Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Moartea domnului Barbosa

A decedat, prima oară, în 1950. Apoi în 1951, în ’57, în 63. Din nou în 1970, 1993. Şi în 2000. Moacir, portarul carioca din finala cu Uruguayul, a primit 50 de ani de condamnare. În Brazilia, pedeapsa maximă era […]

sâmbătă, 16 aprilie 2011, 7:48

A decedat, prima oară, în 1950. Apoi în 1951, în ’57, în 63. Din nou în 1970, 1993. Şi în 2000. Moacir, portarul carioca din finala cu Uruguayul, a primit 50 de ani de condamnare. În Brazilia, pedeapsa maximă era de 30…

Prima oară şi-a dat seama că e mort într-o zi de iulie, 1950. Meciul se terminase, ajunsese în vestiar, dar aici nimeni nu-l băga în seamă. A dat să schimbe două vorbe cu Friaca, prietenul său de la Vasco, cu Danilo Alvim, cel cu care rămînea, după antrenamente, încă o oră-două să exerseze, cu…Nimic! Mai mult, unii coechipieri au plecat acasă fără să mai facă duş, doar ca să nu-l vadă.

A doua oară a decedat cînd a ieşit pe stradă. 51.944.397 de oameni îl urau. „Bă, boule, ai îngropat o naţiune!”, auzea din toate părţile. A încercat să facă o glumă. „Păi cine pe cine doreşte mort? Voi pe mine dacă eu deja v-am băgat în pămînt?” La un pas să-l linşeze…

A simţit, din nou, că e mort, chiar la echipa de club, Vasco da Gama. Ademir, Pinga, Sabara ori marele Vava se îngrămădeau să se echipeze pe o singură banchetă. Cea pe care stătea el avea doi metri…

„Să-ţi iei lemnele astea!”, i-au zis. „Lemenele” erau bările porţii

A patra oară l-au omorît prin 1963, cînd au schimbat gazonul de pe „Maracana”. „Să răsari pe aici, să-ţi iei lemnele!” Aşa i-au spus. „Lemnele” erau barele porţii unde apărase…Le-a luat acasă. Le-a frăgezit cu motorină. Le-a dat foc.

A 34-a oară l-au ucis în 1970. Brazilia ieşise campioană mondială, sărbătoare mare. Au chemat, după catalog, toate legendele. Toate, minus el.

A 63-a oară l-au ucis în 1993. Trupa „carioca” se pregătea de Mondialul American. „Ar da bine dacă jucătorii de odinioară, cu zeci de meciuri în spate, le-ar face o vizită băieţilor. L-au rugat să nu apară pe acolo. „Dumneavostră le stricaţi moralul!”

A 97-a dată l-au îngropat în 1997. Au dat să-l cheme să comenteze un meci al naţionalei. Prin ziare a apărut expresia „n-ar fi de bun augur…” L-au sunat, şi-au cerut scuze şi l-au pus pe altul.

S-a stins în 2000. „În Brazilia, pedeapsa maximă e de 30 de ani, indiferent ce faci. Eu am primit 50, fără suspendare!” Atît a avut de spus. La groapă, l-au ucis iar. Au venit doar vreo 50 de oameni. „Familia”, o fiică adoptivă şi 48 de cerşetori.

Cînd a ajuns, Sus, la împărţeală, l-au ţinut nouă ore deşi nu era nimeni. A apărut un înger. „Ne pare rău, ştiţi, Sfîntul Petru e fan Brazilia. Nu vrea să interpretaţi cumva greşit, chiar n-a avut vreme, de jos vin mulţi muritori şi abia facem faţă”… S-a dus spre locul unde fusese repartizat. La 80 de ani vorbea singur. „Da, aşa e, am fost, sunt şi voi fi mort… Moacir Barbosa, portarul din finala Brazilia – Uruguay, 1-2. Vinovat la golul lui Ghiggia..Vai de capul meu…Dar ce, am fost singur pe teren, nu eram 11?”

Dacă nimeni nu vorbea cu el de decenii, cine să-i răspundă?

moacyr-barbosa.jpg

Moacir (dreapta), alături de Gilmar. Meciul cu Uruguay nu avusese, încă, loc. Altfel, apărea singur în imagine

Comentarii (48)Adaugă comentariu

neptun (5 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:04

bun articolul bravo,e bun pt ca e fara iancu fara jiji fara mister butelie,e clar ca in paginile unui ziar sportiv poti citi despre sportivi fie ei si decedati.iar tu nebunule scrii frumos bravo bravo bravo.

sebaon (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:29

Sa fii blamat si stigmatizat o viata intreaga pentru ca ai primit un gol,chiar si intr-o finala de campionat mondial,parca e prea mult;se pare ca si fotbalul are martirii lui!Oare cum ar fi fost tratat Prunea daca ar fi jucat pentru nationala Braziliei si ar fi gafat precum in 1994?Se pare ca tot portarii au cea mai ingrata misiune,nimeni nu-i iarta cand gresesc,in timp ce gafele jucatorilor din celelalte compartimente sunt tratate de multe ori cu indulgenta.

mihai (3 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:35

Deci refuz sa cred ca e chiar asa! Daca e adevarat, inseamna ca lumea e chiar proasta rau de tot, a fost si va fi! Spune-mi Cataline TE ROG, ca ai mai exagerat si tu, macar putin acolo! Imposibil sa fim atat de imbecili ca specie umana! Mi-ai stricat seara cu articolul asta, insa e genial, tu scrii excelent ca de obicei…

Radu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:38

fumos..ce nebunie de meci a fost ala…brazilia avea nevoie de un egal ca sa iasa campiona mondiala pe maracana…a pierdut 1-2 desi era cea mai buna echipa din lume pana si adversarii de la Uruguay au recunoscut asta si au aparut cu niste tricouri pe care erau niste litere care formau cuvantul „Brasilia” daca nu ma insel :))…ce povesti ce amintiri asta e fotbalul pur neviciat nu kktul asta stralucitor care ne este vandut pe la toate canalele media pentru care platesi cu mastercard…de cand si-a vandut sufletul fotbalul nu mai are nici o legatura cu ce insemna acum 50 de ani…e de ajuns sa vezi o emisiune la gsptv cu jiji invitat 4 h si 38 de minute live ca sa realizezi asta…

independentu (30 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:39

frumos

freshu (32 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:41

EXCELENT

gabriel (3 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:45

nu pot sa cred ca lumea nu a uitat de gafa lui atata timp, probabil ai mai exagerat si tu, ce ar fi daca al nostru erou de la sevilla ar fi gafat…eu cred ca lumea l-ar fi iertat pana la urma

costarica89 (10 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:48

Sa nu uitam ca a gafat in finala mondialului disputat chiar in Brazilia, probabil de-asta era lumea atit de suparata

herc (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:58

@Mihai e chiar asa greu sa dai un search pe google sa ti se confirme ca s-a intamplat chiar as?!

#32 (2 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 20:58

Din pacate mihai este 100% reala intamplarea. Si da, suntem imbecili.

Iata ce srie wikipedia despre el:

In 1950 Brazil played Uruguay in the decisive match of the World Cup finals at the Maracanã stadium in Rio de Janeiro. Brazil was heavily favoured to win, but despite scoring first, Brazil lost 2-1 when Ghiggia scored the winning goal for Uruguay in the 79th minute after skillfully dribbling past Brazilian defender Bigode and then drilling the ball into the net while Barbosa was out of position expecting a cross into the middle of the pitch. The loss stunned Brazilians and plunged the country into mourning, over what became known as the Maracanazo, or „the Maracana blow.”
Barbosa was blamed for the defeat, for which he suffered for this for the rest of his life as the match became part of Brazilian folklore. In 2000, shortly before his death, he said in an interview: „The maximum punishment in Brazil is 30 years imprisonment, but I have been paying, for something I am not even responsible for, by now, for 50 years.” [2] In 1993, the president of the Brazilian Football Association did not allow him to be commentator during the broadcast of one of Brazil’s international matches.[3] He was also turned away from a Brazil training session on one occasion out of fear of his being a jinx for the team.
In 1963, Barbosa was presented with the old square wooden goalposts from the Maracanã as a present, which he took home and burned.[4]

Dani U CLUJ (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:01

Pacat de asemenea tratament.Cum spunea mai devreme Mihai , refuz si eu sa cred ca a fost chiar asa.Daca intr-adevar oamenii au inteles ca merita un asemenea tratament……unde e sportivitatea ????? Respectul celui de langa noi ??? Ovatiile spectacolelor si bucuriilor anterioare ??? Pacat !!! Desi nu am trait in acei ani….’50..nascut fiind in ’79….imi permit doar sa aplaud un sportiv…sa aplaud spectacolul oferit …si sa imi cer scuze pentru tratamentul primit !
Bravo pentru articol !

atomix (25 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:01

Salut Catalin.
Un articol extraordinar chiar daca – parerea mea – foarte trist. Dupa cum bine observau pe rand Sebaon si Mihai este anormal, lipsit de umanitate sa fii judecat vreme de 50 de ani pentru o greseala. Frumos scris.
La cat mai multe.

nicu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:01

Oare Florin Prunea citeste articolul asta?

emil (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:03

Foarte buna povestea dar facuta in MARE graba…. mai aveai multe de scris despre Moacir…. si lasi impresia ca saracu’ nici nu mai iesea pe strada de frica… SUPERFICIAL ca intotdeauna.

Ovidiu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:05

Un articol excelent!Felicitari!

Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa | ALL News – here for you (77 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:06

[…] A decedat, prima oară, în 1950. Apoi în 1951, în ‘57, în 63. Din nou în 1970, 1993. Şi în 2000. Moacir, portarul carioca din finala cu Uruguayul, a primit 50 de ani de condamnare. În Brazilia, pedeapsa maximă era de 30… Prima oară şi-a dat seama că e mort într-o zi de iulie, 1950. Meciul se terminase, ajunsese în vestiar, dar aici nimeni nu-l băga în seamă. … Go to Source […]

iuli (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:08

De aceea Brazilia e unde e cu fotbalul si noi unde suntem. Pentru ca iubesc acest sport la fel cum il si urasc, din toata inima. L-au condamnat pe cel care le-a ucis iubirea, unica iubire: FOTBALUL!!!

Y!olo » Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa (77 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:13

[…] more here:  Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa Tags: campionate, cristiano-ronaldo, din-finala, din-nou, din-primul, dintre-cele, iile-lor, […]

Dorin (2 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:18

Frumos articol, tu chiar scrii omule… Bravo

lunetistu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:20

Nu este asa peste tot . Highita a facut o groaza de ghidusii , dar este adulat si acuma . La fel si Tamango al nostru (cu toate tradarile lui ) de catre rapidisti

Bibi (213 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:23

Catalin, multumesc !

Nu cred ca este exagerare. Ganditi-va la Prunea . . .

catalin (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:33

bravo.bun articol.

bach (3 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:34

Spre deosebire de prietenii mei, nu sunt un fan al lui Catalin Oprisan, insa mi-a placut cum e scrisa povestea asta. Bravo.

Dan_USA (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 21:43

mai bine marginalizat decat impuscat in cap ca Andrés Escobar dupa un autogol!!! plus ca iti place sa exagerezi si tie mai Cataline!!! articolul bun dar adevarul este ca dupa 6-1 cu Spania si 7-1 cu Suedia in grupa finala si stiind ca a doua zii vor avea 155 mii de spectatori in tribune toata echipa cu capitanul Augusto in frunte si terminand cu Jair au facut un chef monstru chiar in noaptea de dinaintea meciului..si asta a recunoscut-o chiar Flavio Costa care era antrenorul lor ca la 8 dimineata ia gasit pe jucatori dormind pe malul piscinei cu fete in brate cu bautura linga ei … deci poate ca Barbosa a platit oalele sparte din partea suporterilor dar coechipierii stiau ei de ce nu iau reprosat nimic

m tudor (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 22:15

acest barbosa [manga] a fugit din brazil pt o perioada , altfel shi-ar fi luat-o urit de tot. dar nu va suparatzi ,ca de s-ar fi intamplat sa piarda romania o finala de c.m. chiar acasa acel portar shi-ar fi luat-o chiar acolo pe stadion dupa terminarea meciului[noi,romanii nu santem mai civilizatzi decat brazilienii].

Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa | Doar Stiri (77 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 22:33

[…] articolul aici..: Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa VA:F [1.9.8_1114]please wait…Rating: 0.0/10 (0 votes cast)VA:F [1.9.8_1114]Rating: 0 (from 0 […]

lucas (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 22:37

baggio a ratat in 94 in finala cu brazilia. nu auzi in italia ca il injura lumea. eu traiesc aici(perugia) dar nu auzi nimic rau de el. a gresit si gata. sint criminali care sint compatimiti… unde am ajuns!

cristi (3 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 22:49

cand un articol despre albitrii din romania si poate de prin alte colturi ale lumii ,care au nenorocit echipe si milioane de suporteri . Dumnezeul sal ierte nu cred ca un gol luat dintr-o greseala personala trebuie tratat asa, natiunea braziliana traieste pt fotbal si de aia gestul asta atat de deplasat , sunt echipe ca olanda sau englezii care sincer au frustrari imense mai ales in finale si tot nu sau purtat cu asa prost gust .

Vlad Ioan (2 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 22:57

frumos articol…dar rusinos pt toata lumea cum s’au comportat cu el(daca e asa,pt ca eu nu detin cunostinte in legatura cu subiectul)

emil (3 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 23:02

mda… vorbim de alti… ce mai face Timofte?

b.o.b. (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 23:03

nene Oprisene, foarte frumos articolul. de vuvuzele mai stii ceva? 🙂

CLaudiu negrea (1 comentarii)  •  16 aprilie 2011, 23:09

sec sa traiesti asa, si cu toate astea a confruntat viata , si decizia ce l’a urmarit pana in mormant…si daca apara tot nu se scria d bine, pt ca credea ca asa e normal…

Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa « Stiri – Sport Arad (77 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 1:55

[…] aici: Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa […]

Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa | News HomeCaffe (77 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 3:40

[…] SURSA: Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa […]

Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa | Stiri si informatii sportive (77 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 6:37

[…] articolului: Povestea portarului care a "îngropat" Brazilia » Moartea domnului Barbosa Tagged as: brazilia, campionate, dar-aici, din-finala, pedeapsa-maxim, portarul-carioca, prima, […]

ratoiul (1 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 7:28

Era de „culoare”, d-aia a fost amplificata adversitatea asta fata de el.

Sed Lex (2 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 8:10

Felicitări! Cred că este cel mai frumos lucru care s-a scris vreodată despre Barbosa.

rapid85 (2 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 9:02

Povestea este foarte adevarata pentru ca ceea ce s-a intamplat atunci pe Maracana nu va fi uitat niciodata de brazilieni. Totul era in favoarea lor: jucau pe cel mai mare stadion al lumii(199854 de oameni au fost prezenti in acea zi,record mondial inca neegalat),jucau acasa si le era necesar doar un egal pentru a deveni campioni mondiali. Brazilienii au dat primii gol in min. 47 si presedintele FIFA Jules Rimet se dusese sa aduca trofeul si cand s-a intors era 2-1 pentru Uruguay si asa a ramas. Marcatorul golului victoriei, Ghiggia a si zis „Doar 3 oameni au facut Maracana sa taca: Papa, Frank Sinatra si eu”. Intotdeauna la un esec trebuie gasit un tap ispasitor si mai mereu vinovat iese portarul. Portarul era cea mai ingrata meserie din fotbal si trebuie sa fie cel mai matur psihic dintre toti cei 11 titulari. Cel din poza de langa Barbosa este portarul cu care Brazilia a castigat primele 2 titluri mondiale(1958 si 1962) si totodata primul mare portar brazilian. Dupa el au urmat Emerson Leao, Taffarel, Dida, J.Cesar.

al (17 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 11:06

DIDA ..mare portar?????? m`ai facut sa rad:)))) dida a fost dintotdeauna o epava de portar:)) mai bine ai vorbi de Rogério Ceni , ala da portar brazilian 🙂

Nascimento (1 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 12:01

Articol f. bun.E despre o legenda, un simbol al esecului(era cel mai bun portar al anilor 50 si un gol nici macar un autogol 🙁 i-a schimbat soarta).Multi nu cunosc povestea asta dramatica.
Unele/majoritatea greselior se iarta sau se uita cu timpul, altele niciodata asa sunt oamenii… in fotbal sau in orice altceva.
Chiar daca au fost 11 el era ultimul …si nici macar nu a gresit ,a fost invins.

rapid85 (2 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 12:04

Dida a aparat 3 penaltiuri in finala UCL din 2003 cu Juventus, in finala din 2007 a scos 2 mingi grele(una la Gerrard si una la Pennant parca), a castigat toate trofeele posibile atat in America de Sud(Copa Libertadores, campionatul ,etc) cat si in Europa,iar cu Brazilia a castigat tot. Pentru mine asta e un mare portar, chiar daca a mai gresit(si de Valdes de la Barca spun multi „destepti” ca e slab,dar tot timpul a fost decisiv in meciurile mari si pentru mine asta conteaza). Rogerio Ceni e si el un mare portar, dar nejuncand in Europa nu l-am vazut foarte des, in schimb are mai multe goluri marcata ca multi „super-atacanti” din Romania.

mieusa (4 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 12:55

D-le Google sunt impresionat de talentul d-tra. Nu ma intrebati ce fel de impresie.

criticul (47 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 13:25

Excelent articol,Cataline!Acel portar chiar daca a gresit la golul doi al Uruguayului,nu trebuia judecat atat de aspru, fiindca asa cum a spus el,erau totusi 11 jucatori pe teren. Ar fi bine dac-ar intelege ceva din morala acestui articol jucatorii,antrenorii,presedintii si patronii din fotbalul romanesc,desi ma-ndoiesc c-o vor face cu adevarat.

mucius scaevola (1 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 13:31

asa trebuia si prunea tratat… mai ales ca, spre deosebire de omul asta, prunea e o lighioana de ultima speta, o nevertebrata…

cristi (1 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 15:59

grea meseria asta de portar 🙂

Emil (1 comentarii)  •  17 aprilie 2011, 19:33

Gasesti ca e normal?vorba lui:am fost 11 pe teren!Dar moartea domnului Timofte dupa penaltyul de la CM 1990 din optimi cu Irlanda?Cand Hagi &co. in frunte cu strategul nea Imy n-au fost in stare sa dea un gol in 120 min?cu atacul si mijlocul excelent de atunci?pe care nu l-am avut nici in 1994?Ce sa mai zici de natia asta?De tot rahatul!

durden (109 comentarii)  •  18 aprilie 2011, 10:30

😀 tare,bun articolul!

căpcă1 (3 comentarii)  •  19 aprilie 2011, 6:46

poi, asa e natura umana…cand suntem slabi, cautam pe cine sa dam vina pentru slabiciunea noastra !
atunci, imediat dupa meci, era de asteptat sa fie cautat un tap ispaitor…doare insa ca, dupa ani si ani, tot el a ramas unicul „acar Paun”…de fapt, de ce trebuie , mereu, sa gasim un „acar” ?!

Comentează