Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Batalionul de fotbal

Pe 4 august 1914, când Regele George al V-lea anunţase că Regatul Unit intră în Primul Război Mondial, o regulă ciudată domnea la înregimentare: jucătorii de fotbal profesionişti nu puteau pleca pe front decât dacă aveau o ţidulă eliberată de […]

...

„Dumneavoastră vă duelaţi cu domnul Mike Tyson?”

300 de pixuri şi de stilouri urmăriseră antrenamentul starului. Plecaseră. Acum, un singur jurnalist îl privea. „Îmi cer scuze, dumneavoastră vă duelaţi cu domnul Mike Tyson?”, auzise o întrebare. Se uitase în jos, văzuse un căpşor de asiatic. De acolo […]

...

Fără picioare, dar cu aripi

Fusese pe Jiu, o durere a trupelor noastre, la doar 18 ani. Participase la Ofensiva de la Nămoloasa, cu 700 de guri de tun şi 52 de avioane. La Mărăşeşti, din plutonul comandat de el, rămăseseră în viaţă doar şase […]

...

Bertha, vrăjitoarea cu plăcuţe de frână

Mama, o doamnă aşa, cam pe la un 40 de ani, i-a trezit cu noaptea în cap. „Mergem la bunica!”, le-a spus. Cu Eugen, băiatul de 15 ani, vorbise de cu seara, pe şestache. Era mai pişicher, mai apropiat de […]

...

Varză cu cârnat, chiflă, verdeaţă şi o sticlă

„Colbasiuc, tu vei fi prima rezervă!”, îi spuse antrenorul Alexandr Sevidov. Moldova Chişinău, trupa de peste Prut, avea meci pe „Lujniki”, contra celor de la Lokomotiv Moscova, în divizia de top a campionatului de fotbal al URSS. E 1959. Valeriu […]

...

The Tennis Girl – ”Da, am jucat bine pe fund!”

În 1976, fotograful Martin Elliott îşi roagă prietena, pe Fiona Butler, să-i pozeze în faţa unui fileu, puţin mai îndrăzneţ. Poza e trasă în septembrie, la amurg. Devine una dintre imaginile-simbol ale sportului

Permalink to The Tennis Girl – ”Da, am jucat bine pe fund!”
sâmbătă, 17 august 2019, 9:28

„Fio, am o idee cu care spargem tiparele! Doar să vrei tu să-mi pozezi. Ceva tare, legat de tenis!”. „Păi, ai tot ce-ţi trebuie?”. „Dacă spui da, rezolv problemele în maximum o zi!”.

Textul cu care se naşte una dintre cele mai tari imagini din istoria sportului: „The Tennis Girl”.

Martin Elliott are 30 de ani. Fotograf cu mână bună, dar care până acum n-a explodat. „Fio” e Fiona Butler, a sa prietenă, ceva mai tinerică, 18 ani, studentă la Arte Frumoase. Dezvoltată armonios, ’năltuţă. Bate la uşa prietenei sale, Carol Knotts. „Jucam tenis la Stourbridge, un club din localitate. Aveam o rochiţă de la «Simplicity Pattern», căreia îi pusesem o danteluţă. I-am împrumutat-o Fionei, mi-a zis că Martin vrea să facă o nebunie. I-am dat-o, dimpreună cu racheta mea. Am rugat-o doar să n-o păteze”. Modelul nu le avea cu sportul la fileu, aşa că l-a rugat pe tatăl său să-i cedeze pantofii de tenis. „Chiar dacă-s mai mari olecuţă, sunt buni, nu alerg cu ei”. Pantofii şi o şapcă. Plus mingile roase de câinele familiei. Bătrânii s-au uitat ciudat, dar n-au zis nimic.

Martin a mers la Edgbaston Lawn Tennis Club din Birmingham, unde avea un tovarăş. „Închirierea” unui teren l-a costat 11 sticle de bere. Toţi banii din buzunar.

Un singur film, un poster de 2.000.000
„Îmi aduc aminte. Vara lui 1976 fusese caniculară. Am aşteptat luna septembrie. O după-amiază perfectă, cu lumină ca la carte”. A aranjat aparatul, fără prea multă pregătire. Pac, pac, pac! A tras un film, un singur film. „Da, ştiu, fotografii din ziua de azi ar muri de râs, dar jur că au ieşit numai 31 de poziţii, atât”, spunea Elliott în 2008.

Imaginea probabil că o cunoaşteţi. Tenismena, cu faţa la fileu şi spatele spre obiectiv, saltă rochiţa cu dantelă. Nu poartă nimic pe sub. Soare ca la carte, trei mingi ponosite, dar parcă cine se uită la astfel de detalii?

Elliott vinde poza celor de la „Athena”, pentru 250.000 de lire sterline. De fapt, e pezevenchi, nu cedează chiar toate drepturile. 1977 e „Silver Jubilee”, iar Virginia Wade câştigă Wimbledonul. Perfect! „The Tennis Girl” apare în calendar, apare într-un poster de două lire bucata. Se vinde în două milioane de exemplare. 2.000.000!!! Devine o imagine ce face înconjurul lumii, exact aşa cum îşi dorise Elliott. „Athena” dispare în 1995, dar fotografia „aleargă”, în continuare, pe „Amazon” ori „King and McGaw”.

Fiona şi Martin se despart peste trei ani, în 1979. Fiecare pe cărarea lui. Elliott află, în 1999, că are cancer. Reuşeşte să se dueleze cu el până pe 22 martie 2010, când este învins…

O cutie de bomboane contra a 17.000 de lire sterline
Carol Knotts, un avocat cunoscut şi respectat, păstrează rochiţa şi racheta ani de zile. „N-am cerut nimic de la Fiona, atunci. Mi-a mulţumit cu o cutie mare de bomboane”, avea să spună. Îmbrăcămintea este vândută, la licitaţie, contra a 15.000 de lire sterline. Racheta ajunge la 1.780.

Butler devine „Doamna Walker”. Mamă a trei copii. „Unul dintre ei, cel mai mare, masterand, m-a întrebat dacă poate pune posterul la facultate, pe peretele camerei. De ce nu? Nu mi-a fost niciodată ruşine cu aşa ceva. N-am fost plătită, eram studentă la Arte, i-am pozat omului pe care-l iubeam”, spune Fiona.

„Vremea trecuse. Mergeam la petreceri, alături de soţul meu. Mă priveau din cap până în picioare, mă întrebau dacă eu sunt tipa din poster, apoi tot ei răspundeau că n-am cum să apar acolo. Îi lăsam în pace”. O singură dată recunoaşte că a sărit fileul. „În Worcestershire, la un party. Posterul meu se găsea pe un perete al salonului, când o doamnă a început să mă înţepe. La început, n-am zis nimic. Apoi, deşi nu ştiu multe despre tenis, am ţipat: «Da, eu sunt! Nu-i aşa că am jucat bine pe fund?». Nu ştiu dacă m-am înroşit sau nu, dar îmi aduc aminte că soţul meu s-a îndepărtat, uşurel”…

* Sursa: Express

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Andrei (1 comentarii)  •  17 august 2019, 13:20

Unul din putinele articole citite in weekend ce imi da o stare de bine,multumesc!

MARCU ANTON (2 comentarii)  •  17 august 2019, 14:26

Buciurloasă Fiona asta...Ca orice englezoaică..Vă plac englezoii??

Boris Drinker (1 comentarii)  •  17 august 2019, 14:40

Bravo ei, fata koorajoasa, deși e ... înalta !

vasco (25 comentarii)  •  17 august 2019, 14:43

Fain!Super fain!!

gogu (1 comentarii)  •  17 august 2019, 16:21

Oprisane, chiar nu ai rusine? Va citesc si minorii.

IOAN COSTEA (1 comentarii)  •  17 august 2019, 17:00

cu asa fund poti castiga un turneu de mare slem!

AFACERISTUL (1 comentarii)  •  17 august 2019, 17:02

Halep IL ARE MAI MARE DE ACEEA IN UTIMA VREME NU MAI CASTIGA la mai intalnit si afaceristul TONY! ASTA ESTE VIATA TOATE LA VREMEA LOR!

Gogu (1 comentarii)  •  17 august 2019, 18:14

In sfarsit! Un "articol" demn de "marele zearist", buzarin. :)))

betino31 (1 comentarii)  •  17 august 2019, 18:26

Ma mir ca alte jucatoare sexoase din timpurile mai recente nu au avut sedinte foto de genul asta: Bouchard, K(o)urnikova, Sharapova, Wozniacki, Vekici, Giorgi, Sorana Carstea, Ana Bogdan, chiar si surorile Williams ar fi scos niste bani in plus fata de premiile capatate in tenis, nu-i asa ? Sa fi realizat cineva un calendar cu toate jucatoarele acestea. Cred ca s-ar fi vandut in 20 milioane exemplare, nu numai in 2.

Marius (1 comentarii)  •  18 august 2019, 1:18

..mi-a placut mult , si povestea , -- nu o stiam -- , si editorialul... cel mai mult noanta obtinuta cu "" 'naltuta "" .

mosionroata (37 comentarii)  •  18 august 2019, 12:47

Frumos articol ca de obicie! Ce om si Elliott , a facut 250.000 de lire sterline pe vremea aceea erau peste un milion de lire din ziua de azi! Si la fata asta care ne-a aratat formele ei nu i-a dat nimic! Nici macar un 10 mii, bani de cheltuiala in faculta! Pfff... Am vazut poza asta de atatea ori si nu stiam povestea ei ... Bravo!!!

?????? (5 comentarii)  •  18 august 2019, 13:07

Opinați că la Halep , probabil problemele de la tendon ar putea fi cauzate, ca și în zona lombară probabil, de contacturi musculare, în cazul tendonului contracturi ale mușchilor coapsei și gambei ale piciorului la care se manifestă problemele la tendon, ?

4_3_3 (3 comentarii)  •  18 august 2019, 15:23

Oprisane, sunt patru mingi ponosite : )))

Comentează