Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Bătrînul şi marea

La 38 de ani, Juan Carlos Valeron s-a întors la echipa de unde a plecat. Las Palmas a suflat în scoică și el a revenit. Promisese asta, iar cei din insula descoperită de Columb sînt oameni de onoare.

Permalink to Bătrînul şi marea
sâmbătă, 13 iunie 2015, 10:54

Vara aceea fusese cea mai caldă din ultimul mileniu. Spărgeai un ou pe capotă, dădeai să-mpreunezi un șiret dezlănţuit și, gata, gălbenușul era fezandat! Pe la un 44,2 grade – atît glăsuia termometrul – tipul nostru urcă în biroul președintelui Miguel Angel Ramirez. Băiat instruit, domnea de vreo opt sezoane peste UD Las Palmas.

“Presi, nu te reţin mult. Știi că nu le am cu vorbele, am trecut doar să-ţi zic asta. Acum ceva ani, clubul de aici m-a lansat în fotbalul mare. Uite ce am promis în 1997, cînd am semnat cu Mallorca. Am glăsuit că, într-o bună zi, cînd echipa va avea nevoie de mine, voi veni. N-am nevoie de bani, presi, îmi dai cîţi vrei tu. Prime, salariu, decizi. Dacă antrenorul mă vrea, mă apuc de ture de stadion și acum!”.

Zice asta și arată spre un tablouaș pe care-l ţine strîns la piept, ca un anticar cu o ediţie princeps. O decupătură dintr-un articol de pe pagina de sport din “La Provincia”, ziarul din Canare. Foto cu echipa lui Las Palmas, pe la 1997. Și un titlu. “Plec, dar nu uit de unde!”. Vorbele lui Juan Carlos Valeron.

13 ani la SuperDepor
Își amintea totul. Fiert pe fotbal, acolo, în insula descoperită de Cristofor Columb atunci cînd plecase după scorţișoară. Prima zi. Traseu firesc, Las Palmas B, apoi, cu Iñaki Saez pe bancă, pasul către prima trupă. Cu Manuel Pablo, cu Walter Pico, cu Turu Flores. Doi ani aici, transfer la Real Mallorca.

Hector Cuper pe bancă, pregătiri pentru campania senzaţională ce va duce la ultima finală de Cupa Cupelor din istorie. Cu Roa, cu Ivan Campo, cu Stankovici.

Apoi, Atletico Madrid. Molina, Bejbl, Baraja, Solari, Jimmy “Bang Bang” Hasselbaink. Deportivo La Coruña, 13 ani aici, suișuri, coborîșuri. Doamne, meciul acela din 2002, chiar de centenarul lui Real Madrid, finala Cupei Spaniei, pe “Bernabeu”! Învinseseră, cu 2-1, pe Michel Salgado, Hierro, Roberto Carlos, Figo, Zidane, Raul ori Morientes.

Le stricaseră “albilor” sărbătoarea, le era rușine să se bucure în vestiarul oaspeţilor cînd, vizavi, gazdele efectiv plîngeau. Apoi jocurile din cupele europene, minunile acelea cu Milan, 4-0, cînd marcase, cu o trupă de vis, Mauro Silva, Pandiani, Naybet, cu Juventus, schimb de tricou cu Del Piero.

Stop! Și de la capăt!
Dar, gata, nu mai putea! Ultimele sezoane îl terminaseră. Cînd Primera, cînd Segunda… Pe 1 iunie 2013 își lua rămas bun. De la echipă, nu de la fotbal. “Nu mi-a fost rușine în liga a doua. Joc cu aceeași plăcere în Segunda sau la echipa naţională”, declara.

Avea o promisiune de ţinut. Făcută cu 16 ani în urmă. Jucase contra celor mai mari echipe ale lumii, ascultase de 46 de ori imnul, simţea că trebuie să mulţumească undeva, cuiva.

A intrat în biroul președintelui. Las Palmas gîfîia. În Primera jucase ultimul sezon în 2001 – 2002. Voia mai mult. Putea mai mult. S-a apucat de treabă, au terminat pe 6. Apoi, acum, în 2015, au prins barajul pentru promovare.

Cu Valladolid, trupă tare pe picioare. Paco Herrera, antrenorul, l-a anunţat că va fi titular. La 40 de ani fără o săptămînă, în cel mai capital meci al sezonului!

S-a terminat 1-1, în deplasare, și-a arătat măiestria. A alergat enorm, a dat o pasă genială, în minutul 41. Santiago, eroul lui Hemingway, s-a întors fără pește. Dar, la final, el și băiatul fac planuri de viitor. Trupa din Canare are șanse mari să treacă de Valladolid, chiar la ora la care aceste rînduri sînt citite. Poate reveni în Primera, poate rămîne în Segunda, însă don Juan Carlos Valeron va pleca mulţumit. A prins sute de pești uriași. Momentele sale de bucurie!

Cîndva, Andres Iniesta, monumentul, declarase: “Aș plăti bilet pentru a-l vedea pe
Valeron jucînd!”. Și asta era tot ceea ce conta. “El Mago, gracias!”.
* Sursa: La Provincia

Comentarii (15)Adaugă comentariu

cristian- Santa Rosa, CA. (7 comentarii)  •  13 iunie 2015, 12:08

Mereu o placere sa va citesc articolele …

Giovanni (1 comentarii)  •  13 iunie 2015, 12:54

foarte bun articolul ,felicitari !

Petro Burgener (2 comentarii)  •  13 iunie 2015, 15:05

Foarte frumos articol, felicitari!

Paul (3 comentarii)  •  13 iunie 2015, 15:31

E a doua oara cand las comentariu pe site, e a doua oara cand te citesc ca scrii despre Deportivo, chiar daca nu direct de data asta, dar nu am cum sa nu apreciez articolele tale de fiecare data. Pe tine si pe Adrian Georgescu va citesc de fiecare data cu sufletul la gura, stiind ca va urma ceva inedit 🙂 .
Forza Depor !

mihai (1 comentarii)  •  13 iunie 2015, 19:35

Catalin…stii ce raspund cand prietenii ma intreaba cine e fotbalistul meu preferat? JUAN CARLOS VALERON. Raspund asa chiar daca am apucat sa-i vad jucand pe Hagi, pe Henry, pe Raul, pe Zidane , pe Baggio , pe Brolin, pe Bergkamp , pe Ginola, pe Keane, pe Giggs, pe Rivaldo ,pe Mendieta , pe adevaratul Ronaldo , pe Tommasi, pe Elber, pe Overmars, si pe toti gelatii din zilele noastre. … mama ce pase ii dadea lui Tristan…uuuiii

CosminSS (2 comentarii)  •  13 iunie 2015, 21:28

Forza Depor !!!

667 (8 comentarii)  •  13 iunie 2015, 23:53

ins. canare erau parte a spaniei dinainte de columb

Dorin (1 comentarii)  •  14 iunie 2015, 3:41

Au promovat nea Oprisane, povestea merge mai departe! Forza Super Depor! 😁

dan (226 comentarii)  •  14 iunie 2015, 19:58

Un fotbalist bun, dar timpul, cel mai mare dusman al omului, nu iarta pe nimeni!

Daci (1 comentarii)  •  14 iunie 2015, 23:11

Cand ma gandesc ca prin 1997 ,semnase contract in acelasi timp cu el,un anume Radu Niculescu…

seba (98 comentarii)  •  16 iunie 2015, 14:37

superba „povestea” de saptamana asta. juan carlos valeron este unul dintre cei care fac fotbalul sa fie un sport minunat. el si andres iniesta, cel care spune ca ar plati sa-l vada jucand pe valeron, au in comun o eleganta aparte. atat pe teren, dar cred ca si in afara gazonului. mi-a placut declaratia „plec, dar nu uit de unde”.
ce echipa frumoasa era depor-ul lui javier irureta! cu valeron, djalminha, manuel pablo, tristan, mauro silva, donato, makaay si ceilalti. batea pe oricine, chit ca era real, barca, juventus, manchester, bayern sau milan.

multumim, catalin 🙂

robert (1 comentarii)  •  17 iunie 2015, 8:37

ba cataline, in ciuda faptului ca ai o fata si un comportament de mare comic al ecranului , articolele scrise de tine sunt extreme de miscatoare… bravo frate !

Neștiutul (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 4:21

Dane, vezi că nu timpul e cel mai mare dușman al omului, ci forța gravitațională a planetei face să îmbătrânim repede…din păcate pentru noi, nu avem de ales deocamdată!

stefan (1 comentarii)  •  18 iunie 2015, 16:00

Bravo Catalin ,super articol!

seba (98 comentarii)  •  21 iunie 2015, 22:23

ce misto, las palmas este din nou in primera 🙂

Comentează