Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Lipton, campionul locului doi

Descoperitorul faimosului ceai englezesc a luptat, 31 de ani, în cea mai frumoasă competiţie de iahturi ca să-i învingă pe americani. A murit fără surîs pe buze

Toţi i se adresează cu respect, deşi bărbatul ajuns pe la […]

duminică, 16 iunie 2013, 9:07

Descoperitorul faimosului ceai englezesc a luptat, 31 de ani, în cea mai frumoasă competiţie de iahturi ca să-i învingă pe americani. A murit fără surîs pe buze

Toţi i se adresează cu respect, deşi bărbatul ajuns pe la 50 de ani pare un tip pămîntean, de comitet. Vorbesc în şoaptă, totul e în cel mai mic secret. Barca, „Shamrock I”, n-arată rău. E printre primele din lume plămădită din metal. De-a dreapta lui Mister stă Archibald „Archie” Hogarth, unul dintre cei mai buni căpitani din Regatul Unit. Plescăie, semn că maşinăria-i cu dichis, nu glumă. 1800 se pregăteşte de îngemănarea cu 1900. Toţi îşi freacă mîinile. Gata! Lăsăm a se usca vopseaua şi… lansarea la apă! America are de ce să se teamă!

Englezul irlandezo-scoţian
Mustăciosul şic e Thomas Lipton. Da, numele sună cunoscut. Aşa e, domnul cu ceaiul! Inventatorul său! E irlandez, s-a născut în Glasgow şi reprezintă Anglia. N-a avut şcoală, dar, de la 16 ani, a dormit în pat cu ideea de afacere. A plecat în SUA, a făcut 500 de dolari actuali, s-a returnat şi a pus bazele a 300 de magazine în Regat! Trei sute la 1900… S-a dus în Ceylon, a legat prietenii cu şmecherii de acolo şi a adus tone de ceai. Le-a pus în pliculeţe mici, le-a legat cu o sforişoară şi le-a învăţat a înota în apă opărită. Pentru clasa de mijloc din Anglia, „invenţia” sa a fost o adevărată bombă.

De ceva vreme însă, nu-l mai interesau plantele uscate. Pe la 1851, englezii şi yankeii porniseră cea mai frumoasă şi mai veche competiţie din lume: „Cupa America” la yachturi. Cei de peste Ocean cucereau tot. Nu mai putea suporta o astfel de umilinţă.

De aceea construise, pe banii săi, „Shamrock”, „Trifoiul”, să-i poarte noroc. 1899, prima încercare. „Columbia”, din New York – „Shamrock I”, 3-0. A zis că e la început, pînă se obişnuia. 1901. 3-0. Cu „Shamrock II”. Şi-a propus să mai bage o fisă, a început cu: „Data viitoare va fi mai bine!”. 1903. „Reliance” cîştigă cu 3-0. Bagă textul cu „O să încerc iar!”. Nişte filmuleţe trase atunci ni-l arată în bătaia valurilor. Lupta cu velele, luptă la cîrmă, lupta cu sforile. Nu-i iese. Dar e „sportsman”, termen de pe altă lume. Pentru el e important să concureze, să participe, să transpire. Acu’, sigur, dacă se poate să dea cu yankeii de pămînt…

La 82 de ani, cu gîndul la trofeu
Primul Război Mondial a oprit totul. N-a stat cu mîinile în sîn. Devenise bogătaş, dar, înainte de toate, era om. A pus toate bărcile sale la dispoziţia Crucii Roşii. A sponsorizat spitale. A plecat în Serbia, să ajute la eradicarea tifosului. Nu cerea condiţii de SIR, deşi fusese uns. A devenit erou.

Dar ceva îl rodea. În 1920 Pămîntul se liniştise. A patra încercare. Se întrecea cu „Resolute”. A fost la un vîrf de barcă să cîştige. 3-2 pentru ceilalţi. Pe la 1928 a adunat cei mai buni fabricanţi din UK. În 1930, la 80 de ani, a lansat la apă „Shamrock V”. De nebătut, campioana campioanelor. Pe partea cealaltă a apărut „Entreprise”. 4-0. Sec. Avea opt decenii de viaţă dintre care mai bine de trei luptase să-i bage la apă pe americănoi. Consumase resurse, dar nu se plîngea, avea de unde. Consumase nervi, nu-i putea înlocui. Inima îl ajuta, dar restul corpului era bătrîn. Ştia că ajunsese subiect de băşcălie. „Veşnicul perdant”, cel care indiferent cu cine concurează dintre americani, tot pe locul doi iese. Averea-i era incomensurabilă, apăruse pe coperta de la „Time”, dar nu primise medalia de aur. Nu sărutase, niciodată, nenorocitul ăla de trofeu…

Aşa l-a aflat ultimul ceas. Gîndindu-se la „VI”, pe 2 octombrie 1931. A lăsat toată averea comunităţii din Glasgow şi s-a tras lîngă ai săi părinţi. Ziarele i-au anunţat moartea. Cu „best loser”. Mulţi zic că i-ar fi plăcut, enorm, sintagma…

lipton1.jpg
„Da, voi încerca din nou!”, spunea mereu. Şi se ţinea de cuvînt.

lipton-3.jpg
„Shamrock”, ediţia a III-a. Degeaba…

Comentarii (7)Adaugă comentariu

seba (98 comentarii)  •  16 iunie 2013, 9:56

interesanta viatalui lipton si foarte frumos povestit 🙂
multumim, catalin!

george (10 comentarii)  •  17 iunie 2013, 8:15

de unde le tot gasesti nea Cata?… povestioare, numai „una si una”!
Multumim!
Tine-o tot asa!

IRONMAIDEN (8 comentarii)  •  17 iunie 2013, 10:17

oare cum ar reactiona daca ar putea afla ce contine acum „lipton ice tea”(Ingrediente: Apa, indulcitori (zahar, fructoza), acidifiant (acid citric), extract de ceai verde (0.16%), aroma de ceai verde, antioxidant (acid ascorbic), AOX (flavonoizi 165 mg)?

ADRIAN (2 comentarii)  •  17 iunie 2013, 10:29

E mai mult decât o poveste de viaţă. Este pur si simplu un mit, o legenda… Asa ceva nu se mai poate intampla (si) in zilele noastre… The old men and the sea…

DD (3 comentarii)  •  17 iunie 2013, 10:43

Bravo !

jay (4 comentarii)  •  17 iunie 2013, 14:04

super! inca un bravo! si se tot aduna, catalin… 🙂

dan (226 comentarii)  •  18 iunie 2013, 7:58

Omul a avut si el un vis neimplinit; nuse poate cu de toate. Ca de obicei un articol bun; asteptam cartea! Succes in continuare!

Comentează