Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Charmion, trapezista lui Edison

Cu 120 de ani în urmă, doamna Laverie Valee, ce se "hrănea" şi cu greutăţi de 30 de kilograme, evolua într-un film de două minute, în timp ce se dezbrăca şi arunca hainele unor moşnegi

Permalink to Charmion, trapezista lui Edison
sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 9:25

Regizorul, cu o pâlnie uriaşă plasată în faţa gurii, dă ultimele indicaţii. E cald de simţi cum al tău corp se dezintegrează. Nu e la prima filmare de acest gen. A debutat în 1894, când, în „Black Maria”, un studio atipic, un cort din carton gudronat, a tras 45,72 de metri dintr-un meci de box.

Acum e altceva! Calendarul arată 1901, 11 noiembrie. „Acţiune şiiii, motor!”, se aude! Decorul e interesant, mişcările-s parcă din Chaplin. O acrobată la trapez, ferchezuită în ţinută de eră victoriană, cu pălărie cu tot, porneşte a-şi face exerciţiile. Doi domni, de la un fel de balcon, o aplaudă. Începe să le arunce rochia, portjartierele, ciorapii, dar nu se opreşte. Bunicuţii aplaudă, ea se dă „în leagăn”, când înainte, când înapoi. Finalmente, rămâne în ceea ce Dana Budeanu ar numi astăzi „budigăi”, costumul de trapezistă pe atunci.

Stop! Ce e asta, o glumă proastă?

Să bem olecuţă de apă, să ne ştergem năduşeala. Regizorul este Thomas Alva Edison, una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii, marele inventator. După cele câteva secunde de film din 1894, a perfecţionat kinetoscopul, drăcia de aparat, aşa că acum a trecut la lucruri mai serioase.

Slujnica de încredere a Cleopatrei
Doamna are undeva la 25-26 de ani. Se intitulează Laverie Valee, se prezintă „născută Cooper” şi evoluează sub numele de Charmion. Cei pasionaţi de istorie îşi aduc aminte că aşa o striga Cleopatra, regina Egiptului, pe slujnica sa de încredere. De loc din Sacramento, Laverie era cea mai importantă trapezistă de vodevil de la îngemănarea lui 1800 cu 1900. O ce???

Americanii iubeau aşa ceva. Charmion, o strongwoman, apărea pe scenă îmbrăcată victorian. Suia la trapez şi, în timp ce executa mişcările, scăpa de hainele lungi, până rămânea în furou. Debutase cu o asemenea reprezentaţie fix de Crăciun, pe 25 decembrie 1897, la teatrul de vodevil Koster and Bial din New York. Lucrase enorm. Mii de ore de repetiţii. Intrase în lumea circului la doar 10 ani, dar apoi o cotise spre acrobaţii „adevărate”. Lua lecţii de scrimă, călărea, alerga, ridica gantere cu greutăţi între 22 şi 31 de kilograme. 152 de centimetri, 52 de kilograme.

La 1895, pe când avea 20 de ani, deţinea una bucată corp ieşit din comun pentru acea perioadă, aşa că barosanii din NY o „răpiseră” din Sacramento spre a o aduce în lumina reflectoarelor. George Jean Nathan, un critic imens, îşi amintea că, fiind copil, mersese la primele sale spectacole. Contrar a ceea ce se putea crede, publicul său era juma-juma, bărbaţi şi femei. La finalul reprezentaţiei, doamnele erau cele care aplaudau cu putere, în timp ce domnii îşi aruncau în aer jobenurile.

Filmul se păstrează şi azi!
În 1901, Charmion face săli pline. Edison vine cu propunerea, fata e de acord. Nu vor modifica nimic din ceea ce face ea la reprezentaţii. „Trapeze Disrobing Act” e tras pe finalul anului, are sub două minute, dar o filmare de acum 120 de ani, păstrată în condiţii civilizate, pare, azi, o minune. „Atunci, unora li se părea ceva forţat, vorbeau despre sexualitate, despre lucruri interzise, dar fata aduna public”, scria Bieke Gils.

Începe să colinde SUA. 1902 o găseşte în Boston, în 1909 e din nou în NY, unde două sunt atracţiile de la Fifth Avenue Theatre: electricitatea şi Charmion. În 1912 e în Milwaukee. Se apropie deja de 40 de ani, vremurile se schimbă. Iese de pe scenă, devine antrenoare pentru doamne în sălile de sport din SUA.

Din 1930, nimeni nu mai ştie nimic despre ea. Decedează în primele zile ale lui februarie 1949, fiind înmormântată în Santa Ana. Filmul lui Edison cu trapezista de vodevil vieţuieşte şi azi.

* Sursa: Smithsonian Magazine

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Lucian (4 comentarii)  •  19 ianuarie 2020, 15:40

Judecand dupa musculatura spatelui, daca nu citeam anul in care sunt facute pozele, as fi suspectat-o serios be doamna Charmion de niscavai steroizi in sange. Ce ti-e si cu sportul asta de mic copil. Laverie, fii barbata!

Comentează