Cu căldură de pe „Arktika”
În august 1977, Polul Nord era cucerit pentru prima dată în istorie de o navă ajunsă acolo…pe apă! Sovieticii rezolvaseră şi acest caz
Dacă ştia totul despre expediţiile la Polul Nord? Ha, ha! Ce e asta? O glumă? Îţi putea […]
În august 1977, Polul Nord era cucerit pentru prima dată în istorie de o navă ajunsă acolo…pe apă! Sovieticii rezolvaseră şi acest caz
Dacă ştia totul despre expediţiile la Polul Nord? Ha, ha! Ce e asta? O glumă? Îţi putea vorbi o zi despre greşelile căpitanului de pe „USS Jeanette”, nava americană strivită de gheţari în 1881…Ori despre Frederick Albert Cook, impostorul care în 1908 anunţase că a fost primul care a înfipt steagul, dar nu putea demonstra…Despre ce mîncase ori ce făcuse, minut cu minut, Robert Edwin Peary, omul care atinsese, cu adevărat, Polul Nord, în premieră, în aprilie 1909…
Tovarăşii aveau încredere în el
Atunci cînd a fost chemat la „Centru” tremura tot. Guzenko, marele Guzenko, ministrul transporturilor din URSS, fusese extrem de scurt. „Tovarăşe Paşnin, ne-am gîndit la dumneata. Te ştim destoinic, sîntem siguri că vei conduce această expediţie cum trebuie. Nu uita sub ce pavilion navighezi şi…drum bun!”
Asta fusese tot. El, Oleg Paşnin, căpitanul Oleg Paşnin, urma să fie un fel de Peary. Trebuia să atingă Polul Nord la bordul unei nave, pe apă. Scuze, de fapt, pe gheaţă!!!
Cinci „atomice”
De atunci, n-a mai dormit. Se gîndea dacă „NS Arktika”, copilul său, va rezista. Fuseseră cinci „atomice” construite într-o perioadă scurtă. O lansaseră la apă pe 26 decembrie 1972. Murmanskul era sufrageria ei. Americanii se extindeau peste tot, pe pămînt, pe mare, în văzduh, sovieticii trebuiau să le ţină piept. Dar asta era o provocare mult prea mare. Peste 3.600 de mile numai printre gheţuri???
Pe 9 august 1977 au plecat la drum. Propulsoarele îşi făceau treaba, totul mergea ca la carte. Paşnin număra secundele în gînd. Cu zeci de ani în urmă eschimoşii zburau pe schiuri din lemn, acum existau nave atomice…Pe 16, seara, a adunat echipajul. 150 de băieţi, plus cîţiva oameni de ştiinţă. Le-a spus că sînt aproape… A doua zi, 17 august 1977, la ora Moscovei 04:00, cu ajutorul unei macarale, fixau o placă uriaşă de metal. „URSS. 60 de ani de la Marea Revoluţie. Arktika”. După 13 zile de la plecare, „fetiţa” se odihnea, din nou, la Murmansk. Fusese, văzuse, cucerise.
A murit în 2008
„Arktika” a murit de puţin timp. După marele experiment, au retras-o. Prin ’93, cînd apele s-au mai liniştit în CSI, au luat-o la reparat. A mai servit puţin, dar era clar că „Bătrîna Doamnă” nu mai putea. În aprilie 2007, a luat foc. Cîteva cabine, precum şi panoul central de comandă, s-au făcut scrum…
În octombrie 2008, Paşnin a venit să-şi vadă, pentru ultima oară, „fetiţa”. „NS Arktika” era retrasă, oficial, de pe apă…