Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Ilie Dobre de UK

Wakelam, englezul, a împărţit un teren de fotbal în opt parcele egale. Apoi s-a pus pe comentat, „live”, la radio. Pentru prima oară în istorie s-a putut auzi: „Pasă din pătrăţica 7 spre pătrăţica 2″…

Bea şi năduşeşte. […]

duminică, 20 ianuarie 2013, 10:11

Wakelam, englezul, a împărţit un teren de fotbal în opt parcele egale. Apoi s-a pus pe comentat, „live”, la radio. Pentru prima oară în istorie s-a putut auzi: „Pasă din pătrăţica 7 spre pătrăţica 2″…

Bea şi năduşeşte. Năduşeşte, dar tot bea. „Aşa zăpuşeală o fi şi-n iad?”, se întrebă în timp ce ochii îi dau roată. Stă într-o cutie de lemn, cu geamuri, e tras la costum, cravata pînă-n gît. Dă semne că se sufocă. Apa se prelinge pe microfon, pe masă… Se îmbărbăteaza singur: „Va fi bine, va fi bine!”… În faţa sa, la cîţiva paşi, oamenii-s zgribuliţi de frig.

Dăm timpul înapoi cu o lună. Primele zile ale lui 1927. Stă la biroul său. Ziua se bate cu noaptea cînd sună telefonul. „Domnul Henry Blythe Thornhill Wakelam?”, sună întrebarea. Cine-l ia cu toate numele şi prenumele strămoşilor? „Cel care a jucat la Harlequins?”. Da, el era! Fusese căpitanul faimoasei trupe de rugby de acum 150 de ani, dar o accidentare îl retrăsese dintre buturi. „Numele meu este Lance Sieveking, sînt un oficial BBC. Ne-am putea vedea ACUM pentru nişte chestiuni urgente?”

Un rugbyst şi un producător
Aşa sunase „intriga”. El, fostul jucător profesionist, îşi dăduse întîlnire cu producătorul BBC Radio, postul de stat. „Vrem să facem ceva nemaiauzit pînă acum. Nemaiauzit la propriu şi la figurat. Să transmitem un meci de fotbal în direct, la radio! Ne puteţi ajuta?”.

I-au spus de ce îl aleseseră. Întrebaseră în stînga şi-n dreapta şi aflaseră că „fumează” regulile şi de la foot-ball, şi de la rugby, că se descurcă pe cărările dintre cuvinte, că umblă cu verbele în buzunar, că are ritm. L-au rugat să dea nişte probe de voce. Le-a dat. Le-a luat. L-au dus direct la meci de rugby, să-şi facă „mîna”. A mers ca unsă treaba. Ştabii de la BBC şi-au dat OK-ul.

22 ianuarie 1927. Primul „Bun găsit, dragi ascultători!”
Şi ziua cea mare a venit. Sîmbătă, 22 ianuarie 1927. În cuşca lui de pe „East Side” erau 4.000 de grade. Arsenalul dădea piept cu Sheffield United, pe „Highbury”. Primul meci din istoria omenirii transmis „live”. Acum, la peste 80 de ani de la acea ispravă, pare greu de crezut, dar se gîndiseră cum vor înţelege oamenii de acasă jocul… Ce-au făcut? Au desenat un dreptunghi, terenul. L-au împărţit în opt părţi egale, opt pătrate. Un fel de „atacă de la stînga la dreapta pe… micile dumneavoastră radiouri”. 1,2,3,4 într-o parte, 5,6,7 şi 8, în cealaltă. L-au publicat în „Radio Times”, oficiosul, cu trei zile înainte. Adică cei care au dorit să asculte jocul „tunarilor” au cumpărat ziarul, au studiat schiţa îndelung, au priceput ce şi cum, apoi au ciulit urechile. Teddy a dat bineţe, a prezentat „harta”, iar jocul a „curs” în felul următor: Lewis, portarul, aflat în careul 7, i-a pasat lui Horace Cope, left back, aflat în 8. De aici, mingea a ajuns la James Brain, găsit în 5, care i-a pasat, superb, lui Charlie Buchan, din pătrăţelul 2, dar faza s-a răcit. După o oră şi jumătate de ascultat aşa ceva, nimeni nu ştia cine a obosit cel mai tare: jucătorul, comentatorul sau ascultătorul?

Un pas mic pentru el, mare pentru…ureche
Dar pasul cel mare fusese făcut. Luni, ziarele scriau că sînt mai mulţi cei care se deciseseră să rămînă acasă decît cei care doreau să mai vină pe stadion.

Wakelam a trăit pînă în 1963. A scris o autobiografie în care a narat totul, a comentat cricket, dar şi Wimbledon. Apoi, în 1938, a devenit şi primul comentator de televiziune. Din păcate, numai puţine, foarte puţine dintre „operele sale” s-au păstrat.

1_poza-mare.jpg
Culmea… transmisiunilor sportive. De la primul joc „live” s-au păstrat imagini, nu şi comentariul…

2_teddy.jpg
Teddy în exerciţiul funcţiunii

radio.jpg
Aşa arăta „schema de joc”. După ea s-a transmis la radio

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 11:12

:))) Cum puteti sa-l comparati pe omul ala cu Ilie Dobre??? Ilie Dobre e doar un mascarici. Deseori urmaream meciuri la TV , luam sonorul ,si ascultam comentariul lui Ilie Dobre de la radio… cu faze cursive de atac lamijlocul terenului…cu suturi periculoase care treceau la 7 metrii de poarta , si a culminat cu un gol inscris de o echipa romaneasca…meci incheiat la radio cu 5-1 pentru celta Vigo…de fapt s-a terminat cu 7-0 !!!!!

Adrian (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 13:07

Draga Mihai, hai sa nu exageram. La faza cu suturile spericuloase la 7 metri de poarta sunt de acord. La care as mai adauga, un meci extrem de plictisitor undeva prin 2001, intr-o primavara racosoara si mocirloasa, pe Ghencea, intre Steaua si Otelul. Nu mai sunt sigur dar parca se terminase 1-0. Dar merciul a fost unul infect. Lent, molcom, plictisitor, fara faze importante. Din intamplare, cat ma uitam la TV, tata daduse si pe radio sa auda celelalte meciuri si s-a ajuns cu transmisia si la acel meci. Comentator: Ilie Dobre. In timp ce pe sticla se vedea un meci cum nu se poate mai prost, in difuzoarele de la radio, meciul aveam o cursivitate si o explozie de neimaginat, in contextul in care vedeai imaginile. Nu-mi intelegeam nimic.

Totusi la meciul de care pomenesti tu cu 7-0 cred ca exagerezi. Poate nu stiu eu, dar nu-mi aduc aminte de celta sa fi batut vreo echipa romaneasca la asemenea scor. Fi mai explicit.

Trebuie sa recunosti sa poti sa faci asa ceva trebuie sa ai si tupeu dar si talent. Cu toate ca nu-ti place tie chiar este unuldin cei mai buni comentatori radiofonici din Romania, daca nu din Europa. Comentariu radiofonic presupune altceva, decat cel de la TV.

Inca un articol placut din partea dvs domnule Oprisan. Speram si la mai multe.

vb (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 13:37

Si la noi s-au folosit impartirea terenului in patrate,la transmisiunile radio,se intampla inainte de razboi,Ioan Chirila povesteste despre asta intr-una din cartile lui.
Placut articolul,pacat de comparatia cu Ilie Dobre,care nu-l onoreaza deloc pe comentatorul britanic.Cand il aud pe Ilie Dobre,cum stalceste numele sportivilor,ma intreb ce cauta la radio.Meciul la care se refera @Mihai este cel cu Celta Vigo,7-0 pentru spanioli,la care Dobre a incheiat transmisia comunicand alt scor decat cel de pe tabela,omul comentase meciul dar habar nu avea cat a fost scorul!!!

cristi (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 13:41

@Adrian: Celta Vigo a batut pe FC Arges prin 1998, juca Mutu la Arges, scorul a fost 7-0, dar Ilie a zis ca se terminase 7-1, golul nu a fost validat de arbitru pe motiv de ofsaid, nu ca ar fi contat prea mult. Meciul mi se pare ca nu a fost televizat, doar transmis la radio, de aici a aparut si confuzia cu scorul. returl mi se pare ca s-a terminat 2-0, tot pentru celta.

jay (4 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 13:42

era un meci cu fc arges. a dat mutu un gol care a fost anulat si abia dupa un sfert de ora s-a prins si ilie dobre. nu a transmis la final 5-1 ci 7-0 dar a comentat o perioada cu ideea ca avea si argesul un gol…

Cosmin (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 14:01

Mihai are dreptate.Ilie Dobre a transmis in direct ca s-a marcat,apoi a tinut-o cu golul marcat de romani.De mai multe ori a vazut gol,cind nu era cazul. Omul asta-pasionat de fotbal,dar agramat- a facut greva foamei sa ramana reporter la radio.Un mascarici de ziarist,bine zis. In plus are si veleitati de scriitor.Aiuritor,nu-i asa ?.Profesionisti memorabili ai forbalului transmis la radio ? Ion Ghitulescu,Nicolae Secosan etc.

evertonia (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 14:06

Are dreptate Mihai in legatura cu meciul respectiv,a jucat Celta cu FC Arges…7-0 parca a fost…prin repriza a doua a dat si Arges gol….Dl.Dobre normal goooooooolllllll…dupa vreo 7-8 minute a rectificat ca a fost de fapt semnalizat offside la acel gol:))) dar sincer,pt mine era o placere sa-l ascult,facea interesant orice meci:)

petty 64 (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 16:14

poate ne povestiti si cum a mers Ilie Dobre , in Japonia ,
PE JOS , intre 2 statii de tren , pe langa linia ferata .(vre-o 16 KM)

dan_canada (5 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 21:20

cea mai tare a lui Ilie Dobre a fost la un meci Petrolul-Sportul a intrat direct peste un alt comentator a strigat un GOOOOL de 2-3 minute intre timp arbitrul nu validase golul parac Greaca marcase din offside meciul se reluase si el povestea faza golului…dintr-un sut cu latul de la 5 m de poarta devenise o reluare din vole de pe la 18 m si tot asa ..eram pe stadion la tribuna 1 chiar sub cabina comentatorilor si ma stricam de ra cu niste prieteni.. a tinut-o asa cateva minute si a dat legatura in studio fara sa anunte ca golul nu e validat..la urmatoarea reluare a anuntat ca de fapt scorul este tot 0-0 dar „a uitat” sa explice de ce..era prea ocupat sa „creeze” o faza repida urmata de o „ratare” monumentala a Sportului..de fapt o faza de o banalitate extraordinara terminata cu un sut de pe la 30 m a lui Coras mult pe langa poarta..initial credeam ca e beat dar omul era treaza nemancat..oricum a fost un meci de neuitat un blat de mare exceptie in care Petrolul trebuia sa castige si ratau din toate pozitiile..prin min 85 astai de la Sportul degajau mingea maxim pana la 20 m acolo erau 3-4 petrolisti care cu seninatate ratau..cred ca Speriatu su moraru erau in poarta pana la urma au facut un 11 m pe care la batut Toma portarul a stat fix s sa marcat..la 11 m la fel Iliuta a vazut o executie de manual undeva la vinclu desii balonul a topait pana in poarta..e un meci care nu poate fii uitat..

dan_canada (5 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 21:23

si alta tare cand a jucat dinamo cu Valur Reykjavík in cupele europene …a inceput ilie cu celebra farza : un meci divicil al lui Dinamo cu Valur REVIAK asa a putut el sa citeasca…Reykjavik…

Cosmin (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 21:44

Comentatorii de fotbal la radio sint o breasla respectabila. Cu parere de rau constat ca autorul articolului l-a luat pe Ilie Dobre drept etalon.Cum este vorba de dl Oprisan,cunoscut pentru giumbuslucurile dumnealui o iau ca pe o gluma provocatoare.Ilie Dobre,Mitica Pelican etc sint exemplare aciuite pe linga fenomen. Cu succes.Primul e deja „scriitor” (cu carti pe teme sportiva ,la activ),al doilea e parlamentar. Evolutie tipic romaneasca,cu succes din plin ! Totusi sa nu incurcam borcanele cind vorbim de comentatori sportivi de fotbal in direct !

dan (226 comentarii)  •  20 ianuarie 2013, 22:36

Interesant lucru cu impartirea foii in opt parti oamenii putand astfel sa isi dea mai bine seama cum se evolua.Din pacate titlul este putin neinspirat; pe vremea aceea englezul avea mult mai putine mijloace tehnice decat Ilie Dobre.Oricum ar fi articolul este bun!

Patrick (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 6:24

Excelent articol Catalin, ca deobicei. Dar a-l asocia pe pionierul transmisiilor radiofonice de foot-ball Henri Wakelam, cu acel agramat de trista amintire numit Ilie Dobre, ce urla ca un posedat lipsit de simtul masurii, prezentând faze banale ca pe niste evenimente de importanta mondiala ce se petreceau numai în prea bogata lui imaginatie, mi se pare cel putin un sacrilegiu. Omul era cel putin penibil, complet pe dinafara profesiunii de comentator, paralel cu acest subiect.
Puteau fi citati în schimb profesionisti adevarati ai transmisiilor sportive radiofonice, care se exprimau gramatical, coerent si faceau comentarii pertinente, interesante, ce reflectau realitatea din teren. Imi permit sa citez doar câteva nume : Ion Ghitulescu, Eftimie Ionescu, Dumitru Pelican, Nicolae Secosan. In plus, acesti maestri ai microfonului faceau comentarii pertinente, pline de miez, mentinând ascultatorii în atmosfera partidei transmise; deseori, aveam impresia ca sunt prezent pe stadion, fondul sonor cu reactiile spectatorilor întarind aceasta impresie.
Cine poate uita transmisiunile alerte si pasionante din perioada când înca nu aveam meciuri televizate ? Imi aduc aminte de România-Albania în 1950 pe Stadionul ANEF (rebotezat de comunisti Republicii) ; a fost un memorabil 6:0, si a fost prima data când tatal meu m-a luat la un meci al nationalei. Ne-am asezat în apropierea locului de unde transmitea Ion Ghitulescu si am admirat acuratetea cu care a prezentat desfasurarea întregii partide; stilul sau alert si direct m-a cucerit definitiv. Vocea lui placuta, cu un timbru inegalabil, fraza facila si plina de miez, comentariile pertinente si bine documentate, subtilitatile în exprimare, transformau transmisiile sportive în ceva magic, care ma atragea ca un magnet.
In încheiere, as fi tare curios sa cunosc si data primei transmisii radiofonice a unui meci de fotbal din România.
Off topic : OK Cataline, si cât a fost scorul final la match-ul din 22 ianuarie 1927 dintre Arsenal si Sheffield ? Nu de alta, dar cum sunt fan Arsenal, m-ai facut curios. Multumesc !

Cinezan Vladimir (6 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 7:10

Domnule Oprișan, din nou mă văd nevoit să dansez sentimental pe acordurile frazelor dumitale, să las celelalte preocupări cotidiene și să mă delectez cu un asemenea articol purtând amprenta harului. E plăcut să ne reîntoarcem în lumea miraculoasă a începuturilor fotbalului sau rugbiului, cu aceeași plăcere cu care urmărim astăzi încrâncenarea superbă din partidele de pe gazonul Albionului, spectacol ridicat la rang de artă de comentatorii lor. Ai noștri, toți o apă și un pământ, mereu gata să ne hrănească privirile și auzul cu superlative peste superlative, din care să înțelegem că ce se întâmplă pe acest pârdalnic de „gazon” românesc este „splendid”, „extraordinar”, „fantastic” și alte asemenea adverbe cu aură de coroană peste sicriul întâmplării ce guvernează fotbalul, dar și, mai nou, rugbiul practicat de români. Ne e dor, stimați comentatori ai sportului, ca acel superlativ absolut „foarte”, pe care-l folosiți la fiecare a doua frază, să fie într-adevăr „FOARTE”. Atât pe gazon, cât și la microfon !

sdeath19 (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 10:19

Daca tara asta ar fi ca o tara, iar nu ca o cocina de melteni, nici specimenu’ Iliuta „Mananc muci si ragai cand comentez” Dobre n-ar fi prin preajma. In toata lumea, ala ar fi cel mult stergator de bude prin gari, nicidecum in mass media (scrisa, audio, video etc).
Exemplu de super Iliuta: la un meci al Rapidului cu Poli Iasi de acu vreo 3 anisori, castigat de Rapid cu 3-0 parca, el l-a dat marcator timp de vreo 3 minute pe Herea pana cand, ce sa vezi, s-a hotarat antrenoru’ sa-l bage si pe Herea pe teren, ca sa nu se faca asta de cacao la radio ! Si asa a ajuns Herea sa dea gol prin telepatie, de pe banca de rezerve. Si bineinteles Iliuta a racnit ca un „profesionist” vreo 30 de secunde „gooooooooooool” (incercati sa va imaginati ultimele 10 secunde de „gol” rostite cu pieptul/plamanii fara aer, dar cu nasul plin de muci).

suporteru ‘ (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 12:57

Pentru cei care nu-si mai reamintesc sau erau prea mici in acea perioada, Celta Vigo a castigat cu 7-0 meciul cu FC Arges din fosta Cupa UEFA .

speedy (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 13:56

si eu preferam sa ma uit la tv si sa-l ascult pe el. 7 m de poarta era deja o ocazie uriasa. eu imi amintesc o faza pe care, daca n-as fi vazut-o si la tv in timp de ilie dobre delira, pur si simplu nu as fi crezut. a fost un „sut periculos din marginea careului” (al lui Coras, parca – juca la Sportul Studentesc) sut care s-a incheiat…cu out de margine pt adversari. Marcelica prinsese o mare chifla, cred sutul a fost periculos numai pt copiii de mingi si spectatorii de la tribuna respectiva :). Dar era haios…bine a zis cine i-a zis „mascarici”

liviu (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 15:25

Cum poti stimabile sa-l bagi pe Ilie DOBRE in titlu ?
Pentru orice om normal, acest taran teleormanean reprezinta o pata adusa limbii romane, a bunului simt,si de ce nu-al RADIO-ului public,platit de toti cu abonament de energie electrica-adica 99% dintre romani ! Ce limbi straine cunoaste ? Dar acest retardat a vazut toata lumea si ne rade in nas ! Dupa Revolutie s-a dat luptator anticomunist,a facut greva foamei si a fost primit in RADIO ! Ion Ghitulescu n-a fost de acord,dar a cedat pentru VICTORIA REVOLUTIEI SI LA RADIO ! Oare nu este cumva si membru al Uniunii Scriitorilor ?

Alec Danila (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 17:33

Din cite stiu, Dobre urla dupa gol cu privirea la cer (mai tragea cu ochiul si la cronometru, sa vada daca stabileste si un record, ceva), asa incit n-a apucat sa vada ca jocul nu s-a reluat de la centru. Partea anecdotica (imi place teribil varianta asta) e ca a aflat scorul … din tara, l-au pus la curent colegii de la Bucuresti. Astia aflasera de la trimisul unui ziar ca scorul nu e chiar cum credea marele comentator. Acum, incercati sa va imaginati cum il priveau ceilalti de la masa presei in momentele in care el urla ca un apucat si spaniolii bateau o indirecta dupa off-side. Meciul a fost doar la radio, eu tocmai comutasem de la Steaua (care o incasa de la Valencia, parca) si eram sigur ca, dupa 2-0 pt Celta in tur, trebuie sa fie macar 3-0 pentru ai nostri.

Alec Danila (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 21:22

Am facut un comentariu absolut inocent mai devreme, vad ca n-a intrat. Poate nu inteleg eu cum stau lucrurile pe aici, va ramin dator daca ma lamuriti. Merci.

gery76 (45 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 2:26

-Intr-adevar si Romania a avut un crainic radio[ cum foarte bine si-a amintit si @vb ],Radu Vasilescu era numele sau,care era nimeni altul decat ginerele marelui scriitor Liviu Rebreanu si care a fost in oarecare masura corespondentul in Romania al inegalabilului Wakelam.
-In cartea sa ”Zile si nopti pe stadion”, Ioan Chirila prezinta povestea acestui comentator,care spre deosebire de Wakelam,impartea dreptunghiul gazonului in 6 patrate,marele maestru Chirila numindu-l precursorul transmisiunilor televizate si pe care-l caracteriza drept” un crainic de factura clasica,fara efuziuni”

-Insa marea atractie a perioadei interbelice intre crainicii radio,era fara indoiala Gheorghe Tari ,autorul primei transmisii radio in direct de la un meci,jocul Romaniei de la Triest in fata Cehoslovaciei,vitoarea vice-campioana mondiala,meci pierdut cu 1-2 de Romania,insa in urma unui joc excelent al romanilor.

-In urma acelui joc s-a tesut si o mica legenda,in primul rand datorita chiar lui Gheorghe Tari,care la scorul de 1-0 pentru noi ,transmisese ca Gratian Sepi scapase singur cu portarul ceh,jonglase cu el pe linia portii si in urma acestei copilarii,Sepi ratase desprinderea.
-Acest episod este explicat in aceeasi carte,Sepi la intoarcerea in tara era privit cu suspiciune,afla pana la urma de ce,se intalneste ulterior cu Gheorghe Tari si-l intreaba”De ce ai facut asta Tari”?,iar raspunsul a venit pe un ton foarte linistit:”’Ca sa fie transmisia mai frumoasa,mai dramatica”.
-Mai departe ,Ioan Chirila l-a comparat pe Tari cu celebru crainic radio maghiar,Szeppessy,cel care in urma victorie Ungariei asupra Angliei,chiar pe Wembley cu un neverosimil 6-3 in 1953 ,a lansat celebra fraza”Si-acum sa curga vinul,sa cante muzica”.
-Dar atunci era epoca cand nu existau transmisiuni directe de fotbal la televiziune,iar aceste comentarii erau pline de farmec,reusite de oameni fantastici,care au si renuntat la aceste transmisii sportive,atunci cand televiziunea a preluat prim-planul si cu asta si farmecul klor inegalabil disparea.

adii (9 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 8:05

imi pare rau ca sunt multi care citesc si nu inteleg nimic…
p.s:ca ILIE DOBRE in Romania nu se va mai naste curand

mihai (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 9:55

mai oameni buni nu mai pot de ras. articolulu e de nota 10 dar comentariile sunt de nota 12.

zagna (18 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 18:57

articolul e arta, ca de obicei. titlul, total neinspirat, dovada, comentariile colegilor. pana la urma, mihai are dreptate:”articolulu e de nota 10 dar comentariile sunt de nota 12″.

Bibi (213 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 19:14

Catalin, multumesc !

Herbert Holyoake (63 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 1:51

Nu l-am ascultat niciodată pe Dobre,nici nu știam de existența lui pina astăzi .Ma rog ,pare un personaj simpatic ! Eu i-am „prins” pe Ghitulescu,Domozina,Secosan,Soare.Alte vremuri! Eu sint impresionat mai mult de comentatorii TV.Am avut cinstea sa-l cunosc personal pe D-l Topescu,iar mai târziu pe inegalabilul Martin Tyler.Ambii sint croiti pe un calapod identic.Timbru vocal minunat,ritm de cronometru,comentarii mai mult decât pertinente,impartialitate si,mai ales oameni culti.Nu am amintit aici de cunostintele fotbalistice,adevărate enciclopedii in materie,si nici de bunul simt in viața de zi cu zi.Martin are un ucenic care da semne ca va fi mare,Garry Neville.Pacat ca D-l Topescu nu a crescut si D-sa unul !

Herbert Holyoake (63 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 2:05

@ Patrick , Arsenal – Shefielld United 1-1. Pt Arsenal a marcat Charlie Buchanan,primul gol „live” in istorie.Stiu asta din cartea de istorie a clubului.Sint Arsenal suporter.Daca sinteti fan Arsenal cititi „The Chapman’s Legacy „,o istorie fidela a clubului in perioada 1895-1975.

paul.o (11 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 3:13

Frumos articol; mai cautand pe net am gasit o chestie interesanta : in engleza curenta se utilizeaza des expresia „Back to Square One” cu sensul „hai sa o luam de la capat „sau „sa revenim la oile noastre”. Se pare ca expresia are ca origine patratele lui Teddy si degajarea portarului din coltul careului mic.

misu (7 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 9:37

Un articol in tonul normal al maestrului, nimic de zis, dar comparatia cu istericul ala de Dobre e minimum deplasata, ca sa nu spun altceva. Pe langa multele nume de comentatori romani adevarati insirate de cei care au scris inaintea mea as mai adauga unul, pe nedrept uitat, comentatorul „campioanei unei mari iubiri”, pe Sebastian Domozina. Multumesc!

liviu (2 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 10:00

Pentru Adii (?)
Baiete ai dreptate : nu se va mai naste un specimen ca Dobre,dar nici un Adi cu doi de „i”. Este bine ca Dobre mai are si admiratori de valoare !

ghitadinca (4 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 20:25

vezi ca te-au copiat astia de la sport.ro
astazi au scris si ei un artcol despre acelasi subiect http://www.sport.ro/true-story/primul-meci-transmis-la-radio-s-a-lasat-cu-hohote-de-ras-comentatorul-a-cerut-o-bere-in-direct-vocea-care.html

George Caraivan (5 comentarii)  •  18 februarie 2013, 21:40

Domnilor, cea mai tare faza comentata de Ilie D. cred ca am ascultat=o la meciul Inter -Rapid, nu mai stiu prin ce an. Printre altele era vorba ca respectivul nu transmisese in direct un gol romanesc de pe celebrul San Siro. Si s-a intamplat minunea pe la scorul de 2 sau 3 la zero, evident pt. Inter si Andrasi II a dat gol. Nu va pot spune ce a urlat „pretenasul”, cred ca vreo 2 minute : GOOOOOOOOOOO…..L, dupa care citez din memorie: ” este golul vietii mele”. Am ras juma de ora !!!

Robert (1 comentarii)  •  10 martie 2013, 10:23

măi, o fii ilie dobre agramat, sau poate nu știe să comenteze cum trebuie dar trebuie să fim cinstiți…fotbalul din românia era mult mai plictisitor fără ilie dobre 🙂

Comentează