Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Domnilor, mii de mulţumiri!

2019 a fost anul în care câţiva băieţi ne-au încântat privirile şi ne-au uns sufletul vreme de două decenii au decis să se retragă. Din acest colţişor de pagină, o mică reverenţă!

Permalink to Domnilor, mii de mulţumiri!
sâmbătă, 28 decembrie 2019, 9:11

Pe 21 iunie, Fernando Torres pusese, şi el, frână. 35 de ani, 18 ca jucător profesionist, ultima dată la Sagan Tosu. „El Niño”, omul care plecase de la Atletico Madrid spre Liverpool şi, de aici, la Chelsea, pentru 58.000.000 de euro, spărsese toate barierele, iar în sezonul 2007-2008 lovise, pentru „cormorani”, de 33 de ori. Acum îşi apretează cămăşile, pregătit de ziua când va urca în birourile „plăpumarilor”. 110 meciuri la naţionala lui Cervantes.

Pe 13 noiembrie, David Villa a organizat o conferinţă de presă. Din 2018 era la Vissel Kobe, alături de Iniesta, cel care continuă lupta. A anunţat că se retrage de pe gazon. La 38 de ani, cumpărase o trupă, Queensboro FC, cu care urmează să atace, din 2021, în United Soccer League. 617 meciuri ca jucător profesionist la echipele de club, cifre impresionante la naţionala Spaniei: 98 de partide, 59 de goluri!

Iker Casillas tocmai se pregăteşte să încheie cel mai greu an al vieţii sale: la infarctul suferit pe 1 mai, chiar la antrenamentul de la Porto, s-a adăugat problema soţiei, Sara Carbonero. Ea, chimioterapie, el, zeci de analize. Multe semne de întrebare, multe nopţi nedormite, dar şi promisiunea că „San Iker” va încerca să revină la antrenamente în 2020, la 39 de ani.

Toţi băieţii ăştia, alături de mulţi alţii, se apucaseră de treabă serioasă în 2008, la Europeanul din Austria şi Elveţia. Continuaseră în 2010, în Africa de Sud, apoi, unii dintre ei, peste doi ani, şi în Polonia şi Ucraina. Campioni pe „Bătrânul Continent”, campioni în lumea cea mare.

Unii s-au retras. Alţii merg mai departe
Din trupa de atunci, Sergio Ramos luptă, în continuare, pe două fronturi. David Silva face 34 de ani în câteva zile. Raul Albiol, după 236 de meciuri la Napoli, s-a întors în Spania, la Villarreal. Cât despre Santi Cazorla, şi el la „Submarinul galben”, cuvintele sunt prea puţine pentru a-i descrie ultimele sezoane: după câteva operaţii la capătul cărora trebuia să fie bucuros dacă va mai putea merge, omul zburdă şi azi, la 35 de ani, pe gazoanele din Primera Division.

Xavi, Fernando Torres şi David Villa au decis să se retragă în anul pe care ne pregătim să-l încuiem. Iker încă-i mai aşteaptă pe oamenii cu halate albe. Pentru modul în care ne-au bucurat inimile în ultimii 10-12 ani, trebuie să facem o reverenţă în faţa lor, fericiţi că am fost contemporani: Domnilor, mii de mulţumiri!
Arjen, Samuel, Robin…

A, şi pentru că lor a trebuit să le ţină piept cineva, frumos ar fi să-i amintim şi pe Arjen Robben, 10 ani la Bayern, Samuel Eto’o – 199 de partide la Barcelona, cu 130 de goluri marcate, Wesley Sneijder, cel mai… convocat jucător din istoria „Oranje”, cu 134 de selecţii, Robin Van Persie, o reuşită la fiecare două întâlniri pentru Olanda, Bastian Schweinsteiger, 17 ani la Bayern München, Petr Cech, 494 de dueluri la Chelsea, trecut apoi direct pe gheaţă, Diego Forlan, uns deja antrenor la Peñarol, Patrice Evra, Andrea Barzagli, 281 de jocuri la Juve, campion mondial în 2006, Ashley Cole, 338 de meciuri la Chelsea, ori Peter Crouch. Domnilor, de asemenea, şi în faţa dumneavoastră o plecăciune!

Și-un an de poveste. La mulți ani!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Observator (5 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 11:21

Ca intotdeauna, Spania este si in viziunea autorului pe primul loc! Ceilalti, pe care i-ati amintit in subsidiar (Arjen, Robin, Samuel, Wesley si nu numai), n-au fost la fel de buni ca Fernando, David si Iker? Eu cred ca da si, la anumite competitii, chiar mai buni decat cei avuti in primul rand in vedere! O.

Elisa (1 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 12:10

Da, dar cei trei se retrag, ceilalti nu. De aia....

Observator (5 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 13:00

@ Elisa Toti cei mentionati de mine s-au retras deja! O.

marian0904 (75 comentarii)  •  29 decembrie 2019, 11:43

Unii s-au retras inainte, altii se vor retrage dupa 2019. Nu asta conteaza. Respectul datorat acestor mari ”actori” (cred ca si cei mai infocati spectatori de teatru vad mai multe meciuri) e mult mai important. Un articol impotriva marlaniei (putin spus) care acapareaza stadioanele si site-urile de chibitareala. Multumesc Catalin!

Comentează