Un veac de iubire
Bristol a fost dragostea lui preţ de 100 de ani. Probabil, cea mai lunga şi mai frumoasa idila din istoria omenirii. Doar moartea i-a putut desparţi
S-au născut cam în acelaşi timp. El în 1897, la Combe Down, în Somerset, […]
Bristol a fost dragostea lui preţ de 100 de ani. Probabil, cea mai lunga şi mai frumoasa idila din istoria omenirii. Doar moartea i-a putut desparţi
S-au născut cam în acelaşi timp. El în 1897, la Combe Down, în Somerset, ea, peste un an, la Bristol. Prima dată i-a fost alături pe la 11 ani, la Londra, pe stadionul „Crystal Palace”, dar Manchester a învins-o în finala FA Cup. Fusese dus de către tatăl său în Capitală, păstra şi acum o hîrtie mică, îngălbenită.Un decupaj din presa acelor vremuri.
Ea a căzut, rău, în 1911, dar lui nu-i prea mai stătea capul la poveşti de dragoste. Primul Război Mondial bătea la uşă. A auzit doar că în anii ’30 şi-a pierdut, şi mai tare, echilibrul…A regăsit-o după ce şi a doua mare conflagraţie a omenirii a luat sfîrşit. Prin ’49, „tatăl” ei, preşedintele Harry Dolman, l-a chemat pe „Ashton Gate”, grădina ei cu 19.500 de locuri, pentru a-i arăta instalaţia de nocturnă. În 1976 şi-a revenit complet. El tot o iubea, dar era deja bunic. Falimentul din ’80, revenirea, cîntecul celor de la „The Wurzels”, devenit imnul lor, apoi perioadele bune alternate cu cele rele. Sau invers. I-a iubit toţi copiii. Şi au fost mulţi. De doi i-a plâcut, însă, cel mai tare. De Andy Cole şi de Scott Murray.
S-a luptat cu Hitler în tranşee!
Ea se numeşte Bristol City FC. El se numea Henry John „Harry” Patch. Ea continuă să trăiască. El a decedat pe 25 iulie. Ea e o echipă de fotbal, „istorică”, din Anglia. El a fost ultimul supravieţuitor britanic care a luptat, direct, în tranşeele primului râzboi mondial.
Cînd l-au anunţat că Henry Allingham şi Fernand Goux, alţi doi „centenari”, nu mai sunt, nu a ştiu cum să reacţioneze. Erau bătrîni, dar el, cum era? Luptaseră, baionetă lîngă baionetă, la Passchendaele, în Belgia, într-una dintre cele mai crude bătălii din acei cruzi ani. De cealaltă parte a baricadelor se afla Adolf Hitler. N-a vrut să vorbeasca despre faptele sale pînă în 1998, cînd cei de la BBC l-au convins că un erou ca el nu-şi poate ascunde vorbele. Dar, mai ales, amintirile.
111 ani şi 38 de zile. „Last Tommy Boy”. Cel mai bătrîn om din Europa, al treilea din lume, în primii 70 din toate timpurile. A traversat trei secole, a avut şase regi sau regine, a „schimbat” 20 de PM, 20 de preşedinţi ai SUA. A auzit, de 10 ori, „Habemus papa!”, a primit opt medalii pentru meritele sale, a fost decorat de Regele Belgiei sau de preşedintele Franţei. A combătut alături de indieni, de soldaţi din Africa de Sud sau de cei din Noua Zeelandă.
Ar fi vrut, asemenea capodoperei „Jurnalul”, să se stinga împreună. Dar e bucuros şi aşa. De acolo, de sus, a văzut cum la meciul cu Yeovil Town fanii lui Bristol i-au păstrat un moment de reculegere, după care i-au scandat numele…
Harry – „Last Tommy Boy” – eroul unei natiuni
Foto: PA