auzi că sînt Prestonian? Mă găsisem şi cu Tommy Thompson, i-am curentat de 56 de ori numa’ într-un sezon”.

30 de goluri pentru „lei”

Trage aer. „Am prins finale FA Cup, am ajuns la naţională. Băteam la ruşi şi portughezi ca la fasole. M-am retras pe Wembley, după un 5-0 cu sovieticii. Le-am zis să predea armamentul, că războiul se terminase de ceva ani buni. Ha, ha, ha!”. Rîde! Rîde şi asistenţa. „Lumea mă iubea. Era un băiat la Blackburn, Dave Whelan, bun, bun rău! Şezuse mult pe tuşă, cu ciolanele rupte. Vara, în presezon, la un amical, la împărţeală a picat să mă păstorească. M-am dus direct la el. «Fiule, ai avut-o grea, nu vreau să-ţi fac zile fripe. O las mai moale azi, cred în tine şi te vreau titular în campionat. OK?». Am călcat frîna. Copilu’ a apreciat. A venit, a doua zi, cu nişte pandişpan la Elsie”. Acum pare că se îneacă. „Elise a fost a mea soţie. Am stat căsătoriţi doar 59 de ani. Pe gazon am mai călcat strîmb, în viaţă, niciodată!”.

Povestea continuă. „Nu vreau să vă plictisesc. Am jucat 14 ani numa’ la ei, vreo 80 de meciuri la naţională. Ticălosu’ de Bill, Bill Shankly, a zis că eu aş fi fost bun în orice echipă, în orice meci, la orice vîrstă şi dacă eram echipat cu palton. Ce pişicher! Nu e adevărat. Am făcut toate astea pentru că am avut coechipieri minunaţi”.

Tom Finney s-a stins zilele trecute. În vîltoarea Champions League, în vacarmul Olimpiadei, al problemelor de la Kiev, plecarea sa a trecut aproape neobservată. A contat doar că pe piatră i-au scris atît: „The greatest player to ever play the game”! Vorbele lui Bill Shankly…

Sursa: My Autobiography

01.jpg
În război, Finney (dreapta) a ajuns în Egipt. Aici, la un amical, a jucat contra viitorului mare actor Omar Sharif

02.jpg
Un instalator simpatic. Cu 473 de meciuri în total pentru Preston North End

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Gambeta (14 comentarii)  •  22 februarie 2014, 11:31

Oprisane,
O sa-ti cer despagubiri, neica. Pai tu crezi ca eu am izvor nesecat de lacrimi, sa plang la toate articolele tale!?

bogdan (2 comentarii)  •  22 februarie 2014, 11:35

Au un mod special englezii sa isi respecte valorile,pe toate stadioanele sa auzit” there’s only one Tom Finney”

Bibi (213 comentarii)  •  22 februarie 2014, 13:04

Catalin, multumesc !

dorin (1 comentarii)  •  22 februarie 2014, 13:31

Superb articolul

sorinescU (7 comentarii)  •  22 februarie 2014, 14:14

….fara cuvinte….

Arthur Lee (4 comentarii)  •  22 februarie 2014, 15:36

Felicitari, Catalin Oprisan.
Multumesc ca m-ai facut sa uit pentru cateva minute de datorii, USL, soacra si sanatate. Multa fericire!

grid (23 comentarii)  •  22 februarie 2014, 23:13

Cum ai spune la modul admirativ când nu mai ai grade de comparație dincolo de superlativul absolut, englezii ăștia sunt niște nemernici minunați, și nu numai în fotbal. Mulțumim, a nu știu câta oară, domnule Gazetar. GSP să-ți facă statuie!

marian0904 (75 comentarii)  •  23 februarie 2014, 9:55

Cataline, cred ca omu’ ar mai merita un articol. Poate despre cum le-a cerut sovieticilor sa predea armamentul. Multumesc!

johny2k (1 comentarii)  •  23 februarie 2014, 13:09

Gazetarie nene, nu cancan. Inca odata dovedesti ca scrii nu doar cu capul. Multumim pentru tot ceea ce faci. Keep up the good work! – cum ar spune englismenii. 🙂

marius (5 comentarii)  •  23 februarie 2014, 13:21

E bine mosule..

artmir (5 comentarii)  •  23 februarie 2014, 16:00

Curios, cum treci atat de usor de la comedie la dramatism.
Frumos. Bravo

seba (98 comentarii)  •  23 februarie 2014, 16:17

multumim, catalin! 🙂

oaeaspurcata (3 comentarii)  •  23 februarie 2014, 17:29

Acu’ probabil o sa fiu injurat, dar nu stiu cum putea Omar Sharif sa joace fotbal profesionist in timpul razboiului la 10-12 ani(n.1932). Poate au schimbat cateva pase la-ncalzire unde ala micu’ o fi fost copil de mingi.

gima (99 comentarii)  •  23 februarie 2014, 18:44

bravo tata! respect pentru legendele sportului. s-o tii tot asa. sa-ti creasca mare bebicu’!

radookoo (4 comentarii)  •  23 februarie 2014, 18:50

Bravo Cataline! Imi place ca iti plac detaliile pe care generatiile de azi le-au uitat!

dan (226 comentarii)  •  23 februarie 2014, 20:06

Un singur cuvant: extraordinar!!!

corvette59 (63 comentarii)  •  23 februarie 2014, 23:12

Nu pot ,si cred ca nimeni nu poate explica si intelege caracterul lui Tom.Dupa razboi viata de zi cu zi era o continua goana dupa cele necesare vietii .Lipsurile erau acute .Erau zilele cind un sfert de pound de unt era un articol de lux . PNE il plateau cu 15 lire pe saptamina ,bani buni pt acea vreme ,dar Arsenal i-a oferit 150 ,iar Highbury era la doi pasi de casa sa. De fapt cum de a ales el PNE si nu Arsenal e o enigma pt toti. A inceput sa loveasca mingea pe Gillespie Park ,a inceput scoala primara la Gillespie Primary locuri traditionale ale tunarilor.In cartier nu se vorbea decit despre tunari si nimic altceva.E ca si cum un copil giulestean ar alege sa joace in Ghencea ,sau Stefan cel Mare si ar ramine acolo pt toata cariera.Suporterii i-au schimbat mai apoi porecla .Il numeau Finee (fainii),adica cel fin. BBC-ul ,si mai apoi Sky au prezentat un colaj cu faze din meciurile lui. Drblingul „elastic” nu e inventia lui Ronaldinho ,Tom il folosea de prin 48-50.La fel golul direct din corner ! Ce a uitat sa spuna autorul aici este faptul ca Tom era un fanatic al alimentatiei naturale.I-si avea propria gradina de legume si facea saptaminal vizite pe la ferme de unde se aproviziona. Singura ocazie cind avea o prajitura era masa de Christmas.

Cornel (6 comentarii)  •  24 februarie 2014, 10:31

Dacă ar fi mai mulţi, aşa ca tine Cătălin, nivelul jurnalismului ar fi mai sus. Felicitări!

Buri (1 comentarii)  •  24 februarie 2014, 18:44

Esti sigur ca n-a avut si el un Ferrari ca Tucudean?

dan (226 comentarii)  •  24 februarie 2014, 19:30

Era vremea romantica a fotbalului!

Comentează