Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

45 de ani pe “Culoarul Morţii”

Fost boxer la categoria ”cocoş”, japonezul Iwao Hakamada a recunoscut patru crime pe care nu le făcuse niciodată. Avea să petreacă peste patru decenii şi jumătate în infern

Permalink to 45 de ani pe “Culoarul Morţii”
sâmbătă, 7 noiembrie 2020, 9:24

Gata! Inculpatul recunoscuse totul! Fusese, dintotdeauna, primul şi unicul suspect şi, în august 1966 îşi primise pedeapsa: urma să fie executat după ce omorâse, cu sânge rece, patru oameni nevinovaţi, printre care doi copilaşi!

Iwao Hakamada fusese boxer. „Cocoş”. 29 de partide vreme de doi ani, înainte ca o accidentare la umăr să-l scoată din ring. 16 victorii. Pe la 30 de ani, se băgase cu simbrie la o făbricuţă din Shizuoka. Pe 30 iunie 1966, casa în care locuiau boss-ul afacerii, soţia sa şi cei doi copilaşi, luase foc.

Hakamada se băgase în flăcări, să salveze un suflet. 200.000 de yeni dispăruseră, iar cei patru erau întinşi pe pardoseală, fără suflare. Fostul sportiv, singurul suspect, fusese judecat rapid de către trei factori decizionali: unul îl considerase complet nevinovat, ceilalţi, dimpotrivă. Hakamada nu comentase nimic, din contră, îşi recunoscuse sută la sută faptele, iar toate probele „luptaseră” împotriva sa: un cuţit de tăiat fructe cu amprente, pijamale pline de sânge, faptul că ştia detaliile locuinţei.

„Boxerii sunt oameni violenţi prin natura lor”
În 1968, a cerut să vorbească. A spus că poliţia japoneză l-a anchetat 23 de zile continuu, deşi în sală nu se afla niciun avocat, în reprize de câte 16 ore. Fără apă şi fără posibilitatea de a merge la toaletă. 264 de torturi, lovituri şi pedepse, în urma cărora recunoscuse ceea ce nu făcuse niciodată, doar pentru a scăpa de acest infern.

Asociaţia Boxerilor Japonezi intervenise imediat. Spusese că prezumţia de nevinovăţie a fost încălcată de la prima anchetă, când specialiştii anunţaseră în presă că „vinovatul a fost găsit”, dar nimeni nu a mişcat niciun deget. „Boxerii sunt oameni violenţi, iar sistemul japonez nu dă greş niciodată, 99,9 la sută dintre persoanele ajunse la judecată sunt condamnate!”, s-a auzit peste tot. Până pe 11 noiembrie 1980, cazul nici măcar nu putea fi reluat.

Apoi… Apoi lucrurile au început să „scârţâie”. Cuţitul cu care Hakamada părea că înjunghiase de 40 de ori avea o lamă de doar 12,19 cm şi nu suferise nicio stricăciune. Pijamalele pline de sânge apăruseră, pur „întâmplător”, la 14 luni de la incident, dar mărimile erau mult mai mici, acuzatul neputând intra în ele.

Apelul i-a fost refuzat, însă în 1981 a primit o nouă echipă de avocaţi. „Îţi voi demonstra că tatăl tău nu a ucis pe nimeni, că poliţia a aranjat totul şi că judecătorilor le pare rău. Voi rupe aceste lanţuri şi mă voi întoarce la tine”, îi scria fiului în 1983. Degeaba. Lumea începuse însă să se întrebe de ce ministrul justiţiei nu aprobase ordinul de execuţie deşi trecuseră atâţia ani…

Bulgărele pornise la drum. În noiembrie 2006, un grup de 500 de susţinători, printre care şi fostul campion mondial la box Koichi Wajima, semnaseră o petiţie, adresată Curţii Supreme, prin care se cerea o reanalizare a cazului. Un an mai târziu, Norimichi Kumamoto, unul dintre cei trei judecători, trecuse şi el de cealaltă parte a baricadei. Dorise să meargă la închisoare, pentru a-i cere scuze lui Iwao. În van… Jeremy Irons l-a apărat. În 2008 a primit dreptul unui test ADN, iar în 2012 concluzia a fost clară: sângele de pe haine nu era al său…

Eliberat, dar bolnav de diabet
L-au eliberat târziu, pe 27 martie 2014. Japonezii ar fi vrut să-l mai cheme la bară, dar, la 78 de ani, s-a considerat că nu ar fi just. Starea sa de sănătate se agravase puternic în ultimii ani. Prin iunie 2018, Curtea Supremă a decis să pună capăt calvarului.

Iwao Hakamada a ajuns, azi, la 84 de ani şi jumătate, grav bolnav de diabet, dar liber. „Guinness Book” îl reţine pe fostul boxer de la categoria „cocoş” ca fiind „Acuzatul cu cea mai lungă perioadă petrecută pe «Culoarul Morţii», peste patru decenii şi jumătate”. Trist record!

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Simeone (7 comentarii)  •  7 noiembrie 2020, 11:58

Câtă tărie ! Superb!

Eduard Dracul (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2020, 20:27

CIca justitie! NU exista justitie NICAIERI IN LUME!

Grigore Marius (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2020, 10:59

Cinic...dar trist. Thx for reminder Catalin....

Ceausescu (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2020, 22:14

Cand va fi comunistul/*** nea Nelu (iliescu) condamnat pentru lovitura de stat, uciderea Ceausestilor si schingiuirea studentilor prin aducerea minerilor in Bucuresti???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

criticul (47 comentarii)  •  13 noiembrie 2020, 19:46

Din păcate,peste tot în lume justiția arată cât de nedreaptă poate fi în multe cazuri,iar în acest caz,acest condamnat pe nedrept la închisoare a reușit să reziste acolo 45 de ani doar datorită tăriei sale sufletești și mentale,cred c-a fi trebuit despăgubit cu câteva milioane(poate chiar zeci de milioane)de dolari pentru nedreptatea care i s-a făcut,i s-au luat acestui om 45 de ani din viața sa pe care nu-i va putea recupera niciodată,ani pe care i-ar fi putut trăi liber dacă nu i se făcea acea nedreptate.

Comentează