Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

SuperDepor, inimă de fier

Vreme de 30 de ani, fanii trupei galiciene au avut de suferit, fie că a fost vorba despre victorii obţinute pe final, întoarceri incredibile de scor ori trofee pierdute în ultima secundă. Acum a venit retrogradarea în a treia ligă, fără a juca!

Permalink to SuperDepor, inimă de fier
sâmbătă, 25 iulie 2020, 9:06

Prin vara lui 1991 am pus, pentru prima dată, mâna pe o revistă Don Balon, cu pagini cu ştaif, dintr-acelea lucioase, ce „ţin” apa. O poză mare, imensă, c-o tribună ce ardea. Fum puternic pe „Riazor”, stadionul celor de la Deportivo La Coruña.

Gazdele aveau meci de promovare cu Murcia, pentru pasul spre Primera Division. Partida e suspendată după doar trei minute, pentru că suporterii, vrând să scape de arşiţă, invadează terenul. E reluată după 48 de minute, cu Djukici ori Fran pe gazon, Zoran Stojadinovici punctează de două ori şi SuperDepor se naşte, la propriu, din cenuşă… Meci de infarct.

Pe 14 mai 1994, Deportivo, da trupa aceea ce se iţise în Primera cu doi ani mai înainte, e la un cioc de barză de a câştiga campionatul! Duel umăr la umăr cu Dream Team-ul lui Cruyff. Ultima etapă, ultimul minut. Penalty cu Valencia. Djukici nu dă prost, ci foarte prost, pe centru, Gonzalez reţine obiectul direct în braţe. „Nici n-am avut timp să respirăm”, spune antrenorul Arsenio Iglesias. Fanii plâng, e ca pe Maracana, la acel faimos Brazilia – Uruguay…

Potopul de pe „Bernabeu”
Hop, ultimul act din finala Copei del Rey, 1995. Treaba-i pe „Bernabeu”. Contra…Valenciei. Manjarin, minutul 35, Mijatovici, 1-1. Apoi începe cea mai mare ploaie din istoria omenirii. Ce ploaie? Potop! Cade piatră, de mărimea unei mingi de golf! Partida e… suspendată. Începe pe 24 iunie, e reluată pe 27. Trei zile, ca-n basme. Mauro Silva nu-i, fiind accidentat, dar pe gazon evoluează Lopez Rekarte, Voro, Donato, Djukici, Manjarin ori Bebeto. 2-1, după un final de infarct, „cap” Alfredo.

6 martie 2002. Altă finală. A 100-a. Cum 100 de ani adună şi Real Madrid, fix în ziua meciului. Unde-i treaba? Pe „Bernabeu”. Gazdele n-au cum să piardă, de sărbătoare mare, „El Centenariazo”: Hierro, Roberto Carlos, Figo, Zidane, Raul, Morientes. Plus 75.000 de suflete în tribune. Sergio şi Diego Tristan lovesc pentru 2-0 în minutul 37. Raul reduce, dar trofeul merge spre Galicia după o finală incredibilă. Lumea-i pe străzi, SuperDepor e mai iubită ca niciodată.

Apoi 2004. Doamne, ce meci! Milan, în Champions League. Irureta, antrenorul, ţine o căpăţână de usturoi pitulată în buzunar, pentru noroc. În van! Căpriorii lui Ancelotti fac instrucţie de front. 4-1: Cafu, Costacurta, Maldini, Pancaro. Apoi Seedorf, Pirlo, Gatuso, Kaka. Plus Şevcenko, Inzaghi şi Dida.

Returul nu poate fi descris în câteva rânduri. 4-0. Pandiani, Valeron (ce fotbalist!), Albert Luque şi imensul Fran (550 de meciuri la echipă, adică toată cariera!). Una dintre primele „remontada” moderne. Apoi, semifinala cu FC Porto, trupa lui Mourinho. 0-0 pe Dragão, rezultat mirific, dar Andrade e eliminat. Bastionul cade fără el, la retur, 0-1 în Spania, iar fanii plâng o săptămână.

Frână pentru Barcelona
Anii trec. Când Primera, când Segunda. Gravă criză economică. După 20 de ani, retrogradare. 2016- 2017, din nou LaLiga, victorie imensă cu FC Barcelona, 2-1, după 19 partide fără înfrângere pentru catalani.

Acum, ultima etapă din Segunda Division. Depor – Fuenlabrada. Gazdele trebuie să învingă, pentru a se salva, trăgând cu ochii la Lugo ori Albacete, în speranţa că nu vor câştiga. Dar vestea pică precum o ghilotină: jucătorii de la Fuenlabrada au coronavirus, partida este suspendată. Celelalte meciuri „curg”, La Coruña retrogradează în a treia ligă, după 39 de ani, fără a intra pe gazon!!!

Scandal cât casa. „Eroare gravă a organizatorilor, vrem rejucare!” sau „Nu vom accepta retrogradarea din birouri!”, sunt frazele ce se aud de câteva zile. Nu numai Deportivo, ci şi Numancia, picată şi ea, la 20 de ani după ce Roşu învinsese, de unul singur, pe cei de la Real Madrid, cu trei goluri.

„Umilinţa e mare. Dar şi mai mare va fi atunci când vom juca împotriva celor de la Celta Vigo, rivalii istorici. Logic, cu echipa a doua a lor”, spun fanii lui Depor. Aşa şi e! Ce inimă să ai ca să poţi rezista la asemenea meandre în 30 de ani???

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Alexandru (1 comentarii)  •  25 iulie 2020, 12:29

Mai e un club in Germania cu o istorie la fel de tumultoasa: 1.FC Nürnberg. -castiga campionatul in 67 dupa care retrogradeaza -castiga cupa in 97 si retrogradeaza - ajunge pana in liga regionala si joaca derby-ul local contra Fürth in fata a 40000 de spectatori. - intra si pica de nenumarate ori din Bundesliga. - anul acesta se salveaza la baraj de retrogradare cu gol in ultima secunda. O nebunie. Motto-ul fanilor: „Der Club ist a Depp“, adica „Clubul e un nesimtit“.

brazvan (30 comentarii)  •  25 iulie 2020, 14:58

mare ticăloșie cum restul candidatelor la retrogradare și-au aranjat ploile. le urez rapidă revenire-n B lui Cadiz, CLASATĂ PE LOCUL UNU, care a stat capră acasă cu albacete...

H. (2 comentarii)  •  25 iulie 2020, 19:42

SuperDepo... Prietenii știu de ce (n-am pus r-ul la urma)

Mihai (1 comentarii)  •  26 iulie 2020, 8:57

Excelent articol. SuperDepor nu moare, ci va renaște mereu precum pasărea Phoenix. Remontada cu AC Milan și conferința de presă de dinaintea meciului nu vor fi uitate niciodată. La conferința jucătorii de la Depor au spus că vor ataca precum niste *** și vor întoarce scorul, și toți au râs din sală, însă ei au rămas serioși și au întors scorul închizând gura tuturor. Recent a mai fost și meciul de infarct din ultimă etapă cu Barcelona de pe Camp Nou când aveau nevoie de 1 punct pentru a se salva de la retrogradare, și la pauză era 2-0 pentru Barcelona cu Messi in mare formă, și la final s-a terminat 2-2 aducând aminte tuturor de ce iubim Super Deportivo La Coruna.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dorin (5 comentarii)  •  27 iulie 2020, 7:49

Din nou frumos spus, cum numai tu stii, Cataline. Totusi, io as avea o intrebare mai lumeasca, mai "tehnica". Stiu ca poate voi fi injurat de fanii unor echipe, dar tocmai pentru asta tin sa precizez ca nu am mai tinut cu nici o echipa de cand s-a dus Galatiul... Intrebarea ar fi: Daca o echipa nu poate juca din cauza Coronavirus, echipa prin oamenii sai: antrenori, jucatori , staff e singura vinovata ca nu se poate prezenta, nu e asa? Sa nu uitam ca orice echipa ar trebui sa aiba macar juniori si sa se prezinte macar formal la meci. Atunci, in cazul neprezentarii, nu se da 3-0 la "masa verde"? Parerea mea este ca Ligile au facut o enorma eroare cand au decis sa amane indefinit sau sa anuleze meciuri. Sa luam cazul clubului X. Nu poti juca maine ca au nu stiu cati Covid, ok, ai 3 zile sa aduni 11 oameni si un antrenor care nu au fost in contact cu aia si care sunt legitimati la club si sa-i pui pe teren. Nu e vina Ligii, nu e vremea, nu e vreo alunecare de teren care sa puna AMBELE echipe in imposibilitatea de a juca, e doar vina TA club X ca tu si angajatii tai nu au luat masuri de precautie...

dorian (4 comentarii)  •  28 iulie 2020, 10:25

mda..una din echipele mele favorite e in mare suferinta..marele super depor merge in liga 3...pacat..

dorian (4 comentarii)  •  28 iulie 2020, 10:28

ai uitat sa l mentionezi pe Roy Makaay..a dat vreo 80 de goluri pt Depor..90% din atacantii romani n au marcat atatea goluri toata cariera lor..

Comentează