Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Di Stefano tăiat la jumate: doi ani la Real, doi la Barcelona!

EPISODUL 3. În vara lui 1953, Alfredo nu ştie de cine aparţine. Guvernul lui Franco decide ca argentinianul să evolueze, pe rând, câte un sezon, la ambele echipe. Santiago Bernabeu înclină balanţa cu un plic dat soţiei jucătorului. Apoi, orgolioşi să împartă un posibil astru cu cineva, catalanii renunţă la el

Permalink to Di Stefano tăiat la jumate: doi ani la Real, doi la Barcelona!
sâmbătă, 30 mai 2020, 10:14

Vara lui 1953 frige în Spania. Alfredo Di Stefano, 26 de ani, a disputat, cu Barcelona, trei partide de „dezmorţire”. Dar Real Madrid are drepturile sale de la Millonarios de Bogota.

Don Santiago Bernabeu, tipul uns cu toate alifiile din lume, face o vizită pe teritoriul minat, în Catalunya. Trage la Hotel Regina, direct în camera jucătorului: „Fiul meu, am venit la tine, să văd cum te simţi. Pentru că te consider fotbalistul nostru, uite, ţi-am adus, în acest plic, prima tranşă din salariu”, spune.

Sara Alicia, soaţa argentinianului, strânge la piept, cu o bucurie de nedescris, avansul. Balanţa pare înclinată. Lui Samitier, omul de bază de la Barcelona, singurul prieten al lui Di Stefano, nu i se mai prelungeşte contractul…

Treaba e încurcată rău. Franco, dictatorul, e la putere. Pe 24 august 1953, urmează să intre în vigoare noua dispoziţie a Delegaţiei Naţionale a Sportului: niciun jucător străin nu mai poate semna un angajament cu un club din Primera Division! Enrique Marti, preşedintele catalan, se vede cu Alfonso Senior, de la Millonarios.

„Ne pare rău, jucătorul e al Realului!”. Marti fumegă. Sună la Juventus, îi întreabă dacă nu vor un fotbalist bun. Alfredo află, se supără. Dar zilele trec şi el tot nu ştie unde va evolua!

FIFA zice pas. „E treaba voastră!”
Ambele cluburi scriu la FIFA. Băieţii de aici se spală pe mâini: „E treaba voastră, rezolvaţi intern!”. Cazul ajunge pe biroul lui Armando Muñoz Calero, fostul preşedinte al federaţiei iberice.

Pentru că actele-s semnate înainte de 24 august, Di Stefano va putea evolua în patria lui Cervantes. Dar unde? Calero dă soluţia: „Două sezoane la Real, 1953-1954 şi 1955-1956, două la Barcelona, 1954-1955 şi 1956-1957. „După aceşti patru ani, cele două cluburi trebuie să se pună de acord!”. Catalanii acuză intervenţia franchistă. „Şi acum ce facem, îl tăiem pe Di Stefano şi-l împărţim?”, spune Enrique Marti şi îşi dă demisia. De peste Atlantic, River simte că acolo e un sat fără câini şi anunţă că nu va returna banii primiţi!

Cu spatele asigurat – Guvernul a spus, clar, că Di Stefano poate juca la Real în sezonul 1953-1954, Santiago Bernbeu merge, după înserare, pe 22 septembrie, şi depune fişa jucătorului, care este înregistrată.

A doua zi, Alfredo debutează pe „Chamartin”, contra lui Nancy, într-o partidă amicală. Pierde cu 2-4, reuşeşte să marcheze un gol, deşi are cinci kilograme în plus şi ceva vreme de când nu s-a mai antrenat ca la carte. Semnează actele – scena e imortalizată în muzeul madrilenilor, iar preşedintele îl anunţă că nu are voie să-şi cumpere maşină.

„Fanii noştri sunt de condiţie umilă, nu trebuie să ieşim în faţă, claro?”. Urmează şi primul meci oficial, cel cu Racing Santander. Pe 25 octombrie, meciul direct 5-0 pentru Real, două goluri Di Stefano. Prea orgolioşi pentru a împărţi un jucător cu cineva, catalanii semnează, în dimineaţa derbyului, actele prin care cedează toate drepturile „albilor”, primind, la schimb, 4.405.000 pesetas, pentru „deranj”. Caz închis!

După secetă, 5 Cupe ale Campionilor Europeni!
Din 1929 până în 1953, Real Madrid a cucerit două titluri de campioană, ultimul în ’33. Cu el, vor urma opt trofee în Primera Division, cinci Cupe ale Campionilor Europeni, o Cupă a Spaniei, una Intercontinentală, două „Baloane de Aur”, de cinci ori golgeter în Spania, 396 de partide şi 308 reuşite. Asta pentru cine se întreabă dacă „Săgeata Blondă” a schimbat au ba, prin al său transfer, ceva din istoria lui Real Madrid…

Barcelona a mai fost capabilă doar de un…graffiti! Acum câţiva ani, pe un perete al stadionului „Camp Nou”, au apărut chipurile desenate cu spray ale legendelor care au evoluat la catalani. Argentinianul se afla printre ele…

* Surse: Arhiva „Museo River”, „El Caso Di Stefano” – Jordi Finestres şi Xavier Luque

Comentarii (1)Adaugă comentariu

the_gunner (12 comentarii)  •  31 mai 2020, 2:52

Jucatori precum italianul argentinian Di Stefano se nasc o data la 50-100 de ani.Il am înregistrat in meciul cu Eintracht.Preluari și pase de maestru .Tehnica la balon de vis .Anticipatie de profet.Acesta a fost jucătorul Di Stefano ! Un crainic al meciului se întreba cu cit îl plătește Realul ? Celălalt raspunde ,nu destul ! Se pare ca dacă vrei sa fi nr 1 in lume trebuie sa fi argentinian de origine italiana ,nu-i așa? Messi,Maradona,Di Stefano !Si lista cu cei ce nu au fost nr1 e lunga,lunga .De la Guillermo Stabile la Angel Di Maria .

Comentează