Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Bătrînii” şi marea

Au lăsat pescuitul şi au venit la un Campionat Mondial. Unii au mers pentru prima dată cu avionul. N-au prins podiumul, dar au fost la o undiţă de el. S-au întors acasă şi au cerut, dacă se poate, doar o […]

duminică, 18 septembrie 2011, 11:35

Au lăsat pescuitul şi au venit la un Campionat Mondial. Unii au mers pentru prima dată cu avionul. N-au prins podiumul, dar au fost la o undiţă de el. S-au întors acasă şi au cerut, dacă se poate, doar o barcă mai mare…

Prin 2004, l-au sunat pe Cruz, antrenorul cu 10 ani vechime în SUA. „Nea Israele, matale ai ceva experienţă, hai să revigorăm fotbalul salvadorian! Ce zici?” S-a gîndit că-l iau peste picior. Păi, nu se putea planta nici măcar un fir de iarbă, peste tot erau numai mangrove, care gazon, care teren?

Atunci i-a venit ideea. I-a adunat pe băieţii din insulele Rancho Viejo, San Sebastian şi La Pirraya. Vreo 15 echipe. A năşit un campionat. De fotbal pe plajă!!! De aici, a apărut şi echipa naţională.

Peşte nonstop
Băteau mingea toata ziua. Tehnică, ioc, tactică, ioc, cunoştinţe despre regulament, ioc. I-a strîns la analize video, le-a spus că în afară de lapte de peşte, pîine de peşte, ciorbă de peşte, cotlet de peşte ori gem de peşte mai există şi altceva de mîncare, le-a pus antrenamentele dimineaţa – pentru că seara mergeau la pescuit – , le-a făcut rost de vize şi au ajuns la primul lor Campionat Mondial, cel din Mexic, 2007. I-au „curentat” toţi, rău de tot. Agustin Ruiz, „căpitanul”, a rupt paşaportul, pentru că avea rău de avion, vreo 12 dintre ei au rămas pe-afară din camere, neînţelegînd cum o cartelă poate lua locul unei chei…Dar făcuseră primul pas.

La al doilea, în 2009, au terminat pe ultimul loc, dar au dat 11 goluri. Nu puteau juca amicale, n-aveau timp de antrenamente, trebuiau să pescuiască, să facă rost de bani pentru familii. Dar o ţineu, întruna, pe a lor: „Credem în noi, în visul nostru!”

Au început cu un 2-11!
La a treia prezenţă, la Ravenna, în Italia, acum 20 de zile, Portugalia a trecut cu şenilele peste ei: 11-2! Rudis Gallo, selecţionerul, n-a urlat la ei. Le-a vorbit calm. „Aia cu visul a fost abureală? Amărîţii de acasă nu merită nimic? Am avut 12 ani de război civil, nu le puteam da o mică bucurie?” 4-3 cu Oman, pe final, cu 26 de secunde înainte de fluier. La fel cu Argentina. Senatul din El Salvador şi-a întrerupt lucrările. 6-5 cu Italia, gazda, după prelungiri. Patru goluri Frank Velasquez, 21 de ani, student care-şi omoară vremea cu fotbalul pe plajă. Apoi, în semifinale, Rusia, nucă prea tare, 3-7. De la egal la egal cu Portugalia, pentru bronz, 2-3, greu. Ştirea: „Selecţionata statului El Salvador, locul patru la Campionatul Mondial de fotbal pe plajă”. Da, ei erau, echipa de pescari!

Măcar trei terenuri!
S-au întors printre ai lor. „Am avea nevoie măcar de trei terenuri amenajate, de antrenament, şi unul mai arătos, de oficiale. Dacă s-o putea…Dacă nu, ne mulţumim şi cu o barcă, poate ceva mai rapidă şi mai solidă. Ştiţi, de luni trebuie să ieşim pe mare, la pescuit…

2-jucatori.jpg
Foto: Roberto Membreño (stînga) şi Medardo Lobo se pregătesc de meci. Cu peştii.
capitan.jpg
Foto: Ruiz şi soţia sa sau, altfel spus, „căpitanul” echipei de pe locul patru alături de consoartă

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ioan (4 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 11:51

este superb sa crezi in vise, nu si in Romania. Rusia a fost o nuca tare si pentru super echipa Braziliei , Rusia a facut instructie cu ei , un meci de povestit peste ani .

Larry79 (7 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 13:20

Cataline esti mare. Fabulos. Foarte tari oamenii.

DD (1 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 13:29

Acelasi inegalabil Oprisan ! Felicitari ! Bravo !

sandu barcelona (40 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 13:32

Esti INCREDIBIIIIIIIIIL NEA OPRISENE de unde le scoti? Toata admiratia. Sunte-ti incredibil de MARE D-le OPRISAN. Ma inclin in fata D-VOASTRA.Mucha suerte

Pele (5 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 13:54

Frumos!

Alex (2 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 15:35

Felicitiri pentru initiava de a scrie si despre povestile mai ”nevazute” ale sportului.

dan (226 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 16:08

foarte frumos!

madskills (16 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 17:55

Cataline, Cataline..te-am criticat articolul trecut, poate stii de ce, am zis ca nu te mai citesc, dar ma faci sa ma supar pe neputinta mea de a ma abtine de la asa ceva. Jos palaria pentru articol!!

Admin (14 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 20:27

pentru madskills
Multumesc! Baga critica de data trecuta, chiar nu stiu de ea!

xzc (62 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 22:17

Bv inca odata pentru articolele pe care le scri
Iti multumesc iar, si iar, si iar, pentru articolul Dobrin.As avea cateva sugesti, peste care ai putea sa te apleci
– Rinus Michels
– Mike Tyson
– Danemarca `92
– Marcel Raducanu
….Pana la urmatorul articol..Sanatate si sa-ti mearga bine

Bibi (213 comentarii)  •  18 septembrie 2011, 23:20

Catalin, multumesc !

Robert (16 comentarii)  •  19 septembrie 2011, 9:53

Sa continui pe aceasta linie, multa sanatate tie si familiei tale sa va dea Bunul Dumnezeu!

ILMAESTRO (4 comentarii)  •  19 septembrie 2011, 17:38

bv bv bv Cataline,povesti ascunse si necunoscute
,dar care datorita tie ne bucura sufletul

Emilian (1 comentarii)  •  19 septembrie 2011, 20:03

Foarte frumos ! Felicitari Cataline !Ca de obicei, ne incanti si ne umpli sufletul cu aceste povestiri din prea plinul realitatii de zi cu zi…

Gentleman (1 comentarii)  •  19 septembrie 2011, 21:34

Felicitari Cataline pentru toate articolele scrise. as dori sa iti propun (daca imi permiti) sa scrii un articol in stilul tau caracteristic despre Gabi Paraschiv de la Otelul Galati. Nu stiu de ce pe mine aceasta persoana „anormal de normala” ma fascineaza. Plecand de la celebra reducere de salariu dupa un an mai putin reusit si continuand cu toate declaratiile sale de-a lungul timpului. sper sa nu jignesc pe nimeni, dar imi aduce aminte de celebrele povesti despre taranii romani fara prea multa carte, dar cu acea coloana vertebrala care nu se indoia sub nicio forma. acel comportament. si din cate observ eu este un comportament trait/natural, nu unul invatat de-a lungul timpului. eu cred ca numai oamenii de un mare caracter reusesc sa se poarte normal indiferent de conjuctura. Gabi tot respectul meu.

bec (6 comentarii)  •  20 septembrie 2011, 7:24

Minunat articol!Acelasi Catalin Oprisan.Bravo!

teofil (3 comentarii)  •  22 septembrie 2011, 19:47

Invins nu esti atunci cind singeri/
Nici cind ochii-n lacrimi ti-s./
Adevaratele infringeri/
Sunt renuntarile la vis.

Poezia se numeste Indemn si este scrisa de Radu Gyr.

ROMICA (4 comentarii)  •  23 septembrie 2011, 1:21

Super articolul ! Felicitari Catalin ! Asteptam cu nerabdare pe urmatoarele.

anonim (1 comentarii)  •  25 septembrie 2011, 7:50

super, ca de obicei. insa am o nelamurire… de ce toate editorialele si articolele care merita citite se gasesc undeva intr-un colt de pagina…restul(cea mai mare parte) fiind articole destinate ‘senzationalului’ sau curv*elor??

Comentează