Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

“Ai zburat, Vlaicule, ai zburat!”

Pe 17 iunie 1910, pe Dealul Cotrocenilor, la Aerostaţie pilotul nostru sfredeleşte aerul şi suie la patru metri de sol, cale de 50 de paşi bărbăteşti, în uralele viitorului Rege al României, Carol al II-lea. ”Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu”, spunea cel care reuşise întâiul zbor din istoria aviaţiei noastre

Permalink to “Ai zburat, Vlaicule, ai zburat!”
sâmbătă, 20 iunie 2020, 9:41

Când suise în trenul de Paris, Aurel Vlaicu avea moralul în cizmele cele mari, ofiţereşti. Ionel Brătianu, prim-ministrul, stăruise pe lângă colegul de la Răsboiu’, generalul Crăiniceanu, să-l lase pe inventator a-şi construi aeroplanul în Arsenalul Armatei, din Dealul Spirii.

Mai mult, îl angajase, pe 2 noiembrie 1909, inginer „diurnist”, cu simbrie de 300 de lei lunar. Patriarhul hangarelor nici nu dorise să audă: „Aici nu-i fabrică de avioane şi de pânzeturi pentru aripi”, i-o retezase. V. Morţun, de la Lucrări Publice, îi omorâse, la al său rând, „bursa”. Doar Spiru Haret, o minte luminată, îi dăruise 500 de lei. Cu ce mai avea el la saltea, luase cap compas „Oraşul Luminilor”.

S-a văzut cu Traian Vuia, omul care se înălţase, deja, în văzduh. Au analizat, dimpreună, schiţe. A comandat, de asemenea, motorul „GNÔME”, de 50 de cai-putere, cu un preţ de 14.000 de lei.

Un singur frumos nebun, Nelu Ciulu, un băiet aşa, pe la un 18 ani, fusese alături de el. Ucenic în anul al III-lea la Arsenal. Au lucrat la partea lemnoasă. Au mers la mecanică, pentru piese, pentru tendoarele zămislite din sârmă, îndoite, lipite cu alamă şi filetate. Au ajuns în atelierul de focoase, mai mult noaptea, să nu supere proprietarii. Prim maiu 1910, scheletul era gata. Apoi a venit şi „Gnôme”, rotativ, cu şapte cilindri.

Principele Carol a verificat, personal, ghidonul pentru frâne!
Venise ziua cea mare. 17 iunie 1910. Au suit aeroplanul într-un vagon, l-au dus la „Aerostaţie”, pe locul unde-i azi mall-ul din Cotroceni, în spate la „A.P.A.C.A.” A.S.R Principele Carol era prezent. Trăsese după el pe a sa soră, Principesa Elisabeta, cea cu pielea albă ca laptele şi ochii mari, verzi.

Lume multă nu era, pen’ că nu se dăduse sfară-n ţară. O mână de prieteni, altă mână de gazetari, doi băieţi cu fotografiile. Soldaţii de serviciu, plus nişte ţânci aciuaţi din mahalaua din zonă. Carol verifică ghidonul pentru frâne. „A. Vlaicu No. I” e gata să sfredelească aerul, când un vânt nebun, iscat de nicăieri, îl face pe pilot „să şovăească de a sbura”.

Dar îşi învinge teama. Ţipă la un ţucălar să învărtă elicea. Celor din spate le zice să slobozească coada aparatului. Cu un vâjâit asurzitor, aeroplanul o ia la goană, în linie dreaptă, peste câmpul neted, dar nu se înalţă de la pământ. Audienţa tace. A doua încercare. La fel! Linişte ca de mormânt. Vlaicu se consultă cu oamenii săi. „Tre’ să foloseşti altfel profundorul!”, aude. Dă semne că e nervos, fuge către aeroplan. Cele trei roţi desenează, în aer, norişori de praf. Motorul cere mai multă benzină. Primeşte! Gata! Maşinăria s-a desprins de sol.

Urcă, şovăielnic, la un metru. Apoi la doi. Pilotul îi dă combustibil. Patru metri faţă de sol! Se duce aşa 40, poate 50 de metri. Nu vrea să forţeze. Aterizează! Principele Carol sare din maşina de urmărire, uită de toate regulile, îl îmbrăţişează şi strigă: „Ai zburat, Vlaicule, ai zburat!” După Statele Unite şi Franţa, deveniserăm a treia ţară din lume pe teritorul căreia se urcase în văzduh un aparat original, inventat, construit şi pilotat de un suflet local.

A murit cu medalia din 17 iunie
Trage aer în piept şi zice: „Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra maşina. Zburasem şi aceasta era principalul. Mă menţinusem singur în aer. Făcusem evoluţii neşovăielnice”. Întâia plutire de acest fel din istoria aviaţiei noastre!

Azi, faptele de acum fix 110 ani par mici. Atunci însă, Aurel Vlaicu suise-n Olimp, de-a dreapta zeilor.

Seara se lasă cu chermezuială. Prinţul George Valentin Bibescu – Doamne, ce sportsman! – vine c-o medalie de aur cu inscripţia…”În amintirea biruinţei zburătorului Aurel Vlaicu 4 (n.r. – 17) iunie 1910″. Legenda spune că atunci când Icar al nostru s-a prăbuşit, pe 13 septembrie 1913, la Băneşti, lângă Câmpina, avea cu el, în carlingă, medalia Bibescului…

* Sursa: Înregistrarea audio a interviului cu Ion Ciulu pentru „Radio România”, februarie 1982

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Doru (1 comentarii)  •  20 iunie 2020, 14:41

Super !! Nu am cuvinte, de emotie!! Nu stau sa ma mai gandesc ce sa scriu!! Multumiri!!

ION Ghe. (2 comentarii)  •  20 iunie 2020, 15:40

Foarte frumos, emotionant !

mosionroata (1 comentarii)  •  20 iunie 2020, 17:28

Bravo pentru Aurel al nostru! Bravo pentru articol, ca de obicei la inaltime!

Catalin Gaian-Konig (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 0:14

Tot respectul Cataline, pentru documentare. Esti un editorialist adevarat. RESPECT!

Baron (3 comentarii)  •  21 iunie 2020, 2:09

Vorba ramane valabila.....In aviatie,nu mor decat prostii sau asii....Pe atunci,insa nu se punea aceasta problema.... Nu urmaresc nici un gazetar,asa cum te urmaresc pe tine,de aceea repet...multumim pentru timpul tau,pe care ni-l acorzi...Cand nu ai amintiri,nici la viitor nu poti sa ai pretentii prea mari....

acidutzu (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 4:41

frumos articol, si multumesc pt ca nu ai promovat prostia cu romanii au fost primii care au zburat

drucker (4 comentarii)  •  21 iunie 2020, 10:05

Si totusi primul roman care a zburat , a fost Traian Vuia . "S-a văzut cu Traian Vuia, omul care se înălţase, deja, în văzduh. Au analizat, dimpreună, schiţe."

Ilie (1 comentarii)  •  21 iunie 2020, 13:24

Primul om care a zburat a fost Traian Vuia. Fratii Wright au zburat de pe o catapulta. Nu mai stergeti mesajul, este adevarul.

Valeriu (28 comentarii)  •  21 iunie 2020, 18:28

Multumim, Catalin!

Zboara, bumbac! (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 12:59

Multumiri domnului Ion Ciulu pentru emotionanta poveste.

Adevărul supără (1 comentarii)  •  22 iunie 2020, 20:23

Este atestat istoric, Traian Vuia a fost primul care s-a desprins de la sol cu mijloace proprii de bord. Fraţii Wright au realizări deosebite în domeniul lor, dar au fost lansaţi prima dată cu o catapultă. Americanii au descoperit totul, de la pizza napoletană, la radioul lui Meucci, sau curentul alternativ al lui Tesla, adoptat de întreaga lume. Guralivii de americani au fost chemați de Tatăl Nostru la facerea lui Adam. Punct.

criticul (47 comentarii)  •  24 iunie 2020, 20:30

Minunat și documentat articol al domnului Cătălin Oprișan despre unul dintre marii noștrii pionieri ai aviației române,Aurel Vlaicu.

Comentează