Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Rechinul din poliuretan

Îl îmbraci în 25 de minute, dar nu e echipament de hochei. Are cîteva sute de grame, dar „cîntâreşte” kilograme de aur. Costă 370 de euro, dar nu mai dă randanment după patru – cinci utilizâri. Cu toate acestea, „Jaked” […]

sâmbătă, 15 august 2009, 7:32

Îl îmbraci în 25 de minute, dar nu e echipament de hochei. Are cîteva sute de grame, dar „cîntâreşte” kilograme de aur. Costă 370 de euro, dar nu mai dă randanment după patru – cinci utilizâri. Cu toate acestea, „Jaked” a revoluţionat lumea nataţiei

Primăvara lui 2007. Francesco Fabbrica, industriaş italian care „bate” în 50 de ani, e în tribunele bazinului de la Vigevano. Puştii lui, Giacomo şi Edoardo, înoată. Ştie că pot mai mult, dar nu-i ajută „echipamentul”. Atunci îi vine ideea.

A doua zi, de dimineaţă bate în poarta Universităţii din Pisa. Se apucă de calcule, fac sute de probe. „Înotătorii de astăzi poartă costume cu 50 la sută material textil. Nu pot face unul sută la sută alunecos?”, se întreabă.

12 mărimi, fără cusături, fără îmbinări cusături
Se gîndeşte la poliuretan, polimer plastic cu multe întrebuinţări. „Gata! Asta e soluţia!”. Unii rîd. „Puiule, pe piaţă sînt giganţi, cu 50 de ani de căutări şi tu apari cu materiale folosite la automobile?” Federaţia Italiană de Nataţie aude de proiect. Fabbrica îşi cheamă „rechinii” din casă. Din acronimul numelor lor iese „Jaked”. După aproape un an şi jumătate de probe se ajunge la Beijing. „Partener tehnic oficial!” E ceva, pentru o fabrică de care nu auzise nimeni cu 10 luni în urmă. Două medalii şi un nou record mondial pentru delgaţia „macaronarilor”. Se trece graniţa. Frederik Bousquet rupe cronometrul la „naţionalele” Franţei, de la Montpellier: 20,94 la 50 metri liber. În Spania, „regele” Aschwin Wideboer, fără „Jaked”, termină pe locul patru. Înaintea lui, trei băieţi cu „armură” din poliuretan, care, înainte, nici măcar nu-i vedeau umbra în apă. E momentul în care Mapamondul începe să cerceteze noul produs. 12 mărimi, fără îmbinări, fără „cusături”. Se îmbracă în 25 de minute şi se mulează perfect pe înotător. Merge folosit de 20 de ori, dar după patru – cinci utilizări nu mai dă acelaşi randament. Dacă eşti „bazat”, cu 370 de euro faci rost de un record mondial.

Progres tehnologic sau Inchiziţie?
Marii producâtori nu văd, însă, cu ochi buni „minunea”. „Speedo” sau „Arena” nu pot sta „pe uscat”. Se pierd milioane, se duc pe apa sîmbetei contractele cu Phelps. Adună Marii Inchizitori. Se uită pe sub sprîncenele groase, şi, în miros de lumînâri, decid: „Sînt ilegale, din ianuarie 2010 să nu le mai vedem prin bazine!”

Dar Fabbrica nu se teme. Are, ca argumente, 19 noi recorduri mondiale şi nouă medalii de aur. „Dacă nu se acceptâ progresul tehnologic, nu-i nicio problemâ, schimbăm sportul”, spune el. Cea mai bună probâ: 400 de unitâţi vîndute zilnic, fără investiţii prea mari în marketing sau publicitate! Şi, în plus, ce înotător nu-şi doreşte o medalie de aur?

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Alex (8 comentarii)  •  15 august 2009, 20:49

25 de minute sa il imbraci pt fete sau pentru baieti?

tulceanul (1 comentarii)  •  16 august 2009, 7:45

25 de minute sa-l imbraci pur si simplu indiferent de sex

FREE GI ZII !! (4 comentarii)  •  16 august 2009, 8:12

Nu era mai simpla o sfoara trasa de cineva pe marginea bazinului!!?

Cam asa si cu costumele astea! Duc sportul curat si fair intr-o zona murdara!

Oricum speedo sau arena nu au dreptate! Nici costumele lor nu ar trebui sa fie legale! In plus, sunt – iata! – si mai proaste!

prosper boy (1 comentarii)  •  16 august 2009, 13:33

Nu vorbiti ca nu ar fi fair. Fair ar fi sa se foloseasca in continuare, dar de catre toti participantii la o cursa. Ar fi o masura care ar echilibra sansele intre sportivii caucazieni/asiatici si cei de culoare (care, din cauza texturii pielii nu au nici o sansa, desi au calitati atletice mai bune).

Comentează