Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Tragedia happy end

În 1984, la Olimpiadă, Gaby Andersen a atins infinitul. După care s-a întors printre pămînteni, pentru a întreba: „Ce am făcut atît de special?”

„Ok! Am murit! Atunci de ce mai văd siluete şi mai aud voci? N-am crăpat? […]

duminică, 17 martie 2013, 9:28

În 1984, la Olimpiadă, Gaby Andersen a atins infinitul. După care s-a întors printre pămînteni, pentru a întreba: „Ce am făcut atît de special?”

„Ok! Am murit! Atunci de ce mai văd siluete şi mai aud voci? N-am crăpat? Atunci de ce dracu’ picioarele, mîinile, tot corpul nu mă mai ascultă?”. Nu ştie dacă gîndeşte ori o forţă nevăzută, cu mîini puternice, îi bagă, cu o seringă, ideile direct în creier. Îi e cald, infernal de cald, gîtul îi e uscat precum un şorţ de sudură, pantofii de alergare par că au undeva pe la 70-80 de kilograme… Stop! Filmul înapoi!

Bate-n 40 de primăveri. E instructoare de schi în Elveţia, dar concurează la proba de maraton! Tare, nu? Deţine recordul la 10.000 metri în Ţara Cantoanelor, a cîştigat primul Maraton International al Californiei… Ştabii au zis că e cazul ca acum, în 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, să introducă, pentru prima oară în istorie, „proba-probelor” la feminin. Cînd s-a înscris şi şi-a văzut „gravat” în computer numele, Gabriela „Gaby” Andersen, s-a gîndit că a comis-o. Era bătrînă pentru aşa ceva, putea să rămînă la chestia aia cu instructoare de schi, se apucase de un curs de design floral, îi plăceau grădinile, curse sisifice îi trebuiau ei? Ştia însă că e ultima şansă. Peste patru ani, la 44, ar fi fost, deja, „pensionară” în materie. Un fel de cîntec de lebădă. Nu era sigură că mai „duce”. Cu fix nouă luni în urmă, rupsese panglica la Sacramento, „înghiţise” peste 42 de km. Apoi, cu o jumătate de an îndărăt, la Phoenix, nu terminase nici 10.000 m. Ce să creadă?

Umiditate între 70 şi 93 la sută!
Au pornit la drum dimineaţa, la 8:00, din Santa Monica. Termometrul oficial arăta 66 F, undeva pe la 18 în gradele noastre, Celsius. Nu era cald, dar în aer se simţea ceva înăbuşitor, ceva umed şi cald deopotrivă. Umiditatea? Între 70 şi 93 la sută!!! Au decolat uşurel, dar, la un moment dat, Joan Benoit, favorita, a luat piciorul de pe frînă. Au lăsat-o să se ducă, ce să-i facă? Ea, Gaby, a ţinut pasul. Simţea că se sufocă, şi-a turnat tone de apă rece pe şapca albă, însă degeaba. A rezistat 41 de kilometri. 41 de kilometri şi încă puţin.

Atunci i s-a rupt filmul! Chiar în buza stadionului. „Fusese cald. La intrarea în tunel era zăpuşeală. Alergasem în soare, dar avusesem aer. Intrasem la umbră, dar oxigenul bubuia”, îşi aduce aminte. Scurtcircuit! Corpul a început să nu o mai ajute! Picioarele o luau razna, mii de ace îi săgetau mîinile! Arăta ca o găină căreia tocmai i se tăiase gîtul! Trecea de pe un culoar pe altul, părea că se va prăbuşi, se oprea, apoi pornea cu putere. Trei medici au dat să o ajute. S-au stăpînit! Regulamentul olimpic e clar: orice mînă de sprijin însemna descalificarea!!! Da, dar femeia asta, pe care 140.000 de mîini o aplaudau, era la un pas de moarte! Grete Waitz, „argintul”, începe să urle că totul se termină în tragedie! Iar sar doctorii, iar se înfrînează. Pare că trupşorul acela firav supravieţuieşte din inerţie… Dar nu abandonează… Face 400 de metri, ultimul tur, în aproape cinci minute! Trece a 37-a linia, dar nu ultima. După ea mai vin şapte…

După două ore e „apt combatant”
Cade în braţele oficialilor! Miracol, peste două ore e pe picioarele ei! Se vorbeşte despre deshidratare, despre o comoţie cerebrală… Peste 10 ore dă interviu. E mirată: „Nu e logic să încerci să termini o cursă? Nu înţeleg ce am făcut atît de incredibil încît toată lumea să vrea să-mi facă o poză. Sportul ăsta nu înseamnă numai să cîştigi, ci să te bucuri că ai putut concura contra celor mai bune din lume!”. Punct.

Astăzi, la 68 de ani, Gaby are grijă de florile unui hotel din Idaho. O accidentare a scos-o, definitiv, din circuit, în 1991. Bagă, în continuare, concursuri de country ski şi nu se dă deoparte de la mountain bike. Din cînd în cînd, trage cu coada ochiului la o foto din living. Cine naiba ar ţine o imagine cu o tipă ce se împleticeşte? Undeva, pe tricoul roşu, are desenată o cruce. Unii zic că vine de la steagul elveţian. Alţii, că acolo e localizată Inima

1-copy.jpg
La 39 de ani, Gaby a făcut cursa vieţii. La propriu şi la figurat…

2-copy.jpg
LA 84. Cea mai frumoasă amintire pentru o atletă care a terminat pe locul 37…

Comentarii (23)Adaugă comentariu

seba (98 comentarii)  •  17 martie 2013, 9:57

multumim pentru articol! ai putea sa-ti numesti blogul „frumoasele povesti de duminica dimineata” 🙂

pentru ticăloşi (1 comentarii)  •  17 martie 2013, 10:52

am citit şi am căutat pe youtube, sînt acolo cîteva înregistrări, e teribil de emoţionant cînd vezi asta;
faci un lucru foarte bun, Cătălin Oprişan, că povesteşti sportul în felul acesta.

danyel77 (1 comentarii)  •  17 martie 2013, 12:04

Foarte frumos articol! felicitari si asteptam cat mai multe de genul asta.

gelu (8 comentarii)  •  17 martie 2013, 12:20

ai fost la inaltime din nou Cataline… tocmai am urmarit pe youtube cateva filmari si am ramas impresionat …. asta e adevaratul sport si astea sunt povestile minunate ale sportului care ar trebui promovate in presa , nu nimicurile care sunt promovate zi de zi pe posturile tv romanesti …. oricum sportul nu mai e demult ce a fost in urma cu mai mult de 15 ani in urma…. nu prea mai e curat nimic si eu am multe indoieli in legatura cu multi performeri ai zilelor noastre din diferite sporturi , nu prea ma mai impresioneaza uimitoarele performante ale unor asa zisi performeri…. prefer sa vad povesti de genul acesta sau al atletului de la jocurile olimpice din 92 decat dubioasele recorduri ale zilelor noastre oricum felicitari pentru articol….

george (10 comentarii)  •  17 martie 2013, 12:34

felicitari catalin! interesant… mai vrem!

cojonudo (2 comentarii)  •  17 martie 2013, 12:41

http://www.youtube.com/watch?v=iLuwertjwNw

prietene, ar trebui sa iti deschizi o scoala de jurnalism ptr colegii de breasla.

(poate intr-o zi o sa grupezi toate articolele astea intr-o carte)

spor in continuare

Flaviu (16 comentarii)  •  17 martie 2013, 13:21

Bravo Cataline! Sper ca povestile tale sa nu se termine niciodata.

Sorin (2 comentarii)  •  17 martie 2013, 13:54

Multumim Catalin!

Cornel Gheghesan (6 comentarii)  •  17 martie 2013, 15:21

Frumos articol. Priviti si o inregistrare…
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3vt_6jp3vfY

DD (23 comentarii)  •  17 martie 2013, 16:48

Bravo !

misa (1 comentarii)  •  17 martie 2013, 17:50

Esti satul de laude, dar vreau sa iti spun doar ca esti singurul ziarist pe care il citesc cuvant cu cuvant.

Danut (39 comentarii)  •  17 martie 2013, 18:40

Cataline,ce-ai zice sa ne dai o intalnire,undeva,intr-o zi,acelora care te citim in fiecare duminica?
Poate virtual,ar fi mai simplu!
Suntem multi,sunt sigur,care asteptam duminica pentru a citi randurile tale,pentru a mai asculta,daca se poate spune asa,povestiri de viata,pe care tu le asterni atat de frumos „pe hartie”!
Te citesc in fiecare duminica si ma bucur cand vad ca te mai descopera si altii,care impartasesc comenturile noastre anterioare,de acum 2 luni,4 luni,12 luni etc.
TOT RESPECTUL DOM’LE!!!!

cristian ungureanu (2 comentarii)  •  17 martie 2013, 19:33

… Multumim Mult domnule Catalin ! … … si pentru mine Gabriela , a fost de multe ori „cauza” terminarii unei lungi ture de alergare .

Cata (1 comentarii)  •  17 martie 2013, 22:38

In 1981 la Universiada de la Bucuresti a fost un caz similar, o atleta care a plecat mult inaintea celorlalte la 3000 de m parca si pe ultima turnanta au lasat- o puterile. a trecut linia de sosire in genunchi, a pierdut aurul. Nu stiu daca exista inregistrari de atunci.

dan_canada (5 comentarii)  •  17 martie 2013, 23:24

Super Catalin chiar cu infloriturile la care esti neintrecut..adevarul e ca nimeni nu se astepta sa castige Joan Benoit marea favorita era de departe norvegianca Grete Waitz (a murit de cancer parca) si portugheza Rosa Mota..dar Andersen a fost eroina.. si asta ramane peste ani..

gima (99 comentarii)  •  17 martie 2013, 23:45

bravo tata! imi aduci aminte de acea cursa absolut neverosimila! fabulos este putin spus. parca avea Terra in spinare biata elvetianca. merci Catalin! sa-ti creasca mare bebicul!

dan (226 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:50

Inca un articol foarte bun; a avut noroc elvetianca, mai avea putin si dadea mana cu Sfantul Petru, dar a avut zile. Va mai astept si cu alte articole interesante,pentru a afla si alte lucruri interesante. Multumesc domnule Oprisan!

NASCUT PENTRU A FI STELIST (3 comentarii)  •  18 martie 2013, 19:08

Regal.In fiecare saptamana astept articolul tau si ma intreb:de data asta iar o sa mi se increteasca pielea, mi se vor umezii ochii sau mi se va umple sira spinarii de fior?Esti atat de demn de respectat in antiteza cu cei mai multi dintre colegii tai de breasla.Bravo!

Talpaiadului (9 comentarii)  •  19 martie 2013, 5:25

Bravo, mi-a placut, esti mare Oprisane!

Grid (23 comentarii)  •  19 martie 2013, 11:32

Inteligenţă, umor, sensibilitate, stil. Acestui ziarist îi e imposibil să scrie prost. Să ne bucurăm în continuare.

mariuss72 (2 comentarii)  •  19 martie 2013, 12:28

Felicitari, aplauze, asta este jurnalism la cel mai inalt nivel. Avem nevoie de asa articole si de asa jurnalisti, care sa ne aminteasca de frumusetea sportului.

VALERIU (28 comentarii)  •  20 martie 2013, 19:33

Ce frumos ai scris! Mor de placere. Abia astept articolele tale. Felicitari! Dl. Ricu trebuie sa fie tare mandru. Tine-o tot asa. Si, cum se exprima si altcineva mai inainte, poate strangi articolele acestea intr-o carte.

Andrei (1 comentarii)  •  30 aprilie 2013, 12:22

De aproape un an am inceput sa particip la diferite curse montane sau pe asfalt si de fiecare data cand simt ca nu mai pot imaginile cu aceasta atleta si vointa ei incredibila imi vin in minte . De curand mi-am facut si un miniblog in speranta ca voi convinge si alti prieteni sa participe , macar o data, la astfel de evenimente 🙂

Comentează