Căsuţa de pe „East Bank Road”
Într-o viluţă din suburbiile oraşului Sheffield a apărut, acum 155 de ani, primul club de fotbal din lume. Doi ani de zile, băieţii n-au avut adversari şi au jucat între ei!
„Domnilor, vă rog, puţină linişte!”. Glăsuieşte un tip […]
Într-o viluţă din suburbiile oraşului Sheffield a apărut, acum 155 de ani, primul club de fotbal din lume. Doi ani de zile, băieţii n-au avut adversari şi au jucat între ei!
„Domnilor, vă rog, puţină linişte!”. Glăsuieşte un tip cam pe la 25-26 de ani. Nathaniel Creswick! E înalt, cu început de chelie şi barbă. O viluţă frumoasă, undeva, într-o suburbie din Sheffield. „De ceva vreme, ne adunăm aici pentru a discuta problemele cricketului nostru. E clar, ce s-o mai lungim, nu putem juca iarna! E 24 octombrie, deja plouă zi de zi, ninsoarea poate pica dintr-o secundă într-alta. Ce facem?”.
Lîngă el stă William Prest. Cam aceeaşi vîrstă. Drege glasul. Încheie vestonul. „Domnilor, propun să jucăm footbal. Da, va fi sloată, da, va exista noroi! Nu ne temem de aşa ceva! Avem regulile aproape făcute, terenul e aici, în faţa casei, cei mai aşteptăm?”. Povestea, romanţată, ar fi că primeşte urale de la cei 23 de inşi adunaţi în fumul gros, de-l tai cu cuţitul, printre tonele de sticle de whisky. Fals! E toamnă tîrzie, raze de soare prin geam, aer curat. Sunt sportsmeni, ce naiba!
Doi plus unu’ nebuni
Da, aşa arată calendarul. 24 October 1857. Creswick si Prest sînt oameni cu carte, au trecut pe la Cambridge. „Fierţi” pe cricket. Alături de ei e Frederick Ward. Bătrînu’ lui Freddy le-a „împrumutat” casa cu o jumătate de gură. E conservator, vrea ca fiul său să practice sporturile tradiţionale, nu să se înhăiteze cu tovarăşii în a fugări mingi prin nămol, să vină acasă murdar ca un porc şi cu nasul frînt. Dar Freddy nu-l ascultă. „Avem terenul din spatele casei. E ok, se poate juca pe el!”.
Asta e! Reguli există, teren au, 23 sînt la număr. Ce mai aşteaptă? Trec de la unul la altul o foaie. O citesc, udă peniţa şi semnează. 24 October 1857. Sheffield FC, cel mai vechi club de fotbal din istoria omenirii, este fondat!!! Totul e făcut ca la carte. Cu preşedinte, membri, trezorier. Peste un an, apar şi regulile clare. Pe cea cu offside-ul, n-o au. Există cea cu faultul. Nu rîdeţi! Vorbim de fotbalul în pamperşi!
Avem echipă. Ce facem cu ea?
N-au cu cine juca! Altă trupă nu există! Vă daţi seama aşa ceva? Să vrei să joci fotbal şi să nu ai adversari, pentru că aceştia nu au fost, încă, inventaţi!!! Se împart între ei. „Căsătoriţi vs holtei”. O dată, de două ori, de trei ori… Se plictisesc. Schimbă trupele. „Angajaţi contra şomeri”. Super organizare: peste cîteva luni de la fondare, au şedintă de consiliu de administraţie!!!
Doi ani aleargă… pe uscat. În 1860, asemenea lui Rodrigo de Triana, marinarul care a văzut primul America, un echipier de la Sheffield ţipă: „Avem concurenţăăăăă!”. Are dreptate!!! A apărut Hallam, al doilea club din lume. Pînă în 1862, în zonă răsar 15 cluburi! Gata! Bariera s-a ridicat!
De la fotbalul cu bască la site…
Gruparea trăieşte şi astăzi. E prin liga a 8-a, a rămas amatoare. A mişcat ceva prin Cupa Angliei, acum… o sută şi ceva de primăveri, dar a fost „uitată” după ce trupele de renume au apărut. Celor de pe „Coach and Horses Ground” nu le pasă, însă! Îşi trăiesc propria viaţă. Au stadion de 2.000 de locuri, 250 de scaune „acoperite”, două magazine cu răcoritoare, un fan shop şi un site oficial.
A! Şi încă ceva. O sigla sub care scrie: „The World’s First Football Club”.
Mustăcioare, băscuţe pe cap. În 1890, echipierii lui Sheffield erau deja…plictisiţi de fotbal
Cînd vorbesc despre succesele echipei, fanii lui Sheffield încep cu…”Acum 100 de ani”…