Chiar au şutit cei din „Peaky Blinders” Cupa Angliei?
Pe 11 septembrie 1895, trofeul FA Cup dispare dintr-un magazin din Birmingham, unde cei de la Aston Villa, deţinătorii, îl parcaseră. Nu va fi găsit niciodată, deşi se vor iţi destule piste. Chiar şi cu băieţii din faimoasa serie BBC

Arbitrul John Lewis fluieră startul jocului şi, până ca cele 42.500 de suflete venite pe „Crystal Palace” din Londra să-şi dea seama unde atacă fiecare echipă, pac, Bob Chatt introduce cumătra minge în poarta celor de la West Bromwich Albion! E secunda 30 a ultimului act din FA Cup, 20 aprilie 1895, iar Aston Villa cucereşte trofeul graţie băiatului ce va deţine, până în 2009, când Louis Saha va „lovi” după 25 de secunde, recordul de cel mai rapid gol marcat în finală.
Tipul va avea o istorie interesantă, pentru că după cinci ani la Villa va trece la amatorii de la Stockton, cu care va cuceri FA Amateur Cup devenind, astfel, singurul jucător din istoria Albionului cu ambele trofee. Aşa, ca o chestiune de culoare, să notăm şi că la învingători a evoluat şi Howard Spencer, cel care, între 1892 şi 1907, avea să dispute 258 de partide!!!
Băieţii se trag în poză cu „urecheata”, care-i o chestie destul de micuţă, de numai 20 de lire sterline, zămislită pe la 1872, dar care are o însemnătate aparte. Se merge la Primărie, se merge prin parcuri. Vreme de câteva luni, cupa domiciliază la sediul clubului. Apoi, pe final de august, e mutată la „William Shillcock Sports Shop”, de unde dispare pe 11 septembrie 1895 nefiind, niciodată, găsită! Practic, de aici începe povestea noastră!
Topit pentru a fi transformat în bani falşi?
Birminghamul are, pe la 1870, 500.000 de suflete şi multe mahalale. Legile străzii-s făcute de „The Sloggers”, banda condusă de John Adrian. Durii lovesc cu o curea grea, jefuiesc şi fură. Barosanul e arestuit la 1882. „Peaky Blinders” intră în scenă, aşa că toată lumea e de părere că ei sunt cei care şutesc trofeul.
Se avansează chiar ideea că a fost topit, că din el s-au făcut bănuţi, falşi, de argint. Se pune o recompensă de 10 lire sterline, Aston Villa e amendată cu alte 25, pentru că „doamna” se afla în posesia ei, şi asta e tot! „Trofeu furat!”, spune federaţia engleză.
Anii trec. Pe 23 februarie 1958, „The Sunday Pictorial” prezintă hoţul. Henry (Harry) James Burge, un unchiaş de 82 de ani, zice că el a speriat trofeul. Arată cum a făcut-o, spărgând, cu o rangă mică, lacătul din spate al magazinului domnului Shillcock. Gata, caz rezolvat!
Pe 11 septembrie 1895 ar fi avut 19 ani, deci totul se leagă. Ba nu! Cazierul său arată cam ciudat, cu 46 de ani şi 11 luni de condamnări. Cine să-l creadă? Lumea spune că totul e o făcătură, că s-a dorit doar o „bombă” de presă. Burge dispare la un azil de bătrâni, aşa că problema rămâne nerezolvată…
17 ani mai târziu, „Birmingham Evening Mail” titrează, pe prima pagină, că a găsit… furăciosul! Conform jurnaliştilor, domnul Edwin Tranter i-ar fi viziat la redacţie, afirmând că bunicul său, Joseph Piecewright, este cel care s-a lipit de trofeul FA Cup. N-a putut detalia, aşa că povestea a intrat, din nou, într-un con de umbră.
125 de ani fără „Little Tin Idol”
Până acum ceva vreme, când Valentine Smith, văzând celebra serie BBC cu Cillian Murphy, a ieşit cu declaraţii în presă. A spus că o rubedenie de a sa, doamna Violet Stait, i-ar fi declarat, în 2014, la 80 de ani, că în 1935 s-a căsătorit cu Jack Stait, fiul temutului John „Stosher” Stait, membru „Peaky Blinders”.
Acesta spărsese o fereastră şi plecase acasă cu faimosul trofeu, cunoscut drept „Little Tin Idol”, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 1895. Din nou, zâmbete: 119 ani trecuţi şi poveşti depănate de o doamnă octogenară… Cine să mai înţeleagă ceva?
Cert e că nici azi, la 125 de ani de atunci, nu se ştie cu exactitate unde a dispărut trofeul de 20 de lire sterline realizat de cei de la „Messrs Martin, Hall&Co.”, culmea, nişte fabricanţi din Birmingham.
* Surse: ITV, tackle.ro, BBC