Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cum prinzi un purice uriaş

La nouă ani se injecta, singur, cu hormoni de creştere. La 13, trecea, pentru prima oară, Atlanticul. Barcelonei îi trebuiau trei luni şi-un şerveţel pentru a-l semna pe Messi

Permalink to Cum prinzi un purice uriaş
sâmbătă, 24 septembrie 2016, 9:26

„Mamă, cât-a piaţa, cât-a oraşul!”. La 13 ani, pentru întâia oară în viaţă, părăsise Rosario, părăsise Argentina, trecuse Atlanticul, ajunsese în Barcelona, oraşul viselor sale. 18 septembrie 2000, după 24 de ore de avioane schimbate era frânt, dar catalanii îl aşteptau, la test, la 6:00 PM. N-a prins vestiarul, s-a schimbat pe un coridor, alături de alţi doi tipi: un lungan şi unu’ care rânjea, non stop, fasolea. Pique şi Cesc. Şi zice Marc Pedraza, puiul tipului care rata o lovitură de la 11 metri contra heruvimului Duckadam: „Când l-am ochit cât e de mic şi de schilod am crezut că o să-l halim la cină!”. Prima impresie. „Apoi, când am văzut cum mângâie mingea, ne-am dat seama că e fenomen”. A doua.

Minguella, impresarul care-i transferase în Catalunya pe Maradona, Romario ori Rivaldo, garantează pentru el, dar Xavi Llorens, staroste la „La Masia”, spune că n-are ce face cu un tip de 18-19 ani. „Eşti dobitoc? Are 13!”, vine răspunsul. Şi continuarea. „La testul acela copilul a avut, clar, mingea legată cu clei de picior”. Dar nimeni nu vrea să rişte. Ăsta e pricăjit, umblă c-o cărămidă în buzunar să nu-l zvârle vântul în Mediterana, Barça n-a luat, niciodată în istorie, un copil la vârsta asta tocmai din Argentina, nu, e clar, n-au ce face cu el.

Îngerul lui Charly
Charly Rexach e la Sydney, la Olimpiadă. Se uită la Xavi şi la Puyol, cum pierd finala cu Eto’o şi a sa trupă. Dă telefon. „Nu decideţi nimic, mă aşteptaţi”.
Ce doi Messi, tată şi fiu, fierb. Alt test, altă aşteptare? Pe 2 octombrie îl aruncă, din nou, în luptă. Adversarii au 15 ani, el, cu doi mai puţin. Pe Terenul 3 îi ia rău de tot la mână, îi dă cap în cap. Rexach se ridică în picioare, zice doar: „Ăsta e fuera de serie!” şi pleacă. Un fel de „capodoperă”.

Argentinienii se întorc la ei pe stradă. Aşteaptă telefoanele. Care nu mai vin. Lionel e mic precum un purice. La nouă ani bătea-n 1,27 m, cu vreo 10 cm mai puţin decât cei din generaţia sa. Doctorul Diego Schwartzstein l-a trecut pe hormoni de creştere. Messi-cel-mic îşi făcea, singur, injecţiile. La 10 ani mergea la zilele de naştere ale tovarăşilor de joacă, se trăgea în baie şi-şi înfigea acul. De durere, plângea. De şi mai mare durere, nu mai putea ajunge, a doua zi, la antrenamente. Dar nu zicea nimic.

Apoi a venit criza din Argentina. 1.000 de euro, costul lunar al tratamentului, era suportat din asigurări. La un moment dat, robinetul s-a închis. Definitiv. Seniorul s-a dus la Sergio Omar Almiron, bosultan la Newell’s, campion mondial în 1986, să-i ceară mălai. A primit. 40 de pesos. Tratamentul făcea de 25 de ori mai mult. Familia nu mai avea răbdare, telefonul nu vibra. AC Milan a trimis o ofertă. Real Madrid şi Atletico au zis să strice, şi ei, o întrebare, aşa de control: „Cam cât ar face puştiul?”. Macaronarii îl luaseră, deja, pe Leandro Depetris, un chavalito de 12 primăveri, iar Lionel continua să spargă seminţe în Rosario?

N-a văzut, niciodată, propriul contract!
Gaspart, preşedintele, nici n-a vrut să audă. „Ăştia-s fiţoşi, numa’ tâmpenii au în cap: că nu poate sta fără familie, că să le plătim cazarea, că să-i găsim de muncă ăluia bătrân. Să se spele cu piticul ăsta pe cap!”. Dar Rexach, dat afară pe uşă, a intrat pe geam. „Presi, e miez, jur. De când respir pe ist pământ n-am văzut aşa ceva! Tre’ să-l luăm!”. Joan ofteză, tot nu vrea, dar Charly a supravegheat cam trei planete de puşti la viaţa sa, dacă el girează…

Pe 14 decembrie 2000, faimosul şerveţel ce ţine loc de angajament, e iscălit. E dus într-un seif. Messi nu-l va vedea, niciodată. E plin de greşeli, sunt mâncate semnele de punctuaţie, lipsesc nume, lipsesc prenume, dar parcă asta contează..

Sunt 16 ani de atunci. Restul poveştii e arhicunoscut.

* Sursa: bleacherreport.com

Comentarii (5)Adaugă comentariu

liviu (2 comentarii)  •  24 septembrie 2016, 21:18

Frumos,foarte frumos spus!El e Leo!Iar Carlos Rexach a fost zana cea buna,fara flerul lui poate nu aveam norocul sa urmarim un fenomen!

Jaja (1 comentarii)  •  24 septembrie 2016, 21:30

Interesant articol. Adevarul e ca si Barcelona dar si Messi au iesit bine din toata intamplarea asta !

kellusan (2 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 9:01

Si eu care credeam ca vorbesti despre Claudio "El Piojo" Lopes :)

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 13:03

...trebuie sa ai fler ca sa vezi intr un copil un viitor mare fotbalist ...antrenorii romani au ochi numai pentru sacose ...

Cateva cuvinte despre impostura contemporana – Dela0 (77 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 13:30

[…] AICI.  […]

Comentează