Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Între formator ţevi prin sudare şi frînar

În 1879, englezii treceau deja în nomenclatorul de meserii profesiunea de fotbalist. Peste 130 de ani, în România, locul e gol!!! Ar fi trebuit să se afle între ocupaţia băieţilor de la combinatele siderurgice şi cea a urmaşilor acarului Păun. […]

sâmbătă, 25 iulie 2009, 7:31

În 1879, englezii treceau deja în nomenclatorul de meserii profesiunea de fotbalist. Peste 130 de ani, în România, locul e gol!!! Ar fi trebuit să se afle între ocupaţia băieţilor de la combinatele siderurgice şi cea a urmaşilor acarului Păun. Dar nu se află!

Vara anului 2000. O dată, de două ori, de trei ori! Ciocanul cade şi specialistul casei de licitaţi „Cristie’s” anunţă, sec: „Obiect adjudecat de domnul cu cartonaşul numărul 53 pentru 6.000 de pounds!” Privirile se întorc spre misteriosul gentleman cu papion care nu doreşte să-şi decline identitatea. Face, scurt, o reverenţă şi iese din sală în murmurele asistenţei. A luat medalia!

Tăietorul în piatră
1879. Băiatul cu mustăcioară tradiţională pentru acele vremuri a împlinit 22 de ani. A jucat fotbal la Patrick Thistle şi Glasgow Rangers, iar acum englezii au pus ochii pe el. Ajunge în Lancashire, la Darwen, o echipă mică, dar istorică. Patronul îl cheamă la el. „Fergie boy, uite cum stă treaba. Tu de meserie eşti pietrar, cioplitor. La noi, pe aici, stîncile sînt mai dure, e greu să le dobori cu dalta. Eşti băiat deştept şi pricepi repede, aşa am înţeles. Te vom plăti ca să joci fotbal. Pentru început, îţi dăm trei pounds pentru fiecare meci! E ok, Fergie boy?”. Suter nu ştie ce să zică. E luat prin surprindere. Adică va fi un fel de jucător profesionist? Adică va trăi numai din soccer? Adică atunci cînd lumea îl va întreba ce meserie are, va spune că e fotbalist? Atît?

Primul pe la casierie

Treaba rămîne bătută în cuie. Trei lire sterline meci de meci. Joacă bine. Din ce în ce mai bine. Ajunge la Blackburn. Aici i se propun 500 £ pe sezon, o sumă incredibilă pentru acea vreme. Încep zvonurile, lumea ia foc, în Anglia campionatul este încă la nivel de amatorism, clubul neagă, dar Fergie recunoaşte, voalat: „De fiecare dată cînd dădeam nas în nas cu trezorierul îl întrebam despre sănătate. Sănătatea mea!”

Cucereşte Cupe cu Blackburn, primeşte medalii, iar una dintre acestea, cea din 1885, ajunge în buzunarul domnului cu papion. Bucuros că are un talisman de la Fergie Suter, primul fotbalist profesionist din istoria acestui sport!

În 1879, cînd ei treceau la profesionism, noi inauguram Fabrica de Chibrituri de pe Dealul Filaretului, cu 300.000 beţe pe zi, ne minunam de numerele de echilibristică pe velociped de la Circul „Sidoli” şi organizam, pe gheaţa Cişmigiului, primul concurs de patinaj artistic. Nici după 130 de ani în nomenclatorul meseriilor nu se regăseşte cea de „fotbalist”. Nu ştim dacă asta spune multe sau puţine. Cert e că locul dintre „formator ţevi prin sudare” şi „frînar, acar şi agent de manevră” e gol…

fergie1.jpg

Fergie, randul de sus, de la stanga la dreapta pozitia numarul cinci, primul salariat-fotbalist, in trupa lui Blackburn Rovers de acum 125 de ani

Foto: Enciclopedia Fotbalului Britanic

Comentarii (12)Adaugă comentariu

niculaeda (1 comentarii)  •  26 iulie 2009, 8:19

feel the difference

gabriel (4 comentarii)  •  26 iulie 2009, 8:23

„Nu ştim dacă asta spune multe sau puţine…” Din contra, stim ca asta spune multe ! Pentru a practica o meserie este nevoie de o pregatire. Pregatirea profesionala presupune existenta unei baze (ca intr-o constructie, fara fundatie nu poti sa o ridici). Ori daca baza nu exista atunci de ce ne mai tot intrebam si ne tot framantam? Rationamentul este simplu: un elev de liceu care nu are talent in stiintele exacte sau umaniste (este intr-adevar nevoie si de talent!), nu il atrag stiintele vietii sau chimia, economia politica in sensul aplicat este o nebuloasa, o adevarata gaura neagra, atunci ce facultate va opta? Dreptul este singura. Aceasta este fotografia juristilor din generatiile de 50 – 60 ani ca varsta de acum (oare nu sunt ei care propun pachetele de legi actuale, nu sunt ei senatori, deputati si mai stiu eu ce, inclusiv prim ministru). Trebuia MUSAI atunci sa se intre la o facultate altfel plecai minim un an jumatate in armata si era aproape imposibil dupa aceea sa mai intri la o facultate. Analizati va rog orice lege: una se mentioneaza prin textul de lege, altceva se impune spre aplicare prin norma metodologica. Totul este interpretativ, brownian! Cand Codul Fiscal se schimba aproape saptamanal, cand nimeni nu stie ce vrea, ce trebuie facut si unde trebuie sa se ajunga, dvs atrageti atentia asupra neclasificarii „fotbalist profesionist” si „sportiv profesionist” ca meserii recunoscute de societate? Cereti prea mult unor oameni care nici macar principiile dreptului roman nu le-au inteles! Iar in incheiere va spun ca am 55 ani si slava Domnului, nu sunt avocat!

johnny (68 comentarii)  •  26 iulie 2009, 9:45

pai … oamenii aia cand au inventat fotbalul , posibil sa nu fi auzit de conventii civile, cum au astia de la noi.Oricum, frumos articol. Ca de obicei mi-a facut placere sa il citesc.sanatate !

B`real (4 comentarii)  •  26 iulie 2009, 10:33

Nici Bentley sau McLaren nu avem.Care-i problema ? 😉

adidas (4 comentarii)  •  26 iulie 2009, 11:21

mda suntem in urma rau de tot

durden (109 comentarii)  •  26 iulie 2009, 16:42

frumos articol,ca de obicei.un singur amanunt m-a deranjat:”Adică va trăi numai din soccer?”…ce e ala soccer?daca scriai articolul in Anglia si spuneai soccer in loc d fotbal,urmatoarea zi aveai geamurile sparte la casa.be more careful next time!oricum restul articolului super misto!

bogdan6630 (1 comentarii)  •  26 iulie 2009, 18:46

Sa ne traiesti nea Oprisene!!!Mai citim si noi ceva interesant!

gorjean (2 comentarii)  •  26 iulie 2009, 19:03

Bravo nea Oprisene….tare, ca de obicei…te citresc si privesc cu cel mai mare interes…..iti multumesc ca existi. FELICITARI

forfecel (1 comentarii)  •  27 iulie 2009, 1:02

Domnule Oprisan,scriindDumneavoastra acest articol e ca si cum ai vorbi de funie in casa spinzuratului.
Mai exact…
Dintre cei care scriu astazi in gazetele ROMA – NESTI,in general,si in cele de sport in special ,multi sint niste RATATI IN ALTE DOMENII( ingineri-vezi cazurile Geambasu,Vochina si inca altii,medici, ASE-isti,profesori de sport,etc.)dar foarte putini,cred, dintre aceia care sa fi facut „LITERE” sau „GAZETARIE”.
De aceea se scrie asa cum se scrie ,poate nu prea academic spus , dar „mai mult dupa ureche”.
In speta ,in cel de al doilea paragraf al acestui text , intitulat „TAIETORUL IN PIATRA”,in bucatica de text de la inceput,portiunea „cu mustacioara traditionala pentru acele vremuri ” trebuia pus intre virgule , el indeplinind rol de apozitie -un text explicativ- pe linga regenta (propozitia principala) ” Baiatul a implinit 22 de ani ”
Intotdeauna ,in propozitie sau in fraza ,aceasta(apozitia) se desparte de restul texului de care apartine prin virgule,paranteze sa cratime.
Dixit !

jhondall87 (1 comentarii)  •  28 iulie 2009, 16:33

Practic noi suntem cu 130 de ani in urma englezilor. Macar de-ar fi doar atat…

Maresalul (10 comentarii)  •  2 august 2009, 13:44

Felicitari !!!!! Noi nu am invatat nimic de la altii noi am fost impinsi mereu de la spate ca niste …… !!!!!!!!!!!!!

DKT (4 comentarii)  •  9 august 2009, 4:50

interesant articol.O corectura mica insa : una dintre echipele mentionate se numeste Partick Thistle si nu Patrick Thistle 🙂

Comentează