Stella, campionul olimpică
Stanislawa Walasiewicz: ea a deţinut peste 100 de recorduri la atletism. El a fost ucis în parcarea unui supermarket, acum 33 de ani! E una şi aceeaşi persoană
Cum dracu’ dăduse „norocul” ăsta tocmai peste el? Samuel Gerber […]
Stanislawa Walasiewicz: ea a deţinut peste 100 de recorduri la atletism. El a fost ucis în parcarea unui supermarket, acum 33 de ani! E una şi aceeaşi persoană
Cum dracu’ dăduse „norocul” ăsta tocmai peste el? Samuel Gerber se intitula. Autopsier la spitalul „St. Alexis”, din Cleveland, Ohio, SUA. Da, nu era o meserie prea bucuroasă, dar nici nu se aştepta la aşa surprize. Aproape de miezul nopţii primise un telefon de la un poliţist: „Împuşcături. Vezi că se bagă marfă!”. Limbajul lor… Acum stătea în faţa cadavrului. El trebuia să anunţe vestea? El?
Stanislawa Walasiewicz se născuse în Polonia, dar, cînd încă nu făcuse ochi, ai ei trecuseră Atlanticul. Devenise Stella şi se apuca de atletism la Cleveland. Nu jurase pe steag, nu putea face asta pînă la 21 de ani, aşa că decise să concureze pentru patria-mumă. Rupea tot la viteză, era maestră şi la lungime. Paradox: intern, alerga la tot ce e american, sub numele de Stella Walsh, extern, reprezenta Polonia, Stanislawa.
11.9 pe suta de metri
La Olimpiada din 1932, a închis finala la 100 de metri cu 11.9, egalînd recordul mondial! Iar paradox: lucra în Cleveland, ca funcţionară, pleca în Polonia, la antrenamente, se întorcea în SUA, pentru JO de la Los Angeles, şi a revenea la Gdansk, unde mulţimea ieşea pe străzi să o aclame. La Campionatele Varşoviei a săltat nouă medalii de aur, în ’33. Pe 17 septembrie, la Poznan, într-o singură zi, a ras două recorduri mondiale!!! Avea 1,82 m, statură impozantă.
În 1936, la Berlin, a venit a doua. Helen Stephens, americanca, a învins-o. Ironic, Helen a fost acuzată că e bărbat şi a trebuit să se supună unui control ginecologic.
După Război, Polonia fiind cotropită de ruşi, a decis să rămînă în State. A jurat cu tabloul lui Washington aproape. S-a căsătorit cu boxerul Neil Harry Olson. A continuat să alerge, deşi trecuse de 37 de ani. Ultimul titlu l-a cucerit în 1951, la 40 de ani. La retragere, au tras dungă şi i-au numărat meritele: avea peste 100 de recorduri – naţionale şi internaţionale! În 1975 a prins şi Hall of Fame-ul. N-a rămas departe de pistă. Curse de veterani, lecţii, simpozioane. Au botezat o sală de sport cu numele ei, comunitatea polonezilor din America o considera „regină”.
Cu patru zile înainte de moartea lui John Lennon
4 decembrie 1980. Puţin trecut peste ora 10 seara. Stella e în parcarea unui supermarket. Are pungi pline, dă să se urce în al său „Oldsmobile Omega”, model 1973. Doi atacatori, un glonţ în abdomen. La 11:11 PM e declarată moartă! Unul dintre simbolurile atletismului antebelic…
Samuel nu ştie ce să facă, pe cine să anunţe. La autopsie a constatat că Stella are organe sexuale masculine!!! A mai auzit de astfel de cazuri, cînd cromozomii masculini sînt predominanţi, iar cei feminini continuă să existe, dar aici e vorba despre altceva. Cum să ieşi şi să spui că Stella a fost o trişoare? Că ea sau cei din jurul ei cereau vizite medicale „ciudate”, tocmai pentru a ascunde adevărul? Că unul dintre mituri a umblat cu cioara vopsită ascunsă în şort? Trebuie să iscălească certificatul de autopsiere #179547, dar ce trece în el?
Sună Şeriful. Îi povesteşte. „Samuel, am 200 de probleme pe cap şi tu răsari cu asta? Avea 300 de dolari la ea, nu i s-a luat unul, deci motivul nu e jaful! Supermarketul ăla era plin, dar nimeni nu a auzit împuşcătura? A făcut 400 de metri pînă la maşină pentru a se duce direct către atacatori?”. Dar Samuel nu-l lasă să termine. „Şerifule, asta cu sexul e cea mai gravă. Era bărbat!”. „Da, aşa e”.
Două luni se chinuie să anunţe ceva. Se iau declaraţii de la Olson, bărbatul cu care a fost căsătorită două luni. „Mă simt ca un rahat! Am făcut sex numai de cîteva ori, dar de fiecare dată cu lumina stinsă!”. Pe 12 februarie 1981, la două luni de la incident, comunicatul e sec: „Stella era hermafrodită, cu cromozomii predominanţi masculini”. Recordurile rămîn recorduri!
Stella (prima din stînga), ca între fete
51 de recorduri naţionale pentru numărul 1