Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Zbor deasupra unui cuib de nori

Cu 85 de ani în urmă, un tip rasat, iubitor de avioane, îşi propunea să survoleze Everestul. În aprilie 1933, ”Acoperişul Lumii” era vizitat şi fotografiat. Ducele de Hamilton reuşise isprava

Permalink to Zbor deasupra unui cuib de nori
sâmbătă, 7 aprilie 2018, 10:02

La 9:00, dis – de – dimineaţă, l-au văzut. Nu era o nălucă, opt pupile ascunse sub ochelarii protectori priveau spre el. „Ţi-am zis că nu e OK să te pui cu mine, băiete!” au fost vorbele sale. Peste o jumătate de oră erau acolo, faţă în faţă. 9:30 AM, obiectiv împlinit: aripa din stânga mai că atingea vârful plin de zăpadă: primii oameni care zburaseră deasupra Everestului!

Douglas Douglas – Hamilton se născuse la Londra, pe la 1903. Al 14-lea Duce de Hamilton. Primise o educaţiune aleasă, crescuse drept un tip fin, cult. Colegiul la Eton, unde se făcea şcoală de la 1440, apoi Oxford. Definit ca „sportsman”, adică boxer de rasă, canotor vestit. Iubea avioanele. Nespus. La 28 de ani, era, deja, lider de escadron, cel mai tânăr de până atunci. Legase amiciţie cu Lucy, Lady Houston, o septuagenară bogată, avangardistă, luptătoare pentru drepturile femeilor. La un ceai, lansase ideea unui zbor deasupra „Acoperişului Lumii”. A auzit doar „Dau eu banii!”. Restul n-a mai contat.

Londra – India – Everest
Pe 16 februarie 1933, la Londra, au tras câteva cadre, apoi au luat cap-compas India. Iubea liniştea, ura publicitatea. În plus, dacă nu reuşeau? Finalul lui martie i-a prins acolo, aproape de „Acoperiş”. Au plecat din Purnea, la 8:25, pe 3 aprilie 1933. Două avioane de buzunar: un Westland PV-3, uşor modificat: ducele la manşă, colonelul Blacker în spate; un Westland PV-6, cu McIntyre la comandă şi Bonnett, fotograful, gata să tragă cadre. Au urcat. Cabinele erau „normale”, nepresurizate. După o jumătate de oră, Bonnett a ameţit.

Se simţea rău, stomacul îi juca feste. A aruncat un ochi. Furtunul ce venea de la butelia cu oxigen, crăpase. L-a bandajat până să adoarmă forţat. Apoi, cu puţin înainte de ora 10:00, l-au văzut. Everestul, cel mai înalt vârf al Omenirii, cu 8.848 de metri, se iţea în nasul lor. Au vrut să-l salute direct, au picat 500 de metri. S-au prins, n-au dorit să-l supere pe „Stăpânul Lumii”, aşa că preţ de un sfert de oră s-au învârtit în jurul său. Au dat bineţe şi altor doi „optmiari” faimoşi, Kangchenjunga şi Makalu. Fotograful şi-a făcut datoria, unele imagini sunt imperial de frumoase şi de clare, au notat ce-au simţit, au făcut şi observaţii de tip medical: erau primii oameni care survolaseră Chomolungma.

Cu 30 de ani înaintea astronauţilor
Au revenit în Anglia. Deşi comparaţia poate părea exagerată, mulţi ani Douglas, care adunase 30, s-a bucurat de faima pe care doar astronauţii americani aveau să o dobândească decenii mai încolo. În 1934, s-a turnat „Wings over Everest”, un film de 22 de minute ce îmbina imaginile captate atunci cu prestaţii actoriceşti. Un Oscar, în 1936, pentru „Cel mai bun scurt metraj”. În 1937 s-a luat cu Lady Elizabeth Ivy Percy, cu care avea să aibă cinci copii şi cu care împărţea bunele şi relele pentru următoarele 37 de primăveri. Participa la luptele din cel de Al Doilea Război Mondial, devenea unul dintre fondatorii aviaţiei militare moderne din Scoţia, avea diferite funcţii politice înalte.

Apoi, prin 1951, primea o scrisoare. De undeva, de la Antipozi, cineva îi cerea părerea despre cum e pe acolo: pe ce parte ar fi bine de urcat, în ce perioadă a anului, dacă se poate să fie ajutat cu nişte poze… Pe 29 mai 1953, expeditorul cucerea, pe jos, Everestul. Se intitula Edmund Hillary şi îi mulţumea Ducelui de Hamilton pentru sprijin.

* Sursa: Retronaut

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Daniel Tudorache (1 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 12:43

Comentez deci testez.

Valeriu (28 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 20:54

Incantator!

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 8:43

...aveau avioane bune in 1933...

Gambeta (14 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 9:23

Oprisane, Nu te dezminti. Bravo! Azi iti dau un bonus de "Bravo" fiindca mi-ai amintit de Edmund Hillary, iar eu am primit in 1958, drept premiu, la scoala din com. Podari, jud Dolj, cartea INALTA AVENTURA, scrisa chiar de cel care a suit pentru prima data pana in "varful lumii", impreuna cu serpasul TENZING.

Doru (34 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 11:50

Salut.Mersi.

mihai (7 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 8:33

Nimic despre intilnirea cu Hess? Cind traduci/adaptezi prin mistocareala un text, nu ai o minima curozitate, ceva banal, gen wikipedia? Ai afla destule intimplari interesante... Succes!

Comentează