Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Vis olimpic: să cînte!

Mary Joyner, fiica faimoasei „Flo-Jo”, a participat, în memoria mamei, la un concurs de tinere talente unde a prestat perfect. Marea atletă îşi dorea să-şi vadă fiica pe scenă Tremură toată. La fel şi cel din dreapta sa, ce pare […]

duminică, 8 iulie 2012, 8:01

Mary Joyner, fiica faimoasei „Flo-Jo”, a participat, în memoria mamei, la un concurs de tinere talente unde a prestat perfect. Marea atletă îşi dorea să-şi vadă fiica pe scenă

Tremură toată. La fel şi cel din dreapta sa, ce pare a-i fi tată. Un munte de om, cu muschi de oţel. „Aveţi emoţii?”, întreba Nick Cannon, prezentatorul showului. „Wow şi încă în ce fel!”, vine răspunsul. „Da, dar dumneavoastră sînteţi cel care”… „Într-o zi, Nick, cînd ai tăi vor creşte mari, vei vedea ce înseamnă să fii tată”, parează uriaşul.

Se iau în braţe, pentru cîteva secunde. „Pentru mami, da?”, întreabă fata. „Pentru mami”, răspunde colosul, apoi, pentru a nu plînge, îşi ascunde faţa-n mîini. Prinţesa-i ajunge în faţa juriului. Luminile cad pe ea. Gata! Au tras aer în piept, s-au liniştit. Concurenta chiar are puterea să surîdă. Aşa făcea şi mami înainte de concurs. Howard „Howie” Mandel, comediantul, o ia la întrebări. Uşoare, de încălzire. „Ce faci? Cum te cheamă?”. „Mary Joyner”. „Cunosc numele acesta. Ai cumva vreo legătură cu…?”. „Yes, mama este Flo-Jo – sala explodează, iar tatăl este Al Joyner”. Sala e în delir, deşi n-a apucat să cînte nimic. „Înseamnă că astăzi alergăm pe pistă?”. „Nu, voi cînta. E visul meu de mică!”.

Las Vegasul i-a stat la picioare
Atacă „Gravity”, a Sarei Bareilles. Piesa e grea, cu inflexiuni, suişuri şi coborîşuri. Dar piesa curge. Spectatorii ţin ritmul cu aplauze. Colosul îşi dezveleşte dinţii albi, perfecţi, cînd aude sala. Pune o mînă pe inimă şi una o duce la ochi. „Pentru mami”, murmură…

Domnişoara se descurcă. Howard Stern, omul de radio care a ascultat 4.567.890 de voci pînă acum, are nevoie doar de 30 de secunde pentru a se lămuri. „E cool puştoaica!”, îşi spune în timp ce se lasă cu scaunul, uşor, pe spate. Sharon Osbourne, „acră” de obicei, pare că a coborît din Olimp şi gustă scena. În dreapta cortinei, după paravan, colosul plînge. Ce rost are să se abţină? Au trecut 3 minute. Le-a numărat în gînd. Ştie că acum urmează „atacul” final, partea cea mai grea. 15 secunde. 15 secunde cît un infinit! E gata! Sala e în picioare. Negru, alb, chinez, american, hispanic, toată lumea aplaudă!!!

Totul pentru Flo-Jo
„S-a descurcat, s-a descurcat”, zice Nick Cannon. Uriaşul admite că aşa e, dar pare că spune: „Numai eu ştiu cîte kilograme am slăbit în minutele astea…”. „Tatăl tău este?”. Muntele apare pe scenă. „Domnule, v-am rugat să veniţi pînă aici pentru a vă spune că fiica dumneavoastră tocmai a obţinut trei de «Da»!”.

Concurenta, puştoaica, e Mary Joyner. Are 21 de ani. A încercat mai multe sporturi, dar s-a oprit la unul singur: acela de a cînta! Şi a decis să se prezinte la spectacolul care a rupt America.

Tatăl, colosul, e Al Joyner, atlet american, medaliat cu aur la Olimpiada de la Los Angeles, la triplusalt. Fratele celebrei Jackie Joyner Kersee. „Mami” e Florence Griffith-Joyner, cea mai rapidă femeie din toate timpurile. Încă deţine recordurile mondiale la sută şi la 200 de metri stabilite în 1988. Cinci medalii olimpice, trei de aur. S-a stins pe 21 septembrie 1998, în somn. 38 de ani. Criză de epilepsie.

„Mi-am pierdut mama la opt ani. A fost greu fără ea, chiar dacă tata e cel mai minunat om din lume! Voia să mă vadă pe scenă. Ştiu că a fost alături de mine, că m-a văzut!”. Pentru Mary nu contează dacă va merge sau nu mai departe. Cu trei săptămîni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Londra a reuşit imposibilul: visul olimpic. Acela de a cînta. Las Vegasul poate depune mărturie că s-a descurcat de minune.

flo_jo.jpg
Flo-Jo, una dintre cele mai bune atlete din istoria omenirii

mary_joyner.jpg
Mary a încercat să cocheteze cu sportul. S-a oprit însă la muzică

image_142106_2.jpg
Pe scenă, unde a impresionat

Comentarii (16)Adaugă comentariu

doru (26 comentarii)  •  8 iulie 2012, 9:41

salut.mersi.

cynic (5 comentarii)  •  8 iulie 2012, 9:53

Flo-Jo s-a dopat mai tare decat „redegistele” si sovieticele in anii ei de glorie…

Mihai (1 comentarii)  •  8 iulie 2012, 11:34

Felicitari, Catalin pentru articol! Am vazut clipul, pur si simplu ti se facea pielea de gaina. Bravo!

aaa (1 comentarii)  •  8 iulie 2012, 11:46

http://www.youtube.com/watch?v=xurHu_XzA3Y

moromete7 (24 comentarii)  •  8 iulie 2012, 13:01

The one and only Catalin Oprisan……

John (6 comentarii)  •  8 iulie 2012, 16:40

Gurile rele spun că se bărbierea de la câte sucuri de portocale ingera la antrenamente. Prost personaj. Gândiţă-vă că nici cealaltă drogată Marion Jones, în vremurile ei bune de întăritoare de-abia se apropia de recordul de la 100 m. Aşa că, nea Oprişane, ţi-ai pierdut timpul cu această trişoare neprinsă.

FV (1 comentarii)  •  9 iulie 2012, 7:20

@John. Trisori erau TOTI atletii care doborau record dupa record. De fapt, TOTI atletii acelor vremuri. Stim acum ca nu meritau medaliile primite. Despre atletii de azi vom afla acelasi lucru peste vreo 10 ani… Si nu numai despre atleti ci despre marea majoritate a sportivilor, din pacate.

laurentiu (9 comentarii)  •  9 iulie 2012, 8:54

un nou articol emotionant. cum o chema pe autoarea aceea de „carti” pentru femei… Barbara…. ai grija cataline sa nu …

John (6 comentarii)  •  9 iulie 2012, 17:55

Pentru FV. Carl Lewis nu a fost prins niciodată pentru că probabil nu se dopa. Şi a fost extrem de agresiv împotriva trişorilor. Din motivele acestea a fost declarat atletul secolului al XX-lea. Nu îi include pe toţi aici. Nu toţi au fost umflaţi cu medicamente.

me (3 comentarii)  •  9 iulie 2012, 22:56

Dar atletele romance care sareau pana dincolo de groapa cu nisip? Or fi fost curate? Sau au par pe piept?

dan (11 comentarii)  •  10 iulie 2012, 18:01

mai baieti care le stiti pe toate alergarea lui Flo-Jo ma refer la stil se studiaza in universitati la aerodinamica si mecanica ..habar nu am daca a luat ceva de epilepsie suferea de mica chira si sa faca acest copil a fost un mare risc pe care si la asumat..astia care nu ati realizat NIMIC in viata voastra ,frustrati si dependenti de mouse si tastatura normal ca in spatele unor pseudonime aruncati cu epitete gen trisoare,drogata..si asa mai departe..pana una alta voi sunteti mici de tot si ea este o zeita care si azi este respectata de americani..dar ce ma mir unii pe aici au aruncat cu noroi si in Ivan Patzaichin,Gabi Szabo,Anisoara Cusmir sau Doina Melinte pe care le-au catalogat drogati sau drogate,trisori samd. penibil popor care isi merita soarta..sa fie bataia de joc a unor politicieni si fosti securisti..

circotel (25 comentarii)  •  10 iulie 2012, 19:58

Despre oricine se poate spune orice.M-as dopa si eu dar nu cred ca as alerga asa.Banii…ce sa-i faci,banii pervertesc totul.S-a terminat de mult timp cu lumea aevarata,traim in virtual.Si culmea e ca incet incet uitam de realitate.Ne adaptam.

John (6 comentarii)  •  11 iulie 2012, 21:29

Pentru Dan. E de pe wikipedia. In 1988, Joaquim Cruz, Brazilian gold medalist in the 800 meters at the 1984 Los Angeles Olympics claimed that Griffith-Joyner’s times could only have been the result of using steroids or other performance-enhancing drugs, that her physique had changed dramatically in 1988 (showing marked gains in muscle mass and definition), and that her performance had improved dramatically over a short period of time. Before the 1988 season, Griffith Joyner’s best 100 meter time was 10.96 seconds. In 1988 she improved that by 0.47 seconds (or 0.35 sec for the non-wind aided time). Similarly, her pre-1988 best at 200 meters was 21.96. In 1988 she improved that by 0.62 seconds to 21.34, another time which has not been approached.
Şi brusc s-a retras după olimpiadă. Că vrea să fie familistă. Sigur. Nu suport trişorii. Recordurile ei sunt de neatins. Mai rămâne o ipoteză: era extraterestră. Foloseşte-ţi mintea, nu inima şi sfaturile.

Gabriel Bratu (14 comentarii)  •  12 iulie 2012, 15:31

Nu exista dovezi ca Florence Griffith Joyner, cea mai rapida femeie din toate timpurile, s-ar fi dopat. Speculatiile nu au fost confirmate la autopsie, acolo unde multa lume ar fi bagat mana-n foc ca se va gasi ceva legat de dopaj…
Cat despre fata, nu se poate spune ca nu are voce. Numai ca pare ca sta cam rau cu simtul muzical, nu canta intr-un mod care sa te atraga in vreun fel. Si oricum, astfel de show-uri nu au produs si nu vor produce artisti.

ALTIUS (1 comentarii)  •  12 iulie 2012, 22:15

E jenant ca autorul perpetueaza cea mai mare grosolanie din istoria sportului improscind audienta cu sirop lacrimogen. Flo Jo a avut doua cariere. Una care a durat cam 10 ani si in care a fost buna, dar nu grozava. Nu a batut-o niciodata pe Evelyn Ashford la 100 metri – mai mult, nu a fost in nici o cursa mai aproape de 3 metri de ea. A doua cariera a durat doua concursuri in 1988 – Trialul Olimpic si JO Seoul. La amindoua a batut-o pe EA cu 3-4 metri. Asa ceva nu se intimpla. Nu a fost prinsa dopata pentru ca la acea vreme nu se facea control, nu exista test pentru ce a luat ea (hormoni de crestere). S-a retras imediat dupa Seoul, desi triumful olimpic i-ar fi putut aduce mai mult de $10 milioane pe an. Flo Jo a distrus sprintul feminin pentru 100 de ani. Marion Jones a fost probabil cel mai mare talent de la Wilma Rudolph incoace, dar stia ca nu se va apropia de recordurile lui Flo Jo fara „sa ia.” A luat, pina la urma a ajuns la puscarie, dar recordurile ramin de neatins. Flo Jo este cea mai mare rusine din istoria sportului. Uitati-va la poza: Flo Jo pare un barbat machiat, sa nu se vada mustatile si cosurile, cu muschi ca Ben Johnson. Pacat ca nu s-a apucat de opera dupa atletism. Ar fi cintat Boris Godunov, sau dracul in Faust, fara probleme – era un bas pur, desi nu se nascuse asa…

John (6 comentarii)  •  14 iulie 2012, 8:43

Altius, mulţumim pentru completări. Aşa e Flo-Jo, o mare ruşine a sportului. Chiar dacă nedovedită.

Comentează