Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Jurămîntul din Sala Jocului cu Mingea

Unul dintre cele mai importante momente ale Revoluţiei Franceze a avut loc pe un teren de tenis de cîmp, cu Robespierre, Mirabeau sau Guillotin la serviciu Primăvara lui 1789. Franţa fierbe. În aer adie vînt de schimbare. Lui Ludovic, cu […]

sâmbătă, 12 septembrie 2009, 6:03

Unul dintre cele mai importante momente ale Revoluţiei Franceze a avut loc pe un teren de tenis de cîmp, cu Robespierre, Mirabeau sau Guillotin la serviciu

Primăvara lui 1789. Franţa fierbe. În aer adie vînt de schimbare. Lui Ludovic, cu numărul 16 pe tricou, îi miroase a cîrpă arsă. Convoacă Adunarea Stărilor Generale, lucru ne mai întîmplat de aproape două secole, ca să le spună oamenilor ce şi cum. Pe 17 iunie, concilierea eşuează şi reprezentanţii stării a treia formează Adunarea Constituantă Naţională. „Delfinul” ia foc şi le închide toate uşile. Atunci, Joseph Ignace Guillotin, băiatul care va da numele maşinăriei de ucis, are o idee: „Să ne refugiem în Sala Jocului cu Mingea!”

Nu pleacă pînă nu zămislesc Constituţia!
Pe la 1686, Nicolas Crete fusese chemat de Ludovic al XIV-lea. „Tată, cînd afară plouă, e nasol de jucat. Fă ceva frumos la Versailles, ca să dau aşi şi cînd e vremea turbată!” S-a executat repede şi „Sala Jocului cu Palma”, devenită ulterior „Sala de Tenis”, e inaugurată…

…Guillotin vede uşa. Se adună toţi acolo: 578 de deputaţi. Uite-l pe Jean Baptiste-Pierre Bevière, cel care va redacta documentul!… Uite-l pe Robespierre, „Incoruptibilul”, cel care va sfîrşi peste cinci ani sub lama aparatului produs de mintea lui Joseph Ignace!…Iată-l şi pe Joseph Martin, „Unicul”, cel care va refuza să semneze un act neparafat de Rege! În fine, se distinge şi Abatele Gregoire, omul-simbol, cel care va aboli sclavia în Franţa. Toţi jură să rămînă uniţi şi să nu se despartă pînă nu vor da Ţării o Constituţie. Şi se ţin de cuvînt, chiar dacă Louis îi închide pe dinafară şi le face zilele amare. Perdelele sar în aer, e curent, geamurile sînt deschise, căldura e înăbuşitoare. Se ţipă, se urlă, fiecare se bate cu pumnul în piept. Din cînd în cînd, pentru cîteva secunde, se face linişte, atît cît Jean Baptiste să mai citească un punct, primit cu urale. Cei mai înalţi se saltă pe vîrfuri, princhindeii urcă pe spaliere, pălăriile sar în sus. Pe jos sînt mingi şi străbunicile rachetelor de azi. E începutul Revoluţiei Franceze, unul dintre marile evenimente ale omenirii, culmea, într-o sală de sport!!!

Juridic, nu, simbolic, da!
Dar Regalitatea e mai puternică. Revoluţionarii din „Sala Jocului cu Mingea” sînt izgoniţi, se refugiază prin bisericii, încercînd să continue lupta. Din punct de vedere juridic, documentul e fără valoare, pentru că nu a fost niciodată adoptat. Simbolic însă e uriaş, istoricii considerînd că „Le Serment du jeu de paume” a fost scînteia ce avea să declanşeze marile schimbări. „Dacă ei au putut sta uniţi, noi de ce să nu o facem?”, s-a întrebat poporul.

Peste mai puţin de o lună, Bastilia era cucerită…

Comentarii (10)Adaugă comentariu

vlad (2 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 0:44

geni(fucking)al, ca de obicei.sa traiesti taica oprisene, sa mai si sa tot scri asa frumos…cu stima, vlad

johnny (68 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 9:32

Felicitari Cataline pt. articol. Se pare ca sportul ofera un mediu prielnic pana si pt. o revolutie… Si inca ceva, hai mai repede si in fatza televizorului !!!

cristian (3 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 9:33

CA DE OBICEI IMI FACE O DEOSEBITA PLACERE SA ITI CITESC ARTICOLELE .INCEARCA SA NU TE SCHIMBI RAMAI PE ACEASI LINIE . BRAVO.

drucker (3 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 10:39

Spumos.Felicitari!

marioand27 (2 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 11:14

ti-ai facut lectia de istorie oprisane.imi place articolul.felicitari!

istoria (1 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 11:35

Bun articol, ca de obicei. Doar că Ludovic XVI nu mai era Delfin în momentul începerii revoluţiei, ci era rege. Titlul de Delfin era purtat în Franţa de moştenitorul tronului.

julian_8204 (1 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 12:35

bai tati,te-am cautat saptamana asta pe GSP si nu te-am gasit !!! :((( Esti in concediu ??? Tu oi fi anuntat dar daca nu am fost pe faza….

SEVERUS PATIMA (1 comentarii)  •  13 septembrie 2009, 15:49

superb articol plin de candoare si la obiect
ce face istoria din om?

tudy (3 comentarii)  •  14 septembrie 2009, 19:41

cand te intorci Nea’ Oprisene???mi-e dor de Smiley TV…

Blogorescovici (4 comentarii)  •  18 septembrie 2009, 17:24

Deosebit…ca de fiecare data

Comentează