Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Mihai I şi jeep-ul „Banditului”

Faimoasa maşină de teren a generalului american George Patton, care l-a slujit în WWII, a ajuns la Săvârşin. S-a stricat doar de două ori în mai bine de cinci decenii de viaţă regală

Permalink to Mihai I şi jeep-ul „Banditului”
sâmbătă, 16 decembrie 2017, 10:06

„«Bandito», mâine se anunţă vreme frumoasă, nu ne băgăm la o vânătoare mică de fazani?”. Generalul George Patton nu permite multora să i se adreseze cu acest apelativ, căpătat pe la 1916, în Mexic, dar Hobart Gay, şeful său de Stat Major, ştie că este iubit şi că are porţile deschise la orice. E 8 decembrie 1945, pe seară. Patton e unul dintre cei mai mari generali pe care i-au dat Statele Unite. Combatant în Primul Război Mondial, strateg în Al Doilea, participant la luptele din Africa de Nord, Sicilia, Franţa ori Germania, contribuise decisiv la victoria Aliaţilor. Un general german chiar spusese că „Patton este cel mai bun om pe care-l aveţi!”.

Se întorsese peste Atlantic, pe 9 iunie străzile din Los Angeles erau pline de oameni care-l ovaţionau. Lansase o modă, devenise extrem de cunoscut în întreaga lume pentru două lucruri: jeep-ul său militar, în care călătorea non-stop, şi geaca de piele îmblănită. Acum, pe 8 decembrie, era trist. Crezuse că-l vor lăsa la vatră, dar fusese retrimis pe pământ german, „să pună ordine în debandada de după WWII”. Pe 10 pleca spre SUA, discutase deja cu soţia, urma să meargă să ceară ca la cei 60 de ani ai lui să-i dea voie să se pregătească de pensie. N-a mai apucat. Pe 9, pe când mergea spre vânătoare, un camion militar… american a intrat în maşina cu care se deplasau. Gay n-a avut nimic, trăia aproape 100 de ani. Patton a murit pe 21 decembrie. Toţi vorbesc de o răzbunare: pe francezi îi considera laşi, pe ruşi, beţivi…

Pentru că fusese eliberatorul Luxemburgului, va fi înmormântat la Haam. Nu se urcase în jeep-ul lui norocos, pe care avea pictate patru stele.

Patton – Luxemburg – Ana – Mihai
„E de aici, clar e de aici”. Zicând asta, Regele Mihai I duce piesa bolnavă la bancul de lucru. Două zile meştereşte la ea. Când e gata, o plombează pe maşina militară şi aceasta porneşte imediat. Garajul Majestăţii Sale, 10 ani de la terminarea războiului. Jos, în dreapta cum priveşti, sunt desenate patru stele.
Da, faimosul jeep al şi mai faimosului general american George Patton (locul 5 la pentatlon modern, la JO de la Stockholm, 1912) ajunge la Regele Mihai. De fapt, la Regina Ana.

Luxemburgul este eliberat în 1944, în septembrie. Regina se înrolase voluntar, alături de cei trei fraţi şi de tatăl lor, şi plecase pe front. Ajunsese în Marele Ducat. Aici, familia regală era direct înrudită cu ea. Marea Ducesă Charlotte, suverana, avusese, pe perioada conflagraţiei, o poziţie demnă, clară, alături de Aliaţi, astfel că în vara lui 1945, Patton, gândind că se întoarce, definitiv, în SUA, cedează maşina de teren Principelui Consort Felix de Luxemburg, în semn de recunoştinţă. De aici, aceasta ajunge la următorul suveran, Marele Duce Jean.

„Nu ştiu de unde aflaseră ei de pasiunea mea pentru maşini, dar mai ales pentru jeepuri. Cert este că într-o bună zi bijuteria avea să ajungă la Ana”, îşi amintea, peste vremuri, Regele Mihai. „War Eagle” avea să se strice doar de două ori în mai bine de 50 de ani de viaţă, de fiecare dată fiind reparat de către Regele Mihai. „Majestatea Sa putea dialoga minute bune pe seama fiecărui astfel de vehicul în parte, deoarece făcuse o adevărată pasiune pentru jeep-uri”, spuneau apropiaţii. Ştia că un motor de tip „Renault” fusese pus pe un „AMC Jeep C17”, că „Jeep Bantam” ori „Jeep Willys” rulaseră în Cel de-al Doilea Război Mondial.

În octombrie 2011, când la Săvârşin s-a inaugurat Garajul Regal, maşina lui Patton a poposit şi ea în hala de 44 de metri lungime şi 8 lăţime. După accidentul din 1945, „War Eagle” şi-a pierdut, în 5 decembrie, anul acesta, şi cel de-al doilea ilustru proprietar…

* Sursa: „Maşinile Regelui”, Principele Radu al României

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Je (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 9:42

Total aiurea asocierea dintre Patton si Michael! In afara granitelor Romaniei, ex-regele mai poate fi considerat ilustru?

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 10:23

...inseamna ca nu era asa bun daca s a stricat de doua ori ...

calinescu (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 10:29

N-O SA REUSITI SA NE DUCETI IN EVUL MEDIU .....!!!!! INCEPAND CU 1848 EUROPA SI INTREAGA LUME AU AVUT ALTE IDEALURI IZVORATE DIN CELE ALE REVOLUTIEI FRANCEZE: LIBERTE , EGALITE , FRATERNITE .....!!!!!" COMENTARIUL ERA PENTRU EDITORIALUL LUI TOLO CARE NU VREA SA AUDA ALTE PARERI ....!!! MULTUMESC!

Alex One (16 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 10:59

@ Calinescu, face ce face Tolo si lasa mereu impresia ca scrie la Ordin sau dupa dictare.

dansy (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 15:16

Je-esti lipsit de intelect.Nu ai citit nimic-adevarat despre MS Regele Mihai Isi vii aici sa comentezi prostii. Mai educate si apoi sa scrii ceva pe aici.

vasco (25 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 10:44

@Je, da,mai educa-te!Dar nu cred...

Demolarii (3 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 2:30

si totusi care a fost momentul de glorie al regelui? semnarea abdicarii in 2948 sau acceptarea nboi puteri in schimbul unor domenii, dupa 1990?

Comentează