Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Varză cu cârnat, chiflă, verdeaţă şi o sticlă

„Colbasiuc, tu vei fi prima rezervă!”, îi spuse antrenorul Alexandr Sevidov. Moldova Chişinău, trupa de peste Prut, avea meci pe „Lujniki”, contra celor de la Lokomotiv Moscova, în divizia de top a campionatului de fotbal al URSS. E 1959. Valeriu […]

...

Charmion, trapezista lui Edison

Regizorul, cu o pâlnie uriaşă plasată în faţa gurii, dă ultimele indicaţii. E cald de simţi cum al tău corp se dezintegrează. Nu e la prima filmare de acest gen. A debutat în 1894, când, în „Black Maria”, un studio […]

...

Chiar au şutit cei din „Peaky Blinders” Cupa Angliei?

Arbitrul John Lewis fluieră startul jocului şi, până ca cele 42.500 de suflete venite pe „Crystal Palace” din Londra să-şi dea seama unde atacă fiecare echipă, pac, Bob Chatt introduce cumătra minge în poarta celor de la West Bromwich Albion! […]

...

Revelion în avion

Să n-o dăm după cireş: atunci, pe finalul lui 1934, selecţionerul „Ţane” Săvulescu avea un ochi pentru Anghel „Gumă” Creţeanu, portarul celor de la Juventus, altul pentru Carolică Burdan, de la Venus. De unde al treilea şi pentru Andrei Sepci, […]

...

Domnilor, mii de mulţumiri!

Pe 21 iunie, Fernando Torres pusese, şi el, frână. 35 de ani, 18 ca jucător profesionist, ultima dată la Sagan Tosu. „El Niño”, omul care plecase de la Atletico Madrid spre Liverpool şi, de aici, la Chelsea, pentru 58.000.000 de […]

...

Domnilor, mii de mulţumiri!

2019 a fost anul în care câţiva băieţi ne-au încântat privirile şi ne-au uns sufletul vreme de două decenii au decis să se retragă. Din acest colţişor de pagină, o mică reverenţă!

Permalink to Domnilor, mii de mulţumiri!
sâmbătă, 28 decembrie 2019, 9:11

Pe 21 iunie, Fernando Torres pusese, şi el, frână. 35 de ani, 18 ca jucător profesionist, ultima dată la Sagan Tosu. „El Niño”, omul care plecase de la Atletico Madrid spre Liverpool şi, de aici, la Chelsea, pentru 58.000.000 de euro, spărsese toate barierele, iar în sezonul 2007-2008 lovise, pentru „cormorani”, de 33 de ori. Acum îşi apretează cămăşile, pregătit de ziua când va urca în birourile „plăpumarilor”. 110 meciuri la naţionala lui Cervantes.

Pe 13 noiembrie, David Villa a organizat o conferinţă de presă. Din 2018 era la Vissel Kobe, alături de Iniesta, cel care continuă lupta. A anunţat că se retrage de pe gazon. La 38 de ani, cumpărase o trupă, Queensboro FC, cu care urmează să atace, din 2021, în United Soccer League. 617 meciuri ca jucător profesionist la echipele de club, cifre impresionante la naţionala Spaniei: 98 de partide, 59 de goluri!

Iker Casillas tocmai se pregăteşte să încheie cel mai greu an al vieţii sale: la infarctul suferit pe 1 mai, chiar la antrenamentul de la Porto, s-a adăugat problema soţiei, Sara Carbonero. Ea, chimioterapie, el, zeci de analize. Multe semne de întrebare, multe nopţi nedormite, dar şi promisiunea că „San Iker” va încerca să revină la antrenamente în 2020, la 39 de ani.

Toţi băieţii ăştia, alături de mulţi alţii, se apucaseră de treabă serioasă în 2008, la Europeanul din Austria şi Elveţia. Continuaseră în 2010, în Africa de Sud, apoi, unii dintre ei, peste doi ani, şi în Polonia şi Ucraina. Campioni pe „Bătrânul Continent”, campioni în lumea cea mare.

Unii s-au retras. Alţii merg mai departe
Din trupa de atunci, Sergio Ramos luptă, în continuare, pe două fronturi. David Silva face 34 de ani în câteva zile. Raul Albiol, după 236 de meciuri la Napoli, s-a întors în Spania, la Villarreal. Cât despre Santi Cazorla, şi el la „Submarinul galben”, cuvintele sunt prea puţine pentru a-i descrie ultimele sezoane: după câteva operaţii la capătul cărora trebuia să fie bucuros dacă va mai putea merge, omul zburdă şi azi, la 35 de ani, pe gazoanele din Primera Division.

Xavi, Fernando Torres şi David Villa au decis să se retragă în anul pe care ne pregătim să-l încuiem. Iker încă-i mai aşteaptă pe oamenii cu halate albe. Pentru modul în care ne-au bucurat inimile în ultimii 10-12 ani, trebuie să facem o reverenţă în faţa lor, fericiţi că am fost contemporani: Domnilor, mii de mulţumiri!
Arjen, Samuel, Robin…

A, şi pentru că lor a trebuit să le ţină piept cineva, frumos ar fi să-i amintim şi pe Arjen Robben, 10 ani la Bayern, Samuel Eto’o – 199 de partide la Barcelona, cu 130 de goluri marcate, Wesley Sneijder, cel mai… convocat jucător din istoria „Oranje”, cu 134 de selecţii, Robin Van Persie, o reuşită la fiecare două întâlniri pentru Olanda, Bastian Schweinsteiger, 17 ani la Bayern München, Petr Cech, 494 de dueluri la Chelsea, trecut apoi direct pe gheaţă, Diego Forlan, uns deja antrenor la Peñarol, Patrice Evra, Andrea Barzagli, 281 de jocuri la Juve, campion mondial în 2006, Ashley Cole, 338 de meciuri la Chelsea, ori Peter Crouch. Domnilor, de asemenea, şi în faţa dumneavoastră o plecăciune!

Și-un an de poveste. La mulți ani!

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Observator (4 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 11:21

Ca intotdeauna, Spania este si in viziunea autorului pe primul loc! Ceilalti, pe care i-ati amintit in subsidiar (Arjen, Robin, Samuel, Wesley si nu numai), n-au fost la fel de buni ca Fernando, David si Iker? Eu cred ca da si, la anumite competitii, chiar mai buni decat cei avuti in primul rand in vedere! O.

Elisa (1 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 12:10

Da, dar cei trei se retrag, ceilalti nu. De aia....

Observator (4 comentarii)  •  28 decembrie 2019, 13:00

@ Elisa Toti cei mentionati de mine s-au retras deja! O.

marian0904 (70 comentarii)  •  29 decembrie 2019, 11:43

Unii s-au retras inainte, altii se vor retrage dupa 2019. Nu asta conteaza. Respectul datorat acestor mari ”actori” (cred ca si cei mai infocati spectatori de teatru vad mai multe meciuri) e mult mai important. Un articol impotriva marlaniei (putin spus) care acapareaza stadioanele si site-urile de chibitareala. Multumesc Catalin!

Comentează