Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

De la ruşi vine lumina

Unul dintre cei mai mari trişori din istoria Olimpiadelor, Boris Onişcenko, avea un buton pe spada cu care îşi comanda, singur, punctele. Unii zic că a ajuns în Siberia. Alţii, că a fost uns căpitan. În KGB Nuuu, e clar, […]

duminică, 20 mai 2012, 9:57

Unul dintre cei mai mari trişori din istoria Olimpiadelor, Boris Onişcenko, avea un buton pe spada cu care îşi comanda, singur, punctele. Unii zic că a ajuns în Siberia. Alţii, că a fost uns căpitan. În KGB

Nuuu, e clar, ce dracu’, a văzut bine! Nu, nu are cum să greşească! A stat cu ochii geană pe rusnac! Nu l-a atins pe Adrian Parker, coechipierul său, şi, cu toate acestea, becul s-a aprins! Ce naiba? Îl ştia pe Boris, îl văzuse deseori în cele două camere de antrenament, dar asta era prea de tot. Cît de rapid să fie? Trebuia să facă ceva. Cum a coborît de pe planşă, după ultimul asalt, a urlat la el. „Adrian, nu ştiu ce se petrece, dar ceva e necurat. Mă laşi pe mine!”.

Şi Jeremy Robert „Jim” Fox, căpitanul de pentatlon modern al echipei Marii Britanii, urcă treptele. „În gardă, sînteţi gata, porniţi!” Boris, rusul, fandează. Ochii „Vulpii” nu se duc spre el, ci spre vîrful floretei. Să fi fost 10, poate 15 centimetri pînă la combinezon. Şi, cu toate astea, da, pare greu de crezut, dar, da, becul s-a aprins! Nu mai poate vorbi, urlă către arbitru. „Imediat să-i confiscaţi arma, imediat!”. Peste 2.500 de oameni aflaţi la Universitatea din Montreal se crucesc. În spatele mînerului stă, ascuns, un mic buton galben! Unul dintre cei mai mari trişori din istoria Olimpiadelor este prins!

Cum a fost trădat Coubertin
Boris Onişcenko nu era un oarecare. Făcuse parte din echipa URSS care, în 1968, în Mexic, cucerise argintul. Peste patru ani, aurul. Acum venea cu şanse mari la Olimpiada de la Montreal. Pentatlonul modern fusese zămislit de Pierre de Coubertin, baronul. Călărie, scrimă, tir, înot şi atletism. Băieţii de aici erau „adevăraţi”, căliţi pentru multe. După primul tur, ruşii se aflau pe locul patru, în spatele englezilor. Lupta era strînsă, Războiul Rece domina tot. Comuniştii se străduiau să-şi demonstreze supremaţia în faţa imperialiştilor. Şi viceversa.

Onişcenko a dat nas în nas cu Parker, unul dintre cei trei supuşi ai Reginei. Boris era fin, anunţat drept favorit, aşa că de fiecare dată cînd puncta, nimeni nu se mira. Cu excepţia lui „Jim” Fox, hîrşit în astfel de povestioare.

Cînd arbitrul i-a cerut arma, Boris a predat-o, dar n-a avut curajul să-l privească în ochi. Orice copil de ţîţă ştia că pentru a puncta, trebuia să închidă un circuit. Mai pe înţelesul tuturor, becul se aprindea cînd vîrful floretei atingea adversarul. Ei bine, Onişcenko, ofiţer KGB între două antrenamente, vorbise cu nişte tovarăşi de la departamentul „Speciale”. Un mic buton, apăsat cînd trebuia, făcea minuni. Traducere. Rusul putea puncta doar printr-o apăsare, cînd poftea. Circuitul nu mai trebuia să se închidă, îl închidea el!

Lacrimi de crocodil
I-au permis să continue lupta, dar cu altă armă, netunată. L-a învins clar pe Fox, aşa că lumea s-a întrebat la ce i-o fi trebuit şiretlicul? Toată echipa URSS-ului a fost descalificată, iar rusnacilor li s-a trimis un document oficial, la Moscova, prin care organizatorii se arătau surprinşi de astfel de practici. Kremlinul a reacţionat imediat, anunţînd că tovarăşul Boris Onişcenko, care făcuse de rîs Partidul Comunist al Uniunii Sovietice şi doctrinele clare, trasate cu prilejul Olimpiadei, fusese demis din Armată şi trimis în Siberia, la antrenamente de floretă. Mai mult, „Izvestia” preciza chiar că echipierii „naţionalei” de volei, prezenţi la Montreal, şi scîrbiţi de gestul aşa-zisului lor camarad, precizaseră că dacă-l prind îl aruncă pe geam.

Corespondenţii agenţiilor occidentale acreditate la Moscova puteau băga mîna în foc că auziseră cum Onişcenko, după această ispravă, fusese avansat căpitan în KGB. Dar nimeni nu putea jura că e aşa…

boris1.jpg
Onişcenko, devenit, după Montreal, „Boris, trişorul”, îşi face bagajele. Montrealul nu crede în lacrimi

jim.jpg
Sergentul Jim Fox (în maşină, cu braţul stîng ridicat), singurul care a mirosit manevra. Echipa Angliei avea să cucerească titlul olimpic

Comentarii (22)Adaugă comentariu

DD (1 comentarii)  •  20 mai 2012, 10:22

Super tare ! Felicitari !

wiesbaden-hessen (6 comentarii)  •  20 mai 2012, 11:12

acum as vrea sa citesc cum si alti comunisti au incercat sa ii invinga pe imperialisti, castigand gheata de aur de 3 ori prin acelasi club. sau ii superi prea tare pe impostorii de la dinamo, nene oprisene???

laur (1 comentarii)  •  20 mai 2012, 11:14

Ca intotdeauna, extraordinar articol! Felicitari maestre, si multumim lui Dumnezeu ca inca mai avem gazetari adevarati.

thorpe (1 comentarii)  •  20 mai 2012, 12:19

haideti sa auzim povestea cu „Cami , vino peste noi , sa ne dai si golul doi ” , lozinca scandata de rapidisti , sau de ce imperialistul Anton Polster a refuzat sa-si primeasca Gheata la Monte Carlo , cand a aflat ce comunist marca la foc de Kalashnikov

alex (5 comentarii)  •  20 mai 2012, 12:37

Cataline, un articol superb ca de obicei! Bine ca nu mai suntem pe vremea comunismului jegos, ci traim capitalismul adevarat, unde toata lumea e fericita, are de toate, femeile sunt frumoase si porcii grasi.

Ah, era sa uit. Si oamenii nu sunt spalati pe creier!

Gruita (2 comentarii)  •  20 mai 2012, 12:56

Eu sunt cu criticile Cătăline. Vezi că rusnac înseamnă ucrainean. Cred că ar fi cazul să te corectezi sau mai sapă, poate chiar este ucrainean.

mihai (34 comentarii)  •  20 mai 2012, 13:15

Wiesbaden , o stii pe aia cu cainele si cu drumu’ ?

dorin turdean (1 comentarii)  •  20 mai 2012, 13:19

bun articol. ma duce cu gandul la cfr cluj. numai ca lipsesc dovezile…

Constanta (3 comentarii)  •  20 mai 2012, 13:22

Asta e gazetarie. Bravo.

doru (26 comentarii)  •  20 mai 2012, 15:19

salut,mersi.

Tavy (1 comentarii)  •  20 mai 2012, 15:45

Si Americanii cu ai lor Mourice Green, Marion Jones, Armstrong, Phelps, si retul trisorilor? Pe cand un articol si despre acestia?

pe bune (3 comentarii)  •  20 mai 2012, 17:04

Asta e mai tare ca CFR Cluj…

pe bune (3 comentarii)  •  20 mai 2012, 17:05

De fapt Beto, in meciul de la Sibiu, e mai tare ca toti hotii

saramago (6 comentarii)  •  20 mai 2012, 19:06

Interesant! Felicitari!

gima (99 comentarii)  •  20 mai 2012, 21:34

bravo tata! sa-ti traiasca bebicul! mai da-ne de astea. colportorii de mai sus au ceva cu Cami. ce stiu ei. dar de lupta dintre Piteuca si Hagi(cind era inca la Sportul) nu-si aduc aminte? Camataru chiar a fost un virf veritabil. si a dat goluri pentru tara asta unde traiesc astfel de oameni. dar, Romania este clar blestemata sa fie populata. altfel s-auzim numai de bine. sa traiesti .

cristi (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 8:51

Sunt destul de bine informat in sport. Cel putin atunci in momentele Montrealului mancam sport pe paine.
Pana sa citesc articolul asta habar nu am avut de smecheria sovieticului. Vreau sa spun pentru cei mai tineri ca presa romana de atunci nu a gasit necesar sa ne dea o astfel de stire, care ar fi intunecat perceptia asupra socialismului biruitor. E drept toti ochii erau atintiti pe Nadia la momentul ala. Am citit si un comentariu despre dopajul american, despre imperialisti, insa orice nemultumiri ar fi fata de astea, sunt lucruri care acum se discuta, se analizeaza. Comunismul insa era o lege continua a tacerii (la ce era rau despre sistem) si laudei de sine nemasurate.

marku (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 11:57

povesti nemuritoare

kkiosuldelahamangia (7 comentarii)  •  21 mai 2012, 12:59

frumos, bace oprisene, dar reiau ce scria si alt user, despre ciubotele de aur ,,cistigate” de alti trisori, via dinamo. ete na, de atunci s-a schimbat si sitemul de acordare a ciuboticii ,,cucului” (trisor)!

Cata (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 14:11

Interesant!…mai aflam si lucruri noi.

joe (1 comentarii)  •  21 mai 2012, 17:21

Interesant articol . La ce ia dus mintea oameni buni . Cica erau sportivi . Si amatori . O singura observatie . Ca o coincidenta , cam in acea perioada , 1976 pana prin 1979 am facut si eu pentatlon modern la Olimpia Bucuresti la juniori . La proba de scrima arma era spada si nu floreta . Un amanunt mai putin semnificativ dar mi-am permis aceasta observatie pentru corectitudinea articolului .

Mitica (1 comentarii)  •  22 mai 2012, 18:26

Uite sursa din 2004:
http://www.agenda.ro/old/2004/32-04-senz1.htm
…………………
Scandal a fost şi la pentatlon modern, la proba de scrimă, când s-a descoperit că sovieticul Boris Onişcenko şi-a modificat arma, astfel încât prin apăsarea unui buton aflat pe mânerul acesteia să poată marca tuşele proprii. Drept pedeapsă, a fost eliminat din competiţie.
…………………….

Doar o ciorba reincalzita

comisar (1 comentarii)  •  25 mai 2012, 22:40

Unii se dau mai tari decat au nevoie… 😀 Din prostie!

Comentează