Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Au trecut 56 de ani de la tragedia lui Manchester United!

6 februarie 1958. Tragedia celor de la Manchester United, pe aeroportul din Munchen. Azi mai trăiesc doar doi foşti jucători ai „diavolului” Bobby Charlton (76 de ani) şi Harry Gregg (81 de ani). Bill Foulkes unul dintre supravieţuitori s-a stins […]

joi, 6 februarie 2014, 1:46

6 februarie 1958. Tragedia celor de la Manchester United, pe aeroportul din Munchen. Azi mai trăiesc doar doi foşti jucători ai „diavolului” Bobby Charlton (76 de ani) şi Harry Gregg (81 de ani). Bill Foulkes unul dintre supravieţuitori s-a stins anul trecut, în noiembrie pe 25, la 81 de ani. (VIDEO EMOȚIONANT)

1487272_10151986558492746_886478454_n.jpg

Stătea în picioare, nemişcat. Nu avea ochii umezi, dar sufletul îi plîngea. Nu s-ar fi umilit în veci, însă avea mare nevoie de bani. “Douăzeci de obiecte vom scoate azi la licitaţie. Toate aparţin domnului William Anthony Foulkes”… El era! Ajunsese la 60 de ani, lumea îl cam uitase… Scosese de la naftalină jambierele din meciul cu Arsenal, celebrul meci cu Arsenal, din ‘58, tricoul din FA Cup Final, medalia de campion al Europei cucerită la 36 de ani… Le dusese la “Christie’s”, celebra casă de licitaţii. Nu plîngea, deşi ar fi urlat de furie.

Sticla de gin şi jocul de cărţi…
Chiar? Plînsese vreodată? NU! Îşi aducea perfect aminte. Era la începutul lui februarie, 1958. Intrase pe poarta spitalului din Munchen, “Rechts der Isar”, ajunsese în camerele coechipierilor, îi văzuse pe Duncan Edwards, pe Berry, pe Jackie Blanchflower, păreau OK, apoi întrebase o asistentă: “Dar ceilalţi, unde sînt ceilalţi?” Într-o engleză aproximativă, femeia îi răspunsese: “Care ceilalţi? Ăştia-s toţi de-au scăpat!” Da, da, atunci lacrimile au pornit contraatacul. Le-a oprit, elegant, fair, cu toată tăria fundaşului din el, pe linia ce delimitează ochiul de obraz. Ce naiba, Duncan se uita la el, cum să se smiorcăie???

…Cu o zi înainte, pilotul avionului încercase de trei ori să-i ducă pe “diavolii” de la Manchester, acasă, de la Belgrad, după escala din Germania. Puţin după ora trei, “Elizabethanul” se prăbuşea, se lovea de o casă şi se dezmembra… Primise o sticlă de gin cadou de la Ambasada Regatului din Belgrad. Juca împreună cu coechipierii cărţi cînd s-a produs tragedia. Avionul s-a rupt chiar de sub el, sticla i-a căzut în cap şi, ironic, asta a fost singura zgîrietură… Şapte coechipieri pieriseră pe loc…

Au reînviat după 10 ani!
A doua oară era să plîngă în mai ‘68. Trecuseră 10 ani de la despărţirea de “băieţi”, iar Manchesterul cucerea Cupa Campionilor Europeni, contra Benficăi, chiar pe “Wembley”. Ar fi cutremurat Albionul, ca o defulare, pentru deceniul de greutăţi, pentru locurile 7 şi 15 din campionat, pentru Johnny şi Jackie, care, de la Munchen, nu mai jucaseră niciodată fotbal, pentru… Dar avea, la gît, medalia. A privit cerul şi, neauzit de nimeni, a murmurat. “E şi a voastră, Busby Babes, e şi a voastră!”.

Pe siteul oficial al celor de la Manchester United a fost creată o pagină specială dedicată evenimentelor din 1958
CLICK AICI PENTRU A ACCESA SITEUL

untitled.jpg

Ultima fotografie a “Diavolilor” inainte de partida de la Belgrad

mu1958.jpg

…Roger Byrne abia aştepta să se întoarcă în Anglia. În burtica soţiei, Joy, lovea cu picioruşele primul lor copil. Roger cel mic nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, dar a ajuns băiat de mingi pe “Old Trafford”.

…Marion Bent, soţia lui Geoff, i-a păstrat cu sfinţenie decupajul dintr-un ziar. Poza reprezenta iubirea vieţii sale “furîndu-i” un balon lui Tom Finney…

…Eddie Colman, “Şolduri de şarpe”, avea doar 21 de ani şi 3 luni. Cel mai tînăr din avion…

…Mark Jones avea un Labrador, Rick. Patrupedul a decedat la scurtă vreme după 6 februarie. În toată aceasta perioadă, refuzase să se mai atingă de mîncare…

…David Pegg adunase o selecţie la “naţională” şi era considerat demnul urmaş al uriaşului Tom Finney. S-a stins la doar 22 de ani…

…Duncan Edwards, cel mai tînăr jucător selecţionat în naţionala Angliei, a mai rezistat 15 zile. În stare de şoc, s-a ridicat, pe patul de spital, în poziţia şezut, şi şi-a întrebat secundul: “Jimmy, la cît începe meciul cu Wolves?” Din păcate, dragostea lui Molly, logodnica cu care trebuia să se căsătorească, nu a fost de ajuns pentru a-l ţine în viaţă…

…Tommy Taylor a decedat pe loc. De la Belgrad îi telefonase logodnicei, Carol. “Pune ceva Guinness la rece! Abia aştept să ascultăm melodiile noastre”…

…Liam Whelan era cel mai religios dintre băieţi. Şi acum Harry Gregg se jură că, înainte de ultima încercare de decolare, l-a auzit spunînd: “Dacă se va întîmpla ceva rău, sînt pregătit să mor… Sper că şi voi!”

Comentarii (13)Adaugă comentariu

ciupi (2 comentarii)  •  6 februarie 2014, 14:47

Pacat,mare pacat ….dar… minge ai rotunda !!!

blu (3 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:11

Am fost pe Old Traford, sunt cu totii acolo … la locul lor …

mihail (34 comentarii)  •  6 februarie 2014, 17:23

nu cred ca au murit , au plecat altundeva !!

Jiji Becali (3 comentarii)  •  6 februarie 2014, 19:21

….nu ne dezamagesti…tot jurnalist-necrofag ai ramas…..

Freddy RE (3 comentarii)  •  6 februarie 2014, 21:13

Fara nici un fel de rautate,
Cand ai ceva timp liber, invata-l si pe Ovidiu Ioanitoaia sa scrie un articol. Macar la 5-10% din ce e aici. Zi si tu ca faci o fapta buna, si basta.

cetateanu (5 comentarii)  •  6 februarie 2014, 21:27

Ai putea sa inlocuiesti al doilea „de la” cu „din”: <>. Ametesti boboru’. Si e „defulare”, nu „refulare”. Nu sunt nazi grammar, dar incearca sa n-o incalcesti atat, spune povestea si atat. Ar fi culmea sa te superi, vecine;)

cetateanu (5 comentarii)  •  6 februarie 2014, 21:30

Ai putea sa inlocuiesti al doilea “de la” cu “din”: . Ametesti boboru’. Si e “defulare”, nu “refulare”. Nu sunt „Grammar nazi”, dar incearca sa n-o incalcesti atat, spune povestea si gata. Ar fi culmea sa te superi, vecine;)

Corvette 59 (63 comentarii)  •  6 februarie 2014, 23:37

Am avut un vecin,D-zeu sa- l odihneasca,se chema Mirko Blagoevici . Omul lucrase ca trafic controlor la aeroportul din Beograd la vremea accea.Mi-a povestit despre insistentele comandantului iugoslav al aeroportului in a nu permite decolarea .S-a ajuns pina la intervenția Ambasadei in a permite decolarea.Nici un avion nu a decolat in ziua aceea ! Pilotul credea ca poate sa ducă la bun sfârșit călătoria si ca Iugoslavii vor sa-i oprească doar ca se răzbune ca au pierdut acasă.

claudiu120284 (12 comentarii)  •  7 februarie 2014, 7:14

cutremurator..

utd (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 11:52

In Munich Tunnel de pe Old Trafford exista, pe langa multe alte marturii de la accident, o poza in care cei care urmau sa piara in accident se grupasera in partea dreapta, fara nicio exceptie. Cutremurator…

[email protected] (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 14:47

duncan edwards este cel mai bun jucator pe care nu l-am vazut jucand!chiar si asa a fost inclus in echipa ideala a angliei pe postul de fundas central desi impresiona ca mijlocas ofensiv!

rominho (4 comentarii)  •  18 februarie 2014, 17:08

Un eveniment care a schimbat fotbalul, sau cel putin perceptia unor persoane despre fotbal.
R.I.P

Vasi Bilc (1 comentarii)  •  6 februarie 2016, 17:50

Jos pălăria Cătălin. Aceeași poveste, altă abordare: https://manutd.ro/andrei/2016/02/06/copiii-care-au-zambit-in-fata-mortii-ii-nu-rade-o-sa-murim-cu-totii/

Comentează