Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Eu l-am omorît pe Messi!”

Marc Baiges i-a provocat prima şi ultima fractură lui Leo, pe cînd acesta abia îşi deschidea aripile. Astăzi îl admiră din faţa televizorului pe cel care „rade” record după record

Nu mai sînt nişte pici. Prinseră a se înălţa, […]

duminică, 27 ianuarie 2013, 10:20

Marc Baiges i-a provocat prima şi ultima fractură lui Leo, pe cînd acesta abia îşi deschidea aripile. Astăzi îl admiră din faţa televizorului pe cel care „rade” record după record

Nu mai sînt nişte pici. Prinseră a se înălţa, alură de viitori bărbaţi. Numa’ unu-i pişpiriu. Şortul îl strînge la subraţ, tricoul îl jenează la glezne. Urcat pe-un ziar, bate-n 148 de centimetri… 13, poate 14 ani. Calendarul arată Făurar, 2001. Balonul poposeşte la cel cu 11 pe spate, undeva, pe extrema dreaptă. Jocul s-a-nchegat de cîteva secunde. Băiatul cu tricou de FC Barcelona scapă mingea în aut. O repunere banală, un tip blonzuliu care decide să trimită o pasă lungă, în adîncime. Atunci are loc ciocnirea. Pişpiriul pune osul. Între piciorul decarului şi minge apare un peroneu. Arbitrul nu dă nimic. Mogîldeaţa simte aşa, ca o pişcătură mai puternică. Dă să se ridice. Nu poate. Prima şi ultima fractură din cariera sa. Prima, care putea fi şi ultima.

Leo contra Messi
Ăl mic se intitulează Lionel Andres Messi. Pe piticul ăsta nu-l ştie nimeni. Mendy e vedeta trupei. Ăl mare e Marc Biages, poreclit… „Leo”. Ebre Escola Esportiva are meci cu varianta kinder a celebrei trupe catalane. Etapa a 27-a, grupa I, Liga Preferente Infantiles. Copiii se trag în poza de grup, cea dinainte de start. Leo, argentinianul, e genunchi lîngă genunchi cu Leo – catalanul. Primul are probleme de sănătate, nu creşte. Barcelonezii au acceptat să-i acopere factura de la farmacie, afacerea s-a iscălit pe un faimos şerveţel. Messi e la al doilea său meci pe pămînt iberic cînd suferă ruptură de peroneu. E dus de urgenţă la spital. Tatăl se ia cu mîinile de cap. Ştie că, în cele mai multe cazuri, asta pune capăt carierei. Una care începuse de 90 de minute. 90 plus cîteva secunde. Baiges află abia în vestiar. „Ce ziceţi că i-am rupt?”, ţipă…

Leziunea e aşa şi aşa. Adică fractura rămîne, dar e… reparabilă. Altele-s problemele. Familia stă într-un apartament cedat de club. Maria Sol, sora cea mică, nu s-a adaptat aici. Don Jorge, tatăl, vede cum toţi se întorc la Rosario, iar el rămîne la spital, alături de marea speranţă ce are stîngul în ghips, spînzurat de o greutate. Atunci îl întrebă: „Vrei să revenim acasă?”. „No, papa, yo quiero triunfar en el Barcelona!”. Punct.

Recuperarea, trei luni. Cîrje, dureri, tot tacîmul. Şi tot sezonul pierdut. „Era terminat, vă daţi seama, la vîrsta lui să simţi cum te apasă o greutate enormă, cu familie, cu probleme…”, îşi aminteşte Xavi Llorens, antrenorul de atunci. Însă, spre deosebire de Capel, viitorul star al Sevillei, accidentat şi el, care plîngea toată ziua, Messi se rezema de o cîrjă şi se uita la antrenamentele colegilor lui. O mică diferenţă, nu? Apoi, istorioara o ştiţi: în 2003-2004 trece prin toate etapele, ajunge sub nasul lui Rijkaard, care-l aruncă în luptă contra lui Mourinho, cu tot cu Porto-ul său, într-un „amical”. Capello anunţă faimosul: „N-am mai văzut un talent ca acesta de pe vremea lui Maradona la Napoli”… iar restul e poveste.

Drac mort şi raţă înecată…
Undeva, la 200 kilometri sud de Barcelona, un tînăr de 25 de ani îşi trăieşte, normal, viaţa. „Cu fotbalul n-a fost să fie!”, zice. E student la Fizioterapie, are o logodnică frumoasă. Seara, cînd FC Barcelona are meci, iese cu băieţii la o berică. Se uită cum Messi marchează în zece etape „legat”, cum doboară recordul „Bombardierului bavarez” Gerd Müller, cum adună „Baloanele de Aur” precum capacele de la sticlele de carbogazoase. Se uită şi zice doar atît: „Eu l-am ucis pe Messi. Dar ăsta, dracul gol, n-a vrut să moară! De-aia e cel mai bun!”.

mess1.jpg
Puţină lume ştie că Messi, cel mai bun jucător din lume, a fost la un pas să abandoneze fotbalul… înainte de a-l începe

mess2.jpg
Imagine de dinaintea meciului cu pricina. Messi e al cincilea din stînga, rîndul se jos. Lîngă el, în dreapta, celălalt…”Leo”

mess3.jpg
Legitimaţia de acum 11 ani a viitorului „Balon de Aur”

Comentarii (11)Adaugă comentariu

George (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 10:59

Nu mai e chiar atat de putina lume care sa nu stie povestea acestei accidentari. Un articol pe aceeeasi tema a aparut acum cateva zile in Marca. Oricum, din noianul de informatie macar ai triat o poveste interesanta si meriti felicitat.

alex (1 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 12:25

multumesc de articol; nu stiam povestea

marius (5 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 12:36

Inca o poveste superba. Bravo Catalin ! La cat mai multe!

ionut (5 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 12:56

ba de ce nu te fac astia director la gsp. poate as citi si eu carpeta mai cu interes. imi place sa iti citesc articolele, ceea ce nu pot sa spun si despre cele ale colegilor tai.

Miky198 (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 13:47

Interesant articol…totusi n-as crede ca ceva lasat de SUS cu atat talent se putea termina asa repede…chiar si dupa o fractura…in CONTRAST oricum cu aceasta imagine REALA a ceea ce inseamna Messi…..apar TRISTII aia 2 azi in GSP unu’ mai trist ca altu’ si-i pun numele alaturi de un ciclist dopat si un tenismen SUSPECT (cum este in ziua de azi TOATA LUMEA care ajunge SUS) de dopaj….inteleg ca „doar” FENOMENALUL/SENZATIONALUL vinde…..dar TOTUSI…

Toni (5 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 18:02

Ce bucurie sa vezi ca si spaniolii scriu numele in locul prenumelui, nu numai romanii.

gima (99 comentarii)  •  27 ianuarie 2013, 19:38

bravo tata! sa-ti creasca mare bebicul!

Daniel (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 13:56

Imi plac ideile ce reusesti sa le imbraci in niste articole mult peste media ce se poarta in ziaristica sportiva. Te urmaresc atunci cand pot si la emisiunea de dimineatza de la 8 la 11 (fara nume,nu?:). Fara a face o lauda excesiva, obiectiv si concret mi se pare ca esti alaturi de Chirila, Topescu, Ioanitoaia si de ce nu Radu Paraschivescu unul dintre cei mai fini artizani ai cuvantului. Cred ca un pic de detaliere privind subiectele ar fi in beneficiul cititorului dar cred ca aici e vorba si de considerente ce tin de politica cotidianului si de grupul tinta ce il urmaresti. As putea sugera (tinand seama de trecutl meu de fost ziarist) unel subiecte (cu toate ca…banuiesc ca nu duci lipsa de astea). Oricum un excelent articol scris in tonul si nuantele cu care ne-ai obisnuit!

apoca (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 20:18

Ehe toata lumea vede talentul iar munca, curajul si sacrificiile se pun la si altele, cu virgula, asa sa dea bine. Cand colo ce sa vezi … 🙂

radu (2 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 21:37

Frumos articol. Oricum baiatul asta e sigur de pe alta planeta. E cam ca girafa din bancul cu ardelenii: asa ceva nu exista! chiar daca il vad, parca nu-mi vine sa cred.

marioand27 (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2013, 13:12

Imi place primul comentariu:cica acum cateva zile a aparut un articol similar in Marca.De parca toti ce citesc GSP citesc si Marca .Que marica eres George,vete a freir esparragos,o mejor a callar que eres idiota.

Comentează