Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

M+N=93. De ani!

Miura şi Nakamura au pus umărul la accederea celor de la Yokohama FC în prima ligă japoneză. Primul are 52 de primăveri, cel de-al doilea, 41

Permalink to M+N=93. De ani!
sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 8:16

Puştiul ăsta de 41 de ani şi jumătate a fost titular. A rezistat 82 de minute. Pe gazon, nu s-au găsit în acelaşi timp, deoarece „King Kazu”, un grizonant aşa, pe la un 53 de ani, a intrat pe final, ultimele trei, hai, patru minuţele. După ce arbitrul a respirat, de sfârşit, în fluier, iar fanii celebrau în tribune, cei doi s-au îmbrăţişat. Atunci, fotografii au tras cadrul. 93 de ani într-o singură imagine. Nu la petanque, într-un parc, ci pe un teren de fotbal.

Să o luăm uşurel.

Cu vreo 20 de ani în urmă, la Yokohama se produsese Marea Schismă. Fanii de la Flügels s-au certat cu cei de la Merinos, supăraţi că echipa lor s-a dizolvat. Nu puteau să susţină adversara, aşa că au decis să fondeze trupa lor! L-au adus pe Pierre Littbarski antrenor şi au pornit din liga a doua japoneză, cu gând de promovare.

În 2005, au semnat cu un băiat: Kazuyoshi Miura, primul fotbalist nipon din istorie care evoluase în Serie A, la Genoa. Umblase mult prin lume, până să semneze cu Yokohama FC, în noiembrie. Poveste de viaţă frumoasă, plecat din ţară de pe la 15 ani pentru a juca în Brazilia, aproape 90 de meciuri la naţionala trupei asiatice. Avea 38 de primăveri… În 2007, cu „King Kazu” la patru decenii de viaţă, se reuşea promovarea, dar nu şi menţinerea. Clubul era sărman. Nu avea o bază proprie de antrenament, juca pe unde apuca, fotbaliştii îşi spălau singuri echipamentul.

Fotbal mare şi fotbal mic, alternativ
Dar Miura n-a vrut să plece. A zis că mai trage la o „urcare”, poate pică ceva. Ce-i drept, s-a apucat şi de futsal, în paralel, prinzând şi echipa naţională de pe parchet. Prin primăvara lui 2017, nişte barosani de la „Cartea Recordurilor” s-au prezentat la meciul cu V-Varen Nagasaki. Cu 50 de ani şi şapte zile, trecuse peste borna miticului Stanley Matthews, ce data de pe la 1965: „Cel mai bătrân jucător din istorie ce a luat startul într-un meci profesionist”. Peste o săptămână, „cel mai bătrân marcator”.

Shunsuke Nakamura a semnat, în iulie 2019, primul său contract… ca jucător de ligă secundă din carieră. Avea 41 de ani împliniţi cu o jumătate de lună înainte. 330 de partide la Yokohama Merinos, patru ani la Celtic, trecut şi pe la Espanyol, da, băiatul acela despre care Steve Perryman spunea că „poate desface o cutie de conserve de fasole cu piciorul stâng”. 98 de meciuri la echipa naţională. A mai mers pe la televiziuni, a mai dărâmat ornamentele de pe un tort fără a strica aluatul, a mai „puşcat” mingea pe geamul unui autobuz aflat în mers… Unii au prins a râde. Deci Yokohama, echipa suporterilor, urma să atace promovarea cu doi fotbalişti cărunţi?

Au prins „argintul”
Kashiwa Reysol s-a dus ţeavă. Primul loc. Mai râmânea „argintul”, ce dădea promovarea directă, fără emoţii. Existau şi nişte pripăşite din prima ligă: Avispa Fukuka, Jef United, treaba nu era chiar atât de simplă. Cu „moşnegii” la comandă, au pierdut doar nouă partide. Ultimul meci, 24 noiembrie, cu cei de la Ehime. Un gol înainte de pauză, altul, după, şi promovarea! 12.937 de oameni au fost alături de ei.

Când noua ediţie de campionat va purcede la drum, Miura va avea 53 de ani, al său coleg, Nakamura, „doar” 42. „Lumea mă întreabă când mă retrag, dar eu tocmai am semnat, în ianuarie, un nou angajament”, spunea „Kazu” în vară.

„De fiecare dată când primesc întrebarea asta mă gândesc că am venit pe lume la un an după ce Anglia cucerea singura sa Cupă Mondială din istorie. Asta se petrecea în 1966, nu?”, glumeşte Miura. „Baresi şi Maldini au jucat împreună în 196 de partide. Vă vine să credeţi că au primit doar 23 de goluri? Aşa suntem şi noi. Doar că dăm, nu luăm”, îl completează singurul jucător japonez din istorie desemnat de două ori MVP-ul campionatului din Ţara Soarelui Răsare.

* Sursa: We love football

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Silviu (1 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 12:28

Superb, ca de obicei! Respect pentru cei doi!

Comentează