Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Corbul” aleargă şi de coronavirus

Din 1 ianuarie 1975, Robert "Raven" Kraft "zboară", zilnic, 13 kilometri, pe plaja din Miami. Nu s-a oprit, niciodată. A strâns lângă el copilaşi de şase ani, a strâns lângă el unchiaşi de 79. Nici măcar pandemia nu l-a împiedicat. La 17:30 e acolo, lângă prepeleacul salvamarului

Permalink to „Corbul” aleargă şi de coronavirus
sâmbătă, 18 aprilie 2020, 10:14

Calendarul arăta fix 1 ianuarie 1975 când Robert Kraft parcase cele două valize în faţa uşii. Se întorsese în Miami, la casa părintească, fără cartuşe pe ţeavă, dezamăgit: voise a-i compune melodii marelui Johnny Cash, un imens în epocă. Degeaba!

Apoi, dorise a avea propria formaţie, cu care să colinde Statele Unite. Legase o prietenie cu nişte băieţi, încropiseră ceva prin barurile din Nashville ori Las Vegas, dar nimic concret. Aşa că sunase la sonerie, şi, cu cel mai calm glas din lume, spusese doar atât: „N-am reuşit nimic!”.

Mama îl strânsese în braţe, „E OK, stai liniştit, puiule, bine că te-ai întors!”. Dar „puiul” avea un sfert de veac de viaţă, abandonase facultatea cu gândul că va zburda pe portative, nu poseda un loc de muncă, iar unica sa zestre era una bucată chitară.

Dacă era deziluzionat? Da! Credea că va rupe topurile, că va muta într-o casă ca la carte şi că-şi va chema, acolo, părinţii.

Run, Raven, run!
Şi-a pus pantofii de alergat în picioare. Un tip bine, ’năltuţ, păr lung, cârlionţat. Ochelari negri, de soare, plus mănuşa pe mână, simbolul mişcării „Black Power”. Nu era de culoare, dar îi simpatiza pe oamenii aceia. Plus ceea ce gândeau ei. A zis că iese la o „dezmorţire”.

Pe la 17:20 a ajuns. Miami Beach. 5th Street, locul de lângă punctul salvamarului. S-a găsit cu câţiva boxeri. La 17:30 au plecat să alerge pe plajă. Lejereanu, fără cronometru.

Opt mile, minus un cioc de barză, 13 kilometri. I-a plăcut. Şi-au dat întâlnire a doua zi, la aceeaşi oră, în acelaşi loc. La 17:20 era acolo. Boxerii. Nu! N-a dezamăgit, a plecat la treabă: prepeleacul salvamarului, 13 kilometri, sosire fix în acelaşi punct. Pe 3 ianuarie, la fel. Pe 4, asemenea.

Primii opt ani i-a alergat singur. Zi de zi. „Zi de zi” însemnând zi de zi. Nu conta că era weekend, nu conta că avea treabă. La 17:20 se fluiera cu salvamarul, niţeluşă încălzire, apoi, la treabă.

30 de primăveri a prins acolo, pe nisip. Apoi, oamenii au început să-l întrebe dacă pot da şi ei din coate alături. Le-a spus că e o treabă serioasă, că se pleacă la oră fixă, că se aleargă doar opt mile. La început, s-au arătat vreo şase timizi. 12, peste câteva luni. Deja se formase o gaşcă, un fel de „Forrest Gump şi prietenii”.

Şi-a zis „Raven”, „Corbul”. „Raven Run” a început să câştige tot mai mulţi adepţi. Fiecare primea o poreclă, era trecut de Robert pe o listă. Cât a alergat, din ce stat provine, câte curse a prins.

Apoi, turiştii americani au intrat în horă. Au venit cei din alte ţări. Peste 60 la număr. Printre ei şi cinci români!!! 2.500 de oameni, de la 6 la 79 de ani.

Fără cronometru, doar pentru plăcerea de a alerga. A adăugat şi o bălăceală, după fiecare cursă! Nu se pleca, niciodată, acasă. Se discuta, oamenii socializau, poze, tot dichisul. Nebunia din 75 a „Corbului” se transformase într-o adevărată mişcare. La 17:30 punct!

„Frate” cu LeBeron James!
Ziarele au venit după el. Televiziunile, la fel. I s-a făcut un filmuleţ, a tras un clip publicitar alături de LeBron James. A donat toţi banii. Devenise simbolul plajei, al oraşului.

Nu-l interesa marketingul, nu-l interesa traficul, nu-l interesa să cronometreze timpul alergătorilor, nu voia invitaţii la showuri tv. Când a scos o linie de… bentiţe şi câteva tricouri, a anunţat că tot ce va aduna va merge către o şcoală de atletism de acolo, din South Beach.

Apoi a venit coronavirusul. Nu puteau para o statuie. Avea şi ceva probleme medicale, cu spatele. A primit două ţidule: una de la medic, că e obligatorie mişcarea, alta de la autorităţi, că-şi poate continua… nebunia de zi cu zi.

„Vreau să dau speranţă lumii. Că este vorba de ceva ce nu se va schimba, deşi omenirea e dată peste cap. Pe plajă nu găsesc decât urmele păsărilor şi ale mele, din ziua anterioară”, spune el, trist.

S-a gârbovit, aleargă adus de spate, dar tot la pielea goală, tot la bentiţă şi păr lung la aproape 70 de ani. „Nu-s dus, ştiu ce este în ţară. Dacă mi se va spune să mă opresc, mă opresc. Dacă nu, voi continua. Până când va dori Dumnezeu, până când nivelul oceanului va creşte sau până coronavirusul mă va lua”.

Pe 15 aprilie, dată la care în Miami se înregistrau 7.711 cazuri şi 143 de morţi, „Corbul” s-a dus, singur-singurel, la ora 17:20, la locul ştiut. Peste 10 minute prinse a zbura. „Pentru soare, pentru aer, pentru sănătate şi pentru că noi nu ne dăm bătuţi niciodată!”.

Surse: Ravenrun, runnersworld

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Dinu (1 comentarii)  •  18 aprilie 2020, 12:11

aproape ca nu-mi vine sa cred ca vad un articol despre alergare, alta decat probele clasice. E un fenomen intreg pe care il ignorati, chiar si la noi in tara :)

Red Fan (77 comentarii)  •  18 aprilie 2020, 15:35

Pentru "corbi" si "oprisancioara" : chiar asa de rau va "pica" izolarea ? ... doi looseri !

xstelu (11 comentarii)  •  19 aprilie 2020, 1:36

Red fan.Pina acuma doar ai tai stiau ca esti ***.Gratie istetimii tale nemarginite(fara numar ,asa cum iti place tie )stiu toti cititorii gsp.Bravo "maestre"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian0904 (75 comentarii)  •  19 aprilie 2020, 15:24

Pana la urma tot singur a ramas. Nu conteaza. Alearga si pentru noi.

Bogdan (1 comentarii)  •  20 aprilie 2020, 6:05

Cataline eu pe omul asta l-am vazut de aproape (1metru-2), de mai multe ori, imi aduc aminte perfect ca am si discutat de cat de bine arata la varsta lui si ca o tine pe alergare,.. daa in Miami Beach pe plaja, am avut si am sansa sa frecventez zona macar o data pe an si iti spun ca in afara de pescarii de plaja el era singurul care alerga, dar nu cu sleahta dupa el, asta poate in weekend dar eu atunci evitam zona. Dude habar n-am avut cine este, insa articolul tau ma face sa ma simt stanjenit de disparitia bietului om, dar si uimit de cat de mica este lumea asta! Felicitari pt articol si mai ales ca asa cum poti tu faci publicitate si unor personaje a caror sansa in viata n-a prea fost mangaiata de zeita Fortuna! Toate cele bune Catalin!

L (5 comentarii)  •  22 aprilie 2020, 18:35

Frumos articol, dar mai interesant este ce reuseste acest articol> sa infuzeze speranta, dorinta, determinare intr-o lupta interna pentru sanatate si sa urneasca spre putin sport util vietii in general pe cei care inteleg binecuvantarea fiecarei zile ! Felicitari depline!

Comentează