Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Bican: de 5 x Pelé

Cu 518 goluri în 341 de partide, atacantul austriac este cel mai prolific marcator din istoria fotbalului european. Cîţi au auzit însă de el?

Reportofonul „curge”, lin, pe noptiera patului de spital. „Copilandrii ăştia în halat nu mă […]

sâmbătă, 13 iulie 2013, 9:31

Cu 518 goluri în 341 de partide, atacantul austriac este cel mai prolific marcator din istoria fotbalului european. Cîţi au auzit însă de el?

Reportofonul „curge”, lin, pe noptiera patului de spital. „Copilandrii ăştia în halat nu mă lasă a vorbi mai mult de juma’ de oră. Zic că pitpalacul îmi oboseşte. Ha, ha, ce glumă bună! M-a slujit 88 de ani şi acu’ face fiţe? Ce să-ţi spun eu în treij’ de minute? Că am marcat de cinci ori mai multe goluri decît Pele? Mă crede careva?”.

Se născuse acum fix 100 de ani din mamă cehoaico-austriacă şi tată natural din Boemia. „Viena acelor vremuri era plină de oameni săraci. Copilăria mi-am petrecut-o la bunica. Nu aveam ce mînca. Îmi dădea o turtă de mălai, beam o tonă de apă, mă umflam şi, pînă seara, nu mă mai prindea prin casă. Jucam fotbal. Desculţ. Unii, mai şmecheri, aveau pingele făcute din rafie. Eu, nu. Dar istă treabă m-a ajutat enorm. Simţeai mingea de cîrpă pe picior, se lipea de el”…

Tată mort după o accidentare
Tatăl îi fusese fotbalist, la Hertha Viena. Luptase pe frontul Primei Mari Urgii Mondiale. Scăpase. Se accidentase, la 30 de ani. Refuzase operaţia. Nu scăpase. Da, greu de crezut, dar „Pepi” rămăsese fără sprijin, la opt primăveri, după ce ăl bătrîn nu-şi dorise cuţitul!

La 12 ani, în memoria tatălui, evolua la Hertha. Un sponsor îi dădea un şiling de cîte ori marca. Evolua centru înaintaş. Rapid, trupă cu lămpaş, puse ochii pe el. Debuta cu trei goluri contra Austriei Viena. La majorat perfora toate porţile posibile şi imposibile. Scotea 10,6 pe suta de metri! Mama, Ludmila, venea la jocuri. Stătea lipită de tuşă. Cînd vedea că puiul ei e faultat, sărea ca arsă şi, c-o umbrelă, îl lua la bătaie pe fundaş. Cu greu o scoteau de pe gazon… Marca nonstop. Se zice că din 20 de faze clare, rata una singură. Punea 10 sticle goale pe o bară. Dacă nu dădea jos nouă, nu dormea toată noaptea!

A prins naţionala Austriei, CM din Italia. Semifinală cu cîntec. Arbitrul suedez Ivan Eklind servise masa cu Mussolini. Fără comentarii! El, alături de Matthias Sindelar, Mozartul fotbalului. Doamne, ce trupă! 29 de goluri în 22 de meciuri la Rapid, într-un sezon.

A ajuns la Slavia Praga, în 1937. 395 de „bobiţe” în 217 meciuri, nu invers. „Preşedintele Valuşek m-a luat la o discuţie. Josef, avem 14 secţii. Toate trăiesc de pe urma ta. Nu sînt sponsori, ei vin la fotbal doar ca să te vadă. Nu uita de trupa ecvestră şi de caii de acolo! Trebuie să faci rost de bani! Practic, să le dai, zilnic, nutreţ!”.

Austriacul ceh care a refuzat nazismul
A Doua Mare Urgie începuse. A refuzat nazismul. Era ceh! În vestiar îl strigau „Bastardul austriac!”. Nu mai înţelegea nimic! Ura războiul, voia doar să joace fotbal. Bombele picau şi el puncta. Şi puncta… Cînd s-a terminat nenorocirea, Juventus pusese ochii pe el. A înţeles că Italia, ca ţară învinsă, va deveni sovietică, plină de comunişti. A refuzat! A refuzat „Bătrîna Doamnă”!!! Ironie, tovarăşii au venit peste el… L-au considerat chiabur, poporul îl iubea.

L-au chemat la paradă, la un 1 Mai muncitoresc. Lumea urla „Trăiască preşedintele Zapotocky!”. Cînd l-au văzut pe idolul de la Hradec Kralove, unde se transferase între timp, prinseră a striga „Trăiască Bican!”. Tovarăşii s-au speriat. I-au ordonat să plece din oraş în două ore. Pe drumul spre gară, 50 de muncitori l-au întrebat dacă sînt probleme. „Nu!”, a răspuns. „Dacă erau, intram în grevă pentru dumneavoastră”, a auzit. Instigarea la rebeliune se plătea cu 20 de ani…

A dat de mîncare la lei
Comuniştii şi-au bătut joc de cel mai mare jucător ceh din istorie. L-au trimis la căi ferate, a fost îngrijitor la zoo, a murit de foame. Şi-a pierdut prietenii… După 1989, i-au numărat golurile. El, Josef „Pepi” Bican, a fost „uns” cel mai prolific marcator din istoria fotbalului european. 518 goluri în 341 de partide oficiale. Peste Puskas, Eusebio ori Gerd Müller. Doar Pelé a fost mai mare. Deşi unii afirmă că „Pepi” a punctat de cinci ori mai mult decît „Regele”!

pepi1.jpg
Mulţi zic că „Pepi” a evoluat în preistoria fotbalului. Corect, dar numai în 1944 a marcat de 57 de ori în 26 de partide


pepi3.jpg
Josef Bican, omul care a refuzat naziştii, comuniştii şi pe Juventus Torino!!!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

claudiu (12 comentarii)  •  13 iulie 2013, 9:54

ce sa mai zici???!… s-a ridicat pielea pe mine!… impresionant! respect!

jeles (2 comentarii)  •  13 iulie 2013, 10:10

respect domnule Catalin pentru aceste minunate povestioare … asta inseamna presa de sport!

jay (4 comentarii)  •  13 iulie 2013, 10:27

E inmormantat in cimitirul Vysehrad. L-am vizitat, cautand mormantul lui Karel Capek. Pe atunci nu stiam cine e Bican…

ciprian (1 comentarii)  •  13 iulie 2013, 10:33

nu inteleg de ce nu se specifica ca golurile astea au fost marcate in fata blocului, ca i-a luat si goluri marcate la sintetic cu baietii, toate mingiile lui care intrau in poarta, si la antrenamente, erau trecute goluri, daca statea 3 ore la antrenament si doar tragea mingi la poarta, i se punctau ca fiind goluri, la fel cum s-a intamplat si Pele, daca le iei golurile din meciurile oficiale, niciunu nu are peste 500.

adystamate (1 comentarii)  •  13 iulie 2013, 10:34

Bravo!

radical (9 comentarii)  •  13 iulie 2013, 10:49

Cataline, multumesc pentru inca un articol magnific !
Poate inteleg si astia care plang dupa comunisti ce s-a intamplat cu elitele in vremurile alea…
PS: Daca tot au intrat in concediu Razvan si Dani, n-ai putea sa faci tu o emisiune matinala? Nu de alta dar ai avea audiente pe care nici nu cred ca ti le imaginezi !

mdah (3 comentarii)  •  13 iulie 2013, 11:14

Surprinzator cum nimeni nu posteaza la astfel de articole, daca era despre Steaua erau 500 de comentarii pana acum. Acest lucru denota clar cat de „cunoscatori” sunt romanii in ale fotbalului.

da (226 comentarii)  •  13 iulie 2013, 12:11

Adevarat om! A inteles repede in copilarie ca trebuie sa faca ceva sa iasa din saracie; si a reusit atat de tare sa o faca incat la sfarsitul vietii a ajuns cel mai admirat in bransa sa. Din pacate prea putini il cunosc, dar acum multumita acestui articol am facut-o si eu. Multumesc Domnule Oprisan!

aleosa (6 comentarii)  •  13 iulie 2013, 14:47

Poate scrii si despre atacantul uruguayan (extrema, Cea parca il chema) marcator in finala din ’30. Era ciung, iar meciul cu Argentina e considerat de unii cel mai frumos jucat vreodata.

Bibi (213 comentarii)  •  13 iulie 2013, 17:35

Catalin, multumesc !

misu (7 comentarii)  •  13 iulie 2013, 18:17

cipriane esti un bou,nu intelegi nimic.

domarius (2 comentarii)  •  13 iulie 2013, 18:34

asa si garincea a avut un picior mai scurt

moromete7 (24 comentarii)  •  13 iulie 2013, 22:09

@ciprian
dupa cum se poate lesne observa , desi nea’ Oprisan scrie pentru toti , defapt articolele astea nu sunt pentru toata lumea…… 😉

tu il voiai la steaua, stim….nu te duci tu mai bine si comentezi pe unde scrie de becali si de steaua? cine ceteste chestiile astea nu o face ca sa critice exactitatea datelor, cat o face ca sa se informeze si admira stilul asta aparte… cum spuneam scrie pentru toata lumea , dar tu nu faci parte din publicul tinta 😉

Alex (3 comentarii)  •  14 iulie 2013, 13:25

Demult asteptam un asemean articol. Si eu l-am descoperit intamplator pe Bican si am inceput sa caut cat mai multe informatii pe internet ca sa aflu daca numarul uluitor de goluri este adevarat…
Si tind sa cred ca a Josef Pepi Bican a marcat mai mult decat Pele.Iar 100 in 10,6 secunde este uluitor tinand cont ca in acele timpuri, recordul mondial era putin peste 10 s.
Multumesc pentru acest articol si pentru scoaterea din anonimat a unui mare jucator.

Alecs Duca (1 comentarii)  •  14 iulie 2013, 16:00

Bravo Cataline pt acest articol!!!Respect!!!Cataline du-te tata si cauta articole despre Rusescu … aa scz nu exista asa cv …!!!

Alexandru (1 comentarii)  •  14 iulie 2013, 16:48

l-au sapat comonistii!

Vasi Dale (1 comentarii)  •  15 iulie 2013, 3:34

Catalin, am o intrebare pentru d-voatra si tuturor: Ovidiu, Catalin T, Maria, Andrei, Cristian, TRU, Radu C, Radu N, – tuturor -> exclusive print ar putea sa fie exclusive pay pentru strainantate si pentru cine vrea – DE CE NU?

gery76 (45 comentarii)  •  15 iulie 2013, 3:44

-Foarte frumos articolul,desi inca o data se vede antipatia profunda fata de nemti,dar asta este o alta problema.
-@aleosa
-Fotbalistul uruguayan cu bratul amputat este Castro nu Cea,dar si Castro si Cea alaturi de Santos Iriarte[ considerat de foarte multi ziaristi ai vremii cea mai mare extrema stanga din perioada interbelica],au format o linie de atac incredibila!

andrei (2 comentarii)  •  15 iulie 2013, 18:34

felicitari pentru articol, ar trebui poate adaugat ca patru din golurile sale au fost marcate nationalei Romaniei intr-un meci pierdut de ai nostri cu 2-6 la Praga pe 3 decembrie 1938, dupa ce Baratki si Bodola au dus scorul la 2-0 pentru noi si ne-au facut sa speram ca vom uita rusinea de la mondialul francez unde am fost eliminati de Cuba. Si inca un amanunt care explica, probabil, anonimatul lui Bican – grosul golurilor le-a marcat pentru Slavia Praga pe timpul celui de-al doilea razboi mondial, intr-un campionat al Protectoratului Cehiei si Moraviei, cand oamenilor nu le prea ardea de fotbal iar nu departe se afla lagarul de la Terezin…

maximuspqr (6 comentarii)  •  15 iulie 2013, 18:45

Frumos!

IRONMAIDEN (8 comentarii)  •  16 iulie 2013, 14:55

yes i can! bican!

gima (99 comentarii)  •  16 iulie 2013, 16:11

bravo tată! ești tare. mulțumesc pentru articolele tale savuroase. să-ți crească mare bebicul!

florin (1 comentarii)  •  17 iulie 2013, 16:36

enciclopedie curata!respect!

Comentează