Moş Crăciun cu coş de piersici
Cu 122 de ani în urmă, un prof’ de sport suspenda nişte paneraşe la trei metri de podea. Împărţea trupa nouă la nouă, făcea 13 reguli şi pritocea baschetul!
Tremura! Da, el, David Both, om de Top 300, […]
Cu 122 de ani în urmă, un prof’ de sport suspenda nişte paneraşe la trei metri de podea. Împărţea trupa nouă la nouă, făcea 13 reguli şi pritocea baschetul!
Tremura! Da, el, David Both, om de Top 300, cu meseria de „şmecher” trecută pe cartea de muncă, el, cel care numai la micul dejun halea doi-trei industriaşi cruzi, dintr-ăia făcuţi la apelul bocancilor, cel care nu iscălea decît contracte ce posedau minimum şase de zero în coadă, da, el, simţea un joc în mîini! Trimisese ţucălarul cu papion la licitaţie şi îi grăise doar aşa: „Neostenitule, nu te returnezi fără cele două ţidule îndărăt. Dacă se ajunge la un infinit de dolari, salţi cartonaşul. Se trece la două infinituri, le iei!”.
Acum ochii îi sclipeau. 4.338.500 de dolari îl costaseră hîrtiile. Galbene precum gutuia, vechi, trase la maşina de scris, cu adăugiri de mînă. Nişte rînduri numerotate de la 1 la 13. Printre ele, „vedea” povestea.
Scoţian canadian de America
Erau pritocite de James Naismith, pe la 1891. Un tip nici prea înalt, nici prea pitic, nici grăsan, nici costeliv. 30 de primăveri. Cel mai tare amalgam posibil. Neam de scoţian, ajuns în Canada, prof’ de educaţie fizică la YMCA, Springfield, SUA. Atlet, uns cu alifii de lider, jucător de rugby, gimnast cu diplomă de filosofie, specialist în ebraică, teolog, abolvent de Colegiu Presbiterian, fundaş central în trupa de fotbal.
În New England iernile erau nasoale, hibernai, precum ursul, şi cinci luni. Elevii se plictiseau în sala de sport. Spaliere, tumbe, sărituri. Atît. Mîhneală totală! Doctorul Luther Gulick, şeful catedrei de sport, îl chemase în birou. „Născoceşte ceva nou, un joc, ceva! Să nu ocupe mult spaţiu, să-i menţinem în formă pe copii şi cînd e zăpadă, toţi jucătorii să aibă acelaşi şanse şi fără durităţi!”. Ceruse 14 zile pentru a zămisli ceva. Era 12 decembrie.
Trăsese ochelarii – da, la 30 de ani avea „ajutători” -, tuşinase mustăcioara. Două săptămîni colegii l-au văzut făcînd tranşee între birou şi sala de sport. Şi la două noaptea cerea niţică lumină şi, cu o ţandără de tibişir, trasa nişte dungi pe jos. Vorbea de unul singur: „Mingea aia de fotbal e bună, tre’ să fie mare, fără contact între ei, doar pase, singura acţiune legală, fără poartă”.
Nouă la nouă, primele echipe
Şi-a chemat bobocii. Le-a citit cele 13 reguli scrise de a sa mînă. Nouă la nouă. Cînd domnul Stubbins, administratorul cu care vorbise, a apărut cu nişte coşuri în care se ţineau piersicile, puştii prinseră a rîde. Cînd l-au văzut pe prof’ că se urcă pe o masă, de aici pe o scară şi leagă coşurile alea cam la trei metri de podea, rîseră şi mai tare. Pe unul îl unse portar, doi apărători, trei „centrali”, două „aripi” şi un home-man.
Cu mingea aia de fotbal, fără să driblezi, doar din pase!!! voia el să se joace? Apoi, cînd obiectul intra, pentru că panerele erau sugruşate spre coadă, mingea nu mai cădea. Naismith, la costum şi vestă, se suia iar pe masă, iar pe scară şi o recupera. Pînă cînd domnul Stubbins, milos din fire, curmă suferinţa. Cu un patent de viţă de vie tăie fundul coşurilor de piersici. Apoi, mîndru, se întoarse pe călcîie şi zise: „Na, mister James, acu ai şi inele!”.
Scorul de atunci nu-l mai ştie nimeni. Zice-se doar că a doua zi, de dimineaţă, mulţi părinţi deteră buzna în birou la Gulick. „Respectabile, un nebun ne-a ţinut, aseară, sechestraţi, copiii în sala de sport. Urlă că abia aşteaptă să meargă şi azi, şi mîine! Ce naiba, e Crăciunul!”.
Aşa era, dreptate mare ce aveau. James Naismith, un prof de sport canadian, stabilit în State, moşea, de Crăciun, în 1891, un nou sport. De la coşurile de piersici îi zicea „BASCHET!” Creiona 13 reguli. Le trecea pe o foaie. Puştii nu mai treceau pe acasă…
Peste aproape 120 de ani, în decembrie 2010, David Both achiziţiona regulile, în original, pentru a le dona primului colegiu unde Naismith fusese profesor de educaţie fizică. James le făcuse multora un Crăciun Fericit atunci, el dorea să repete isprava acum!
Altfel spus, Crăciun Fericit tuturor!
Un bătrînel simpatic cu un coş de piersici şi o minge. Părintele baschetului
Două foi, 13 reguli, corecturi de mînă. Noul sport pornea la drum