Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Omul vitruvian

A pierdut numărul accidentărilor. Tot ce-şi aduce aminte e că de fiecare dată revenirile au fost mai multe cu unu. Şi că a consumat tone de ghips. Dar nimic nu l-a doborît

E un bătrînel simpatic. Simpatic şi musculos. […]

duminică, 7 octombrie 2012, 9:12

A pierdut numărul accidentărilor. Tot ce-şi aduce aminte e că de fiecare dată revenirile au fost mai multe cu unu. Şi că a consumat tone de ghips. Dar nimic nu l-a doborît

E un bătrînel simpatic. Simpatic şi musculos. Se vede că la viaţa sa s-a războit cu fiarele. Cele metalice şi cele umane. Pe stîngul, îşi ţine nepotul. Cu dreapta, explică. „Asta o am din Anglia, chiar de pe Tamisa”, zice şi-şi duce mîna la genunchi. „Asta e de pe Da Luz. N-am aterizat bine”, continuă, arătînd spre cot. „Bernabeu, tibie şi peroneu! Ha, ha, ha, hai c-am zis-o cu rimă!”. E întrerupt de cel mic. „Bunelule, ne omoară bunica, se răceşte paella, hai în casă!”. „Pe San Jordi, las-o-ncolo de paella, aşteaptă să termine de povestit!”. Vreo 7-8 tovarăşi de generaţie stau cu gurile căscate la poveşti. Le-au mai auzit de 423 de ori, dar tot mai vor. Tot mai vor!

L-au legat de pat ca să-l „îndrepte”
Şi „unchiul” continuă. „Le ţin minte pe toate, pe toate le ţin minte!”. Cinci leziuni la cap: două fracturi de pomete, probleme nazale, contuzii. La unele, a adormit pe gazon. Cînd s-a trezit, în jurul său totul era alb. Şi mirosea a formol. Pune podul palmei pe genunchi. Se scutură puţin, ca şi cum ar vrea să alunge o durere inexistenă. Sau îl doare amintirea? „Şase la rotulă, tată, şase la rotulă!”. Cu artroscopii, cu ligamente încrucişate, cu rupturi, cu tendinită, cu tendinopatie. „Cînd îmi citeau ce am, am crezut că spicuiesc băieţii din vreun dicţionar de ortopedie!” Coboară spre glezne. Oasele-s vălurite: entorsă de gradul doi şi la stîngul şi la dreptul, fisuri, tot tacîmul. „Aaa, să nu uităm şi cotul. Cotul de pe Da Luz. O nimica toată. Luxaţie. Două-trei luni pe bară!”.

„Galeria” de moşi încearcă să-i ridice mingea la fileu. „Rechinule, alţii s-ar fi lăsat, ar fi abandonat. Tu, nu!”. Nu-i plac astea cu Superman, cu nemuritorul. „Mă adunau de pe jos cu şpaclul, mă băgau în ghips. Ştii ce făceam eu? Dacă era la mînă, alergam pe bandă. Dacă era la picior, trăgeam de gantere. Dacă era la faţă, îmi luam preparatorul fizic şi ne puneam pe alergat. Mă, odată, prin Mallorca, am alergat de dimineaţă pînă seara! Am driblat cîrje, am driblat chirurgi, am driblat infiltraţii. Dacă am avut dureri? În 2008 m-au legat de pat cînd mi-au pus oasele la loc…”.

34 de ani, 35 de leziuni!!!
„Şi în afară de voinţă, ce-ai mai avut în afară de asta?”, coboară întrebarea. „O poveste, o poveste!”. „Hai, mă, ce naiba, cu o snoavă te-ai rezolvat de 35 de accidentări? De treizeci şi cinci de ori în 12 ani?”. „Da, ne-a dat-o, pe o foaie de hîrtie, primul nostru antrenor, de la copilaşi. E cu Platko, îl mai ştiţi pe Platko?”. Despătureşte foaia… Platko a fost un portar uriaş, urmaşul lui Zamora la FC Barcelona. Prin ’28, într-o finală cu Real Sociedad, cu ploaie, cu vînt, cu crengile la pămînt, s-a aruncat la picioarele atacantului. Amadeo l-a lovit direct în cap. Rană deschisă, cu sînge şiroaie. Era roşu tot, dar strîngea mingea la piept şi nu-i dădea drumul. A căzut, a leşinat, dar cu „obiectul” lîngă inimă. Pe braţe l-au dus în vestiar. Era năuc. Sociedadul îi asalta. Pe atunci nu era cu căşti de protecţie, cu măşti de plastic, cu… L-au spălat, l-au cusut pe loc, a urlat, iar a leşinat, iar l-au cusut, i-au dat cu săruri de amoniac pe sub năsuc, să-l trezească. Zbiera că vrea pe teren. L-au cărat acolo. Abia şedea pe picioare. Dar a apărat, a apărat cu fractură craniană!!! Dintre buturi l-au dus direct la spital…

Bătrînelul musculos împătureşte foaia. Mamăăă, ce linişte s-a făcut… Sssttt. Doar glasul nepoţelului îi trezeşte la realitate. „Puyi, hai la masă că te rupe bunica. Lasă poveştile alea cu accidentările, că m-am săturat şi eu de ele”.

Moşii pleacă. Trîntesc poarta de la gradină. Pe eticheta cutiei poştale scrie: „Carles Puyol i Saforcada”.

puy.jpg

Comentarii (31)Adaugă comentariu

radu (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 9:34

711 zile de recuperare !

cata (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 9:41

nea Oprisene genial articolul, un jucator fantastic, absolut fantastic … Carles Puyol un adevarat erou in nemuritoarea legenda a fotbalului!!

Gladiatorul Puyi (2 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 10:09

Asta Gladiator !

Anims Puyi !

Leo (2 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 10:15

Nu se potriveste titlul, dar in rest e aprox corect.

mihai (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 10:18

Cătăline, să nu cumva să dai sursa infograficului.

lucell (17 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 10:23

tare finalul cu bunica!!!:))))))))))))

Alex (3 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 10:38

Un exemplu de daruire , asta inseamna performanta !

fyllyoncv (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 10:53

Da,ca de obicei,Catalin face ziaristica nu can can,bravo…

soarta (2 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 11:01

Si cand imi aduc aminte debutul cu Van Gaal cand Barca juca oribil iar Realul aducea de alde Figo si Zidane si ma intrebam „asta cine mai este?” Asta este sperietoarea lui Cristiano Ronaldo! Cel mai bun fundas din ultimii 15 ani alaturi de Nesta si Fabio Cannavaro.

aurel (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 11:53

omule, nu exista cuvantul ‘vitruvian’ in DEX.

din ce anale l-ai mai scos?

Admin (14 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 12:24

@aurel: Din Leonardo daVinci :))

doga (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 13:26

mi s-a facut piela de gaina . felicitari pentru articol

demi (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 13:47

locuiesc in barcelona si stiu o mica poveste despre profesionalismul lui carles. in toamna este o mica sarbatoare in catalunya, niste prieteni au iesit la iarba verde sa se relaxeze iar spre seara a inceput sa ploua. cand ei isi stranageau lucrurile au vazut pe cineva imbracat in treningul barca alergang. era puyol. omul asta se antrena cand toata catalunya sarbatorea si cred ca doar asa se poate ajunge in varf. RESPECT CARLES!

starchild (2 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 15:33

Am postat asta undeva pe gsp, si mi-a placut ce a iesit, si m-am gandit ca are legatura si ce zici tu, si daca imi perimiti… dau un copy/paste /…

‘Pe mine nu ma intereseaza premier league, si nici o alta liga si competitie in care nu joaca Steaua … ca si sport fotbalul este practicat de figuranti lesinati care nu sacrifica nimic, iar complexitatea acestui sport este descifrata la maxim 18 ani, daca iti trebuie mai mult, atunci ai probleme de la bibilica si te priveste! Din ce in ce mai frecvent fotbalul a devenit gambling, in sensul ca rezultatul rar mai reflecta realitatea si meriotul din teren. Competitle inter-cluburi au fost distruse progresiv de UEFA si inlocuite cu niste ‘mismasuri de marketing’, raportul inter-competitonal pe tari este distrus!

Fotbalul care se joaca acum in tarile de top si in competile de top fazele superioare, este fals si creditat, si nu mai este epic cum era inainte, sintetizand, nu este demn de intersul meu. Pot sa demonstrez matematic, cumprimele 6 ligi sunt avantajate de formate si de sistemul de coeficienti, cum CL fata de ECC este o competite a ligilor, si nu a cluburilor, cum CL nu mai este un instrument de diagnostic competional, ci cum face operatii majoare, si modifica sistemul de forte dintre tari (ligi) si cum este de natura sa redirectioneze investiorii, in anumite contexe economice si garantii competitonale, la care numai si numai cateva tari au dreptul!

Pe mine ma intereseaza fotbalul adevarat nu frumos, Iar la ora actuala Steaua practica fotbal adevarat, din fericiere, iar Barca, Real, si ceilalti uzurpatori de drepturi competitonale, practica un fotbal fals, desi placut ochilui, nu sunt intr-atat de superficial incat sa intru in jocul acesta, care va avea ca finalitate desfiintarea fotbalului in toate tarile, mai putin 5-6! Nu esxita competitie in Steaua si celelate echipe, in ce ma priveste … ma uit cu placere la un amical al Stelei, decat la un derby al mileniului intrre Barca si Real. Fotbalul daca nu te reprezinta nu mai este fotbal, este suta la suta un produs, fara thrilluri si fara esapament emotional, e nimic.’

Si ca o completare, realitatea nu e intodeauna frumoasa, dar e reala, si e a noastra … nu este nici bine sa fugi, si nici nu stiu daca poti sa fugi!

starchild (2 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 15:39

PS. Danciulescu a devenit etapa asta liderul de meciuri jucate in Liga 1, din toate timpurile. Felicitari Danciulescu! Si sa se consemneze ca a observat cineva acest lucru si pe GSP! Bafta cu Puyol!

raulmad (1 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 15:47

Sunt fan Real Madrid dar Puyol e….urias. Cu ceva timp in urma chiar imi ziceam: daca e vreun fotbalist de la Barca pe care mi-ar palcea sa-l vad in echipa Realului el era.

houdinni (2 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 17:23

Bravo Catalin pt. articol, printre putinele care merita citite.
Starchild’ putin cam dur, intradevar uefa fifa strica fotbalul intercluburi, dar nu chiar asa grav .
Puyol, del Piero, Raul, Giggs, Seedorf = exemplu de profesionalism si daruire in sport. nu-i vezi in cancan sau alte tabloide.

dan (226 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 19:53

Excelent articolul! Cred ca daca s-ar retrage Puyol s-ar plictisi acasa!

Danut (39 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 20:01

Intr-adevar MARE Fotbalist,bravo de data asta d-le Oprisan.

Bibi (213 comentarii)  •  7 octombrie 2012, 21:35

Catalin, multumesc !

DD (13 comentarii)  •  8 octombrie 2012, 1:38

Imens jucator ! Bravo Catalin ! Tine-o tot asa !

caty (2 comentarii)  •  8 octombrie 2012, 12:12

„Vitruvian” vine de la un celebru arhitect roman, Marcus Vitruvius

Ice Soldier (1 comentarii)  •  8 octombrie 2012, 15:43

De mentionat ca bunica probabil avea 30 de ani, maxim! :), In rest, super articol, felicitari!

aTipic (1 comentarii)  •  8 octombrie 2012, 16:01

Nu am scris niciun comentariu pana acum, la niciun editorial, insa acum nu m-am putut abtine.
Am facut-o doar pentru a-mi exprima admiratia pentru acest om si pentru puterea sa de a lupta.
Sincer, echipa pentru care joaca chiar nu conteaza; conteaza doar determinarea cu care iti doresti sa iti urmezi drumul.
Ma inclin!

alin ioan (3 comentarii)  •  8 octombrie 2012, 22:25

cred că merita menționat faptul că, în acea primă echipă a FC Barcelonei, născută în 1899 din dorința și pasiunea unor englezi, a făcut parte un jucător cu un nume special: Carles Puyol. oricum, actualul Puyol, un adevărat monument pentru ceea ce reprezintă fotbalul catalan din anii 2000 încoace, este ceva unic sau foarte rar în peisajul fotbalistic actual.
cu stimă și respect pentru tot ceea ce scrieți domnule Oprișan.

dorin bogdan (1 comentarii)  •  9 octombrie 2012, 3:06

fotbalist de marca,ziarist de marca!bravo, catalin!,bravo,carles! sunteti mari!

aer5 (9 comentarii)  •  9 octombrie 2012, 19:41

frumos articolul
p.s:respect starchild

and1 (2 comentarii)  •  12 octombrie 2012, 21:42

ar trebui sa scrii un articol si despre Edgar Davids e la fel de imperial

grandpa (5 comentarii)  •  13 octombrie 2012, 12:53

traiesc de mai multi ani in catalunia(catalonia cum zic romanii)! daca am intrebat pe cineva(oricine) iubitor de fobal catalan care este cel mai netransferabil si cel mai iubit fotbalist al barcei(indiferent in ce epoca si indiferent de pozitia in clasament si indiferent de antrenorul epocii respective), aproape in totalitate au raspuns Carles Puyol! nu este cel ma tehnic nici cel mai plin de fantezii dar este egal si la maximum in orice aparitie in echipa! de o seriozitate si o constanta impresionanta!

gima (99 comentarii)  •  13 octombrie 2012, 20:30

bravo tata! sa-ti creasca mare bebicul!
despre Puyol ce poti sa mai spui? cuvintele sunt sarace. acest fotbalist este un monument de devotament si seriozitate! ce poti face ? te inclini!
respect!

Genu (6 comentarii)  •  26 octombrie 2012, 19:41

Platko a jucat la Espanol. Prin ’30-’31 a fost primul antrenor al Ripensiei. Iar prin ’35-’36 a activat si la Venus cateva etape. A ramas foarte iubit de jucatori pt ca nu agrea imixtiunea conducatorilor in sanul echipei. De asta n-a rezistat mult pe banca pe la noi. Tip cu demnitate si onoare de hidalgo.

Comentează