Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Cel mai frumos Crăciun pe care l-am trăit!”

Pe 24 decembrie 1914, pe frontul Primului Război Mondial, combatanţii au încetat focul pentru a juca un meci de fotbal!

Permalink to „Cel mai frumos Crăciun pe care l-am trăit!”
joi, 24 decembrie 2015, 2:07

Chris de Burgh lăcrimează. El, care a înduioşat milioane de oameni cu «Lady in Red», plînge! Ţine în mîini cinci foi îngălbenite de vreme. Sînt mici, scrise cu creionul, pe o parte şi pe cealaltâ, nu sînt datate, nici semnate, dar încep cu «Dear Mothter»… A dat 14.400 de lire sterline pe ele, la o licitaţie… Au fost analizate. Datează din iarna lui 1914, de pe front, cînd «Tommy» îi scria mamei sale, din tranşee.

Cîntece în tranşee
Ypres, undeva în Belgia, frontul de Vest. Distanţa dintre linii nu e mai mare de 100 de yarzi. Englezii au primit ordin să fie atenţi. «De Crăciun, trupele inamice pot replica!», sună mesajul celor din birouri. E frig. Toamna lui 1914 a fost ploioasă, acum a venit gerul. 24 decembrie. Supuşii Reginei deschid «Princess Mary boxes», cutiile primite de acasă. Ciocolată, cacao, prăjituri. Peste dîmb, nemţii fac la fel cu «Kaiserliche». Ţigări, napolitane.

Atunci, în liniştea nopţii, un glas dumnezeiesc începe să cînte «Stille nacht, heilige nacht». Se cutremură cerul, în cei cîţiva copaci se aprind luminiţe. Fritz şi Hans şi Jürgen şi Wolfgang şi-au atîrnat lanternele pe post de lumînărele. Craciunul bate la uşă. Saxonii nu pot rămîne mai prejos. Doi-trei soldaţi ignoră orice reguli şi se ridică în picioare. «Nu ne-or omorî chiar de Ajun!»”, spun în timp ce răcnesc «O comeeee alll ye faithful». Un scoţian rătăcit la ei în batalion îi acompaniază la cimpoi…

Meciul de la ora 10.30
A doua zi se face pace! Cîţiva ofiţeri nemţi trec liniile. Nu spionează, nu-i interesează să vadă dispunerea mitralierelor. Înainte de a fi ostaşi, sînt oameni. «Iisus s-a născut pentru fiecare dintre noi!», spun ei. Dacă n-ar fi fost 25 decembrie, erau linşaţi, dar aşa… Se propune un meci de fotbal, de la 10:30.

Aerul îţi îngheaţă nasul, dar partida se joacă pe «No Man’s Land». «Panzerele» cîştigă cu 2-1. Ba nu, cu 3-2. Parcă asta contează, scorul? Mingea i-a unit pe oamenii care nu se cunosc, dar se masacrează, pentru cei care se cunosc, dar nu se masacrează. Se bea vin, se cîntă colinde, se văd fotografii cu cei dragi, de acasă.. Un pastor scoţian recită din Biblie… «Domnul nostru, Tu, care le eşti».

Fiecare secundă e sorbită, pentru că, a două zi, războiul reîncepe. Războiul cel mare. Într-un colţ, «Tommy» moaie creionul în gură şi scrie. «Dear Mother, cred că a fost cel mai frumos Crăciun pe care l-am trăit pînă azi, la 24 de ani. Şi alături de voi, acasă, era bine, dar parcă acum…».

Chris de Burgh aşează foile una peste alta, apoi se şterge cu batista. Cu coada ochiului înlăcrimat, vede ultimele cuvinte ale lui «Tommy»:«Crăciun Fericit tuturor!»

Comentarii (21)Adaugă comentariu

criticul (47 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 17:07

Splendid articol,Cătăline!Într-adevăr,ăsta este spiritul Crăciunului,adică iubirea,nu ura!

ovi (1 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 18:37

stiam despre acest lucru.in sfarsit un articol splendid care tine postacii la distanta.craciun fericit!

Userul_banat (1 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 21:03

Atunci si razboiul avea reguli si exista onoare, acum…”Nothing personal, it’s just business” si isi vinde si propria mama pentru pretul corect. Incet, incet ne reintoarcem in evul mediu!

Mihai (1 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 22:01

Petru cei interesati, s-a facut si un film despre acea zi. „Joyeux Noel” se numeste si, credeti-ma, merita vazut.

ivan (1 comentarii)  •  24 decembrie 2015, 23:30

Cel mai bun articol pe care l-am citit de mult timp incoace! La cat mai multe

Alex (1 comentarii)  •  25 decembrie 2015, 9:57

Felicitari pentru articol!

brod (6 comentarii)  •  25 decembrie 2015, 15:08

Felicitări! Un articol care-ți merge la suflet…

jac si rac (1 comentarii)  •  25 decembrie 2015, 15:11

Da , drăguț ! Cătăline , mai apari si tu la teve ,la emisiuni sportive si mai dă-ne ceva din perlele tale ! :)))

Virgil Popa (1 comentarii)  •  25 decembrie 2015, 21:22

Savuros acest gen jurnalistic pe care personal, il apreciez enorm… Aceasta munca migaloasa tine, in opinia mea, de cultivarea normalitatii… Articolul domnului Oprisan a reprezentat pentru mine, intoarcerea imposibila la normal… Felicitari !

the _gunner (12 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 1:27

Miscator,intr-adevar ! Vreau si eu sa va povestesc ceva asemanator din timpul aceluiasi razboi . Regimentul din Caransebes a fost trimis impotriva italienilor pe cimpia Piave .Aveau un clarinetist pe nume Luta Iovita ,un virtuos al instrumentului. Intr-o pauza de foc si-a scos scula si a inceput sa doineasca. La sfirsit ,italienii din transee au inceput sa aplaude furtunos cerind un encore strigind „Bravissimo Seniore ” .Luta a sfidat orice pericol si s-a plimbat printre transee cintind . Au iesit mai apoi si soldatii romani si italieni . A urmat schimburi de tigari ,alimente si altele . Din acel moment frontul pe acea portiune a devenit o gluma .Se tragea aiurea ,nu se folosea artileria . Italienilor le era teama sa nu-l omoare be „Bravissimo „,iar romanii ziceau ca italienii sint fratii lor . Cind mai marii si-au dat seama ce se intimpla ,au transferat regimentul banatean in Galitia . Italienii au trimis o delegatie sa se intereseze ce se intimpla cu „Bravissimo „. Le era frica de un accident de tragere . Cind au aflat adevarul ,s-au intors in transeele lor si focul a reinceput mai furios ca niciodata .

Sergiu Pletosu (1 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 2:06

Bravo, toți avem nevoie de astfel de exemple, asa da articol ! Fiecare zi din vata ar trebui trăită in acel spirit de bunătate umană pe care toți o moștenim dar cam rar o folosim

zion (1 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 9:39

A mai fost un caz cind doua patrule din tabere inamice in ,ajun de Craciun au inoptat in aceiasi casa. Iar medicul german a tratat un aliat. S a petrecut in ww2

Eugen (1 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 10:16

Frumos articol … Dar oare supusii reginei nu erau defapt supusii regelui (George V)?

DECEBAL1000 (1 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 12:28

FRUMOS,ASA TREBUIE SA ARATE UN ARTICOL DE SARBATOARE!FELICITARI CATALIN OPRISAN!

Ramon (10 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 15:13

oare câte lucruri interesante pot fi spuse din fotbalul autohton ? Încă mai sunt jucători în viață care au jucat în anii 50, sau arbitri care au evoluat in partide cheie (Otto Anderco la acel Dinamo – FC Argeș, 1979 ?). De ce nu găsiți cilise și din sportul nostru ? Nu trebuiesc prea romanțate, dar au fost lucruri interesante. Vedeți și retrogradarea în 1963, in ultima etapă, duelul pentru titlu în 1958 (trăiește cel care a dat golul decisiv, in Petrolul-Progresul, 15 iun 1958).

daly (2 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 16:48

Respectul meu maestre Oprisan

667 (8 comentarii)  •  26 decembrie 2015, 18:34

istoria asta reflecta cel mai bine prostia umana. oamenii sunt dispusi sa se masacreze cu milioanele, sa se otraveasca cu gaze, sa se arunce in aer, sa se ingroape in transee, sa-si scoate matele cu baionetele… dar totule ok, pentru ca au jcat fotbal o zi… „isus s-a nascut pentru fiecare din noi”, au citit din bliblie… mi-au dat lacrimile de emotie. si auzi la unul mai sus: „razboiul avea reguli si exista onoare” lol. onoarea sa mori ca un prost infipt in sarmele ghimpate, din ambitia unor monarhi „unsi” de dumnezeu

Florin (1 comentarii)  •  27 decembrie 2015, 1:10

Ole ole y ole , mi-a placut!!!!

ovialex23 (13 comentarii)  •  27 decembrie 2015, 18:00

Si cind te gindesti ca exista tari in lume (Brunei, Somalia, Tadjikistan) in care autoritatile islamiste au interzis anul acesta sarbatorirea Craciunului pe motiv ca nu este o sarbatoare islamista. Ce inseamna dobitocia umana …!

dan (226 comentarii)  •  27 decembrie 2015, 20:46

Superb!!!

benaflek (5 comentarii)  •  28 decembrie 2015, 8:36

esti mai batran pana ca si ioanitoaia tu ba

Comentează